pechkata 19 #81 Отговорено 10 Ноември, 2021 Преди 10 часа, Drone написа: UPS може да се сложи, да върти помпата и да работи горелката. Да при мен работи около 5/6 часа само на UPS - после в сила идва генераторът...😉 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #82 Отговорено 10 Ноември, 2021 (Редактирано) Преди 23 часа, Cyreon написа: Никой не пише нищо за станалата напоследък хитова Термопомпа. Всичкото човек лудна по тая технология. Много ми е интересно някой който има термопомпа да каже как му излиза като крайна цена и заслужава ли си. Инвестицията за ТП въздух-вода е от порядака 15/20 хил. лв. за 120/150 кв. площ на месец това чудо харчи около 350/400 лв. - сегашни цени на тока... Комфорта е като парното но инвестицията е голяма - не е по моя джоб... Шефа монтира на къщата вилите и сега на хотела... Редактирано 10 Ноември, 2021 от pechkata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #83 Отговорено 10 Ноември, 2021 Преди 3 часа, Mkilla написа: ..Увеличението е с 300% от май-юни насам...... ..........Асоациацията с Хитлер не е правилна според мен поради ред причини. Никой никого не кара на сила да прави нещо Значи в средата на септември, взех 5 палета, на цена от 2150 лв., с включен транспорт, като палето е от 1050кг. - демек 1 тон ми е 400 лв. Такава цена плащам всяка година, през последните 5 години. Взимам едни и същи пелети ,от един и същ производител, като смея да твърдя, че качеството на въпросните пелети е доста високо. Днес се свързах с човека (познаваме се добре) и го разпитах за всичко по темата, включително и за актуалната цена. Основните причини според него, за вдигането на цената са три: 1 - забрана на служебното правителство, за добив на дървесина - реално няма материал. 2 - супер високите цени на електроенергията за промишлеността - от там страда и производството. 3 - високите цени на горивата - транспорта му се е вдигнал доста. Тези три неща, плюс дефицита на стоката и голямото търсене, реално са виновни за тези цени. Цената на която аз мога да взема пелети от него, в момента ми е 700 лв. на пале + транспорта за района на София, които е от порядъка на 10 или 20 лв. на пале (не запомних точната цена на транспорта, но е една от двете). И това при положение, че сме познати - демек с връзки. Естествено, ако някой колега е закъсал ,трябват му, цената за момента го устройва, мога да помогна и да го свържа, като гарантирам за качеството на пелетите. п.п. Относно "асоциацията" - въпрос на виждане, разбиране и фантазия. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sredez403 39 #84 Отговорено 11 Ноември, 2021 Преди 17 часа, Cyreon написа: Точно за охлаждането искам да попитам. Адекватно ли е? Охлажда ли достатъчно, както например би се справил един климатик? Аз обаче имам един проблем - моите тръби отдолу не са изолирани и няма ли да прави конденз, ако използвам термопомпата за охлаждане? Идея си нямам как ще е с конденза.Мога да кажа само че термопомпата е най ефективна в комбинация с подово отопление и конвектори. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 200 #85 Отговорено 11 Ноември, 2021 На 10.11.2021 г. at 9:09, sredez403 написа: Ако питаш за крайна цена на сметка за ток до сега по голяма от 220лв за месец съм нямал а съм все още на промишлен ток.Отопление и охлаждане на къща 160 кв.м. плюс бойлер 300л.Средно ми идва за последните 6 месеца 150лв на месец. Добре де, колко киловата е това нещо, че са такива малки крайните суми и то за такава квадратура при промишлен ток? Тия 160 кв. всичките ли ги отопляваш? Аз ако трябва да топля 160 кв. с климатици и бойлер 300 л, на месец ще стигне 4 цифрена сума. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #86 Отговорено 11 Ноември, 2021 @Emicha, ще те питам вероятно пролетта ако ми се наложи и все още е такова куцо положението. Всяка година взимам от различни места на различни цени с различно качество. Котела не ги връща и няма проблеми ама все пак... Иначе палето го взех на 420 без транспорта който за 3 палета беше 30лв, уж 100 процента иглолистни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #87 Отговорено 11 Ноември, 2021 Mkilla, реално и на мен ми се върза палето, на 430лв. с транспорта. Не знам дали съм споменавал, но първите две години, взимах пелети от "Пирин лес" - евтини, но три пъти ми прецакваха шнека. От тогава до сега, взимам само от едно място и нямам проблеми - много съм доволен. Както казах, ако ти трябва контакт, а и не само на теб, ще го дам. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sredez403 39 #88 Отговорено 11 Ноември, 2021 Преди 9 часа, Cyreon написа: Добре де, колко киловата е това нещо, че са такива малки крайните суми и то за такава квадратура при промишлен ток? Тия 160 кв. всичките ли ги отопляваш? Аз ако трябва да топля 160 кв. с климатици и бойлер 300 л, на месец ще стигне 4 цифрена сума. Да отоплявам всичко a самата машина се води 16кW демек консумира 4kW а отдава 16kW при максимална мощност на работа,но системата е изпълнена с подово и конвектори. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #89 Отговорено 11 Ноември, 2021 @Emicha, как се прецака шнека? Някой болт или камък да не е имало? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #90 Отговорено 11 Ноември, 2021 Първия път(първата година) , в един от чувалите с пелети имаше болт. Но втория път (на втората година), в рамките на седем дни имах два случая. Първо голяма метална шайба (и то се случи точно на 31.12. - Нова година) като ми прецака празника и на 1.01. се прибрах от провинцията, където посрещах, че бяха големи студове тогава от - 22 гр. и нагоре. Както и да е успях да намеря резервната част и оправих нещата. Но след 7 дни - голяма гайка и направо откачих. Разправях се с тези от Пирин лес, но какво от това - имаха две версии : - били имали авария на машината преди време и сигурно съм уцелил тази партида, или допускаха саботаж от бивши работници (понеже тази година, съм бил третия или четвъртия с такива оплаквания). Това е, затова и приключих с тях. Освен това, пелетите им бяха евтини, но много некачествени - много шлака, пепел, а и нямаха калории. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #91 Отговорено 12 Ноември, 2021 (Редактирано) Единственото нещо което се прецаква е спирачката на редуктора(текстолитено-пластмасово зъбно колело) при задръстване на шнека... Продава се не е дефицит - ама аз сменям направо редуктора... https://motor-barbeque.com/bg/zabno-kollelo-tekstolit/p197.html Редактирано 12 Ноември, 2021 от pechkata 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #92 Отговорено 12 Ноември, 2021 (Редактирано) Преди 13 часа, sredez403 написа: Да отоплявам всичко a самата машина се води 16кW демек консумира 4kW а отдава 16kW при максимална мощност на работа,но системата е изпълнена с подово и конвектори. Смеката е проста: 4 kW за 10ч. 40 kW това струва 8 лв. на ден или 240 лв. на месец... 8 kW за 10ч. 80 kW това струва 16 лв. на ден или 480 лв. на месец... Ама при по големите студове не може да смогне - друго се е огъня... По край морето или южна България става - по нашия край вижда зор... Редактирано 12 Ноември, 2021 от pechkata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jijane 442 #93 Отговорено 12 Ноември, 2021 (Редактирано) Сметката е, че не е сметка. За октомври промишления на ЕВН е 44 Ст/квч без ДДС. От юли, дори и от юни, цените на електроенергията за промишлеността цепят мрака. Така става на нерегулирания пазар, или по-точното е, че трябва от някъде да избиеш за регулирания пазар. Редактирано 12 Ноември, 2021 от jijane 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #94 Отговорено 12 Ноември, 2021 (Редактирано) Преди 3 часа, pechkata написа: Единственото нещо което се прецаква е спирачката на редуктора(текстолитено-пластмасово зъбно колело) при задръстване на шнека... Продава се не е дефицит - ама аз сменям направо редуктора... https://motor-barbeque.com/bg/zabno-kollelo-tekstolit/p197.html Точно това текстолитово зъбно колело се прецаква(изронват му се зъбите), като то се явява един вид защита , за да не се прецака целия редуктор и да не изгори. Сега като се сетя, чупило се е и съм го сменявал не 3, а 4 пъти . Първия път го платих 60 лв.(взе ми го човека ,където ми инсталира котлето). Втория път, на 1-ви януари го взех без пари (шефа на фирмата където произвежда и продава котлетата ми е близък и го хванах в момента, точно преди да замине на почивка за няколко дни - късмет). След една седмица като се счупи пак, отидох отново при него, даде ми друго и въпреки, че не ми искаше пари, настоях да си го платя- накрая ми взе 60лв. След един месец отново се счупи и нямах очи да ходя вече при него, та изпратих приятел, който уж има същия проблем и на него му го продаде за 90лв. Не си мисли, че не съм търсил през годините въпросното зъбно колело, или цял редуктор на друго място - просто нямаше и нямаше. Лошото в случая беше различния редуктор на моето котле, което се различаваше по захват и показатели, от всички които ги имаше и намирах. Преди две години, намерих подобен редуктор, който отговаряше на показателите , но беше с различен захват на спиралата на шнекчето, за 80лв. .Взех го и пригодих някак си захвата и сега стои за резерва. Редактирано 12 Ноември, 2021 от Emicha Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #95 Отговорено 13 Ноември, 2021 Аз взимам пелетите напролет и ми излезнаха към 400лв на пале тази година. Втора поредна взимам Рико ама ги прецакаха тая година и правят много шлака. И аз знам, че основното покачване на цената е от забраната за дърводобив. За това се вдигна и цената на всичкия дървен материал сигурно двойно. И не вярвам това да е спряло бракониерите. По въпроса с термопомпата - имам приятел, който отоплява 180кв апартамент с такава като вложи доста пари и като цяло е доволен, но казва че падне ли много температурата системата не смогва, защото постоянно спира да се размразява. Аз не съм фен на въздух-въздух и обмислям да сложа вода-вода, но с тръби под почвата в двора вместо сондаж. Инвестицията е голяма, но ако това с пелетите не се нормализира няма много избор. Лошото е, че тази инсталация не става с радиаторите ми сега, защото работи на много по-ниска температура и трябва или подово - или конвектори. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #96 Отговорено 15 Ноември, 2021 (Редактирано) На 14.11.2021 г. at 0:15, meneldor написа: По въпроса с термопомпата - имам приятел, който отоплява 180кв апартамент с такава като вложи доста пари и като цяло е доволен, но казва че падне ли много температурата системата не смогва, защото постоянно спира да се размразява. Кажи на приятеля си да монтира нагревател във буферния съд - макар че има в вътрешното тяло стандартно... Така ще избегне продължителното размразяването външното тяло - и отам ще бъде по топло в стаите... Въздух-вода е по добрия вариант за ТП... Редактирано 15 Ноември, 2021 от pechkata 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #97 Отговорено 17 Ноември, 2021 (Редактирано) Доста го мислех и аз и за мен решението което тествам все още - климатици и конвектори а парното за най-студените 2-3 месеца. Реално до момента 24-ката на Fujitsu която взех отдава 8 киловата а харчи максимум 2 ( не съм я виждал до толкова да стига ). Сметката за 55кв отворено пространство е 90лв при 10-тина градуса денем и от 0 до -3 вечер. Това дори с пелетите няма как да стане. Конвекторни радиатори от 2500W за стаи около 15кв-20кв, тип Adax и Airelec при нормално ползване - 21-22 градуса вечер, еко режим през деня когато не позваш стаята не правят повече от 60-70лв месечно всеки. Може и по-нисък харч но вече трябва климатик но пък аз лично не обичам да спя в стая където работи климатик. Като теглиш чертата накрая със сметката за ток се получава по-малко от тон пелети ( на старите и нормални цени ). Вярно е, че в банята е хладно, коридори също и топлината е по-различна но ако се комбинират 2 или 3 климатика, до Коледа спокойно се кара на тях без сътресения в сметките а пелетите колкото и да са скъпи все ще може човек да вземе 2-3 тона и да избута зимата. Термопомпата е хубаво нещо обаче според мен няма избиване с тая цена, не е рентабилно въобще. Колкото и малко ток да се плаща като свие -15 навън ако къщата е по високите места, ще стопли ама + още няколко калорифера заедно с нея. Редактирано 17 Ноември, 2021 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2829 #98 Отговорено 17 Ноември, 2021 (Редактирано) Off Topic Термопомпата "вода-вода" е най-ефективният начин за отопление - с дълбоки сондажи, мин. 40 м., например. А в комбинация с термопанели и фотоволтаични панели е направо благодат! Разбира се, това е приложимо за къща с двор, а и трябва достатъчно налично пространство за панелите, с южно изложение... Който има такива дадености - изобщо да не се замисля. Редактирано 17 Ноември, 2021 от dandilov Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #99 Отговорено 17 Ноември, 2021 А някой знае ли с положени серпентини под почвата в двора колко е ефективно? В София 40м сонда ше излезне над 6к само дупката. Иначе при мен с климатици излиза по-дебело, защото отоплявам 2 етажа по 90кв навсякъде и е отворено. Миналата зима най-големият разход за пелети ми е бил януари - 42 чувала общо 265лв за целия месец за пелети. Не знам с какви климатици ще го постигна това като се има в предвид, че сме хоум офис и през деня също работи котлето. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #100 Отговорено 18 Ноември, 2021 @meneldor, това е страхотен разход за 180кв. Не знам каква изолация и каква дограма имаш но явно загубите ти клонят към "0" При мен за същата квадратура - тон на месец, че може и малко повече в зависимост дали е било -15, -20 навън. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #101 Отговорено 18 Ноември, 2021 Изолацията ми е добра(на някои стени имам и вътрешна), но дограмата не чак толкова Тук има значение и какъв е котелът както и самите пелети. Както писах по-горе тази година са ми продали малко калпави и има пясък в тях, а марката е същата. Котелът ми(25kWt) имаше над 90% КПД по спомен за разлика примерно на преработен от такъв за твърдо гориво където е почти наполовина. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #102 Отговорено 18 Ноември, 2021 @meneldor, моят е с 94% КПД, 30KW с 5 степени на модулация. Просто ми е чудно как с 25kw се харчат 40 чувалчета за месец за 180кв въпреки изолацията. Каква е температурата която поддържате вкъщи? На колко градуса е водата в системата и колко му е минималната степен на твоят като киловати и как го ползваш като степени? При мен специални настройки не мога да правя, просто има 5 степени а ако искам нещо повече само и единствено техник може да настройва. Всичко е заключено и така. Pelletherm V2 M01 е котелът който ползвам. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #103 Отговорено 18 Ноември, 2021 Котелът ми е безименен, имам познат с такава фирма и ги сглобяваха извън Бг после ги вкарват. Управлението е Fumis. При мен степени няма, имам външен wireless термостат, който е сложен в една от стаите и е нагласен на 23С. Включва пак като падне на 22С, но ако не е прекалено студено навън този един градус пада за около 3-4 часа. Тази крива не е линейна и ако навън е примерно 13-15С вкъщи температурата няма да падне под 21С цял ден при неработещ котел. Естествено не всички стаи държат еднаква температура. Ако не се ползва някоя стая изобщо я намалям от термовинтила(всеки радиатор има). Температурата на водата е настроена да гаси на 62С ако външният термостат не е изгасил преди това. Пазя си история по дни за последните 3г колко чувала съм изгорил. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #104 Отговорено 18 Ноември, 2021 (Редактирано) @meneldor, страхотна изолация! Явно трябва аз да мисля в тази посока. Иначе и аз имам стаен термостат обаче при него е до 0.3 десети максимум т.е да кажем при настройка 22 градуса той прави 22.3 и спира горелката която минава на пауза. При 21.7 я пуска отново. Въпросът е, че повече от 15-20 минути не мога да задържа тези 0.6 градуса и то при положителни външни. Вече при минусуви става по-тежко Степените са за киловатите т.е модулира спрямо нуждата от повече или по-малко мощност. Да кажем 2 ра степен пали на 9kw,минава до 20kw и като направи температурата на водата пада на 9 отново. Нагоре цифрите са други и там вече зависи от външната температура и изолацията която нямам. Редактирано 18 Ноември, 2021 от Mkilla 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #105 Отговорено 18 Ноември, 2021 Да, изолацията е по-важна даже и от типа на отопление. Имам 2 северни стаи със много скапана дограма и близо до нея винаги е студено. Гледал съм с термо-камера, с която съм оправил много "течове". Общо взето повече от 2.5 чувала за 24ч не съм горил никога. Дори като е било под -20. Други значими неща при мен: на калкан съм с друга къща, а покрива е много добре изолиран и имам 3ти етаж, който не се ползва, но там парно няма. Та моят съвет е ако не знаете къде бяга топлото да се викне някой с термо-камера, който разбира 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #106 Отговорено 19 Ноември, 2021 (Редактирано) Отоплявам 120 кв. площ 5 радиатора с термоглави котел Bosch 16 kW горелка Шабленска Т на водата е 60 градуса... Горя 4/5 тона дървени пелети или 5/6 тона слънчоглед на сезон - този сезон ще пробвам сламени пелети... Парното работи от 17 ч. до 23 ч. и после от 4 ч. до 8/10 ч. - около 2 кг. на час... По някога гори по 24 ч. на ден... Редактирано 19 Ноември, 2021 от pechkata 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #107 Отговорено 19 Ноември, 2021 Забравих да уточня котела е преправен за пелети... Повдигнат на кутия за по голямо пепелно съдържание с горивна камера по подобие на Бисолид... Горелката е със котролер Натурела - барам я у всички настройки...😉 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #108 Отговорено 10 Декември, 2021 Понеже, пелетите са на цената на златото , съм поставил охрана да ги пази..... 😊😉 3 9 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6016 #109 Отговорено 10 Декември, 2021 Off Topic Сладур! Мишелов ли е? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #110 Отговорено 11 Декември, 2021 Off Topic Цецо, всичко лови... 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #111 Отговорено 12 Декември, 2021 На 10.12.2021 г. at 21:13, Emicha написа: Понеже, пелетите са на цената на златото , съм поставил охрана да ги пази..... 😊😉 Сламените пелети са все още по 300 лв. тон - ама не стават за всяка горелка...😉 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #112 Отговорено 12 Декември, 2021 Ще видим пролетта какви цени ще обадят бизнесмените които от 1 тон искат да изкарат 3. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1789 #113 Отговорено 12 Декември, 2021 Незнам само до пролетта,дали ще останат котли и горелки по домовете? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #114 Отговорено 14 Декември, 2021 Някой по-запознат от мен може ли да каже, защо няма разлика в разхода на пелети, дали работят 5 радиатора или 10 радиатора? Разхода е 1:1 ( 4-та година ). Все забравям да питам като дойде сезон. В момента разхода на пелети е 2 чувала на 24 часа - 25 киловата с модулация до 12 киловата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #115 Отговорено 15 Декември, 2021 Не е само до броя мощноста на радиаторите квадратурата която отопляваш също е важна и изолация и т.н... Аз съм с 5 радиатора 140/60-2 бр. 120/60 3бр. панелен и термо глави и един конвектор без ветилатор само да върти през него когато затворят главите... Отоплявам 120 кв. и в момента горя 2 чувала(30кг.) за 12 часа работа на горелката... Мощноста на моята горелката в момента(това е променлива константна) модулация 3-14kW и 2-7kW и 1-4kW три степенна модулация и гори около 2 - 2,5 кг. на час... Повечето гори на 2-ра скорост от време на време 3-та много рядко на 1-ва... По принцип на горелките им дават средно 3 кг. на час - направи си извода или гогато не гори не харчи... Ти ако гориш 30 кг. за 24 часа горене на горелката ти идва 1,25 кг. на час - трепач си... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #116 Отговорено 19 Декември, 2021 Голямо дърво гризнах тая година с пелети Рико. Миналата бяха супер, но тази имат боклуци, включително пластмаса на парчета. В кошницата яко се образува цветна шлака. Днес гледам гофрираната тръба за комина така се нагряла, че запалила един парцал...казаха ми незабавно да изчистя целия котел. Отбелязвам, че котелът е основно изчистен тази пролет, за да е готов за този сезон. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1789 #117 Отговорено 20 Декември, 2021 С цени от близо 800лв.,за тон пелети,720лв. за донбаски въглища и без достъп на 85% от населението,до надеждни алтернативи,като природен газ и липсата на инфраструктура за пренос на такъв,лично аз се чувствам като в изоставено стадо.И после ми говорят ,за разни зелени(малоумни) идеи,за зелени енергии.Едвали не,ни внушават вина,че ползваме твърдо гориво! Е това се казва мазохизъм🥶! 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1235 #118 Отговорено 20 Декември, 2021 +1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pechkata 19 #119 Отговорено 20 Декември, 2021 На 19.12.2021 г. at 13:48, meneldor написа: Голямо дърво гризнах тая година с пелети Рико. Миналата бяха супер, но тази имат боклуци, включително пластмаса на парчета. В кошницата яко се образува цветна шлака. Днес гледам гофрираната тръба за комина така се нагряла, че запалила един парцал...казаха ми незабавно да изчистя целия котел. Отбелязвам, че котелът е основно изчистен тази пролет, за да е готов за този сезон. Може би са прави тези сажди от пластмасата са полепнали по корпуса на котела... И от там вдига температурата на димните газове - при мен е така... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
meneldor 122 #120 Отговорено 20 Декември, 2021 Изчистих всичко, но се изумих за два месеца какво е събрало. Уточнявам, че пролетта това е чистено за пръв път от 4г и тогава като го отворих не беше толкова мръсно. Това на снимката са димогарните тръби над горивната камера. Наложи се да разглобя целия котел и да го изчистя основно. И понеже пелетите вече съм ги купил явно до края на сезона ще трябва пак да го чистя, за да не се запаля 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове