Jump to content

ogi28b

Фен
 • Content Count

  436
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by ogi28b

 1. Аз още търкалям едни на Вальо ли е, валело ли е... Избутаха 2 зими, също струват 5.90, само че един брой, а не два. И то като са на промоция в някоя от универсалните железарии. Като сложиш 40-сантиметрова, не те ли дразни прекалено голямата капка, която остава горе на върха на дясната, а после лявата не може да я събере, защото минава под нея? Аз съм с 65 / 38 и ме дразни адски много, а с 40 см е още по-голяма тая капка. За припокриването имам предвид, като на картинката: На тази кола е като на горната снимка, а съм свикнал да е като на долната и това сега ми бърка да не казвам къде. Картинката е илюстративна.
 2. Ето какъв е ефектът в този момент, препаратът е нанесен на 23 март (24 дни от тогава), по инструкциите - чисто стъкло, двуслойно, полиране на ръка с мека кърпа след изсъхване на втория слой: https://youtu.be/BDkOdKpcK48
 3. Не съм забелязал да му влияе. Безконтактното не го маха. Като цяло се маха трудно, както писах и по-горе - ефект си има и след 2-3 месеца. Не е "уау" като на чисто ново, но не е и като на "сурово" стъкло, където капката пада и се разпльоква като локва. Остава цяла, с възможно най-малка повърхност, която да е в допир с препарата. Силно хидрофобен е. Пробвай го на някое от задните стъкла, защото може и да не ти хареса, индивидуално е. Например силно надраскано стъкло в комбинация с кофти чистачки създават усещане, все едно чистачките замазват много повече. Това се получава точно защото водата не остава размазана, а веднага се събира на сферични капки. По същия начин изглеждат колите, когато са току-що пастирани.
 4. При мен на другата ми кола влизаше вода под десния стоп, където ламарините на купето са заварени една за друга и между тях - лепило/силикон за уплътнение. Претърпях удар отзад и явно от удара е изпуснала някоя заварка + разлепване на лепилото и започна да влиза вода. Доста се чудех откъде точно влиза, но успях да го забележа едва зимата, защото беше влязло вода + сол и солта си личеше на повърхността. Като е само вода - изсъхваше и трудно се забелязваше. Само че при мен влизаше и при обикновен дъжд, колата на място, т.е. дори обикновено поливане с шише пак се виждаше къде влиза. А тук в някоя от темите казахте, че при дъжд не се мокри, а само в движение, което значи, че гумата облива някъде. Също така на оная кола (хеч-бек) имаше много сериозен проблем есенно и зимно време, като е много влажно - при рез. гума оставаше винаги много студено и там имаше обилен конденз. Не се е стигало чак до локвички и условия за плуване на рибки, но беше подобно на ледена бира в топла баня. Дано това инфо да е от полза за някого.
 5. Ползвам на костенурката "ClearVue". Линк няма да давам, защото не плащат за реклама, но в първия попаднал ми "голям магазин" е 11 лв. (в кода на снимката) Старата опаковка: Нова опаковка: Ето клип, който показва много точно какво имам предвид, клипът не е мой. (само линк, за да не товари страницата) https://www.youtube.com/watch?v=JcOsHI5xgU8 В продължение на целия клип виждате, че чистачки не се използват. Гарантирам за верността, защото и при мен е 1:1.
 6. Препоръката на етикета е да се нанася веднъж на 2 седмици. Аз обаче не я спазвам и нанасям когато се сетя - веднъж на няколко месеца, но то пък и не вали всеки ден. Най-силен е в първите 2-3 седмици след нанасяне, след това бавно намалява. След 2-3 месеца все още се усеща задоволително - държи капките цели и лесно падат от стъклото, не се разпльокват. Ако се спазва препоръката на етикета, едно шишенце стига без проблеми за 4-5 месеца, за всички стъкла, а струва 10-на лева. Трябва да се внимава - имам приятели, които твърдят, че с такъв препарат е станало много по-зле. Трябва да се знае как работи и какво прави, за да няма изненадани. Ако някой си мисли, че капката ще тупне и ще отскочи от стъклото, ще остане разочарован. С оцет не съм пробвал. @dindin, на сняг не знам как е, защото никога не съм имал прясно нанесен при сняг. Есенно време по всички други коли има слана, по моята не е замръзнало и с едно минаване на чистачките е готово, при температури около 0.
 7. Малко извън темата е, но да ви подсетя - ползвайте препарати "анти-дъжд", няма да изброявам марки. С тях нуждата от чистачки при скорост над 50-60 км/ч намалява с около 90-95 %, а при определени условия - изцяло не се използват чистачки. Което пък от своя страна намалява износването на самата чистачка, защото се ползва много по-рядко. С тези препарати каквато и да е чистачката - в общи линии чисти добре. Разбира се - висококачествените чистачки и в този случай ще почистят по-добре от евтините, от лош материал.
 8. Фейс е тая, стана ясно вече и по-нагоре, заради характерните черти по външния вид, също и по таблото и бутоните. За седан специално: в задната част има разлика в стоповете и подредбата на отразяващите елементи вътре в стопа - преди фейса са подредени линейно в колони и редове, все едно са чертани на Ексел, а на фейслифта са подредени във формата на концентрични окръжности. Личното ми мнение, че това е дребен детайл, но изглежда много по-красиво така. Първият вариант ще е по-подходящ за правоъгълен стоп, а не за кръгъл. Колегите с комбитата може да кажат дали при тях има подобна разлика. Ред.: и кръгчето около емблемата на волана е характерна промяна. Ето стоп на преди фейслифт: Стоп на модел фейслифт: Друго, особено характерно за промяната във външния вид - мигачите на преди фейслифта са с оранжева пластмаса отпред и вътре използва бели (прозрачни лампи), а на фейслифта е с бяла пластмаса и изисква оранжеви лампи.
 9. На снимката с навигацията се вижда част от таблото на колата. Положението на стрелката за температура на антифриза е характерно за фейс-лифт. Ред.: На едните стрелката "ходи" от 10:00 до 14:00 ч., а на другите - от 17:00 нагоре до 13:00. Съмнявам се да има кола, произведена през 2006 и да не е фейслифт. Още през 2005-та има фейслифтови коли (като моята), но не-фейслифт през 2006 - едва ли.
 10. Колега, тези лампи са достатъчно добри. Трябва да наблегнеш на повредите по фара. - външно - полиране - вътрешно - отваряне, сваляне на рефлектора зад лупата и ремонт. Има хора, които се занимават с това, но трябва да им занесеш свален фар. Може би има такива, които правят всичко от-до. Ако сам се занимаваш - може да ги изпратиш на Еверт-лак в Стрелча или на друга подобна фирма (аз не знам друга). При тях съм правил много фарове и после всички стават неразличими от чисто нови. Цената излиза около 50-на лева за 2-та. Ако ти го прави човек - включи и неговия труд, например аз не бих го правил за под 100 лева за 2 фара. Проблемът там е, че от много каране с включени светлини, покритието изгаря и пада. Така вместо огледало, зад лампата все едно си сложил кашон, който няма никакви отразяващи способности и затова на пътя нищо не виждаш. Ако си ремонтираш добре фаровете, след това поставянето на хубав ксенон подобрява значително осветлението - хем да не повредиш фара отново, хем наистина ще "прогледнеш". Имай предвид, че поставянето на ксенон си е твоя отговорност и не е разрешено. Не ти давам такъв съвет. Успех и моля да пишеш, ако имаш развитие по темата.
 11. Друго имах предвид, не да ме пратиш сам да си търся. Извинявай, че не се изразих добре. Но мерси за насоката все пак, намерих каквото ми е нужно. @Diego_mmm, моля, не обръщай внимание на написаното от мен за каквото и да е, свързано с подкачваща помпа. Дори не съм допускал, че може да липсва в този автомобил, приел съм за даденост, че е там. Иначе помпата за ръчно качване се намира под дясната чистачка надолу в двигателния отсек. Хоризонтално разположена е, ще пробвам да я снимам след малко. Колегите добре са те насочили как изглежда, няма начин да я сбъркаш с нещо друго.
 12. Можеш ли да докажеш твърдението си, което е в изречението с удивителен знак?
 13. Може би говорим за различни неща. Аз ще уточня за мен: разбрах, че говориш за налягането в рейката. Ако имаш предвид друго - моля да ме извиниш за това, че не съм те разбрал! Не си посочил и мерни единици. Налягането в рейката при палене трябва да е над 150 бара, това е прагова стойност (както реална, така и измерена) за разрешение за впръскване след синхронизирането. При работа на празен ход налягането трябва да е 300 бара. Налягането на входа на помпата за високо налягане трябва да е 2.5 - 3.0 бара, при нормално работеща подкачваща помпа. Тази стойност не е критична, затова даже не знам дали се измерва, например при филтъра или на входа на ГНП. Но налягането в рейката е една от най-важните стойности и точното ѝ измерване е много важно. Ако при теб измерва 30 бара и действително е 30 бара - има проблем, би трябвало контролната лампа за повреда да светне веднага. Ако измерването е 30 бара, но действителното налягане е 300, по-скоро измерващият сензор не е наред или веригата му, но пак лампата би трябвало да светне. За момента не се сещам някъде по веригата да има целево и текущо налягане от 30 бара Виж този примерен клип, в него измерват налягане на някакво Волво: https://www.youtube.com/watch?v=56MpQpl7tbo Не го гледах подробно и не знам какъв е този двигател, но например Бош също задава 300 бара на празен ход за своите комън-рейл-двигатели.
 14. Абсолютно точно! На небето и на 3 метра над колите няма какво да им се гледа, нито пък има смисъл да се гледа задницата на нашата кола в 1/3 от огледалото. Тя си е там, няма да избяга. Мога само да допълня с няколко ръководства: https://driving-tests.org/beginner-drivers/mirrors-how-to-adjust/ https://www.youtube.com/watch?v=QpRovzCeM4Q https://www.youtube.com/watch?v=QpRovzCeM4Q И още много подобни, които на практика се повтарят едно друго. ----------- Ето горе-долу каква е разликата между двата образа и колко много от полезното зрително поле е изгубено. Това, което трябва да се вижда в горната вътрешна част на огледалото, сега се вижда в долната външна (която дори е още по-извита и допълнително сплесква образите): Дори в ъгъла се вижда кола, която в единия случай виждаме във външната част, а в другия - изобщо не бихме видели, защото ще е доста извън огледалото (за ориентир - таксиметровият автомобил в насрещното движение назад):
 15. От четирите снимки горе: за кои от тях смяташ, че огледалата са настроени и за кои - не?
 16. Присъединявам се към мнението, че огледалата доста изкривяват и влошават представата за разстояние и размери, и в допълнение - пълно е с огромен брой хора, които изобщо не знаят и не могат да си насочат огледалата правилно, а ги насочват както им харесва, т.е. те нямат никаква представа за какво са тея огледала и какво трябва да виждат в тях. Пример:
 17. При мен съска задният десен амортисьор при разпъване. Това е първото, по което разбрах, че обезшумяването не е на желаното ниво, защото в други коли никога не съм чувал амортисьор да съска, ако не са свалени стъклата. На тази се чува и на моменти е много неприятно. Щом подозираш парктроника - изключи го за проба. Няма логика да е от него, защото той получава захранване само като си на задна (ако е свързан по предписанието), както и няма логика да влияе на колоните, защото те са свързани към усилвателя.
 18. Коментарът ти е в стил "Чух една жена на пазара да казва, че...", или накратко "ЕЖК". Все едно от всички препарати, които сами по себе си са сода-каустик или с истинското им име - натриева основа, като "Каналин", "Туб-О-Фло", "Мр. Пропър", брат му и други подобни, да кажеш "Оо, мани го тоя "Каналин"! Друго си е "Туб-О-Фло". В случай, че си ме разбрал погрешно, искам да кажа, че не препоръчвам и не налагам мнение да се ползва точно това промивно масло на Приста, а го показах само като пример, че има такова нещо. Ти го отхвърляш без да можеш да аргументираш отговора си. Това едва ли е в помощ на автора. Аз пък попаднах на тема в друг автофорум, в която коментарите са на хора, които лично са опитали с промивно масло: ЛИНК Това е първата тема, която Гугъл върна, като написах "промивно масло отзиви", а не е целенасочена тема само с положителни коментари. Надявам се авторът да има полза от нея. Разбира се, добавката на АМСОЙЛ и всяка друга подобна вероятно ще свършат същата работа, но нямам опит с тях.
 19. Какъв е твоят негативен опит с точно с това промивно масло, за да съветваш колегата да си го избие от акъла?
 20. @botevist1912 Колега, може да пробваш с промивно масло. Със сигурност ще почисти по-добре, отколкото гимнастиката с вакуумно изпомпване. --- Един виц - Ако в каца мед сипеш лъжичка ла*на, ще имаш каца ла*на. Ако в каца с ла*на сипеш лъжичка мед - пак ще имаш каца с ла*на. При маслото не е точно така, но това, че при източване на масло през картера, нагоре остават 3-5 % от старото, е предвидено от производителя. Този остатък няма да увреди новото масло. Не е като да оставиш 50 % старо и 50 % ново, тогава би било като във вица - все едно ще имаш 100 % старо. Има хора, които мислят, че като доливат по литър на 2000 км, за 10'000 са го сменили цялото и никога не сменят, а само доливат. Това вече е несериозно. Също така, далеч по-добре за мотора ти би било вместо на 10 000 и 12 месеца, да го сменяш на 5000 и 6 месеца. Това ще е значително по-полезно за голям период от време, вместо изсмукване с вакуум. Ето ти пример: вземи бирена бутилка, излей бирата, и налей чиста вода. Пий глътка и ще усетиш колко остатъчен вкус на бира има. След това излей и отново напълни вода (така все едно си минал през една процедура на изплакване с промивно масло). Пий глътка и сравни остатъчния вкус на бира с предишния. След това вземи бирена бутилка и изсмучи бирата със спринцовка. Налей вода и отпий глътка. Изводите можеш да направиш сам. Успех.
 21. Целта на тази тема е да покаже що-годе разбираемо какво, защо и как трябва да се направи по колата, за да могат да бъдат заменени всички лампи с жичка от мигачите с такива със светодиоди. Темата е публикувана във форума на hondabg.com, собственост е на форума и неговите потребители и при копиране на части или целия текст, моля посочвайте източника, така както съм направил и аз по-надолу в темата. Моля, уважавайте труда ми. Информацията е безплатна и публична. Благодаря ви за разбирането! ВАЖНО: Описаното в темата е изпълнено в Хонда Акорд 7, 2006, 2.2 i-CTDi, със светодиодни лампи за мигач в огледалата! При страничен мигач с лампа с жичка, трябва задължително и тя да бъде подменена със светодиодна! В автомобила не трябва да има нито един мигач с лампа с жичка. Възможно е модификацията да става за Сивик 8, Акорд 8, CR-V 1,2... изобщо – всички модели с такъв модул. Темата е публикувана в раздела на Акорд 7, но по преценка на екипа може да бъде преместена в друг раздел.
 22. ogi28b

  Винетка

  Единствено на първия въпрос мога да пробвам да отговоря, като дам извадка от Закона за пътищата: Чл. 10а ... (4) При заплащане на винетната такса се издава електронна винетка, която представлява електронен документ по смисъла на чл. 3, ал. 1 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, удостоверяващ заплащането на съответната такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 и съдържащ регистрационния номер на пътното превозно средство, неговата категория, датата на заплащане на таксата и срока на валидност. (5) Длъжностните лица, осъществяващи контрол по изпълнение на задължението за заплащане на пътна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1, нямат право да изискват от собствениците или ползвателите на пътното превозно средство да представят издадената им електронна винетка или доказателства за извършеното плащане. Т.е. могат да сте спрат и да ти кажат "Не си платил", но не могат да те спрат и да ти кажат "Докажи, че си платил". За мен обаче остава въпросът какво ще стане ако просто те спрат и ти кажат "Ами вие не сте платили", а ти всъщност си платил. Заради това препоръчвам плащането задължително да е по банков път в различните му форми - платежно нареждане или дебитна/кредитна карта. Пари в брой - ходи ги гони, но банковото плащане - няма мърдане. Не бих платил с пари в брой.
 23. ogi28b

  Данък 2019

  Не мога да редактирам, ново мнение. Заех се малко по-сериозно и успях да преведа що годе адекватно Сертификата, след което да сравня празните полета от големия талон с наличните данни от сертификата. Останах доста изненадан, защото около половината числа в Сертификата е можело да бъдат написани и в талона. Самият талон щеше да изглежда пълен, а не както сега - само звездички на празните места. Прикачвам го, на който му е интересно може да види колко много неща са пропуснати. Написал съм срещу всяко поле на кое поле от талона отговаря. От цялото това нещо, са ми вписали единствено 46.1 - категорията Евро 4, и то защото я пише на отделен лист, преведен на български. А аз им нося документ от представтелството, написан на официален език на ЕС, подписан и подпечатан, с всички данни. За който съм платил 40 лв. Сертификата го има в мнение 169: Ега пукнат всичките хрантутници там!!! Сега ще си напиша жалбата и ще чакам "от умрел писмо".
 24. ogi28b

  Данък 2019

  Не, не съм я пуснал. Не ми остава време да седна и да извадя подробно данните от сертификата за съответствие, да ги преведа и да ги посоча къде в талона се вписват. И тази седмица няма да е, че имам проблем с колата и ще се опитам да го реша в събота и неделя.
×