Слави CR-V 488 #1 Публикувано 4 Април, 2013 Щом има тема за велосипедистите и акваристите що да няма и за фотографите, само да не се окаже че е имало но не съм я търсил и съм пуснал нова Та любителски или профи нека всеки се представи. Аз съм скромничък, въпреки че през последните 15 години си вадя хляба и си купувам хондите с това, не се определям като фотограф-творец, по скоро съм се комерсеализирал за без пари и капачката на обектива не свалям . Кво да правиш, така се стекоха нещата, от мерак и любов към снимането всичко полека лека премина към финансовата част. Колко имам поглед за нещата и колко не не знам,клиентите си ги харесват, но пък аз съм ного критичен към снимките ми. И в тези трудни времена за тази професия все още някък се даяни ама да видим до кога. Макар че винаги страста ми е била колите а и де се вика все това съм учил от как се помня (завършил съм ДВГ) съм много доволен че имах шанса и късмета да се завъртя в света на фотографията, първо като любител а после и като профи (профи е малко силно казано)Преди години когато имаше много работа винаги държах да имам актуална техника, сега обаче съм се закотвил на най-сполучливата и нужна комбинация която ми върши работа и отговаря на нуждите на това което предимно снимам и нямам намерение да ъпгреидвам скоро. Снимам с Еос 40Д на него Тамрон 17-50 на 2.8, задължителната светкавица ЕХ580II и любимеца на всички канонаджии 70-200 4Л Ето как изглеждаше чантичката ми преди да разчистя излишъка 8 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ManiaK 390 #2 Отговорено 4 Април, 2013 (Редактирано) Е дойде време и за моето хоби, радвам се че някой пусна подобна тема за фотографията, макар че аз по-скоро спадам към друга група "пишман-фотографи" , но все пак ще драсна два реда за да се запиша и аз тук. След Слави който още с първото мнение вдигна доста летвата от към техника аз вече нямам с какво да се откроя, но все пак за статистиката: EOS 350D с 28-105mm един твърд на 50mm f/1.8 иии... един китак 18-55mm които дойде с апарата. Светкавица в момента нямам. Снимам изцяло за удоволствие и най-вече портрети особено на дъщеря ми. Та така... Редактирано 4 Април, 2013 от ManiaK 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #3 Отговорено 4 Април, 2013 Нали знаеш че не толкова техниката колкото задапаратното устройство е важно и марк 3 да ми бутнат в ръцете аз като си не мога, ще търся де е зеления режим така че няма да си мерим техниката в темата, а да се видим кои сме като японски туристи, щракат ли щракат Макар че одавна не мъкна тея топузи с мен, нося си едно никонче сапунер р320 по спомен и с него щракам предимно хлапетата, ако се навия да нося нещо от големите то това е само тялото и белия, любимата ми комбинация Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JDMPower 33 #4 Отговорено 4 Април, 2013 (Редактирано) Здравейте и от мен! Още през 2010 се запалих по фотографията , но едва през 2012 се сдобих с един Nikon D3100 Екипировката ми е:Nikon AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ,NIKON CF-EU05 SLR System Bag и един статив (произход неизвестен ).Надявам се до 1-2 месеца да си взема- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G Общо взето това е Редактирано 4 Април, 2013 от JDMPower Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
www.spirit 338 #5 Отговорено 4 Април, 2013 (Редактирано) ..long time ago... Запален съм по фотографията от малък. С парите от закуски си събрах 200 лв. и си взех някакъв Самсунг 3.2 mpx. с който снимах доста. После Ъпдейтнах на някакъв Олимпус, мисля че беше. След това известно време нямах нищо, освен телефона, с което да снимам. В даден момент събрах пари и си взех Nikon D3100 с китов 18-55 иии... :huh:/>/> :huh:/>/> Почна адската мания :P/>/> Професионално не съм се занимавал, макар че имам мерак, и то голям, а си снимам за кеф. В началото просто щраках на воля, после след прекарани разни курсове в университета, разговори с преподаватели и приятели, и още куп неща реших да събирам комплектче. Сега си имам D3100, 18-55, 55-300, твърд 35мм. 1.8, Wide angle, 2x zoom, много филтри (повечето не ги ползвам обаче, все още) 2 чанти, статив и голяма светкавица Sigma, която все още нямам къде да ползвам :(/>/> ползвам 8 gb. 6 скоростна карта. Любима комбинация - 55-300 + 35мм или 18-55 с Wide Angle :)/> Редовно ходя и снимам месечните срещи на клуба в София :D/>/> През останалото време снимам когато имам как и има какво :)/>/> Обработвам доста от снимките на Photoshop/Lightroom и си имам албумче в FaceBook: http://www.facebook.com/pages/Blagoy-Anastassov-Arts/321040091244233?ref=hl малко самореклама :rolleyes:/>/> Браво на автора за темата, ще я следя с интерес, а туко-виж сме научили нещо един от друг :)/>/> Поздрави! п.п. колега JDMPower Мисля, просто мисля, че 35 мм е по добре от 50, поради простата причина, че 50 в някой случаи е доста приближен. (сложи 18-55ицата на 50 и виж, ще се убедиш сам) или поне за мен е така, дори 35 на моменти ми идва близко. Просто лично мнение Редактирано 4 Април, 2013 от www.spirit 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #6 Отговорено 4 Април, 2013 Разгледах албума, отлично се справяш няма да скромничиш поне си творец, имаш поглед към нещата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NikolaiN 83 #7 Отговорено 4 Април, 2013 Аз снимам предимно видео с моя апарат, но все пак ще се причисля към темата :D/>/> Canon 600D с 50mm 1.7F , 70-210 2.8-4F , 18-55mm (китов) Някое друго видео от мен-> http://www.youtube.com/watch?v=gefGqcaJ6uchttp://www.youtube.com/watch?v=VnZVrLOknKE 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hEka 11 #8 Отговорено 4 Април, 2013 И аз се занимавам засега само като хоби и се надявам скоро да премина и аз към финансовата страна на това хоби. Не се смятам и аз за фотограф и също като Слави съм много критичен към снимките си, но мисля, че това си е нормално иначе какво имам в чантата... долу горе същото каквото и Слави canon 40dcanon 50/1,8tamron 17-50/2,8samyang 8/3,5 fisheyecanon 70-200/4светкавицата е китайска ръчна, на която ми е трудно да признеса името, но съм доволен от ней имам и разни стари ръчни обективи на м42. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #9 Отговорено 4 Април, 2013 Ти с такава чанта пък и от Пловдив и не се знаем Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1553 #10 Отговорено 4 Април, 2013 Аз не съм фотограф, въпреки че около 5 г. снимах професионално в МВР. Черно-бяла фотография, с промиване на филми и снимки, сам, в тъмната стаичка. Вече 11-та година, откак не съм хващал професионален апарат. Албуми от онова време нямам, а и за какви албуми да говорим - местопроизшествия всякакви, трупове ... Не съм снимал само потънал кораб щото в нашия край нямаме плавателни водни пространства. Иначе празненства, служебни, лични, и на колеги съм се отснимал. Цветни Имам и похвали - "Я тия експертите могли да снимат и живи хора, не само умрели!" По него време снимах около 2 г. с Практика, не помня модела, и със Зенит. Една светкавица, от ония големите фарове, отстрани на апарата, и куфар с батерии Снимал съм и с ония апарати с "кладенеца" отгоре.На третата година ( '99-а май беше) ми връчиха една Минолта, пълен автомат, ама с филм, не цифров. Светкавицата беше по-умна от поовината град. Снимаш в пълна тъмница, фокус, ала-бала автомат. Имаше опция за дистанционно управление, т.е. светкавицата на доста голямо разстояние от апарата. Сама си изчисляваше, оолко силно да светне. Тогава тва нещо, апарата и светкавицата, струваха към 3000 лева. От тогава ми е останало правилото - първото нещо, което се прави, като вземеш камерата, е да преметнеш каишката през врата!За съжаление (професионално, лично не съжалявам) 2002-а се пренесох в Кралството, и с това приключи фотографския ми период.Таа, тетака!Извинявам се, ако съм Ви отегчил с моите спомени 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1842 #11 Отговорено 4 Април, 2013 Слави,Слави - ти какъв си модел,абе голяма скрита лимонка се оказваш - особенно откакто стана татко за втори път:D/>!Активен във всичко и всички теми - само и само да не сменяш памперси,колелото започна да ремонтираш, на фотограф си играеш ......абе гоУлем си:D/>!Защо обаче, не вземем да качваме авторски снимки в тази тема /ако може естествено/ и тогава да видиме, кой какъв фотограф е.Иначе за статистиката, в момента използвам една сапунерка 16мп.Сони , че предпочитам все още да запечатвам интересните моменти с камера.Иначе, хубава тема ще стане-особенно ако има и снимчици! 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
swartalf 241 #12 Отговорено 5 Април, 2013 В канона е истината Допреди година бях се окомплектовал с 40D + 50/1.4, 28-135 (голям боклук) и 8мм фиш на Самянг (страхотен обектив). Сторих глупостта да мина на Sony NEX, голяма грешка! Та сега разкарах некс-а и наново се оборудвам с читава техника. За момента съм се обзавел с Canon 500D плюс един Tamron 17-50/2.8 - разкошен обектив! Ето малко от "творчеството" ми хаха: Айде стига толкова, че затрупах темата Снимки имам бая във фейсбука... 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #13 Отговорено 5 Април, 2013 На мен ми се ще една Токина 11-16 ама нямам излишни 1000 лева Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
k_u_d_o_s 49 #14 Отговорено 5 Април, 2013 Еххааа много се радвам че има и други с моето хоби във Форума!Аз съм тотален непрофесионалист - само си снимам, уча се сам проба/грешка, и няколко книжки съм чел.Почнах с Canon 600D със китов 18-135mm. После се продължи леко със (чанта разбира се), светкавица Nissin(купена набързо за кръщенето на сина ми, но много доволен от нея с последствие), 2x16GБ карти (една не стига в планината ).Следва купуване на статив(но още нямам никаква идея какъв). Желание имам са 50мм 1,4 USM ама за много ми станаха хобитата и до тоя обеквтив все не стигамТрябва да пуснем по някоя снимка да видим какви таланти имаме във Форума. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #15 Отговорено 5 Април, 2013 Аз не мога да пусна снимки щото само голи каки снимам 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1553 #16 Отговорено 5 Април, 2013 (Редактирано) Както викат братята англичани - Your Wish Редактирано 5 Април, 2013 от Krasi-mir Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stefan Milev 46 #17 Отговорено 5 Април, 2013 Браво, темата е хубава, определено тук там трябва да пускаме и снимки, но аз предлагам да не прекаляваме. Аз съм увлечен по това от малък, все съм събирал пари за фотоапарати, но не съм имал много разновидности, това е така защото все бяха скъпи и аз все с малки доходи. Сега имам: Canon 60D, Canon EFS 17-85 IS USM (който купих със счупена диафрагма и повреден лентов кабел, хората които ме познават във форума знаят, че обичам да си пипам сам нещата. Смених всичко сам, почистих го хубаво и сега работи като нов ) Canon EFS 50 Mark I, този с металната гривна Canon EF 70-200 F/4 L USM Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
greenex 74 #18 Отговорено 5 Април, 2013 И аз да се разпиша тук. Аз съм откъм аматьорската страна на фотографията. Снимам, щото не мога да помня, а пък ако стане някоя хубава снимка - все е кяр Първият ми апарат беше сапунерка Canon с лента - още стои в шкафа. След това взех турбо-сапунерка на 1,8 бара - Lumix FZ 18, който имаше ръчни настройки. Но турбото не ме задоволи, беше продадено и в края на 2011 си взех Sony NEX 5n с китов 18-55 mm, F3.5, а малко по-късно си купих и обектив Sigma 30mm F2.8. И аз съм на принципа "проба-грешка", подкрепен с малко четенте оттук-оттам. Желание за друго оборудване имам, но всичко с времето си - когато възможностите започнат да усещат нужда от повече техника, тогава. А това не е офф-топик, ама направо дабъл-топик 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #19 Отговорено 5 Април, 2013 Добра идея е да кажете кои през какви апарати е минал през живота си ако помни Примерно аз фотографията ме влече още ми от малък щото баща ми снимаше много с една чупена смяна 8, като пораснах малко и станах по културен за един рожден ден ми подари Смяна 8 символ, дето навиваше лентата по модерен начен с палец , малко по късно изтъргувах 20-30 пощенски марки за една Вилия. С него изкарах до 8 ми клас когато срещу колекция от картинки от дъвки турбо се сдобих с един ФЕД. С него изкарах докато се уволних и малко след това до първата ми работа в фото. Тогава ис купих Зенит 11, оказа се че пердето пуска светлина и бързо го смених за зенит 122 Поснимах с него и минах на практика която никък не ме изкефи с ръбестата си форма и я смених за олимпус ОМ10. С него изкарах доста до първия ми модерен канон Elan 7 По спомен аналог на еос 30, след това и първия цифров еос 20Д, около месец с еос 30Д, и като стигнах до 40Д мирясах, за парите си е супер и все още е актуална машина Минават ми мисли и за 5д марк 2, но те са малко по несеризони от мислите ми за акорда Обещавам и аз да кача някоя хубава снимка ако си намеря по архивите, инак за мацките се шегувах. Масово последно остана само сватби за снимане и то не много, рекламите секнаха съвсем с тая криза, за останалото дори не ми се споменава А за кеф снимам все по рядко дори не мога да се сетя кога последно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ilias 210 #20 Отговорено 5 Април, 2013 И аз съм запален по фотографията. Сред толкова много канони да се разпиша с един стар никон д60, който ми е верен от далечната 2008. Всъщност имаше един доста дълъг период, в който нямах никакво време за снимане. В момента събирам техника за да започна професиопнално с автомобилната фотография - две нови тела (много се чудя между dx и fx при никон), обективи(10мм. и 55мм.), в момена събирам и компоненти за да си зглобя един риг и осветление(чадърчета, свсеткавици). Всъщност имам два софтбокса и една изцяло ръчна светкавица понеже съм страшно запален по стробист фотографията и така нареченото рисуване със светлина. Ето две мои снимки: 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 271 #21 Отговорено 7 Април, 2013 Да се включа и аз в темата! Вероятно съм от най-рано започналите да се занимават с фотография тук. Първата си снимка съм проявил в първи клас някъде 1969-1970 година. Вече 6-8 клас държах ключовете на фотолабораторията в училище. Тогава масово се снимаше със Смяна 8. Мечтата ми да имам огледално рефлексен апарат осъществих чак 2001 година, когато си купих Canon EOS 3000N. След няколко години филмовата техника вече заляза. Тъй като продавахме цифрови апарати на Канон още от 2001 г. /първия беше Canon PowerShot Pro90 IS с 10х опт. зуум и оптична стабилизация/ и няколко години съм тествал различни модели, накрая се спрях на ултразумувите модели. Започнах с Power Shot S2IS, после S5IS и сега SX40. Аз не съм професионалист и тъй като съм любител както на макро снимки, така и снимам птици, луната, планети и т.н. алтернативата беше или такъв, или да комплектовам една голяма чанта с няколко обектива! От сегашния модел SX40 съм доволен, смима от 0 см на макро, както и винаги имам обектив 24-840. Ето и някои интересни снимки: Това е Венера в съзвездие Плеяди. Това е Юпитер и четирите Галилееви спъници. И малко макро: Ягодката е с Canon PS SX2IS Повече снимки тука: http://imihaylov.snimka.bg/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
swartalf 241 #22 Отговорено 8 Април, 2013 Като гледам сте само стари кучета тука Аз от преди 4 години снимам, като първия ми беше директно Canon XTi с 28-135 и постепенно насъбрах другите стъкла от предишния пост. После го смених за 40D и... така Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mickelangelo 2 #23 Отговорено 8 Април, 2013 Аз колеги също съм фотограф ... да кажем че с това си вадя хляба ... предимно с служебни ( оръжия ) но миналата година се изкуших и си купих Canon 7D Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
www.spirit 338 #24 Отговорено 8 Април, 2013 (Редактирано) Коеги, показвайте и по някоя друга снимка от вашите апарати, че да могат другите да добият представа :)/>Снимка от преди 2-3 днина 300 зуум, леко обработена :rolleyes:/>http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/544911_624608047554101_1497348829_n.jpg Редактирано 8 Април, 2013 от www.spirit Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1553 #25 Отговорено 9 Април, 2013 Със Samsung Galaxy S толкова, необработена: 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JDMPower 33 #26 Отговорено 9 Април, 2013 F11 , 1/500 , 18mm , iso 100 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
k_u_d_o_s 49 #27 Отговорено 11 Април, 2013 Ето и един аматьорски HDR от вчера. Просто като видях сградата и имах апарат си представих че така трябва да изглежда снимката и ...така стана Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #28 Отговорено 3 Май, 2013 (Редактирано) Много се радвам за добрите машини, които притежавате колеги! Да си снимате с удоволствие. Снимам всяка събота и неделя! Съчетавам го някак с миризмата на изгорели 100 октанови пари... Изключително зареждащо занимание. Това е от мен, засега от нисък клас фотоапарат със стикер отдолу "only for office use" ... Stefan Milev да се чувства поздравен затова, че и той сам си "бара" машините Веднъж изтръсках частите на обектива в опит да заснема едно голямо осмокрако... събрах си го сам, дори и с леки драсканици по лещите машината още е безотказна от 2002-ра насам Редактирано 3 Май, 2013 от pamo 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jonny 62 #29 Отговорено 5 Май, 2013 Снимам с Никон Д5000 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
fenabg 2981 #30 Отговорено 8 Май, 2013 Гледам снимате с яки техники и аз си имам една антика ма още я разучавам инак за сега с едно самсунГче си снимам кво ми хареса .Не ми намираите косури :(/> Тея дена ше снимам машината да кажете кое какво и ставали за нещо .Ето нещо и от мен . 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JDMPower 33 #31 Отговорено 8 Май, 2013 (Редактирано) https://www.facebook...&type=3 малко по гората Редактирано 8 Май, 2013 от JDMPower 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Walker Japan 65 #32 Отговорено 8 Май, 2013 Ами дойде времето да се разпиша и аз в тази тема Преди месец помогнах на приятелката ми да си закупи за рождения ден,мечтания фотоапарат!По-скоро обектива е от мен,а именно Canon 650d с 18-135 мм STM,вече имаме чантичка,карта с памет и няколко доста добри кадъра .Сега сме в търсене на статив.Така нейното хоби се превърна и в мое,много ми харесва да снимам,сега се учим взаимно.П.П. Към колегата www.spirit Колега засичах те по празниците в Смолян,но все си от другата страна на платното и не можем да спрем да си поговорим.Сега виждам,че освен страст по хондите,имаме и по фотографията. Оглеждай се когато си в Смолян,ние с моята приятелка често ходим на гости на родителите й. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 271 #33 Отговорено 19 Май, 2013 От един месец си взех и джобна алтернатива на фотоапарата: Nokia 808 Pure View. До тук съм много доволен, матрицата е голяма, има добра детайлност и динамика, снима доста добре и на 800 ISO. Искам да питам, някой има ли такава Нокия и използва ли друг софтуер за камерата /с повече ръчни настройки/? Ето и няколко снимки: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ilias 210 #34 Отговорено 9 Юни, 2013 Да повдигна малко темата с една снимка от преди малко. На почивка сме и жена ми и детето спят, та аз реших да покарам малко край морето: Все още съм начинаещ в нощните снимки и се уча. Не мога все още да се ориентирам в осветяването на всеки детайл. Снимката е правена с една светкавица и е събрана от общо 8 снимки. 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JDMPower 33 #35 Отговорено 17 Юли, 2013 (Редактирано) Малко замря тая тема . Да споделя , смених си апаратчето вече съм с Nikon D7000 + Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6G,18-55mm Редактирано 17 Юли, 2013 от JDMPower 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
www.spirit 338 #36 Отговорено 17 Юли, 2013 @ JDMPower Честит апарат Само хубави моменти да заснемаш с него Аз обмислям 7100, но още е въпрос на средства и време Едно залезче от миналата година, чак сега я намерих 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
addevil 59 #37 Отговорено 17 Юли, 2013 И аз да се причисля към пишман фотографите снимам с канон 550Д с един китов обектив 18-55 ис и с едно 70-300 ис усм. Доста снимам - някой път се получава, някой път не. Снимки имам в фейсбук страничката ми. Ето тук ще кача една: . За съжаление нямам много снимки на хонди ама какво да се прави... 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #38 Отговорено 18 Юли, 2013 Хрумна ми да снимам от едно място с най-подръчно средство. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JDMPower 33 #39 Отговорено 19 Юли, 2013 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ilias 210 #40 Отговорено 2 Октомври, 2013 Хоп, вече с нов никон д7100. Това е една от първите ми снимки с него и китовия 18-105 обектив. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове