Jump to content
dex2ex

Нужно ли е висше образование?

Recommended Posts

Нужно ли е да си начетен (поне на хартия) за да си намериш работа????Поради някакви причини вече дълго време се ровя в обяви за работа, странното за мен е че за елементарни длъжности се изискват куп квалификации видимо ненужни за да работиш примерно като доставчик или продавач.Има ли смисъл от продавач на телефони с висше образование или интелигентен шофьор на автобус?Някой има ли чувството че като чете обяви за работа и не влиза във повечето категории на работодатели?Аз ли съм толкова смотан или работодателната политика нещо не е наред?Имам чувството че фирмите не търсят хора за работа а бушони които да поставят на празното място и машината за пари да заработи постарому ако може и с по малко разход.Аз съм за образованието но чувствам че се спекулира със затрудненото положение в страната.С две думи търсят се не хора за работа а богове ако може и роби.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поставяне на високи критерии в една никаква обява за работа е елементарен начин за отсяване на незаинтересоване на първо четене работници , мързеливи такива и не мотивирани :D Кандидатствайки за работно място без да имаш нужните знания не те прави директно негоден за нея / изключвам инженери и други подобни длъжности ! / , ако си мотивиран за определена работа е достатъчно едно мотивационно писмо или по време на събеседването с работодателя да покажеш , че имаш желание :D Но на мен лично ми намирисва на злоупотреба с работниците , т.е. при положение , че нямаш тази квалификация , започваш на по-ниска заплата от обявената , пък в последствие ти се увеличава след като се докажеш :D Като работодател за мен това е правилното решение , но моята съвест е чиста и никога няма да отрежа трудолюбив работник или прецакам - спестените пари от заплати на работници ти костват бизнеса ;) И нещо друго - кой знае , че ти не знаеш ;) Излъжи - пък по време на работата се докажи или се научи ;) Искам пак да кажа , че това се отнася изцяло за работни места в сектора на обслужването , търговията и всякакви по-простички ;) вярвайте ми , че печения работодател му е нужнен 1 ден максимум седмица , за да разбере колко струвате :D Когато един човек е начетен , това никога не изиграва лоша шега на самия него ;) за това за мен лично е важно , но не и на хартия ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро пречи! Не винаги :D Отговор: "Вие сте прекалено ...квалифициран..за обявата!"

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:D:D:D Тогава се стига до това , дали като пре-квалифициран искаш да работиш за по-малко пари :D и топката е в полето на работника ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро пречи! Не винаги :D Отговор: "Вие сте прекалено ...квалифициран..за обявата!"

Това е много яко, но за съжаление го има.Много зависи от работодателя. Аз предпочитам човекът, който кандидатства за работа да бъде честен относно възможностите си и опита си и да видя желание за развитие, като му казват хората - хъс. Вярно е, че още в самото начало по ред признаци, дори нямащи нищо общо с работата, се познава човекът дали става или не. За това хората са измислили изпитателния срок - за добрите артисти при кандидатстване. Трябва да е много добър артист, за да те заблуди през изпитателния срок, но такива са много малко и шанса да налетиш на такъв екземпляр е минимален.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление вече дори и за да караш камиона с боклук нощно време ти искат висше образование и език. Иначе не можеш да се оправиш с компютрите в камиона :D Да ме извиняват господа/жи работодателите, но обикновено списъкът им с изисквания е от 3 страници, то не е опит, не образование, не е език та даже и по два... В повечето случай за дадена работа не ти трябват и 30% от изискванията им за да си вършиш добре работата, но това не им пречи да ги предявяват и да ти предлагат възнаграждение като за чистачка в мола!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, нали е модерно тук нещата да стават от горе на долу..., отзад напред

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно е да се прецени дали е за рев или щастие. За моята длъжност изискват висше и 2 езика. А естеството на работата единствено изисква англ. език и да не си инвалид с компютрите. Честно казано аз още уча за висше(което е в никаква връзка с работата) и дори средното ми няма никаква връзка с моментната ми длъжност, но се справям прекрасно. С други думи искат квалифицирана работна ръка за да се справя с моята работа, но да получава същата надница. Леко казано ситуацията е тъжна.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би някои от работодателите смятат, че като поставят критерии висше с два езика, дори да не са нужни на човека за тази длъжност, то щом е успял да научи два езика и да завърши висше, значи е интелигентен и кадърен. А иначе то е ясно, че ще се учи в движение на работата.

А за това, Тогава се стига до това , дали като пре-квалифициран искаш да работиш за по-малко пари , Тино много зависи, аз бях (уж) одобрен от една американска фирма за една работа за $90 000 годишно, после се разсъхнаха работите, но тогава колегите американци ми казваха, че с моята квалификация и опит мога да изкарвам много повече. Та дали с голямата квалификация изкарваш малко пари си е въпрос на нужди и на моментно състояние на работника, а не на това как изглежда отстрани.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest necentrovaniq

А от ненормално дългия изпитателен срок си патят много хора.В т.ч. и аз два пъти.пърия беше по моналата година когато се срина цената на желязото и ни махнаха 2500 човека-повечето нищо не взехме.втория наскоро(5 мес и 15 дни),когато "пада ни оборотана магазина януари и треа да ви махнеме новите.вие добре работите,ма заповедта е отгоре" а аз имам семейсво ебати.и са ко прайме-никаде читава работа и от сайтовете докато звъннат се минава не малко време и това заради 6 мес изпитателен срок в полза на работодателя.ебати законите:dry:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, ама ето една случка:Идва едно момче и кандидатства за управител на р-т в хотел.Образование, висше и средно - туризъм(ресторантьор), специализация в Холандия и Франция.Езици, забележете:английски, немски, френски, холански, руски :bg: !Опит 3год. в престижен курорт като: сервитьор, бригадир и зам. управител.Е, не стана човека, не можа да ми свърши работа, просто не можа, а изипахсумати обучаващи и пак не влезе в час! :dry:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

И до какъв извод стигна :dry: Май образованието не е критерий за кадърност?!Когато става въпрос за високо квалифицирана работа, задължително обвързана с образование и подобаващо заплащане съм съгласен, че трябва да има подобни изисквания и голяма цедка на кандидатите. На практика обаче на всеки две от три обяви в jobs.bg неоснователно искат много и не предлагат нищо. Редактирано от sCoff

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ясно за да имап сносна и добре платена работа трябва да имаш висше и то спетен магистър :dry:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ясно за да имап сносна и добре платена работа трябва да имаш висше и то спетен магистър :lol:

Не мога да се съглася с теб. Аз като съм с висше образование магистър вземам по-ниска заплата от моя приятелка, която работи като продавачка в мола. Повечето работодатели имат три страници изисквания а дават смешни заплати. Образованието не е гаранция за добре платена работа. Познавам много хора които са с образование, но не работят по специалността си и са доста по-добре платени.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с магистърска степен (Електроника), но не смятам, че е задължително. Висшето образование е една "малка" вратичка, която може да бъде от полза. Всички знаем колко лесно може да се сдобие човек с висше образование. При провеждането на интервю за работа се разбира за какво става и какво не става даден човек и вследствие се избират не хората с "x" висши образования, а тези, които ще се справят с възложената работа.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преподавателите във висшите учебни заведения не са усвоили толкова начина на преподаване, но за сметка на това развиват много добре търговската дейност... университетите в България са една добре развита машина за печатане на пари...

Редактирано от Cosmos

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре но има и друга крайност. Във фирмата в която работя търсим хора със 2 езика (товa е едно от изискванията и най-важното за нашият HR отдел ). Занимаваме се с поддръжка на даден продукт по телефона. Примерно имаш проблем с Хондата звъниш на нас и ние ти помагаме да си го решиш. Имаме поддръжка примерно с Немски, Унгарски, Руски, Словенски. Когато мен ме наемаха ме наеха с Немски който не ми е кой знае колко добър (честно казано се чудя как ме наеха защото тогава беше доста зле) явно ми дадоха шанс. С течение на времето и с доста изхабени нерви от моя страна се поиздигна предимно заради техническата ми интуиция или не знам и аз как но не е заради езика. Та от мен стана човек, а бях сервитьор. Представете си колко хора кандидатстват със словенски – малко са. Съответно премахваме изискването за перфектен английски и висше образование. И ги наемаме само 1 език. Та част от задълженията ми е тези така наети хора да ги науча да си вършат работата, т.е. да им обясня примерно как да програмират ECU на Хондата, а те даже и не могат да си сменят гумата. Почват моите мъки обяснявам рисувам къщички колички така за да ме разберат. След 6-седмици този човек трябва да почне работа, а аз още от първата съм казал че ми трябват за него поне 12седмици (няма нито образование, нито английски знае за да потърси това което не е запомнил в чуждестранни източници ), но ови никой не ме слуша мен човека почва работа, а знае 30% от това което му е нужно. С течение на времето повечето се усъвършенстват но 80% имат някакво висше образование. Има обаче и други индивиди които работят от дълго време във фирмата и даже са деградирали работят 30% и така колегите им вършат 170% от работата която всеки трябва да върши. Пропадналите не можем да го уволним защото няма хора за техните позиции, а за колегите им е непосилно да вършат 200% работата полагаща се на всеки и да взимат същите пари.Та единствената ми надежда е кандидатстващите или да са тъпи но упорити ( като мен ) или поне едно смотано висше да имат. Малката подробност е че на интервюто когато му кажеш 1300лв при положение, че е взимал 600лв му блесват очите и дава вид на човек, но животното си е животно и човек не става колкото и да го чакаш.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още в първи курс в ТУ един даскал ни каза, че там няма да ни научат на занаят (или поне не всички), но това, което искат да ни дадат е инженерно мислене. Не работя по специалността си, но определено за 6-7-те години изкарани в ТУ мозъкът ми сече по друг начин, в сравнение с образованието от един техникум :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ясно за да имап сносна и добре платена работа трябва да имаш висше и то спетен магистър ;)

... да разбирам ли, че имаш висше образование - магистърска степен? От кой университет, ако не е тайна?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Крайно време и в БГ да стане както е във всяка нормална страна. Важното е какво можеш и колко си кадърен, защото дипломата за висше образование не винаги е подплатена със знания и умения. Много често даже само с рушвети по сесиите, на който трябва, но това у нас де. На човека трябва да му се дава шанс заради това, че може, а не заради някакъв документ, който доказва че имаш някакви умения и знание, но не винаги е така !

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още в първи курс в ТУ един даскал ни каза, че там няма да ни научат на занаят (или поне не всички), но това, което искат да ни дадат е инженерно мислене. Не работя по специалността си, но определено за 6-7-те години изкарани в ТУ мозъкът ми сече по друг начин, в сравнение с образованието от един техникум ;)

Тук съм на 100% съгласен с теб ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/малко оффАз не съм съгласен с вас. Уча в УАСГ (ВИАС) и съм вече минал средата на трети курс. Един от учителите по математика ни каза така."Ние преподавателите се опитваме да ви научим как да четете книгите, как да намирате това което ви трябва и как да го прилагате когато ви трябва. Никой няма да може да ви научи да мислите, това си зависи от вас."Та напълно го подкрепям. От опитът който имам в обясняването на нещо на някои колеги и слушането на преподавателите, съм останал с впечатление, че мисловния процес е индивидуален и не може да се насажда. Или го можеш или не. То тези работи се разбират сравнително лесно като си пообщуваш с някой. Твърде е неправилно, да се опитваш, да накараш някого да мисли като теб. Всеки сам си има някакви си начини на разсъждения и разбирания на света и ти не трябва да му се бъркаш, а да успееш да му зададеш такива знания(факти) и въпроси, че той сам да открие отговора на "ЗАЩО?"./край на офф-а.Относно висшето, човек трябва да е на ясно с възможностите си и желанията си. Има доста сектори в които човек може да се специализира сам (чрез неволята) или да изкара някакв курс, който да му помогне в начинанията. Единсвеното нещо което прави висшето образование, е че отваря врати. Понеже аз мога да съм много знаещ и можещ, но като кандидатсвам на равно с друг, който има висше, ще предпочетат него. Останалите му свойства и предимства (на висшето) не се отнасят към случая "кандидатсване за работа", а имат по-академични насочености.Има редица специалности, които могат да се практикуват без висше (програмист, web дизайнер), но са доста и тези, които не могат (инженери, лекари...) ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсурдите са навсякъде във всички сектори на също толкова абсурдната ни държава ! В сектор здравеопазване например е ненормално един лекар със специалност да е много по - зле заплатен от едно джи-пи, в ръцете на което /още по - ненормално/ в най - голяма степен е съсредоточен живота ни /не е възможно един общопрактикуващ лекар да разбира от всичко, еднолично да преценява кое е правилно и кое не, по негово осмотрение да дава предписания или само ако той реши да препрати към специалист/. А висшето образование е задължително и за едните /специалистите/ и за другите /джи-пи-та/ - тук акцентирам само върху заплащането на хора с висше образование в една и съща гилдия, въобще няма да коментирам бюрокрацията, тромавата система и мелачката, в която попадаш като се наложи да ползваш услугите на гореупоменатите ! ;);)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...