Jump to content
Aleksandyr

Логическа задачка!

Recommended Posts

Ох няма се разберем с теб :)

Тия 25 лв дето е върнал на жената са 10лв. (които са останали от нейните 25 които му е дала по рано от които 15 е дал на клиента) + 15лв които после е извадил от джоба си за да ги направи пак 25лв. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако коко е прав ще пробвам да направя едно салто,навремето като тренирах правех в залата 3 едно след друго за сеир на аверите!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що да са 10лв,сина му взел 25 и 25 връща после ,отделно че е дал и на измамника 15 лв.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Huuuuunteeeeeeer,пиши най сетне отговора :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що да са 10лв,сина му взел 25 и 25 връща после ,отделно че е дал и на измамника 15 лв.

Еййй и ти като емича сам си отговаряш ама не го виждаш :)

Взел синъ му 25 и после върнал 25 едното анулира другото нали (вземаш заем и веднаго го връщаш ти преди него си бил на нула и след като го върнеш пак си на нула)? 

После идва ключа от бараката - дал на изманика 15 лв.!!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама ти първо си и дал ментарките ,после като е заминал оня гад ,си и върнал истински пари от твоите ,отделно дето си го нагушил него с 15 кинта истински от твоите преди това и каква излиза сметката ?Неговите ментарки не влизат в сметките

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15-те кинта дето си го нагушил ония неса били от твоите а от нейните тука губиш нишката.

те на са твои тия 25 лв, а нейни тя ти ги е дала на заем. От тях ти даваш 15 на гада а после вадиш от теб 15 за да станат пак 25 за да и ги върнеш.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коко ,усещаш ли кво става тука човек,повече нищо няма да пишем по темата ,искаш да си ти ,тогава ти печелиш -поздрави !Не пиши нищо повече -не ме питай защо.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е изгорял само с една шапка и 15лв. Защото клиента все едно не му дава пари, а взима шапка и 15лв. Човека взима от съседа 25лв. и връща 25лв.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Борко, започвай салтата :D

Коко е прав, обаче първия път го обясни малко сложно. g0sh го обясни най-точно.

Съседката е само за объркване на ситуацията.

Разделяме транзакциите на 2 отделни части, и започваме отзад напред:

Търговеца дава на съседката 25 фалшиви кинти, и взема 25 истински. След разкриване на измамата, връща на съседката истинските, и получава обратно фалшивите. Дотук всичко е пито-платено, забравяме за съседката, и кво - един търговец има едни фалшиви 25 кинта.

Сега ... тия фалшиви кинти всъщност му ги е дал нек'в шiв@н клиент, и в замяна е отнесъл една шапка за 10 кинта + 15 кинта ресто! 

Значи кво ... търговецът е изгърмял с 25 (ДВАДЕСЕТ и ПЕТ) кинта :cool:

Редактирано от Krasi-mir

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Краси цяла вечер се опитвах по какъв ли не начин да обясня ама явно не съм успял :) И пиене вкарах в обяснението ама е на не стана

И аз чакам клипче със салтото на борко :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Казвам 40, но признавам - доста се чудех и двоумях между 40 и 15.

За мен объркването идва от кофти зададения въпрос (в което съм сигурен, че е нарочно така формулиран), а именно: "с колко пари - мангизи е измамен търговецът..."  За мен ключовата дума която ме кара да се двоумя е ИЗМАМЕН. Ако въпросът бе "с колко пари - мангизи е ОЩЕТЕН/НАЗАД търговецът... " щях просто да кажа 40 (15-те ресто които връща + 25 които възстановява на съседката). Т.е. това е общата сума с която търговецът е ощетен. Шапката с цел не я споменавам, защото във въпроса се пита изрично за пари, а не за активи. И ние реално не знаем стойността на шапката - само търговецът знае нейната себестойност (сумата за която я е придобил, а дет се вика може да му е без пари - може да е крадена, намерена на улицата и т.н. размишления....). Ощетен/назад от тази сделка е с 40 кинта и точка.

Обаче, думата "ИЗМАМЕН" поражда съмнение и размишление и събужда дървения философ у мен. И затова мислих да кажа, че е измамен с 15. Защото, реално продавача е измамен от мошеника и нека се абстрахираме от това, какви последствия произлизат от тази измама. Това, че нашия човек връща 25 кинта на съседката - това е просто кофти развой на нещата, те са постфактум "разходи" да ги наречем. Това действие (връщането на 25-те кинта на съседката) е следствие на измамата и си е отношение между двамата търговци.

Реално, продавача по време на самата измама е олекнал само с едни 15 кинта (реалните пари които дава като върнато ресто) и стойността на шапката (но нека за шапката не говорим, тъй като вече казах - ние не знаем нейната себестойност). 

Въпрос на тълкуване какво дефинираме като "измама" в случая. Или може би по-правилно е да се каже - до къде разглеждаме измамата: като първоначално възникнал проблем между мошеник и продавач или и като вземем предвид възникналите в следствие на измамата усложнения (между двамата съседи продавачи).

Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коко , не знам защо, но през цялото време бях с мисълта, че твоя отговор е като на Вес- 50.

Чак сега ти го видях  и да верен е  :thumbs1: .

п.п.Вчера  имах малко повече време , а имаше и повод да   :drunk:   / всъщност ,бях леко на черешата  :) / , и така между другото влизайки тук какво видял, какво прочел, какво разбрал, абе  другия път на бистра главица. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баххх, к'ви дискусии съм предизвикал...  :tooth:

К'во имаме - един беден човечец, който продава шапки.

И понеже продажбата е само една, спокойно можем да кажем, че е тръгнал за пазара с една шапка - дали са 10 или сто, това не влияе на задачката, ... и без пукнат лев в джоба.

Надява се да я продаде за 10 лева и да се прибере при бабата си, ... с тия десет лева, ... ако не ги изпие на връщане в кръчмата, де...  :beer:

Застава на пазара - има шапка и нищо в джоба...

Идва тариката и му дава 25 лева. 

Разваляйки ги, човечеца е само посредник - това са пари на тариката... 

Задържа десет, колкото иска за шапката и връща 15 - тези 15 са си на тариката.

Ако той имаше не 25, а дребни, ... би дал 10 за шапката и задачата нямаше да я има...  :tooth:

В този момент човечеца е 0 : 0 - направил е точно това, което иска..., продал си е шапката за 10 кинта.

Да, ама мангизите били фалшиви, ... и понеже нашия човек е добряк, а и като посредник при развалянето са минали през него, ... се чувства длъжан да ги върне.

В този момент минава Борко, ...  ;)  и човечеца му казва:

- Боре, дай ми 25 кинта на заем, че ме метнаха с едни фалшиви и трябва да ги върна... :)

Борко, понеже е пич, ... вади 25 лева и му ги дава, ... а човечеца ги връща там, където е развалил фалшивите.

Понеже човечеца и той е пич, ... казал на Борко:

- Продадох една шапка, имам 10 кинта в джоба, ... да пием по една бира, а...  :drunk:

Седнали, пийнали, хапнали...

И к'во стана сега - добрия шапкар е вътре с 25 кинта,... парите на Борко, с които е възстановил фалшивите.

Историята мълчи бабата колко пъти е наложила дядото по главата с точилката, затова, че се е върнал без 10 - те кинта, парите от шапката...  :bash: 

Мдааа, ... браво на господин koko... :punk: 

И аз бях там, три дена ядох, пих и се веселих...  :drunk:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Т.е. отговорът е 15 и шапка

Редактирано от g0sh

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Одеве се пробвах на дюшек-винаги така сме го правили -и двата пъти се проснах по гръб ,явно остарявам вече и не ставам за тия работи .От 6 годишен бях плувна паралелка ,треньора ни беше същински Адолф Хитлер ,зверски тренировки всеки ден след училище  преди плуването ,послe се запалих по щангите ,там пък беше друг изрод ,обаче той ни научи на ред и дисциплина ,шпагат и  въздушното прескундване  той ме научи как става -голяма атракция бяха .Ми това е спорта -само спомените остават.Kоко ,честито за победата след дъъъъъългия ни дебат .Сега остана да почерпиш :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Сега пак се пробвах но явно измествам центъра на тежеста и даже да падна на крака ме увлича назад и падам ,няма смисъл да снимам клип след като не става като хората .Сега ако ме видеше учителя ,щеше да ми прасне два шамара и да скачам цяла нощ докато го направя перфектно,като на КОНЦлагерите за тренировки дето ходихме преди някво състезание .Шамареше  ни наред за всяка грешка както бяхме големи мъже вече ,ама за хубаво е било.Който е мераклия да пуска следващата загадка.

Редактирано от borko 30

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gOsh, според мен не е 15 и шапка, защото той е взел парите за нея - десетте лева в джоба му.

Другия вариант - да склони комшийката да и върне не 25 лева, а 15 и шапка - може да и трябва.  :tooth:

Реално е вътре с парите, които трябва да върне, заради фалшивите 25 лева, ... т.е  - 25 лева... 

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен нашия човек изобщо не е на загуба.

По непотвърдени данни, прибирайки се към дома, той е спрял на близката лафка, дал е некфа банкнота от 25 лв, и си е купил една кутия цигари за 6 лв, и са му върнали 2 банкноти по 2 лв, една банкнота от 5 лв и една банкнота от 10 лв.

Иии ... тетака ;)

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хънтер точно с 15лв и 1 шапка е изгорял.

Ето малко по разписано решението (дано хванете логиката)

Значи да предположим че нашия човек като е отворил магазина, наличност в касата е имал 15лв+ 1 шапка.

Решил същия да си увеличи наличноста на 40лв и взел 25 лв от комшийката.

След време се уплашил, че ако има толкова голяма наличност в касата (вече са 40лв+1шапка) може някой да реши да го обере.

За това върнал парите на комшийката (така нея можем вече да я махнем от задачата), и пак в касата са му останали 15лв.+1 шапка.

Идва оня гад и му дава 25лв за шапката, нашия я дава и му връща 15лв. от касата, и гада си тръгва.

Нашия радостен отива в банката за да ги вкара на влог тия 25лв и там му казват, че са фалшиви и ги конфискуват.

Той тъжен се прибира и забелязва, че от наличноста в касата с която е отворил сутринта няма нищо.

Така, че е загубил 15лв.+1шапка.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тц...  :tooth:

Не е така, koko... :cool:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво става последно сега ,кой е верния отговор и има ли някой отговорил вярно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hunter ,продължаваш да пускаш гадни въпроси :ppp ,що така бе ,хубав човек пък глей кви гадни въпроси пуска :tooth: Мисля също че няма да дочакаме другото решение на ОНАЯ задачка -знаеш коя ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

........ВъпросЪт ми е -  с колко пари - мангизи е измамен търговецът... 

Заради това по-черното, правилния отговор би трябвало да е - 25 лв.

Иначе може да се приеме за верен и варианта на Коко: 15 лв. + шапка, което пак като стойност е 25 лв. , но в отговора фигурира думата шапка, което нарушава това в по-черното.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той за шапката си е взел парите - 10 - те лева в джоба...

Обърнал я в пари, така да се каже - нали затова точно е отишъл на пазара. 

Да я продаде. 

Емича е прав, даже и за да сме коректни към въпроса - измамен е с пари, не с шапки.

Но дори и да го няма това - продажба се е състояла и той си е взел десетте лева за шапчицата...

п.п. Друг е въпроса, че с Борко са ги изпили по пътя...  :tooth:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Абе ние дето ги изпихме в кръчмата после едно на ръка ,обаче после отидохме и при комшийката да я уважим дето помогна и стана тя каквато стана до сутринта :tooth:Сутринта търговеца беше забравил вчерашната случка с мошеника ,само спомена от снощи с комшийката му остана .Аз пък през това време  отработвах въздушното прескундване за  КОКО ,обаче не става като хората човек.Последно ги правих като бях на 23 г,сега на 35 не става нещо -обещах да пробвам -ми не става ,става то ама не е стабилно приземяването.По тези времена след като приключихме с отбора ,чакахме някой бос да ни вземе за охрана срещу баснословни суми ,учил съм и карате 6 години паралелно със щангите .

Редактирано от borko 30

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

!Почнах охрана в едно заведение и след 2 месеца стана търкал,полиция арести не знам какво си -реших че това не е за мене ,натупах ги пичовете дето тормозеха клиентка ама не ми е в нрава  на мене това .Така и така съм почнал хайде задача и от мен.

Колко е часът сега,ако остатъкът от денонощието е 2 пъти повече от изминалото време?

Редактирано от borko 30

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Верен отговор !Пускай следващата пич!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тогава аз пиша пак!

Намерете число,което се дели на 13 без остатък,а при делениена 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 и 12 се получава остатък1.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, добра задачка, но аз много ама много мразя да смятам.

Имаше някъде една теорема за случая, мързи ме да я диря.

Докато ми дойде музата за сметки предлагам лесна задачка:

Стара крепост . Има две кръгли стражеви кули с еднаква височина, но с различен диаметър.

Вътре във всяка от тях се вие стълба към върха. Наклона ( ъгъла на наклона) на двете стълби е равен.

По коя вита стълба пътя към най- горната площадка ще е по- дълъг?

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

К' во значение има диаметъра, за дължината...  :tooth:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако стълбите са до стената - по-големия диаметър.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Тази с по големия диаметър.

Дължината на една окръжност е равна на пи(3,14) х диаметъра.

Така, че по формулата излиза че обиклоктата на кулата с по големия диаметър е по голяма и от там излиза, че и дължината на стълбата ще е по голяма.

Това разбира се е в сила ако и при двете кули стълбата е плътно до стената навита. :)

Редактирано от koko__2002

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не.

Написах наклона( ъгъла на наклона) е равен.

В случая не говорим за окръжности, а за...нещо като обороти или винт. )

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна задачка, но има нещо недоизказано, ... и то във въпроса.....  :book:

Казвай, че съм прав и да спестим агонията ...  :punk:

п.п. Баффф, колко съм скромен...  :tooth:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа, че разсъждавам така - независимо, колко е дълго стъпалото - все пак е стълба и трябва да се ходи по нея.

Дали ще стъпиш 20 см. по - наляво или надясно, по Y..., височината между две стъпала се запазва... 

И, ... ако са с еднаква височина, пояснението, че ъгъла е еднакъв е излишно, освен, ако не се катерим по някакви лупинги...  :lol:

Би трябвало да е еднакво, ... зависи, какво се разбира под " път " обаче...  :drunk:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не.

Написах наклона( ъгъла на наклона) е равен.

В случая не говорим за окръжности, а за...нещо като обороти или винт. )

Така де, но къде точно се "вият" стълбите?

Какъв диаметър тогава, като не са окръжности?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....Би трябвало да е еднакво, ... 

И според мен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега го разиграх на софтуера с който работя.

Няма значение какъв е диаметъра щом наклона и височината са еднакви.

Пътя е един и същ.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...