Хондавелка 2 #1 Публикувано неделя в 17:02 (Редактирано) Здравейте! Юни месец си купих Accord 8, Mugen пакет,2,4 vtec, с чип на двигателя. Автомобилът беше внос от Швейцария и след обстоен преглед в сервиз, извода беше, че е "доста гледанка", без забележки по двигател, окачване, купе. Все пак смених всички филтри, масло на скоростна кутия, масло на двигател, ремък, ролки... цялостно профилактично обслужване общо взето. От вчера обаче автомобилът сигнализира, че има нужда от сервизиране, по- конкретно за маслото. Проверих го- цветът и гъстотата му са ок, но нивото е между първа и втора точка на мерителната пръчка (сложила съм 6 литра Pakelo 5W-40- или поне толкова занесох в сервиза ). Според заводските норми на Хонда виждам, че е нормално да гори по литър масло на 5000-6000 км (колкото са изминати за този период), но със старата Хонда не съм имала подобен проблем (и тя е с чип). Не съм забелязала други притеснителни показатели (примерно пушек от ауспуха или теч). Ще мине на преглед със сигурност, ама да питам- да се притеснявам ли и какъв е вашият опит с този модел? Нормално ли е да трябва да сипвам масло регулярно, освен стандартната смяна на 10 000км? Редактирано неделя в 17:13 от Хондавелка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 936 #2 Отговорено неделя в 17:26 Готин избор си направила, да си я караш с кеф. Но си сгрешила с маслото, не знам кой те е посъветвал за това масло и това количество, но те е подвел. Когато сипеш правилното масло, тогава може да се говори на база някакви обективни фактори, но все пак може да се очаква някакъв разход. Относно количеството, на този мотор повече 4.5л. е невъзможно да се сипе, ходи до сервиза да си вземеш остатъка, за да си имаш за доливане. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3146 #3 Отговорено неделя в 17:40 Стандартна смяна на 10000 км? Няма такава! Трябва да се сменя на макс. 7000км, а в зависимост от маслото, може да се наложи и на 5 - 6 хил.км. Заводски норми на Хонда, които казват, че е нормално да гори по литър масло на 5000-6000 км? - също няма такива, а и това твърдение е абсолютно невярно! Изправен двигател К24 на Хонда, ако се кара често във високите обороти, може да гори до 0,5л./5000-6000 км. Ако се кара спокойно, не трябва да гори въобще масло. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 43 #4 Отговорено неделя в 17:40 Ако го караш с масло с този вискозитет ,разпределителните ти валове ще си идат,налей 5-30 или още по-добре 0-30 особено през есенно -зимния период. На моята от Бултрако Сф и слагали 5-40 и валовете си отишли ,така,че внимавай. Повече от 1-1.5 л гори ли ти от смяна до смяна не е добре 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ANTRAZID 17 #5 Отговорено вчера в 13:39 (Редактирано) Здравей, много безаварийни км и хубави моменти с нея. Имам абсолютно същата без чип внос Швейцария, там е обслужвана с 5/30 по сервизната история. Тук започнах да й наливам 0/20 и от 4 години до сега нямам никакви проблеми относно горенето му (сменям го на 7-8000км). Щом е от Швейцария трябва да имаш и сервизна книжка + фактурите за обслужванията, там ще разбереш с какво е обгрижвана. За мен това 5/40 дето го хвалят ,че уж било за нашия регион ..... търговски трик ,маслото за този двигател е 0/20 ; 5/20 ; 5/30 и нищо друго . Както са споменали по-горе внимавай с валовете , ако е на газ по-често регулиране на клапаните и ще те слуша много дълги години. Количеството при смяна е 4 - 4,1(4,2)литра (според как е източена и колко е голям масления филтър) с това количество е на горната точка на щеката,тези 6 литра някой си е прибрал 2 литра със сигурност. Относно сигнала за сервизиране ,тези от сервиза дето са ви я обслужили не са ви занулили сервизния интервал - има клипчета в тубата как става можете и вие да си я занулите лесно е. Редактирано вчера в 13:44 от ANTRAZID Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хондавелка 2 #6 Отговорено вчера в 15:11 Много ви благодаря за изчерпателните отговори и пожеланията! Нетърпението ми да разбера какво се случва и има ли проблем, ме отведе още днес до Honda Power Performance (много съм доволна от обслужването, доста готини хора) и там получих същата информация, както и че маслото, което съм купила, оказа се, не е оригинално Пакело... За щастие няма нищо притеснително или нередно в работата на двигателя, така че все още не е късно да си поправя грешката и да му удължа живота. Препоръчаха ми Fosser с по- нисък вискозитет. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6967 #7 Отговорено вчера в 15:21 За вискозитета е силно препоръчително, а марки много - важното е да не са ментета. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 936 #8 Отговорено вчера в 17:13 Преди 1 час, Хондавелка написа: не е оригинално Пакело... Доста невероятно твърдение, може би ще си първия човек попаднал на фалшиво масло от бранд с толкова малък пазарен дял. Откъде го взе? Относно избора на масло, моят съвет е сама да решиш дали ще слушаш сервизите, или форума. Скромните ми наблюдения върху сериозни сервизи и лица зад тях, е че или са некомпетентни по темата или са икономически заинтересовани, с оглед брандовете масла които препоръчват(рекламират), случаят с хонда ала-бала сервиза го потвърждава напълно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хондавелка 2 #9 Отговорено вчера в 17:33 преди 8 минути, Rakeem написа: Доста невероятно твърдение, може би ще си първия човек попаднал на фалшиво масло от бранд с толкова малък пазарен дял. Откъде го взе? Относно избора на масло, моят съвет е сама да решиш дали ще слушаш сервизите, или форума. Скромните ми наблюдения върху сериозни сервизи и лица зад тях, е че или са некомпетентни по темата или са икономически заинтересовани, с оглед брандовете масла които препоръчват(рекламират), случаят с хонда ала-бала сервиза го потвърждава напълно. Купих го от Аутофикс Партс. Честно казано, не ми е и минало през ума, че би могло да не бъде оригинално, имайки предвид, че Пакело е основният продукт, на който се базира бизнеса на човека... Иначе има безкрайно много мнения по темата кое масло е добро, кое не е (поне що се отнася до бранд) и ми беше много трудно да отсея компетентните от некомпетентните коментари. Гледам да понауча нещо от всеки В крайна сметка, накрая сама ще стигна до някакъв извод, след като наблюдавам работата и състоянието на автомобила ми. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 936 #10 Отговорено вчера в 17:51 Маслото със сигурност не е фалшиво. Придържай се към сериозни и известни брандове, и няма да сгрешиш. Има теми за масла, ако ти е интересно, можеш да ги разгледаш. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1613 #11 Отговорено вчера в 17:59 (Редактирано) 2 hours ago, Хондавелка said: Много ви благодаря за изчерпателните отговори и пожеланията! Нетърпението ми да разбера какво се случва и има ли проблем, ме отведе още днес до Honda Power Performance (много съм доволна от обслужването, доста готини хора) и там получих същата информация, както и че маслото, което съм купила, оказа се, не е оригинално Пакело... За щастие няма нищо притеснително или нередно в работата на двигателя, така че все още не е късно да си поправя грешката и да му удължа живота. Препоръчаха ми Fosser с по- нисък вискозитет. Стана ми и на мен интересно кой твърди че това Пакело е менте. Накой сериозно ти лъже или наистина има ментета. Може ли снимка на ментето и кой ти го каза. Ето ти едно масло което не е менте и е с топ характеристики за бензинов мотор. Тук от общите поръчки в форума може да го вземеш и колегата @Ronin7 го има налично Редактирано вчера в 17:59 от CARPERA 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6967 #12 Отговорено вчера в 18:15 И мен би ме изненадало фалш Пакело и чакам доказателсттво. А може и грешка в изказа да е. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1613 #13 Отговорено вчера в 19:02 (Редактирано) На мен ми намирисва да пробутаме супер неизвестното и незнайното масло Fosser. Колега бягай от този супер любезен сервиз,яко те лъжат ако са те, наговори ли ти небивалиците и лъжиите,с тези 6л за двигателя ти. Редактирано вчера в 19:12 от CARPERA 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3146 #14 Отговорено вчера в 19:53 (Редактирано) Владо, тук не мога да се съглася. Fosser са си нормални, среден клас, масла. Хидрокрек III-та група. Произвеждат се в Германия, а това е достатъчно да си спокоен, че са произведени според немските стандарти за качество на производствения процес. От Fosser, за двигател К24, бих избрал Fosser Premium VOL 0W-30, или FOSSER Premium Special F 5W-30. Да, Ravenol SSV 0W-30 е по-висок клас масло, но и споменатите на Fosser стават за нормална ежедневна употреба. П.П. Главният въпрос тук е, на каква цена й предлагат Fosser? Защото, ако е на цената на Ravenol, тогава правилният избор е ясен. Редактирано вчера в 20:03 от dandilov 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1613 #15 Отговорено вчера в 20:28 (Редактирано) Ето тънката граница повечето хора не знаят какво е хидрокрек и какво е синтетично и предимставата им. И че хидрокрека няма база за сравнение с PAO маслата като RAVENIOL показан от снимката. Ето ти сравнение на цените Редактирано вчера в 20:29 от CARPERA 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
z_chakarov 49 #16 Отговорено преди 19 часа Би ли ни обяснил , на нас простолюдието каква е разликата.Много ми е любопитно.Ако е възможно без цитати от google,chatgtp. С твой думи накратко по простичко. БЛАГОДАРЯ ! 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1613 #17 Отговорено преди 10 часа (Редактирано) Ето накратко RAVENOL е по-добрия избор. Другото е описано в темата за маслата. https://forums.hondabg.com/topic/113303-faq-4-двигателни-масла-обсъждане-част-четвърта/ Редактирано преди 10 часа от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Gladiator_BG 73 #18 Отговорено преди 9 часа (Редактирано) 42 minutes ago, CARPERA said: RAVENOL е по-добрия избор. OEM маслото със същия вискозитет е на сходна цена. Защо равенола да е по - добър от него ?!? https://ato24.de/en/honda-5w-30-hfs-e-motorol.html Редактирано преди 9 часа от Gladiator_BG Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хондавелка 2 #19 Отговорено преди 7 часа Преди 21 часа, Rakeem написа: Маслото със сигурност не е фалшиво. Придържай се към сериозни и известни брандове, и няма да сгрешиш. Има теми за масла, ако ти е интересно, можеш да ги разгледаш. На това разчитам, да. Ще разгледам темата, благодаря за препратката. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хондавелка 2 #20 Отговорено преди 7 часа Преди 21 часа, CARPERA написа: Стана ми и на мен интересно кой твърди че това Пакело е менте. Накой сериозно ти лъже или наистина има ментета. Може ли снимка на ментето и кой ти го каза. Ето ти едно масло което не е менте и е с топ характеристики за бензинов мотор. Тук от общите поръчки в форума може да го вземеш и колегата @Ronin7 го има налично Това беше коментарът на екипа на HPP-София. Хванаха се за етикета- не бил качествено разпечатан и поставен. Също така, аз лично не погледнах за информация за сертификати... Купих го от Аутофикс, както вече споменах (извинявам се предварително на собственика на фирмата, ако е неправомерно обвинен)- според официалния сайт на Пакело България, този магазин е регистриран като официален дистрибутор. Иначе благодаря за съвета- виждам и други добри отзиви за това масло, склонна съм да го тествам при следваща смяна. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 936 #21 Отговорено преди 7 часа Преди 2 часа, Gladiator_BG написа: OEM маслото със същия вискозитет е на сходна цена. Защо равенола да е по - добър от него ?!? https://ato24.de/en/honda-5w-30-hfs-e-motorol.html По-простата причина, че равенолът е по-висок клас масло и издържа повече километри и време. Както не веднъж съм твърдял, ако сменяш на къси интервали, в порядъка на 5к, няма никакъв смисъл от скъпи масла(всяко едно ще работи чудесно), но болшинството сменят в порядъка на 10-15к., което изисква качествено масло. За съжаление, това не се спазва от официалните дилърства и в повечето случай, след гаранционния период, имаме силно амортизирани двг, горящи масло. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1613 #22 Отговорено преди 6 часа (Редактирано) Когато избирам масло гледам тези характеристики. Това е за RAVENOL SSV Fuel Economy SAE 0W-30 | RAVENOL https://share.google/p3h2AInNQvEFxvkG4 Редактирано преди 6 часа от CARPERA 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 936 #23 Отговорено преди 4 часа Преди 2 часа, Хондавелка написа: Хванаха се за етикета- не бил качествено разпечатан и поставен. Ако е менте, щяха да се постараят повече, по други критерии се разпознават. Впрочем, колко километра имаш изминати след смяната и като си взе колата от сервиза какво бе нивото на маслото, между 'първа и втора точка' говори, че е на средата, колкото обикновено наливат в сервизите. И как точно ти сигнализира, защото може да е интегрираното напомняне се предстоящото сервизно обслужване, което не са нулирали. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3146 #24 Отговорено преди 3 часа Преди 5 часа, Gladiator_BG написа: OEM маслото със същия вискозитет е на сходна цена. Защо равенола да е по - добър от него ?!? Защото ОЕМ маслата се правят с обикновени базови масла така, че да покрият минималните изисквания за двигателя. Произвеждат се не от производителя на автомобила, а от конкретен производител на масла, с когото автопроизводителят е сключил договор. Обикновено са "хидрокрек" група III или смес от група III + II, и поръчан пакет присадки по спецификация. Преди години, Хонда имаше договор с Кастрол, после с Тотал, а в момента не знам. Конкретният, цитиран по-горе, Ravenol SSV е смес от PAO (IV група базово масло) + малко естери (V група) + хидрокрек III-та група, съвременни стабилни подобрители на вискозитета и противоизносни присадки. В резултат има по-добра термостабилност, по-добра стабилност на окисление, по-добри нискотемпературни х-ки, по-добър ресурс и по-добри смазващи х-ки. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6967 #25 Отговорено преди 1 час Преди 5 часа, Rakeem написа: По-простата причина, че равенолът е по-висок клас масло и издържа повече километри и време. Както не веднъж съм твърдял, ако сменяш на къси интервали, в порядъка на 5к, няма никакъв смисъл от скъпи масла(всяко едно ще работи чудесно), но болшинството сменят в порядъка на 10-15к., което изисква качествено масло. Аз карам с Равенол и по 12-15К, но броя моточасовете и не прехвърлям 250 мт/ч, което предимно извънградско и спокойно е напълно поносимо за маслото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове