Jump to content
mitaka0007

Опит с монтиране на резервна гума и каране с нея ?

Recommended Posts

Към колегите с нашият модел FR-V: 

Преди три седмици спуках предна дясна гума, и си монтирах резервната жълта, която никога не е била използвана...

Нося си я винаги вколата, и беше напомпена по изискванията-технически всичко ОК...

Минах около 7 километра до паркинга  до нас , и направо щях да полудея от нерви...! До сега само два пъти съм карал с резервната гума на субарото и с  60km/h нямах никакви проблеми , и се чувставах сигурен...

Сега обаче, карайки с 30 км/h по града направо имах чувството, че всеки момент предницата ще избяга .... , а я  дават да се кара до 80 km/h :ranting::confused:Особенно като завивах на светофарите се изпотявах здраво, пулсът ми беше към 200...  Реших повече никога да не я слагам... 

На вас какъв ви е опитът с резервната гума...?  Хондата ми беше още преди два месеца огледна отдолу, и всичко по окачването си беше ОК...

ТОВА НОРАМАЛНО ЛИ Е...?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип никога не се слага ''патерицата'' на задвижващите  колела.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И особено на предна ос.

Патерицата върши работа за търкаляне.

Измислена е за компактност, та да има повече място за багажа.

Самата гума обикновено е стара и на пипане вече е пластмасова, а като добавим че е доста по-тясна и се губи връзка с асфалта.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, aleksandur написа:

По принцип никога не се слага ''патерицата'' на задвижващите  колела.

А който е 4х4?

И Леджо е така SH-AWD, но е заводски с патерица, обаче не ми се е налагало да я ползвам.

Знам само че трябва да изключвам VSA-то, иначе няма да хареса на трансмисията, понеже самата патерица е с видимо по-малък диаметър.

За отпред не съм и тествал дали ще пасне, а е добре да съм подготвен при нужда, но не ме е застигала неволята.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 4 часа, mitaka0007 написа:

...

ТОВА НОРАМАЛНО ЛИ Е...?

Гайките също са важни.

Какви са?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Патерица" се слага винаги на заднита ос, независимо с какво предаване е колата.

Ако е спукана предна, задната се мести отпред и си забиваш "патерицата" отзад.

Контрола на автомобила е от завиващите колела, а не от задвижващите!!!

Щом колата има "патерица", означава, че става на всички колела (предни или задни).

Редактирано от tenata
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде го пише това правило., че във книжката на Цр-в не го видях никъде. Не съм мерил патерицата но трябва да е същия диаметър. Там си пише ,че може да има различно сцепление. Това е докато стигнеш до сервиз, а не за постоянно.

Screenshot_20250530_094529_Samsung Notes.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сам си цитарал "може да има различно сцепление", което води до възможна загуба на контрол ако е на предните гуми, както се случило при колегата по-горе.

Колегата сам си е отговорил и го питай пак друг път къде ще сложи патерицата.

Това което не е написано, не означава, че е грешно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питането ми е свързано със твърдението ,че не се слага никога на предна ос. Ако беше забранено, щеще да го пише. Затова е написано до 80 кил. и опасност от загуба на сцепление. Всеки сам преценява със каква скорост да се движи.

А японеца не е виновен,че караме 20 годишни коли и гумата се е спекла от седене в багажника.

Редактирано от gecata1059

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...