prissnr 48 #1 Публикувано преди 3 часа (Редактирано) Здравейте колеги, От години един проблем с оборотите на празен ход, за който се заинатих и вече не ми дава мира. Поведението може да се предизвика по няколко начина: след като колата загрее и оборотите паднат до около 750 При поява на товар (фарове, подгрев, климатик, т.н.) - оборотите падат до около 600, притриса и пак се връщат до около 750 При форсиране и бързо пускане на газта - оборотите падат до около 550, притриса и пак се връщат до около 750 При форсиране и бавно отпускане на газта - оборотите падат плавно заедно с педала до около 1500, след това рязко падат до 1000, вдигат се до 1300 и продължават да падат плавно. Именно това е графиката, която съм прикачил. Също така тримовете са много високи на празен ход - дългите и късите стоят по около 15% и като че ли се покачват с времето. Когато колата е в движение, тримовете се нормализират и върви добре. Не свети лампа, но преди няколко седмици светна еднократно P0171 (бедна смес) след лоша газ от OMV. Ето един списък от нещата които съм отхвърлил и моля да не ги предлагате пак: Не е вакуумен теч - системата е тествана с пушек под налягане, имаше един малък теч, но е оправен Не е MAP сензор - с друг (хубав) пак работи по същия начин Не е сензор за температура на входящия въздух - температурата е коректна Не е за реглаж на клапаните - няколко пъти са регулирани и продължава да се държи така Не е от PCV клапан - проверен и чистен е Не е защото е на газ, или горивна помпа - държи се еднакво и с двете горива (Може би) не е ламбда сонда, защото и с исключена от буксата се държи по същия начин Единственото което се сещам да остава е самия дросел, но пък той е електронен и не хвърля грешки. Обмислям да сменя ламбда сензора профилактично, въпреки че изглежда, че не е от него... Какъв може да бъде проблема? Има ли нещо по системата, което пропускам? Колата е 2.4 бензин-газ, но поведението е същото и на двете горива. Имам и клипче: Едит: допълване на списъка Редактирано преди 3 часа от prissnr Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 499 #2 Отговорено преди 2 часа Дроселовата клапа чистена ли е и адаптация правена ли и е? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prissnr 48 #3 Отговорено преди 1 час Дросела е чистен обстойно преди години и вчера, но без да е свалян. И двата пъти не беше много замърсен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prissnr 48 #4 Отговорено преди 1 час Това е графика от позицията на дроселовия клапан. Вижда се, че оборотите са паднали рязко, без да се затвори дроселът, дори леко се е отворил (вероятно съм трепнал с крака). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове