Jump to content

Recommended Posts

Здравейте колеги,

От години един проблем с оборотите на празен ход, за който се заинатих и вече не ми дава мира.

Поведението може да се предизвика по няколко начина: след като колата загрее и оборотите паднат до около 750

1. При поява на товар (фарове, подгрев, климатик, т.н.) - оборотите падат до около 600, притриса и пак се връщат до около 750
  2. При форсиране и бързо пускане на газта - оборотите падат до около 550, притриса и пак се връщат до около 750
  3. При форсиране и бавно отпускане на газта - оборотите падат плавно заедно с педала до около 1500, след това рязко падат до 1000, вдигат се до 1300 и продължават да падат плавно. Именно това е графиката, която съм прикачил.
    IMG_2986.thumb.jpeg.887c3b608d8dcc94c0a0223b4866ac5e.jpeg

Също така тримовете са много високи на празен ход - дългите и късите стоят по около 15% и като че ли се покачват с времето.

Когато колата е в движение, тримовете се нормализират и върви добре.

Не свети лампа, но преди няколко седмици светна еднократно P0171 (бедна смес) след лоша газ от OMV.

Ето един списък от нещата които съм отхвърлил и моля да не ги предлагате пак:

• Не е вакуумен теч - системата е тествана с пушек под налягане, имаше един малък теч, но е оправен
  • Не е MAP сензор - с друг (хубав) пак работи по същия начин
  • Не е сензор за температура на входящия въздух - температурата е коректна
  • Не е за реглаж на клапаните - няколко пъти са регулирани и продължава да се държи така
  • Не е от PCV клапан - проверен и чистен е
  • Не е защото е на газ, или горивна помпа - държи се еднакво и с двете горива
  • (Може би) не е ламбда сонда, защото и с исключена от буксата се държи по същия начин

Единственото което се сещам да остава е самия дросел, но пък той е електронен и не хвърля грешки. Обмислям да сменя ламбда сензора профилактично, въпреки че изглежда, че не е от него...

Какъв може да бъде проблема? Има ли нещо по системата, което пропускам?

Колата е 2.4 бензин-газ, но поведението е същото и на двете горива.

Имам и клипче: 

Едит: допълване на списъка

Редактирано от prissnr

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дроселовата клапа чистена ли е и адаптация правена ли и е?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дросела е чистен обстойно преди години и вчера, но без да е свалян. И двата пъти не беше много замърсен. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е графика от позицията на дроселовия клапан. Вижда се, че оборотите са паднали рязко, без да се затвори дроселът, дори леко се е отворил (вероятно съм трепнал с крака).

IMG_2989.thumb.jpeg.107c18e8a3aa551c0d121c33d6e8e0ab.jpeg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...