Наско69 0 #1 Публикувано 9 Юни, 2021 Здравейте,КОЛЕГИ! Нов във форума ,затова искам да се извиня предварително ако има вече отворена такава тема. проблема ми е следния:При навиване на волана/ляво или дясно/при плавно потегляне ,от лявото предно колело се чува,стържене,а след това при скорост от 30-до 130км и повече има шум.Нещо м/у виене и стържене.Ходих при всякакви "майстори",но...всичко било "ток"....От какво може да се получава този шум и това скърцане?Ще съм много благодарен ако ме упътите какво и кое да проверя. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
I_Yordanov 159 #2 Отговорено 9 Юни, 2021 Шарнир! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Terje 171 #3 Отговорено 9 Юни, 2021 Шарнира или кормилен накрайник може да причиняват шумовете при въртене на място, но не и стърженето по време на движение. Второто може да е от лагер. @Наско69 шарнирите могат да започнат да скърцат, ако се замърсят и без да са разбити, което обяснява защо майсторите не намират причината (т.е. няма луфт при проверка). Преди време на старата ми кола ми споделяха каква практика може да се приложи в подобна ситуация - инжектира се малко масло в болта - със спринцовка с игла през маншона на болта. Така поне може да се елиминира досадното скърцане, докато болта не се разбие. Все пак, ако наистина това скърцане е от шарнир, аз бих го сменил. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Наско69 0 #4 Отговорено 10 Юни, 2021 На място при въртене на волана няма скърцане!По време на движение-особенно на ниска скорост се чува това скъцане/все едно накладка опира в диска/,но няма задържане на колело или нагряване.При по висока скорост вече чувам и един досаден шум.Все пак благодаря за предположенията ви.Аз си мисля ,че е или лагер или спирачния апарат.....знам ли вече..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1544 #5 Отговорено 10 Юни, 2021 Провери наистина този спирачен апарат,дали водачите и техните маншони са наред,ако има скъсан и в него има мръсотия то той задържа.Продават се ремонтни комплекти водачи маншони. Ако не си сменял спир,течност сега е момента. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Наско69 0 #6 Отговорено 10 Юни, 2021 ОК.Ще ги проверя,но ми е чудно -този шум в движение възможно ли е да се появява точно заради това.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1568 #7 Отговорено 10 Юни, 2021 Може да се появява и от боклуци между диска и предпазната ламарина, камъче, кал. Или крива предпазна ламарина. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Наско69 0 #8 Отговорено 10 Юни, 2021 Преди 1 час, Krasi-mir написа: Може да се появява и от боклуци между диска и предпазната ламарина, камъче, кал. Или крива предпазна ламарина. Да възможно е.Но се чудя този шум при движение.....Шума е все едно карам със зимни гуми.А гумите ми ми са чисто нови/континентал-дот 21г/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scyberboy 175 #9 Отговорено 12 Юни, 2021 @Наско69 това ми звучи на лагер-главина. Преди много години на 6цата ми беше така и си мислех че е от кофти гуми. Но след някой и друг месец като се влоши, вече стана ясно... Така че, покарай, въпреки че е дразнещо и то ще си покаже Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Наско69 0 #10 Отговорено 16 Юни, 2021 Чудя се дали проблема неможе да е от вътрешни карета?при скорост над 90км се усещат много леки вибраций,без значение дали е на скорост или по инерция-вибрацийте си остават!Не се се усещат на волана ....а по цялото купе Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Terje 171 #11 Отговорено 16 Юни, 2021 Не е изключено, и като чета предположенията на колегите по-горе си за смяна на цялата предница 😁 Бих препоръчал да се консултираш с някой от във форума препоръчаните майстори/сервизи, ако още не си го правил. Споменатите от теб майстори чуха/усетиха ли твоите оплаквания? Ако не може да се установи нищо и не е толкова дразнещ шума, карай така известно време, докато симптомите се засилят. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2851 #12 Отговорено 16 Юни, 2021 При мен същите симптоми бяха от ламарината - (щит, въздухозаборник) на дисковете. Стържеше само при завой, понеже опираше в диска. Огъни я малко, за да не опира. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #13 Отговорено 16 Юни, 2021 И аз мисля ,че е лагер главина ,шарнира при завиване скърца или прескача като счупена пружина като направи ръб вече ,обаче може и каре да е .Иди на истински сервиз . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mirott 4 #14 Отговорено 16 Юни, 2021 (Редактирано) Акорд 7 отпред с лагер-главина ли е или само лагер? Или имате предвид лагера на главината? Редактирано 16 Юни, 2021 от mirott Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Terje 171 #15 Отговорено 16 Юни, 2021 Лагера и главината са отделни отпред. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Наско69 0 #16 Отговорено 21 Юни, 2021 Вчера пътувах до провинцията...прави ми впечатление,че при скорост 120-130км/ч.колата става леко нестабилна и има вибраций!без значение дали е на скорост или по инерция.Възможно ли е да е от лагера на главината ....?Шума си го има непрекъснато. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1568 #17 Отговорено 21 Юни, 2021 На мен пък ми задържаше един преден апарат. От там крив диск и страшни вибрации само при скорост 110-120км/ч. п.п. Със писане по форумите няма да стане. Или намери читав сервиз в София, или се обади на @fenabg , и направи още едно пътуване в провинцията. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове