Jump to content
Sign in to follow this  
Knoxville

Пътуване в Румъния

Recommended Posts

Здравейте,

обмислям пътуване в Румъния за 3-4 дена, като обмислям да мина около Букурещ, Синая, Бран, Брашов, Констанца, Мангалия и евентуално Крайова. Реалната цел на пътуването е преминаване през Трансфъгъръшан. Молбата за съвет е към тези, които са го минавали двупосочно - има ли значение дали ще го мина от север на юг или от юг на север, тъй като мисля обиколката да е еднопосочна, без да се връщам. И има ли дни, в които е по-натоварено и е хубаво да се избягват. Аз ще ходя първата половина на октомври.

Също така бих приел съвети и за интересни места около изброените горе градове. Всякакви други идеи също са добре дошли.

 

Благодаря предварително.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първо провери дали е отворен пътя, защото знам че го затварят преди зимата, да не е да тръгнеш и да е затворен (за Трансф. говоря). Доколкото знам през седмицата е по свободен. За другото не мога да помогна. Задължително карай с ограниченията и си купи винетка, че иначе вземат книжки там.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Официално е отворен до 31 октомври или 1 ноември. Това, ако няма някакви екстремни метеорологични условия. Accuwheather ми казва, че минималните температури ще са 7 градуса в периода, който гледам, което ме устройва. 

За ограниченията и винетката съм проверил, благодаря.

Share this post


Link to post
Share on other sites

През цялото време бъди готов за абсолютно най-идиотските изпълнения на пътя!!!

В Крайова не ти трябва да ходиш.

Брашов е много красив град.

Събирай си монети по 50 бани (1/2 лея) за паркиране в градовете, ще ти трябват повечко.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

В Крайова ботаническата градина е хубава. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Май това е единствената причина да има чудене дали да отбием за малко и през Крайова. + парк Nicolae Romanescu.

 

Забравих да попитам за фериботите - има ли опашки, чака ли се много и трябва ли предварително да се подготвя с билети. Тъй като все още не съм решил дали да мина през Оряхово или Никопол на влизане в Румъния.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С фериботите винаги е на късмет. Чакали сме с часове или с минути. Ако работят 2-та денем са през 30 мин, но ако единият е строшен са на час, а до тогава се натрупват и тирове и опашки иии ...

Що не пробвате през Русе - Букурещ? И там има какво да се види. Иначе Румънията си е село. Както карат - спират и слизат - отбиването и паркирането мнозина не го владеят. :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами защото искам първата вечер да спим в Арефу, за да имам после цял ден на Трансфъгъръшан.

София - Русе - Букурещ - Арефу ще стане много дебело. Мислех за Видин, но също много удължава.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Както си решиш, но с румънската граница планове не се правят. И по мостовете сме висели. Ако Господ е с вас, ще минете Дунава бързо, ако не е, ще опознаете подвижните ЕКО тоалетни. :(

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, ако решиш да минаваш през Видин имай предвид следното:

- До Монтана карай през проход Петрохан;

- Видин - Крайова е добре като цяло, пътят е нов, няма много трафик;

- Крайова - Слатина - Питещи е кошмар, не е разбит, но трафикът е безобразен, градовете нямат обходи. Запаси се с желязно търпение и бъди постоянно нащрек.

 

Ако караш на газ, не се свени да плащаш малко по-скъпо гориво в Румъния. Струва си, много по-добро е от нашенското.

 

Всичко това ти го казвам от опит, през юли хоНдих там. Приятно пътуване!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за съветите.

Вече резервирах нощувките, както следва: -Къпъцънени Унгурени :D (село близо до Арефу, в началото на Трансфъгъръшан от южната му страна), Брашов, Къмпина, Букурещ, Балчин и Мадара.

 

А дали да мина през Оряхово или Никопол - ще се доверя на навигацията в деня на пътуването. Крайова остава за някой друг път.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Някога имах тел. на ферибота в Оряхово, но съм го затрил. Не пречи да го потърсиш в нета (както и този на Никопол) и в деня на пътуването да звъннеш и питаш "как е хавата". Ако е ок, хващаш Хемус, а дали ще слезеш на Ботевград или ще гониш Плевен зависи от чутото от лелките. :)

Това са ти по-кратките маршрути, но на теория през Видин ти е по-бързо. Не пречи и там да звъннеш, а има и уеб камера на моста следяща трафика (потърси и нея) - ако има спорадично преминаващи, значи кпп-тата работят и няма колони. Тогава може да газиш Петрохан (красиво е) и пътят е ремонтиран. След Монтана обаче се включваш във "федералното " шосе и има тирове. Крайова си е селия, но се преживява.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами да, обмислям и този вариант, но се доверявам и на гугъл, тъй като вече доста пъти ме спасява от задръствания.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ех ако знаех за този път миналата година когато ходихме в тази посока... След това го гледах в Top gear и стана едно от местата, които трябва да посетя в бъдеще :) Миналата година ходихме на подобна почивка като минахме през Русе. Посетихме Букурещ, Бран, Ръшнов и Брашов. Тръгнах много скиптично настроен /мечтата на жената беше да види Бран/, но останахме много доволни. Пътищата са хубави, храната е вкусна, а цените са като при нас. Синая ми се стори като австрииско селце /вечерта е много красиво там/. За мен много повече си заслужава да се види замъкът Пелещ в Синая от колкото Бран. В понеделник Пелещ не работи и може да се разгледа само от вън. Бран за мен не е нищо особенно, а и тогава пътя до него беше в ремонт и имаше много задръствания. В Ръшнов има хубав динопарк и на малкия му беше интересно, но можеби през октомври няма да е ок. В жегите е много хубаво и прохладно там. За Букурещ е ясно- трябва да се види поне парламента. В Букурещ заведохме малкия в един детски парк "Children's town". Стори ми се огромен и можехме да изкараме цял ден там :) Интересен е и музеят на селото, но и за него си трябва време. Брашов  ми допадна като град за живеене. Пътят до там /от Букурещ/ е много хубав и живописен. Не знам какво точно искаш да видиш, но мисля, че 3-4 дни няма да ти стигнат :)

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 21.09.2019 г. at 22:53, DMZ написа:

Ех ако знаех за този път миналата година когато ходихме в тази посока... След това го гледах в Top gear и стана едно от местата, които трябва да посетя в бъдеще :) 

Когато го посетиш, не пропускай и DN67C и Е81, че да не се връщаш и трети път, макар че аз ще направя точно така евентуално догодина лятото :D

Остатъка от коментара ти и ние го мислим горе-долу по същия начин. Ясно е, че времето е много малко, но пък и не сме си поставяли за цел да разгледаме "всичко", а по-скоро да разцъкваме насам-натам в лежерно темпо, без да си даваме зор :)

Едно от малкото "задължителни" неща, които сме си набелязали, е природонаучният музей в Букурещ.  Когато се върнем ще разкажа с подробности къде сме били и ще видим какво сме пропуснали и какво не :D 

 

Отново ще пиша малко по темата с фериботите. Не съм звънял на телефоните, но намерих работно време, което не ми вдъхна много доверие, та може би идеята, която бях отхвърлил, ще се окаже най-добрата - минаване през Видин. Дори да има опашка, мостът си е там, докато фериботите... 

@Jess, защо препоръчваш минаване през Петрохан до Монтана, а не по магистралата? Ще  тръгнем неделя сутринта (може би около 5 часа), така че ако е заради живописнотта на пътя или по-малко трафик - не мисля, че ще има разлика с магистралата, защото няма да се вижда нищо :D  А ремонтът дали е довършен? За последно минавах лятото и на доста места все още имаше стеснения и не бяха никак добре сигнализирани.

Edited by Knoxville
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дали е приключил ремонта в Петрохан и как е пътя, ще мога да кажа другия понеделник. Там обаче са завои, на Акорда ще му хареса, но не знам фемилито ти понася ли ги? Нощем там е спокойно, стига да няма мъгли.

На Хемус по-често има тапи (сега пак има ремонти), но пък е равно и бързо (ако е). :)

Зависи и от къде излизаш от София, но щом ще е призори - пробвай се по "царския път". На Ботевград, Враца и Монтана има околовръстни и няма да влизаш в градовете. Алтернатива ти е и маршрута през Своге - там също е спокойно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

През Петрохан е най- добре /живея точно под него :D/. С 80км е по- пряко, а през нощта/ранна сутрин ще се разминеш с няколко коли /според зависи кой ден от седмицата тръгнеш/. Все още няма мъгли, а пътя е цялостно ремонтиран. В момента има няколко по- сериозни дупки в най- горната част /за последно минавах в четвъртък/, но не са нищо особенно. Ако искаш преди тръгване звънни да ти дам актуална информация. През Ботевград е пълно с тирове и си проклинам дните винаги когото се наложи да мина от там. Много е натоварено по всяко време на денонощието. Петрохан е затворен за тирове и максимум да видиш 1-2 нарушителя. От изхода на София до Берковица си за около час и то ако караш спокойно. След това до Видин имаш около 120км. Моста го минавах преди около месец и имаше по няколко коли пред мен и в двете посоки /но и двата пъти го минавах вечерта след 10ч./. За Своге не ти препоръчвам. Много е тясно и няма абсолютно никакъв смисъл да се минава от там. Последно от там минавах преди няколко години и пътя беше зле, не вярвам сега да е по- различно, просто няма смисъл да заобикаляш Петрохан :)

Edited by DMZ
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

През Своге почти навсякъде е преасфалтирано, но там си е алтернатива на Хемус и също има слаб трафик.

Иначе мерси на DMZ за инфото относно Петрохан - ще го пробвам в петък.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пътят през Своге е хубав, но аз не го познавам много хубаво, а местните карат все едно са на затворен път. Затова го избягвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites
преди 44 минути, DMZ написа:

... През Ботевград е пълно с тирове и си проклинам дните винаги когото се наложи да мина от там...

Ние с комбито пък точно с тях се забавляваме. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Knoxville, какво стана? Ходихте ли? Върнахте ли се? Нагледа ли се на румънската простотия по пътищата?

Edited by Jess

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами аз мислех, че някъде по-назад съм писал, че на 6-ти октомври ще тръгваме, но явно съм пропуснал. Докато съм там, не знам дали ще влизам да пиша във форума, но като се върна, със сигурност ще споделя информация.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Петрохан от южната страна е чисто нов, а по северната е здрав (с по-едрозърнест асфалт) и се пътува с кеф, така че, както решиш.

 • Like 2
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И така, чакането свърши, застраховките са направени, обмених валута, румънската винетка си я купих оттук и за капак на всичко последните дни се разболях :D

Все пак, живот и здраве, утре рано сутринта потегляме на път, така че вече може да очаквате отзиви и впечатления от мястото на събитието :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лек път и само положителни емоции! Ще чакаме снимки и подробно инфо за маршрута 🚗📸:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лек път и от мен и приятно изкарване на почивката!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Трансфъгъръшан ни беше приготвил това... 

И още интересни неща, но тях след няколко дена :D

IMG_20191007_130112.jpg

 • Confused 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Атмосферата е малко като в Game of Throne 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 15 часа, Knoxville написа:

Трансфъгъръшан ни беше приготвил това...

А ти, зимните гуми???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да се гледа от 59та секунда 😁

Ако бях със зимни гуми, нямаше да ме изненада зимата😁

Преди малко си влизам у нас - равносметката е 1945 километра и 153,62 литра гориво - средно по 7,9/100 километра, от което съм доволен. 

Надявам се днес или утре да събера сили да накача още снимки и видео, преживяването беше уникално. 

 

Отново благодаря на всички за споделените мнения, съвети и предложения. 🤗

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И така.. ето и историята.

     Къде на шега, къде на сериозно, в началото на лятото, след като взех поредната Хонда, предложих на приятелката ми да отидем на Трансфъгъръшан. Аз самият не бях много убеден, че искам да организираме такова пътуване, а и лятото предпочитам да ходя към Гърция на море. Естествено, не успях да убедя и нея. След като се върнахме от септемврийското море, видяхме, че от "джобните", които бяхме заделили, сме изхарчили по-малко от половината, реших, че трябва и октомври да си измислим някоя екскурзия. Идеята беше беше да отидем от София до северното черноморие (Дуранкулак примерно), за да разгледаме около Велико Търново, Шумен, Балчик, Каварна, Шабла и т.н. Проверката в гугъл показа, че този път ще ни отнеме 1100-1200 километра. Тогава приятелката ми предложи да проверим, ако минем през Трансфъгъшъран и още няколко града в Румъния колко горе долу ще ни се удължи маршрута. Без много чудене решихме, че ще се ходи към Румъния. Долната карта изобразява горе-долу на около 95% маршрута ни, тъй като естествено имаше отклонения да ходим до магазини да си пазаруваме, автомивка за колата и такива дреболии. На картинката долу е окончателният маршрут, по който преминахме.

71226593_10220571715385785_4002308275990

     До един-два дена преди пътуването се чудех откъде да пресечем границата - вариантите бяха Русе през Дунав мост, фериботите на Никопол или Свищов и при Видин през Дунав мост 2. Отхвърлих Русе като вариант, тъй като това включваше преминаваме през Букурещ, където щяхме да бъдем след няколко дена, а на мен ми се искаше маршрутът да е по-"кръгъл". След дискусията тук за фериботите реших да минем през Видин, но до момента на тръгване пък не знаех дали да мина през Петрохан или по Хемус и през Ботевград. В крайна сметка тръгнахме сутринта към 4:25 в неделя, хванах по околовръстното и като стигнах разклона играх наум на онче-бонче и реших да минем през Петрохан. Тук-таме имаше мъгла, но все още нищо страшно. Температурата горе падна до 3-4 градуса, също нищо неприятно. Нямаше камиони, колите също почти липсваха. Абе - до Монтана пълен кеф. След това вече имаше малко трафик, но всичко беше нормално. За около 3,5 часа стигнахме до Видин, където направихме дълга почивка да заредим гориво и да пием кафе и чай. В рамките на това пътуване успях да сваля разхода до 7,36л/100км. 

     Когато се напочивахме, се запътихме към моста, където минахме много бързо. Имаше доста чакащи камиони, но колите пред нас бяха 4 и не сме се бавили повече от 10 минути. След това започнахме да се движим по пътя към Питещи. Както бяхте споделили тук, пътят е хубав, но през 5км има населено място и се убива ритъма на пътуване. След около час каране се озовахме в Крайова и решихме да спрем, за да се поразходим в парка, но спряхме откъм хиподрума и не ни хареса, та бързо се върнахме към колата и продължихме нататък. Пътят беше като компютърна игра. Всичко се повтаряше през 10 килоемтра. Селата и кръстовищата изглеждаха по един и същи начин . Когато наближихме Питещи, вече започнахме да усещаме глад и на пътя пред нас се появиха няколко павильончета, където се предлагаха мичи (подобно на кебапчета), които много ни изкефиха!

     След това вече се наложихме към Арефу, където трябваше да спим първата вечер.

72421165_10220572081274932_9016092474153

Навлизайки в планината, ни поваля доста дъжд - язък, че бях мил колата, но каквото - такова. След Куртя де Арджеш картинката вече се промени. Селцата имаха доста по-приятен вид и изглеждаха много добре. Към 17 стигнахме до къщата, в която трябваше да се настаним. Беше много яка!

73062008_10220572580687417_6867098741422

 

Теглихме си един душ и решихме, че ще ходим да си търсим ресторант или магазин (в къщата имаше кухня, а ние предпочитаме да си готвим сами). Тук дойде и първият интересен момент от престоя ни в Румъния. Както си стояхме, телефонът ми започна да пищи и женски глас започна да ни говори на румънски. Появи се ето това съобщение.

72077968_862113990851698_646972262052999

Бяхме единствени гостуващи в къщата, а хазяинът си живееше другаде и си беше тръгнал. Не говореше и английски, така че беше безсмислено да го питам какво означава това съобщение. Трябва ли въобще да му обръщам внимание и т.н. Реших да се обадя на посолството в Букурещ, откъдето ми отговориха, че това е някакъв спам и да не му обръщам внимание. След това обаче писах на колеги от работата да дадат контакт на една колежка румънка, която да ми преведе въпросното съобщение. Оказа се, че гласи следното - била е забелязана мечка в района на селото, в което бяхме ние  Да не излизаме навън, да бъдем нащрек и така. Успяхме да скочим до магазина с колата, напазарувахме си и бързо обратно в къщата. По някое време реших да си отворя гугъл мапс и видях, че Трансфъгъшъран е затворен в най-високата си част. Замина ми и настроение и всичко. Не се бях сетил да проверя дали не е забранено преминаването през нощта. Така се и оказа. Сутринта около 10 часа вече всичко изглеждаше наред и решихме да потегляме от селото нагоре.

72474483_10220572101035426_5451412005229

73169011_10220572118955874_8292593705450

Беше ни останала храна от вечерта и на няколко пъти спирахме, за да понахраним някое куче, защото много ги обичаме и харесваме. Още от самото начало пътят започна да се вие в много приятни завои и хубави гледки. На места имаше малко дупки, но нищо опасно. Красивите гледки скоро започнаха да се редуват една след друга.

72547199_10220572141436436_3231307860482

72712180_10220572157916848_3800568512431

72551734_10220572170637166_7099120021577

Не сме си поставяли за цел да взимаме бързо маршрута, нито следихме километрите, които сме изминали и ни остават, но може би около 30 минути, след като бяхме тръгнали, вече видяхме сняг по най-високите върхове.

72453958_10220572220598415_2878936644596

72349756_10220572222238456_4568273798964

72483556_10220572222118453_2752822909998

 

Дотук някъде може би все още си мислехме, че този сняг нас няма да ни засегне по никакъв начин и ще ни остане само да му се любуваме от пътя.  

72259442_10220572227358584_7929073785255

71943017_10220572265759544_5739955772259

Само 1-2 километра напред ни разкриха гледката, от която ни стана ясно, че снегът далеч не е над нивото, до което ние ще достигнем, ами ще си го гледаме доста дълго.

72216661_10220572280799920_8690460320197

71767147_10220572293840246_4756915432688

71960507_10220572310720668_2212969791751

72310280_10220572318440861_9081490953327

 

 

 

Остана ни само да се наслаждаваме, тъй като до този момент температурата все още беше около 2-3 градуса, снегът беше добре почистен от платното и можеше да се кара спокойно. 

72856732_10220572325841046_5966312329854

71911501_10220572332441211_7254612131344

72169033_10220572390162654_2858477434737

72644124_10220572394842771_6894962174251

Следващата снимка е последната, преди да навлезем в тунела и да минем от другата страна на хълма.

71957041_10220572405283032_6057021523749

 

 

След като преминахме тунела, ни посрещна мъгла и слаб снеговалеж. Горе имаше около 8-9 човека, от които 2-ма бяха търговци, а останалите туристи. Попитах всички - никой не говореше английски и вече се бях навил да се връщам по пътя, по който дойдох, тъй като нямаше как да знам в какво състояние е пътят напред, термометърът в колата изведнъж показа -1 градус, а аз все пак бях с летни гуми и не исках да рискувам на сляпо. Накрая отнякъде се появи един човек, който каза, че пътят е перфектно изчистен и опесъчен и няма заледявания. По думите му мъглата и снеговълежът са до 1-2 километра. И така - взехме решение да продължим напред и да се спуснем по северната страна - всичко беше, както ми каза човекът, единствено мъглата ми се стори, че продължи повече, но може и да е слезнала на по-ниско.

72606577_10220572441283932_1684562834362

71831930_10220572481484937_5288880976640

72672629_10220572484205005_1841448858584

71933770_10220572484525013_2137833870098

71926536_10220572484365009_9144696284760

72131687_10220572484485012_9297610340407

72207148_10220572485445036_6765470258896

72398238_10220572502765469_3105129413612

72398232_10220572479324883_8825731049624

 

След стръмно спускане към Къртишоара термометърът бързо скочи до 14 градуса, а от снегът остана само спомен.

71647035_10220572521005925_6507745046878

73176612_10220572519405885_6937376260494

 

Изживяването да караш по такъв път е неопсиуемо и незабравимо. Ако някой се чуди дали да ходи натам, съветвам да пробва. Но винаги имайте едно наум, защото с планината шега не бива, а освен много красив пътят е и доста опасен. На много места завоите са необезопасени, което при мокра настилка знаете до какво може да доведе. Това е и причината през нощта преминаването да е забранено. Моята грешка беше, че проверявах времето в Арефу, но не се сетих да проверя то на каква надморска височина е. Затова и бях изненадан  

 

Това не са всички снимки, ако някой иска, мога да постна още някоя, мога да дам и по-детайлен разказ за нещо, ако ви интересува. Местата за спане, които избрахме, бяха чудесни.

И тъй като темата е Пътуване в Румъния, ако искате скоро ще напиша и за останалите дни къде, какво, защо и как.

 

Поздрави и приятно четене.

Edited by Knoxville
 • Like 9
 • Thanks 1
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за разказа, беше ми много приятно да изчета. С жената също правим такива екскурзии от време на време и направо си се почувствах на твое място :)

 

Ще се радвам, ако пуснеш още снимки. Гледката на заснежените пейзажи изглежда супер.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вдъхновяващ пътепис и красиви гледки. Мерси за споделеното.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моля модератор да изтрие горния коментар, тъй като отново допуснах грешка 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-накрая успях да наглася видеото за гледане. Enjoy!

 

 

 • Like 6
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първа, втора, тук / таме трета (гледки имам предвид). :) Жалко че горе имаше мъгла и не се виждаха повече. Иначе е яко като зеленеещото побелява за дузина завои и после пак позеленява. А по тея серпентини рейката сигурно си викаше "брей, петилетката за 1 ден отработваме". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Замъкът в Синая - отвън е много хубав, но вътре не влезнахме, тъй като не бяхме проверили и се оказа, че във вторник може да се влиза само на първия етаж.

72834194_10220603686665047_8258098460864

 

Ръшнов, сниман от крепостта.

72456741_10220603689625121_7911825355508

Самата крепост.

72250902_10220603712985705_5887650128382

 

Сградата на парламента, снимана в контражур.

73205960_10220603688505093_5296430704513

Триумфалната арка в Букурещ.

72622318_10220603693585220_3618682587385

 

Замъка в Бран.

73105946_10220603691425166_8485180300995

Част от Бран, сниман от замъка.

72723141_10220603693065207_6327675867229

 

На брега на Констанца.

72576587_10220603692065182_8424003491206

 

 

Мидената ферма в Дълбока.

72262658_10220603720105883_2920070572886

 

Пробвахме да снимаме и един делфин от Калиакра.

73420353_10220603727066057_8741810592706

 

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, страхотна екскурзия сте си направили. И аз от много време се каня да мина през Трансфагарашан и се надявам скоро, живот и здраве, да успея. Иначе ще ми е интересно да видя още снимки от воаяжа (предполагам и на другите колеги също ще им бъде) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...