dzrasd 104 #1 Публикувано 15 Ноември, 2018 Здравейте. Някой запознат ли е последно време как се продава/купува кола, която е вече регистрирана ? Имам три казуса, които са ми любопитни, като всички седлки се случват в София: 1. Продавача е с местожителство В.Търново, колата е В.Търново, купувача е от София. 2. Колата и Продавача са от София, купувача е с адресна регистрация В.Търново. 3. И продавача и купувача (и колата) са с адресна регистрация В.Търново (но седлката се прави в София). Бях чел, че вече номерата от КАТ София излизат само цифри и нямало значение адресна регистрация ? При третия вариант (и двата са от един и същ град, но в момента са в София) до колкото знам номера не трябва да се сменят, но трябва ли да се ходи до КАТ В.Търново ? Благодаря ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1046 #2 Отговорено 15 Ноември, 2018 Ако са от един и същ град,т.е. с една и съща адресна регистрация(продавача и купувача),се прехвърля автомобила само документално,без да се изисква той да ходи до КАТ.Ако са с различна адресна регистрация е задължително да се представи МПС за сверка на рама в съответния кат по местоживеене на новия собственик. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dzrasd 104 #3 Отговорено 15 Ноември, 2018 А нов талон от къде се взима ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #4 Отговорено 15 Ноември, 2018 От КАТ. Просто в единият случай няма нужда и колата да е там. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dzrasd 104 #5 Отговорено 15 Ноември, 2018 Да разбирам, че може да е и от КАТ София ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1046 #6 Отговорено 15 Ноември, 2018 Може,ако си с адресна регистрация в София Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Honda_Z 1497 #7 Отговорено 15 Ноември, 2018 Ходи се в този КАТ, където е адресната регистрация на купувача. Няма значение къде в БГ е нотариуса, при който е изповядана сделката. На база на опита ми, повратна точка е с какви регистрационни табели е автомобила. Ако тя съвпада с рег. номерата по местоживеене на купувача се ходи в КАТ само за нов талон, в който е автомобилът е с променен собственик. Ако е с регистрация, различна от тази по местоживеене на купувача - ходи се в КАТ за нов талон и цялостна пререгистрация с номера, каквито са в района на купувача (за София май последно е "СВ"). За ходенето до общината и от двамата за (де)регистрация не съм сигурен дали не отпадна. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dzrasd 104 #8 Отговорено 16 Ноември, 2018 Също да попитам, ако двама човека решат да си направят бартер на колите без доплащания, каква е процедурата ? Ходи ли се пак при нотариус ? Таксите различни ли са ? Благодаря ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kvd74 646 #9 Отговорено 16 Ноември, 2018 Същото е като при покупко- продажба на един автомобил, но по две, на всеки от автомобилите по договор и такса. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1046 #10 Отговорено 16 Ноември, 2018 Инфо от КАТ подават до местни данъци и такси и вече не е необходимо да ходиш да зачисляваш автомобил,а само да го отчислиш,ако го продадеш. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 344 #11 Отговорено 16 Ноември, 2018 То и отчисляването вече е автоматично. Няма нужда да се ходи до данъчното за да се отписва от там. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dzrasd 104 #12 Отговорено 19 Ноември, 2018 Да продължа малко темата. Някой запознат ли е про покупко-продажба на дадена кола, как се зивършвав самото разплащане ? Дават се парите на Нотариус като третра страна ? Тези пари могат ли да са банков превод, или трябва да е Кеш (ако става дума за примерно 20к лева) ? И тези пари са колкото е застрахователната оценка на колата, или реалната сума ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
romborak 165 #13 Отговорено 19 Ноември, 2018 Законът за ограничаване на плащанията в брой забранява плащания в размер над 10 000 лв. да бъдат в брой. Обикновено когато се изповядва сделката пред нотариуса и сумата на сделката е за над 10 000 лв., двете страни декларират, че сумата или част от нея е платена или ще бъде платена еди-кога-си и представят банково извлечение или заверено платежно нареждане за направения превод. Ако е под 10 000 лв. може и в брой на място, а може и не, като отново декларират, че е платена или ще бъде платена. Вече ако сделката официално се изповядва на по-ниска стойност, то това си е избор на страните и такава се записва в договора. Повечето нотариуси обаче си вземат техните такси не на база материален интерес, а на база мисля някаква тарифа, не знам каква база ползват. Може би е застрахователната оценка. Защото някой може да реши да изповяда сделка за автомобил струващ 3000 лв за 500-600 лв., но нотариусът в никакъв случай няма да вземе такса като 500-600лв., а по-скоро за пазарната оценка. След това и в НАП едва ли ще се "вържат" да бъде декларирана тази по-ниска сума освен ако не се докаже основание за по-ниската цена (удар по колата или дефект в скорости, двигател или нещо подобно). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dzrasd 104 #14 Отговорено 19 Ноември, 2018 Благодаря за отговора. Изобщо не съм наясно аз, май най-добре да ида до някой нотариус да питам. До колкото знам разходите по прехвърляне се поемат от купувача, но пък и се дължи май 10% данък в/у стойността на колата (за колкото е сключена сделката). То този данък е реално в/у печалбата на продавача, ама пак купувача поема таксата... Този данък се взима директно от нотариуса и отива за държавата (различен е от таксите му). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
romborak 165 #15 Отговорено 19 Ноември, 2018 (Редактирано) Разходите по прехвърляне е въпрос на договорка кой ще ги поеме. Данъкът, който визираш, не е 10%, а е "местен данък при придобиване на МПС" по ЗМДТ. Варира от 0.1% до 3%. Всяка община си определя размера му. В София е 2.5%. Ако колата е нов внос, не се дължи такъв данък, но тогава има мито и ДДС. В повечето случаи те са вече калкулирани в цената от продавача. Печалбата няма нищо общо. Редактирано 19 Ноември, 2018 от romborak Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
MZERO 10 #16 Отговорено 28 Ноември, 2018 Мито и ДДС не е ли само за нововноси от държави извън EU - което обикновено значи Швейцария ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #17 Отговорено 28 Ноември, 2018 Ако е от човек: http://www.calculator.bg/1/avtomobili_taksi_danatzi.html Обикновено се изповядват на по-ниска стойност от продажната. Ако е от автокъща: Екотакса 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
romborak 165 #18 Отговорено 29 Ноември, 2018 Преди 13 часа, MZERO написа: Мито и ДДС не е ли само за нововноси от държави извън EU - което обикновено значи Швейцария ? Да, така е. Пропускът е мой. Мито и ДДС са за внос извън EU. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове