Jump to content
Sign in to follow this  
braynov

Блокирала врата на багажник - акорд комби 2005

Recommended Posts

Привет,

Вчера, след няколко успешни, отваряния и затваряния, вратата на багажника блокира в затворено и заключено състояние.

Нито може да се отвори с дръжката на самата врата нито с копчето от дистанционното.

Някой идей?

Мерси предварително

Влизаш в багажника, махаш капачето зад ключалката, там ще видиш едно лостче, което трябва да бутнеш настрани и задната врата ще се отключи. Успех!

Благодаря, аз знам как да отворя вратата еднократно.

По слоро се надявам някой да знае какъв е проблемът кат цяло.

Това е проблема лостчето е щракнало

Това е проблема лостчето е щракнало

Или прекъснати кабели от вратата към купето.

Това с прекъснатия кабел звучи резонно.

Благодаря!

Предполагам на самата згъвка е първото място за проверка?

Като го откриеш просто запояваш ли?

Това с прекъснатия кабел звучи резонно.

Благодаря!

Предполагам на самата згъвка е първото място за проверка?

Като го откриеш просто запояваш ли?

Кабели има и от двете страни на пантите на вратата, прекъсват се точно на сгъвката, трябва да провериш всичките кабели, един по един, защото те прекъсват вътрешно, а изолацията им отвън остава здрава, това може да те подведе и да си помислиш, че проблема не е в тях. Ако имаш един прекъснат кабел, значи имаш и други, проверяваш наред, като започваш от страната на моторчето (лявата страна).

При мен пък се яви друг проблем със задна врата, който ще споделя тук за да не пускам тема: Сутринта ми се включи алармата на паркинга и след дълго оглеждане и даване на контакт, индикаторът на задна врата се оказа чв свети, а централното логично не заключва. Заключих механично и след 5мин пак засвири. Като светна фаровете и загасва индикаторът, вратата поначали си се затваря докрай и ръчно и с бутона, но явно датчикът не го отчита. По принуда я зарязвам на риск отворена за да не будя всички съседи тази нощ. Може от вчерашния потоп и наводнени улици да е дошъл проблема. Мислех, че днес като поизсъхне ще се оправи. Някой знае ли къде е този датчик? Свети чертичката за задна врата, не надписа Tail Gate.

.

Edited by angello

След като на таблото ти свети чертичката за отворена задна врата, значи нямаш проблеми с механизма за отваряне и затваряне, а с ключето, което подава команда когато вратата е затворена. Възможно е да е от самото ключе, но също може да бъде и от прекъснати кабели около пантите на вратата.

Да, механизма си затваря независимо дали ръчно или от копчето. Когато е на контакт свети чертичката, като запаля продължава да свети но като пусна светлините/габарити или къси изгасва чертичката, но като загася светлините и отново светва. Заключих снощи ръчно и около половин час не се включи алармата но после внезапно засвири. Спира след време и след няколко минути отново се задейства. Явно си прави някакви периодични проверки и засича, че има индикация за отворена врата и се включва. Ще почовъркам и отворя при заключването щом от там идват индикациите. Това се чудех, дали е там затчика или някъде другаде, защото преди години при паднал акумулатор не затваряше механизма но тогава светеше: TAIL GATE.

Проблемът е решен. Въпреки затоплянето, датчикът светеше и колата не се заключваше. Отидох в Юби, където веднага се досетиха и откриха, че се е намокрила една букса вдясно под единия тайник. Имаше и много вода в тайника за резервната гума- слабост на този модел. Бях изключил лампичките в багажника за да не светят заради отворената врата, но като ги включихме не светеха, а напрежение има до тях. Крушките са ОК. Нова мистерия, сигурно пак заради влагата в багажника.

Колега, мистерии в японските автомобили няма, още по-малко пък в любимата ни марка Honda. Ако имаш 12 волта на лампичките и не светят, вероятно нямаш маса до тях, или са изгорели. Друг вариант просто няма.

Има 12V до тях, смениха крушкшките с нови и не светят. Масата няма идея откъде трябва да идва, а и те нямаха време да се занимават, защото поначало ме бяха приели извънредно. Явно е нещо, което влияе и на двете лампи, и някъде има обща връзка. Предишния ден, докато ги изключих нарочно и двете светеха.

Да питам нещо за тея лампички. От написаното да разбирам ли че трябва да светват когато вратата е отворена? При мен копчетата са вкл/изкл и ги светвам ако ми трябват, а принципно са угасени, тоест няма значение дали вратата е отворена или затворена (по нея всичко е наред). В смисъл, дали идеята им е като на плафоните на тавана -светват при отваряне (ако не са предварително изкл), макар че там има 3 положения на копчето.

Да, точно така е. Имат On и OFF на всяка една от двете. Ако е на On дадената лампичка и отвориш багажника ще светне. Ако е на OFF няма. Аз затова и ги изключих, въпреки че при моя проблем не се включваха, но не бях сигурен дали няма да "зацепят" по някое време и да ми падне акумулатора. Зимно време включвам и двете, лятно само едната.

Яснооо, ето че научих нещо ново и от тази тема :thumbs1: . Значи лампите винаги светят, а ги гаси затворената врата или съответните копчета на всяка от тях.  Иначе проверих и си работят по правилния начин, явно са били угасени и сега откривам тая функция :tooth: .

Трябва да имаш и 12V контакт до дясната лампа. И той върши работа за доста неща.

Трябва да имаш и 12V контакт до дясната лампа. И той върши работа за доста неща.

Имам, работи -там включвам компресорчето да си припомпвам гумите на велосипедите  :rolleyes: 

Колегата @braynov, успя ли да се справиш с проблема?!

Аз все се каня да отида да го видят в Бултрако, ама ако са скъсани кабели дали ще ги хванат? Не съм много на ти с жичките и не знам как да си ги проверя сам... :dunno:

Колега, щом не си на "ти" с жичките, по-добре не пипай, а иди в сервиз.

Edited by Tokio

Махаш едната клема на акумулатора за 2-3 минути. Слагаш я, и отключваш. Помни! Това ще ти го прави, когато застудее, понякога, когато е мокра. Не сваляй вратата от ключа, а ръчно. Проблем на акорд, след 10-тата година. Успех!!! 

Един въпрос само. 

Свети ли ти  при блокирала врата в таблото жълт надпис, tail gate (zadna wrata)?

На мен не ми свети. Всъщност от известно време насам вратата си работи добре. Далеч съм от мисълта, че проблема е изчезнал, но сега и в студовете и в дъждовете вратата си се отваряше без проблем. Редовно я ползвам и се отваря добре.

Все си мисля, че не е от кабелите при мен. Просто понякога вратата тръгва да се отваря, даже успява да се отвори 2-3см и спира. В случаите, когато се е отворила 2-3см я доотварям ръчно и нямам проблем. Но в случаите когато чувам, че моторчето започва да работи, но просто ключалката не се отваря или не се чува да се отваря и реално задържа вратата. Тогава светва и лампата на таблото "Tail gate". Както и да е от последният път като съм писал тук, не ми е правила проблеми, но я чакам да блокира и да отидя до Бултрако. 

Свали моторчето което е за механизма на ключалка. Почисти ротора, провери четките. При мен това беше проблема. Компа мери съпротивлението на ел. двигателите.

Това моторче ли? 

1111.png

Отворих го, почистих го, смазах и оста с тефлонова грес. Изглеждаше ми в доста добро състояние, но все пак се надявам да съм му подобрил работата. 

Разглоби ли самото двигателче кото задвижва механизма? 

Да, разглобих го. То е с червячна предавка, нали така? Почистих четките и смазах червячната ос.

Аз имам същия проблем като този на автора на темата. Заключи се пустата врата на комбито и само като се завра в багажника я отварям от аварийното лостче. Колегата не е споделил дали е решил проблема и как ? Днес трябва да отида при един жичкаджия и да разглобяваме и да видим тези кабели дали са прекъснат или не са ?

С един мултицет мерих на буксите на самата врата към моторчето ходи ток 12волта , но не разбирам за къде отиват тези 12волта и дали не липсват някъде.

Някой ако е имал такъв проблем и го е решил да сподели моля. 

Провери датчиците на задната ключалка, при мен се заключваше и диагностиката показа един умрял датчик. Смених я цялата от кола от морга и проблема се реши.

Аз имам пък друг проблем, с копчето на дистанционното се отваря но като се затвори с копчето не се прибира напълно и трябва да я натисна за да прибере, съответно не мога да я отворя и от дръжката над номера.

Здравейте, тази вечер ни се случи същото, блокира вратата на багажника, отворихме го с лостчето както сте писали, обаче проблема си остава. Продължава да не работи нито с дистанционното, нито ръчно. Моля споделете как се оправи при вас.

Най-често срещаната причина е прекъснали кабели от вратата към купето. Може да бъде и нещо друго. Най-добре ще е първо да се тества колата с компютър и после да се отстранява проблема.

Къде могат да го оправят, понеже не работи и подгрева на задното стъкло?

Проблемът се оправи с откачване на акумулатора за 5-10 минути, благодарение на съвета от колега от тази тема:

Колеги някой от вас може ли да ми каже как да си оправя патрона на шофьорската врата , блокирал е и не се движи на никъде , ключът си влиза свободно , но нито на дясно нито на ляво мога да завърта

Сваля се и се носи на автоключар да ти го нареди по твоя ключ, ако е възможно разбира се(щото може и да е строшен). Все пак първо пробвай с разни смазки, мазги и т.н.

Защо да ми го нарежда , това е оригинален патрон с оригинален ключ . По скоро най вероятно вътре нещо е блокирало.