darius 929 #1 Публикувано 8 Февруари, 2014 (Редактирано) Здравейте колеги, отдавна се каня да пусна подобна тема и днес колегата Памо с коментар за фармацевтичните октоподи ме подсети да понапиша нещо полезно за здравето:Нашумялата напоследък рецепта с мед джинджифил и лимон:Два големи корена джинджифил се обелват и настъргват на ситно,500гр мед и сока от един лимон(или настъргана кора,ако е домашен)!Тази лесна смес укрепва имунната система, помага при болки в гърлото и на тезис диетите за отслабване!Три или два пъти на ден по лъжичка!Лично ползван сок:Сок от цвекло 1част, моркови 1част(или ябълки 1част)!За подобряване на вкуса ягода, праскова, кайсия, и др. ароматни плодове!Като начало два пъти седмично, следващ месец 3 и т.н. до всекидневна употреба!Полезните свойства са неизброими!П.С. Моля не копирайте на поразия рецепти от нета, поствайте лично изпитани рецепти, за по-голяма полезност! ;)/>/> Редактирано 8 Февруари, 2014 от darius 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #2 Отговорено 9 Февруари, 2014 Хубава тема. Един приятел му откриха скоро тумор на простатата - да е жив и здрав. Лимоните, чел че били по - добри от всяка химиотерапия. Едно време май те ми оправиха жълтеницата - нагъвах с килограми. :)/> Магданоза също е много полезен. Купувах мед от Средна гора - бай Кольо, стар пчелар, още си го спомням. Казваше ми:- Това виждаш ли го, ... става директно на кръв.п.п. Иначе вечер много полезно ми идва една пържола от скарата и да не е сама - каничка винце... :lol:/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #3 Отговорено 9 Февруари, 2014 Абе то не ти ли е писано да живееш 100 години квото и да ядеш все тая, еиго дъртия долу 87 години по здрав е от мен и жената взети заедно, тоя не знае кво е гърло кво е кашлица какво е температура грип или квото и да е били. Грипа при срещата с него умира още във въздуха преди да го е вдишал, вирусите биха оцелели в концентрат от доместос но не и в неговия организъм, тва е шотландски боец да ви кажа. И цял живот не е ял нищо здравословно, общо взето е ял много прости и еднообразни храни. Хляб, мляко, кифтета, и тва е, никви плодове никви зеленчуци освен лятото салата с ракията дето пие всяка вечер по 100 грама. И тва е не щото нема кинти а понеже е скръдза и не му се дават пари за специалитети А Маикъл Джексън кво, стерилни камери ала бала и пак си отиде млад Давам го само за пример щото не е само тои.Ние също се "опитваме" и къде успяваме къде не, жената е по начетена от мен по бабешки рецепти и често се опитва да ме лекува, ма то тва маи е плацебо ефект, аз като не вярвам че ще ми помогнат некоя отвара не се и оправям Инак тя си прави за имунитет, в един буркан мед нарязва на ситни кубчета лимон+ лъжица масло маи беше, и го омесва, така рупа всяка вечер по една две лъжици, ама пак боледува повече от мене Четем етикетите, знам всички Е-та почти на изуст и гледам да избягвам някои, ма пусто като ми се преяде луканка как да избегна Нитратната сол, ям и се надявам да не е такава за каквато я представят или поне в количествата в които я приемаме да е безопасна, щото знаете че разликата между отровата и лекарството е само количеството. Така че носете си новите дрехи караите си хондите на кои колкото му е писано толкова ще изкара ни повече ни по малко Тук се сещам за една фраза от Бг филма "Роялът", в които един младеж казва. "Много се страхувам че един ден ще умра и света ще продължи без мен" А колегата му в ролята Георги Парцалев му казва, "Като станеш на моите години ще се страхуваш че може никога да не умреш " Дано да е прав 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
doggy 183 #4 Отговорено 9 Февруари, 2014 Преди 2 часа си направих рецептета с джинджифила.От доста време и се каня,поне сега ме подсети Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 929 #5 Отговорено 9 Февруари, 2014 И цял живот не е ял нищо здравословно, общо взето е ял много прости и еднообразни храни. Хляб, мляко, кифтета, и тва е, никви плодове никви зеленчуци освен лятото салата с ракията дето пие всяка вечер по 100 грама. И тва е не щото нема кинти а понеже е скръдза и не му се дават пари за специалитети :)/> щото знаете че разликата между отровата и лекарството е само количеството.E това е отговора, прости храни и чисти, химията навлезе брутално преди 20г, преди това си беше просто помощник!А за отровата и лекарството си абсолютно прав!"Няма отрови, има дози" Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
barsi 265 #6 Отговорено 10 Февруари, 2014 ТОва работя- био храните са читави, защото нямат пестициди, не защото са киноа или едла, или чиа , или годжи бери. Просто нямат пестициди и добавки.Разликата м/у домашно и купено месо е огромна, въпреки, че не си сигурен в чистотата на триците, но не бодеш животното с хормони и добавки.Чиата е полезна. Най- богатия източник на аминокиселини от растенията. По настоящем е по- читав такъв от повечето мръвки в магазина Мога да напиша книга за тия храни.Истината е,че трябва да се внимава какво ядем. Пестицидите са отрова. Е-тата също.Кафето е полезно, ама до 3тото.Зимата е препоръчително да се консумира чесън към салатата и ракията. 50гр от нея убива всичко вредно.Аз си консумирам конвенционални храни, но добавям доста и от биото и скоро не съм боледувал- боляло ме е гърлото, но за 1-2 дни, а съм доставчик и карам из града нон стоп.А да- станах татко наскоро. Бременна с хемоглобин 126+ виждали ли сте? Нормалното е 90. Има един сироп- желязо и билкова кръв, за жени, мултивитамин за нас и киндервитал за деца от 6мес нагоре. На една и съща марка са и са 20тина лв единия, но си струват. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NesTea 96 #7 Отговорено 11 Февруари, 2014 Браво. И аз отдавна исках да пиша такава тема. А филма, който ще ви помогмне да отслабнете и ще разкрие истината за редица неща в храните се казва hungry for change. Друго не ви трябва.http://zamunda.net/details.php?id=351761&hit=1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Зион 35 #8 Отговорено 11 Февруари, 2014 Не забравайте и на качественото натурално масло за вътрешноста -чай-билков в големи количества се препоръчва да се пие(камилица,бабина душица,кантарион,нане,липа......)забравете колата или подобни-те са много по-вредни от лошата храна-вода и чай е нашата течност Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #9 Отговорено 11 Февруари, 2014 А да- станах татко наскоро. Еееее млади момко ха честито, бях забравил че спомена че ще ставаш татко и ето станал си , да ви е живо и здраво и много да ви радва и най вече да ви слуша и по малко да реве да не ви убие мерака за второ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #10 Отговорено 11 Февруари, 2014 Мъчно ми е като гледам как масово хората се опитват да ядат здравословно, но поради отсъствието на тази тематика в образованието, изобилието от погрешна информация в медиите и интернет, положението е много зле.. Навсякъде храни от рода на лимони, мед, моркови, ядки, фрешове, пълнозърнести храни, зехтин, соя, елда, лимец се смятат за чудодейни. Плодовете пък се смятат за достатъчни за набяване на всички нужни витамини и минерали.. Ще ви е много полезно, ако по-често си задавате въпроса - Защо ? Навсякъде из българските сайтчета и из хорските приказки се твърди, че меда е изключително полезен.. Хайде да се опитаме да си отговорим на въпроса защо, разглеждайки какво има в него: 82гр на 100 захари, половината от които са фруктоза, ~18гр вода. Витамини и минерали няма (има ги в такива пренебрежими количества, че не намирам смисъл да ги споменавам). Има най-различни антиоксиданти. Хубавото е, че има антиоксиданти, но има много по-добри източници, от които да си ги набавим. И сега проблемите.. Много голямо съдържание на захари, половината от които са фруктоза (41гр на 100). За фруктозата много лоши неща могат да се кажат. Като за начало главния проблем е, че води до увеличаване нивата на триглицеридите, което пък от своя страна води до увеличаване на риска от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. За по-подробна информация за вредите може да разгледате някоя от лекциите или книгите на доктор Robert H. Lustig. Не виждам причина меда да присъства на трапезата ви, камо ли да се счита за нещо здравословно. Източници: http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2 http://dietheartnews.com/2013/06/triglycerides-not-cholesterol-is-the-bona-fide-risk-factor-for-coronary-heart-disease/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492831?ordinalpos=11&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18332156?ordinalpos=17&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum http://www.amazon.com/Fat-Chance-Beating-Against-Processed/dp/159463100X За много други "здравословни" храни мога да попиша, но ще превърна темата в роман Време е да премина към истинските здравословни храни. Ще напиша подробно само за една – свински черен дроб. Подобни качества имат и сърцето, мозъка и други вътрешностти. Свински черен дроб Разглеждаме 100гр свински черен дроб. 21гр протеин, с пълен аминокиселинен профил - 20 аминокиселини. 2гр захар, 4гр мазнини. 301 мг холестерол - най-мощният антиоксидант в тялото, есенциален за човешкия организъм. И сега интересното - съдържание на витамини (в скобите е процентът от дневната нужда). Черния дроб общо взето е единствената храна, с която може да си набавим достатъчно количество витамин А. И с масло става, но там трябват доста големи количества. (Не намесвайте морковчетата.. Бета-каротена се трансформира в ретинол в нищожни количества, като дори при повечето хора изобщо не се конвертира) Vitamin A (Retinol) 21649IU (433%) Vitamin C 25.3mg (42%) Thiamin 0.3mg (19%) Riboflavin 3.0mg (177%) Niacin 15.3mg (77%) Vitamin B6 0.7mg (34%) Folate 212mcg (53%) Vitamin B12 26.0mcg (433%) Pantothenic Acid 6.6mg (66%) Iron 23.3mg (129%) Magnesium 18.0mg (5%) Phosphorus 288mg (29%) Potassium 273mg (8%) Sodium 87.0mg (4%) Zinc 5.8mg (38%) Copper 0.7mg (34%) Manganese 0.3mg (17%) Selenium 52.7mcg (75%) Разбира се една нормална порцийка е към 300-400 грама, така че умножете числата по 3-4 и вижте какво се получава Източници: http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2195/2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11976165 Ще се радвам, ако съм ви накарал да се замислите. Ако на някой му е станало интересно мога да предоставя автори с интересни материали за четене. 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #11 Отговорено 11 Февруари, 2014 (Редактирано) Браво бре, ти си бил учено чадо, даи още инфо де, даи за още някои полезни и не толкова полезни храни, незнам дали ти се пише но с радост ще го изчета Браво, поздравления че има така начетени хора. Я кажи за млякото ако си наясно, скоро бях чел няква простотия че вместо да е полезно както се мисли то било вредно. Не било за човците различавало се от човешкото нито едно животно не пиело друго мляко е такива простотии Ще се радвам ако знаеш нещо за него Редактирано 11 Февруари, 2014 от Слави CR-V 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #12 Отговорено 11 Февруари, 2014 Радвам се, че събудих интерес Млякото е интересна тема. Първото важно нещо е, че продуктите получени от него го превъзхождат. На пример сирената и кашкавалите. Бактериите са си свършили работата, хранейки се с въглехидратите от млякото. Резултата, в зависимост от вида им, е средно около 25 гр протеин и 25гр мазнини. Важно е те да са узрели. Маслото също е уникално и се причислява към "супер храните". Съдържа свързана линоленова киселина (CLA), която има доказан силен анти-канцерогенен ефект. Съдържа бутирова киселина, също с анти-канцерогенен ефект и силно противовъзпалителна. Две изследвания показват голямо подобрение при борбата с рака на гърдата. Съдържа витамин К2, който е един от най-важните витамини отговорни за здрави зъби и кости. (А не калцият). Източници: http://ar.iiarjournals.org/content/26/1A/27.long http://www.pjbs.org/pjnonline/fin105.pdf http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-009-3288-4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11024006 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2007.03562.x/full За прясното мляко има много разногласия. Все си мисля, че изследванията изтъкващи лоши качества на млякото, използват некачествено мляко. На пример не бих казал, че нещо от рода на 0.1% обезмаслено, обработено по UHT технология купешко мляко, може да се нарече мляко. Моето мнение е, че ако имаш достъп до сурово домашно мляко, пий без да се притесняваш. Условието е да не се преварява, това е по-лошо и от пастьоризацията, на която се подлага купешкото мляко. За млякото се казва, че едва ли не има собствена “имунна система”, може да се справи с всякакви бактерии. Няма опастност от консумацията на сурово. Повече инфо тук - http://www.livetolift.com/2011/01/27/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0/ Добър вариант са и млекоматите, незнайно защо за сега не са толкова популярни.. В София знам за два. Млякото в тях е сурово и се доставя директно от ферми. Киселото мляко също не е зле за поддържане на чревната флора. Препоръчвам да се ползва само закваска на държавната млечна компания “Ел Би Булгарикум”. Но пак казвам за предпочитане са сирената, кашкавалите и маслото. Постовете ми става ужасно дълги, но хайде да повдигна още една тема за размисъл със следната картинка: PUFA – полиненаситени мазнини. Химически нестабилни, лесно се окисляват и превръщат в транс мазнини. MUFA – мононенаситени мазнини. Сравнително стабилни. SA – наситени мазнини. Химически стабилни, издържат на висока температура. От тук могат да се направят следните изводи: Използвайте за пържене и готвене масло и мас. Ако ви се дават повечко пари – кокосово масло. Слънчогледовото олио е за боклука. А маслиненото става за салати, но не и за готвене.. Айде стига толкова за днес С радост ще отговоря на още въпроси. 6 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #13 Отговорено 11 Февруари, 2014 (Редактирано) Точно така. Разбиване на утвърдените етикети, които са повечето в интерес на човешка алчност!.... Какво се случва с пчелните продукти след като ги погълнем или приложим външно (прополис) .... Май няма общо, когато се вземе предвид не анализа, а ефекта от приемането... Различни неща са. Кой не търси истински пчелен продукт в днешно време? Изчезнат ли пчелите от Земята - разваляне на една цяла екосистема. Дори ще стане в рамките на живота ни, със скоростта с която се случва. Редактирано 11 Февруари, 2014 от pamo Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
barsi 265 #14 Отговорено 12 Февруари, 2014 За меда:Меда е със подсилващо действие. ТОй е просто силно хранителен и нищо повече. Можеш да го ползваш като гейнер преди и след тренировка в залата. По 2 лъжици действат прекрасно. Също така като си болен. Иначе не е особенно здравословен.За млякото:Тоя боклук, където се продава в магазините не искам и да го чувам. Това не е мляко. Иначе сме единствените, пиещи чужди видове мляко. То базово си е направено за съответния вид животно, но кравешкото е универсално. Процента му на успеваемост като заместител е сериозен. Можеш да храниш с него и зайци и кучета, котки, хора.Интересното като въпрос е, че човешкото АМ е по- добро. Това трябва да го проуча. В смисъл при него няма проблем за животните.Бабата на село изгуби зайка. Хранеше малките с краве за 4-5 дни. 2 по- малко. Донесох и АМ и нямаше проблем. Изгуби 2ра зайка и пак нямаше. Явно протеина в кравето им идваше в повече.Иначе основния проблем на чистото, преварено мляко / сурово бих пил само от моя крава и пак ще се замисля/ е, че лактозата. Организма я усвоява и преработва. Някой не могат базово, но са много малко. После, като караш на купешки боклуци и там я няма или е много малко и организма ти отвиква от нея и като я получи пак може и да се натровиш. Това е като глутеновата алергия. Страшно много хора я имат именно, защото са били на диета и с месеци не са яли нормален хляб и нищо глутеново. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 929 #15 Отговорено 12 Февруари, 2014 Навсякъде храни от рода на лимони, мед, моркови, ядки, фрешове, пълнозърнести храни, зехтин, соя, елда, лимец се смятат за чудодейни. Плодовете пък се смятат за достатъчни за набяване на всички нужни витамини и минерали.. Изследванията са верни, но се използват за налагане на фармацевтични продукти! Меда е консумиран от човечеството хиляди години, както и плодовете и зеленчуците! Затова последните 30г. някой подчинен учен го обявява за вреден. За да не превръщаме темите в спор ще ти кажа закона на фармацефтиката "Няма отрови, има дози" Ако се лекуваме (консумираме постоянно) с природни продукти намаляме печалбите на фармацевтичната индустрия, замислял ли си се?Далеч съм от мисълта да спрем употребата на пенецелин, аспирин, витамини, парацетамол, хомеопатични продукти и други лекарства П.С.Нормализирах си кръвното и холестерола със сок от цвекло за една година. Преди седмица лекарите ми спряха 3 вида хапчета! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #16 Отговорено 12 Февруари, 2014 Радвам се, че събудих интерес Млякото е интересна тема. Благодаря за разяснението, значи сме почти в правата посока, от доста години да не кажа цял живот и в редки случаи си купувам мялко от магазина, иначе си купуваме от Крава и си квасим в къщи, от как сме се събрали с жената също купувахме от крава но поради ограничения достъп, (само вторник рано сутрин) минахме на млекомат, и да ви кажа и от него сме много доволни, има денонощен достъп и млякото е хубаво, прави хубав каимак които събираме и после бия по около половин кило масло от него. Пък е чудесен момента да намажеш прясно избитото масло на мек хляб, направо мога да изям килограми, още баба ми едно време като го биеше в "бурилка" го обирах от стените с пръста Сирене и кашкавали консумираме но наи много консумираме кисело мляко, обаче го варим пък ти ся ме фърли в джаза с тва суровото, немога се престраша Ползваме закваса от кисело мляко Елена и много хубаво се хваща. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #17 Отговорено 12 Февруари, 2014 @pamo, ползите му са много хипотетични. Това е просто една съхранена, концентрирана енергия, която пчелите използват през зимата. За да се стоплят им е нужна много енергия и затова използват меда. @barsi, проблема с лактозата е, че заради пастьоризацията/преваряването/UHT се унищожават наличните ензими в млякото. Един от тях е лактазата, която отговаря за разграждането на лактозата. Лично съм го изпитал - като пия сурово мляко, проблеми имам едва доловими. До като при превареното мляко стомаха ми негодува много. Тук идва и сериозното предимство, за което говорих, на сирената кашкавалите и маслото. Произвеждат се от сурово мляко ! Има малки изключения, затова гледайте опаковката. @darius, изследванията не са лошо нещо. Но фармацефтичните компании и хранителната индустрия използват и изтъкват само тези, от които могат да извлекат полза. Често се правят и погрешни тълкувания на данните с цел изопачаване на истината. Абсолютно съм за природните продукти. Бих вмъкнал един цитат: "The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine or the slowest form of poison" - Ann Wigmore Не мога да не добавя и тези две смешни, но и едновременно тъжни картинки: Плодовете и зеленчуците не са лошо нещо, просто се превъзхвалят. Ще цитирам направо една статия: “За да набавите достатчно витамини за спортуващ човек, вие трябва да изядете една цяла сергия с плодове, плюс сергията, ако искате да попълните и запасите си от желязо например. Или да изядете килограм цитрусови плодове за да си набавите около 800-1,000 мг Витамин С. Не знам дали някой може да погълне 2 кг. лимони, 2 кг. череши, 1 кг. моркови и 2 кг. ябълки на ден без да преяде.” От друга страна продукти като яйца, масло, черен дроб, сърце, сланина са омаловажавани, че дори и смятани за вредни.. Това е тъжното. @Слави, в правилна посока си да. Само не ми харесва споменаването на хляба, от който вредите са много. И понеже някой спомена за Е-тата. По магазините в естествените храни Е-та, много, ама много рядко присъстват. Смешно е като някой търси хляб или разни вафли, кроасани и т.н. които нямат Е-та.. Смятайки, че по този начин избягва всякакви проблеми със здравето си. Прибягва се и до био храните, в които няма нищо лошо, но грешно се тълкуват от хората. Щом е био значи е здравословно. Да, но има био маргарин и био олио, това че са био не ги прави полезни. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #18 Отговорено 12 Февруари, 2014 Ами кво да ти кажа, пробвал съм и без хляб ама не става Ако кажеш кои е по малкото зло няма да е лошо инак си рупам бял жената тука ми се префантосва с някъв пълнозърнест ама на мен ми трбява 10 филии от него 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #19 Отговорено 12 Февруари, 2014 Просто трябва време, стига да искаш ще свикнеш. А после ще се чудиш как изобщо си го ял това нещо. Едно 50% от менюто на всеки е хляб. Тъпчем се с тази "залъгалка" и си мислим, че имаме достатъчно пари за храна. Първата крачка към здравословния живот е пълното елиминиране на хлебните изделия и ядките. (Ядките до някъде стават, ако се накиснат поне едно 7 часа преди ядене, но не ги препоръчвам). Проблемът е следният. Първо да дам пример с плодовете. Те са сладки и много вкусни. Това не случайно е така. Идеята е да ни привлекат и ние хапвайки ги и след това изхвърляйки техните семки да помагаме за тяхното размножаване. Друг пример са цветята. С техния нектар привличат пчелите, които също несъзнателно помагат за опрашването им. При житните растения нещата стоят по съвсем друг начин. На тях изобщо не им пука за нас. Зародиша в семето трябва да покълне. Трябва им защита срещу насекоми, гъбички. Семената трябва да бъдат запазени и тъй като то няма зъби или нокти да се защитават и не могат да избягат, природата е създала други защитни механизми. Защитите са инхибитори като фитична киселина, оксалати, инхибитори на трипсин, лектини, инхибитори на протеаза и т.н. Фитатите са един вид консерванти. Всички тези вещества водят до възпаления в човешкото тяло и най-лошото пречат ви да усвоявате витамините и минералите от храната. Фитичната киселина се свързва с калция, цинка, желязото и магнезия и пречи на тяхното усвояване! При преживните животни, които са създадени да се хранят с житни растения проблем няма. При тях микроорганизмите в стомасите им синтезират голямо количество фитаза - ензим, неутрализиращ фитичната киселина. Източници: http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid http://www.marksdailyapple.com/how-agriculture-ruined-your-health-and-what-to-do-about-it/ http://ajcn.nutrition.org/content/79/3/418.full И директно да отговоря на въпроса ти, макар че щом става дума за хляб ми е трудно да говоря за по-малко зло, но все пак.. По-малкото зло е белия хляб. Подложен е на голяма обработка и част от инхибиторите са унищожени. Колкото по-запазена е целостта на зърното – толкова по-зле. 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #20 Отговорено 12 Февруари, 2014 Жената получи шокинг, Благодаря за отговора, найстина се радвам че има така начетени и знаещи хора в форума 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Drone 790 #21 Отговорено 12 Февруари, 2014 А ако е домашен хляб от пекарна с триците и семената и квото се сетиш още ? Барси едни приятели са затворили цикъла с домашните животни Съдят си житото,след това го мелят и го дават на животните Според мен най-лошото е че вече няма много хора,които продават истинско прясно мляко както преди.В Пловдив имаше млекомат на пазара на младежка,но май вече го няма Иначе тия верея,на баба ми фърчилото и ханско са пълни ментаци.2 седмици стоя в хладилника и нищо му нямаше...Оня ден цяла нощ стоя кутията извън хладилника на другия ден нищо й няма... Иначе ние поне си произвеждаме сами картофи и плодове Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
barsi 265 #22 Отговорено 12 Февруари, 2014 Пълнозърнест,Я си купи една хлебопекарна и даже с конвенционални продукти ще я накраш доста бързо да го забрави Само като подуши хляба и набара от хладилника сиренето и ще тичаш за крос тренажор или велъргометър да компенсираш Белия хляб си е бял хляб. Храна за бели хора. Проблема идва от набухвателите и другите добавки. Да ти пратя с куриер едно хлебче да видиш за какво става на въпрос ?А "био" не значи винаги здравословно.Ето един цитат от един приятел, имащ в стара загора един магазин за био храни. Това е най- точното определение за тях.Какво е Био?"Био храна, означава такава храна, която е произведена от екологично земеделие. Тоест здравословна, абсолютно чиста. Терминът е със законово определение в Европейския съюз. Тези продукти са отглеждани в екологично контролирани среди. Те са без ГМО (без употреба на генни технологии под всякаква форма), без пестициди, без изкуствени торове, без химически синтетични и лесно разтворими минерални торове, без рутинно добавяне на лекарства във фуража. Животните са хуманно отглеждани с достатъчно пространство, светлина и свеж въздух на всяко животно."С други думи факта, че доктора ти забранява маргарин, но ти си взимаш "био " такъв, не значи, че не си нарушил забраната.Само не правете грешката да си взимате био олио. Без значение кое- дали нормално или за пържене- много силно вони на слънчоглед.От друга страна на всички фенове на салатите препоръчвам хималайската розова сол. Не търпи температура, но пък има страхотен вкус и не влияе на кръвното. Става и за хипертоници, без да се прекалява, ест. Нищо, с което се прекалява не води към добро. Ако не вярвате- изяжте 2кг сини сливи, ама в някое стабилно задръстване Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Drone 790 #23 Отговорено 12 Февруари, 2014 (Редактирано) Е аз за такъв говоря.Наще получиха подарък за коледа пекарна за хляб.То номера е да не се гъчиш с хляб,а по 1 филия.Има даже един немски 300г. 3-4лв нещо такова,но от него една филия и си се наял.Май е с квас правен.В София между другото има една такава пекарна някъде около витошка.Хлябове с квас правят,но цената им е убиец Според мен маргарина е като палмовото масло адски вреден. едит:то май даже се правят от едно и също edit2:Тия дни се загледах по на Jamie Oliver food revolution и си викам тия американци колко тъпи може да са...Децата им на по 10 години са 100 кила и имат диабет... едит3:Дай рецепта за хляба на ЛС Редактирано 12 Февруари, 2014 от Drone Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #24 Отговорено 12 Февруари, 2014 (Редактирано) Хималаиска може би от около 7-8 месеца я ползваме, но само за салатите и за доосоляване на манджите ако при готвенето е дошла малко обикновената И като стана дума за сол а колегата EmZvr така добре отговаря ще се радвам ако може да даде мнение и за Нитратната сол Е250, щото както знаете тя е във всички колбаси и пакетирани меса, пък пусто и луканката си е хубаво нещо, особено ако е хубава, някоя мръвчица за мезе и прочие. Четох много лошо неща за нитратната сол. Редактирано 12 Февруари, 2014 от Слави CR-V Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
barsi 265 #25 Отговорено 12 Февруари, 2014 По принцип всичко, което се слага по храните не е отровно. Въпроса вече е как ти влияе. В малки дози нека ти е зле Хлебар с квас има и то точно в Пловдив, но лично мен не ме кефи вкуса на хляба. ТО и от хлебопекарната е подобно- с 1 филия си готов. А и вкуса е вкус.Маргарина не знам от какво се прави да ви кажа честно. Не съм се и интересувал. А иначе има палмова захар- като шоколад е на вкус, ама е цифра п.п. Доста вървежна тема. Миналия коментар докато го пиша и 2ма ме изпреварили. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NesTea 96 #26 Отговорено 12 Февруари, 2014 (Редактирано) Emzvr, ти големи глупости изписа бе. То не бяха витамини то не бяха разяснения. Да не говорим, че 60% от писаното е абсолютна измислица, да не са ти платили да плюеш зеленчуците и плодовете?. Нищо лично но не можах да се сдържа на твоите романи, ти големи локуми разточи. Редактирано 12 Февруари, 2014 от NesTea 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #27 Отговорено 13 Февруари, 2014 NesTea човека поне го пише много научно, не е като да може да си го измисли на момента нали!? такъв пост като твоя и щерка ми може да напише, аиде ти като е написал глупости, опровергаи го, изложи факти напиши кое е глупост и защо, на какво се основават твоите твърдения и прочие. Никъде не е плюл по плодовете и зеленчуците, само казва че са много надценени, и аз също мисля така, много хора си мислят че като изядат днеска една ябълка два моркова и един лимон и ще са направили наи доброто за тялото си. Спор няма че трябва да пресъстват ежедневно в менюто но чак да са чудодеини.... тяхните полезни деиствия могат да дадат ефект само при редовна употреба и в доста по големи количеста от нормалните. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #28 Отговорено 13 Февруари, 2014 @NesTea Ще се радвам да чуя кое според теб е измислица ? Форума е за обмен на идеи и информация. Аз споделих моето мнение подкрепено с факти. Разбира се може да греша, никой не е всезнаещ и ще се радвам да науча нещо ново. @Слави Изобщо не се плаши от нитритие. Естествено се съдържат в зеленчуците. 1 килограм спанак на пример има между 1.1 и 4.7 грама нитрити (Данните са взети от http://www.institut-environnement.fr/download/gladwin_et_al_2005.pdf). В колбасите за 1 килограм има средно по 0.01 грама нитрити. Според много изследвания те са съвсем безопасни, нямат токсичен ефект и не са канцерогенни. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12563346 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7200054 Всъщност не само, че са безвредни, но всъщност са и полезни ! Нитрите имат следните свойства: (Съжалявам, че не е преведено) - Regulate blood pressure - Prevent injury from heart attack - Prevent brain damage following a stroke - Prevent preeclampsia in pregnant women - Promote wound healin - Promote successful organ transplantation - Treat sickle cell anemia - Prevent gastric ulcer - Boost the immune system Действат антимикробно на редица патогени. И има още много, но няма да пиша всичко. Всички тези неща са доказани с изследвания, които може да намерите тук: http://www.meatmythcrushers.com/myths/myth-nitrite-in-cured-meat-linked-to-cancer.html http://ajcn.nutrition.org/content/90/1/1.full Лошата им слава идва от някакво тъпо изследване от 1970-та, което го свързва с рак на лимфните възли. Мвого бързо данните от него са опровергани. Но да не забравяме, че може да си направим и домашни мезенца. Луканка, суджук, бахур, сланина, туршийка. Хем вкусни, хем уникално полезни. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NesTea 96 #29 Отговорено 13 Февруари, 2014 (Редактирано) и пак продължаваш да дрънкаш глупости.... Ще ти кажа само едно - далече си от истината и то много. Недей да объркваш и лъжеш хората само! В интернет много неща са лъжа! И не вярвай на сайтове, които завършват на ".gov" или нещо с "government" , понеже те нарочно ги пишат тея неща, но това вече е за друга тема. Една лъжа повторена 1000 пъти става на истина, на която хората лесно могат да повярват. Само за пестицидите ще кажа, че нямам много време: "The World Health Organization estimates that there are 3 million cases of pesticide poisoning each year and up to 220,000 deaths, primarily in developing countries." т.е. всяка година има 3 милиона отравяния от пестициди, и 220000 смъртни случая главно в по-развитите страни. А маймуняците в африка например, които ядат банани и портокали и др. (директно от дървото), са супер-здрави, не боледуват и т.н. послепис: ще ви дам заглавието на още един филм - Food for thought намерете го и го гледайте! Редактирано 13 Февруари, 2014 от NesTea Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #30 Отговорено 13 Февруари, 2014 (Редактирано) Отново нападки.. Разбирам, че нямаш време, но така не помагаш на никои. Нито на мен, нито на колегите четящи темата. Food for thought, не го намирам иначе бих го гледал. Макар, че по бих се доверил на лекции / книги / изследвания. Така като гледам има около 1377 регистрирани пестицида ! Разбира се пестицидите са лошо нещо, ама това е съвсем друга тема. Тук говорим конкретно за нитритите. И то в колбасите, където са в малки количества. В растенията ги има в доста по-големи. Използват се като "пестицид", тъй като растенията абсорбират от почвата амоняк и нитрити, които за тях са жизнено необходими. Все пак много трудно може да се стигне до големи дози, които да доведат до метемоглобинемия, която е пък е лесно разрешима. Нитритите естествено се срещат в човешкото тяло и има редица изследвания за това, ето ти цели 44 на брой изследвания тук: http://www.nature.com/nchembio/journal/v5/n12/full/nchembio.260.html#B1 Разбира се за предпочитане е да се купува сурово месо и всеки сам да си го приготвя, в това спор няма. В интернет има много погрешна информация, в книгите също. Но все пак от някъде трябва да черпим информация.. Да не говорим, че сигурна информация особено в тая сфера почти няма. На пример ако почнем някоя глобална тема от рода на - За или против вегетарианството, дори всички учени на тая зема да свикаме, няма да се стигне до консенсус. В PubMed.gov, който най-често ползвам има над 23 милиона статии и изследвания. Огромна част от тях ги има публикувани и в други сайтове не завършващи на gov. Това просто е една огромна датабаза. Мога да дам линкове към оригиналните статии, но не мисля, че това ще промени нещо. С простотиите на Американското правителство съм наясно, най-голямата от тях - хранителната пирамида. Що се отнася до коректна информация, за мен най-добрата книга, която човек може да прочете за здравословното хранене е тази на Weston Price - "Nutrition and Physical Degeneration ". Редактирано 13 Февруари, 2014 от EmZvr 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #31 Отговорено 13 Февруари, 2014 @Слави Изобщо не се плаши от нитритие. Маи не ме разбра правилно, пък може и аз да не съм наясно, питах за Нитратна сол, (Натриев нитрит) въз основа на това: http://otrova.org/%D0%B5-250-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
EmZvr 225 #32 Отговорено 13 Февруари, 2014 Това е обобщения върху това, което можах да намеря за нитратите, нитритите и техните соли към които се причислява натриевия нитрит. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #33 Отговорено 13 Февруари, 2014 Ок, благодаря ти, купих си луканка, и малко свински гърдички-пушени, и ся като му сипя едно цървено вино мммм....... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
barsi 265 #34 Отговорено 13 Февруари, 2014 А така де.Само нема прекаляваш. То тялото си показва кога нещо го кефи и кога не. И ние сме като колите- няма двама еднакви.Всяка крайност и всяко прекаляване с нещо не е на хубаво. Нямам нищо против начина на живот на никой, стига да не ми го натрапва. Който мисли да е суровояд- нека е такъв. Алтернативи има. Важното е да ни е вкусно все пак. Няма да живеем с орлите. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #35 Отговорено 13 Февруари, 2014 Искам някой да ми разясни полезността на полиестерните на допир и вкус плодове и зеленчуци, разпространяващи се в сегашната магазинна мрежа – много приятни генни модификации, които не са минали през студио за красота, защото просто са естествено красиви Може и за сегашните млечни продукти, които някой ако разбере как се произвеждат ще ги отпише от менюто си. В днешно време вкусовете, цветовете и вискозитета е по заявка. Малко долно звучи реалността, нали? По скоро здравословният начин на хранене трябва да си го съобразим със настоящият предлаган боклук, който умело ни рекламират като храна "на прИмоция", освен ако не живеем в отдалечено село без канализация и ток, където индустрията още дълго ще мечтае да се намеси. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 929 #36 Отговорено 14 Февруари, 2014 Не превръщайте темата в спор! Салата от спанак: Ситно или средно накъсан добре измит спанак, чери домати на две, моцарела на кубчета, зехтин и малко пармеджано отгоре! Сол на вкус, може и малко ситно смляни орехи! Колегата по-горе да си забрани меда, млекото, плодовете и зеленчуците и да се храни в аптеката!! За салатката, наздраве с нездравословна 45 градусова пукница, препечена от нездравословна фруктоза от сладко грозде!А така да ви е лошо! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #37 Отговорено 14 Февруари, 2014 Колегата над теб не е стъпвал в аптека от както се помни, като си го пожелава дългосрочно.. Просто е добре да се знаят някои неща, това е. Никакъв спор няма и не се е зародил. Мога да ти пожелая приятна консумация на „вредителя“, който си си избрал. Позитивна вечер и наздраве! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Бобито 29 #38 Отговорено 14 Февруари, 2014 Благодаря на EmZvr за изчерпателните постове, наистина се е постарал доста. Като супер храна бих добавил яицата, които до скоро бяха представяни като основен виновник за един куп здравословни проблеми сварзани с кръвоносно съдовата система. Също бих препоръчал сьомга или скумрия на скара поради високото съдържание на омега3 в тези риби. По-здрави! 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Драгойчо 439 #39 Отговорено 14 Февруари, 2014 Няма да се разпростирам, само леко ще повторя и допълня колегата barsi - много храни са доказано полезни, но на определени хора просто не им понасят или направо ги убиват, както и доказано вредни, нямащи никакъв вреден ефект върху други хора - защото сме адски различни. Най-шокиращият пример за мен е тютюнът, който в близкото минало беше част от хранително-вкусовата промишленост - един може да умре от тютюн като муха от чехъл, а друг може и да го яде, без патологични последствия, до дълбока старост. Да не забравяме и днешните алергии - непознати преди години и предизвиквани от купищата съвременни отрови навсякъде около нас, най-вече в храните. Както казват старците, затова устата е на главата - за да мислим какво слагаме в нея. Е, който може да мисли, защото и мисленето не е каквото беше, и естественият подбор отдавна не е естествен! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Imst 558 #40 Отговорено 14 Февруари, 2014 Дайте някаква здравословна алтернатива на кафето, ако има въобще?. Пия по 2 на ден, не ми се виждат много, но искам да го спра за известен период поне (или напълно), а без него е голяма клизма, понеже съм по цял на бюро, пред компютър и производителността спада драстично . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове