Jump to content
Accordingly

Зелена карта и Гражданска Отговорност

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Искам да споделя информация, която за някои може да не е нова, но за мен (както и за много други заблудени) вярвам че ще е от полза. Понеже ми предстои пътуване извън България и знам че за целта ми трябва Зелена Карта, а полицата на гражданската ми се води все още на името на предишния собственик, отидох в офис на SDI, където да проверят дали имам включена Зелена Карта към гражданската, дали е ползвана и т.н. и т.н.

Първа новина - при промяна на собственост на МПС, освен в КАТ и в данъчното, новият собственик е длъжен да уведоми и застрахователя при когото е направена застраховката Гражданска Отговорност. Ако не го направи, застрахователят има правото да оспори валидността на полицата и на практика да се окаже че карате без гражданска. Това никъде не е оповестено публично и масово не се знае, много хора си карат така до изтичане на срока и после си правят нова ГО вече на тяхно име и дори не разбират че са висяли на косъм.

Дотук добре, прави се "Добавък" - анекс, с който се допълва че вие сте новия собственик на колата, само че застрахователните агенти на SDI както и всякакви други помещаващи се по магазини и молове не могат да ви издадат този анекс, трябва да се отиде до офис на компанията при която се води полицата. ОК, отивам в офис на застрахователя, където ми казват че съм закъснял - имало 7 дневен срок, в който трябва да ги уведомя при смяна на собственика на МПС и почнаха да мрънкят че "може да има проблеми" и т.н. След логичния въпрос от моя страна "е какъв пък проблем би могло да има" и молбата ми да ме свържат с шефа на офиса, изведнъж се оказа че проблеми няма, санкции за закъснение също няма и анекса вече се принтеше. Така че да се знае - глоби и проблеми със сроковете при застрахователя - няма.

След това минах по същество че ми трябва Зелена Карта, при което научих втората новост за мен, а именно че за пътуване в страните от ЕС (+ още няколко извън ЕС, като Сърбия например), зелена карта не се изисква. Има официална директива на ЕС от 2009г. която изяснява в детайли ситуацията, даже ми дадоха пояснителна книжка написана на всички езици на съответните държави приели директивата. Нещо повече - при евентуално недоразумение с полицаите в съответната държава (което е крайно невероятно да се случи изобщо някога), застрахователната компания поема разноските по евентуалния акт и/или последващо дело. Застрахователните агенти от типа на SDI умишлено спестяват тази информация на клиентите си и ги ръсят с напълно излишни пари за Зелена Карта до чести и популярни дестинации като Гърция и Румъния например, като вече от цели 5г. това не е необходимо.

Нещо повече - този спор съм го водил всеки път когато съм сключвал поредната ГО при агент - как е възможно след като сме член на ЕС, полиците им да не важат за всички държави членки и винаги се почват едни локуми и филми. Най-малкото го пише в самата полица, ама кой да чете 3 страници дребен шрифт. Е, срам не срам, научих ги тези неща едва днес. Надуват ни главите постоянно с безсмислици като цифровизация на ефирната телевизия, но за такива важни неща се мълчи и трябва да се разпитва и четат фермани.

Това е от мен по темата, карайте си спокойно колеги и весели почивни дни!Публикувано изображение

Редактирано от Preluded
  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не съм запознат и според мен темата е полезна.Даже скоро мислех да пътувам до Гърция и се чудех за тези зелени карти дали трябват или не.Всеки застраховател , различен от роднина , приятел или познат ще иска да вземе кинти отгоре :) Мерси за инфото !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Втората част от поста е много полезен (първата съм я играл вече). ПП. Забравих да благодаря за споделената информация. Edit:Намерих информация за това, което попитах:http://www.nbbaz.bg/...onsability.aspxСписък на държавите, за които не се иска отделно зелена карта:http://www.nbbaz.bg/countries_EIP.htm

Редактирано от Artanis
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Интересно. Аз пътувах миналата година в Сърбия и ми искаха зелена карта на границата (бях си направил, понеже "знаех", че ще ми трябва)! Но ако не е нужно, много хора могат да си спестят едни 40лв за ходенията до Гърция например. Така че благодаря за информацията.При следващото сключване на ГО ще разпитам преди да платя и зелена карта.

Редактирано от Veseliq

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Eто това ми дадоха като информация, надявам се да се чете. Все пак за 100% сигурност, попитайте и при вашия застраховател, макар че правилата би трябвало да са унивесални за всички компании. Публикувано изображение

 

 

 

Artanis, мерси за линковете! Така инфото е съвсем пълно вече Публикувано изображение

Редактирано от Preluded
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна инфромация, Благодаря !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полезна информация, но и доста подвеждаща колеги, така че първо проучете внимателно нещата за да си нямате куп проблеми със спестените 40 лв. Първо да си кажа, че не съм агент, нямам роднини агенти и нямам и намерени е да бъда някога. Това което казва колегата е вярно на 100 %, но има едно голямо НО. Зелена карта за Европейския съюз наистина не е нужна, защото застраховката сключена в България важи за всички страни в ЕС, но всички или поне повечето застрахователи продават и издават полицата гражданска отговорност, като смъкват около 20 % от нейната цена с цел, че ако не ти се излиза извън България, а всички знаем, че повечето застраховани коли не излизат навън, да не плащат излишни 40 лв примерно (така си правят по евтин продукта). И във всяка полица си е описано (виждам го и в сегашната си на Лев Инс, имах го и в предната, мисля, че беше на БУЛ ИНС), че ползвателя на застраховката се ЗАДЪЛЖАВА да доплати направената му отстъпка от 20%, ако реши да използва превозното средство извън пределите на държавата ни и да пътува в ЕС. Друг е вече въпроса със Зелената карта, която се ползва за съвсем различни държава от тези в ЕС (има си и списък с тях в интернет), но просто от време оно си е прието да казваме Зелена Карта и когато си плащаме за пътуване до Гърция например, с тази разлика обаче, че тогава не си купуваме Зелена Карта, а само си заплащаме направената вече отстъпка за да ползваме полицата в ЕС. И накрая да обобща, че всичко което е написал колегата е вярно, но подвеждащо. Прочетете си внимателно полиците и ще видите това, за което говоря. Дано не тръгне някой за Гърция, така на юнашко доверие от 2-3 поста без да си доплати, че ако се случи нещо (недай си Боже) после проблемите са неописуеми. Поздрави на всички и безаварийно шофиране.

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много логика в това , което си написал колега но до момента никой лично на мен не ми е обяснявал за такива отстъпки т.е отивам и му казвам :- Искам гражданска еди къде си.Агента отговаря :-Ок , толкова пари.Плащам си и си тръгвам със стикер.Така е били при мен 10тина години назад но това не значи , че съм имал зелена карта :) Наистина явно трябва да се провери..То не е едно не са две нещата :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина никой не обяснява колега, но според мен и тези дето масово продават тези застраховки, дори и не знаят тези неща. Ние е важно като потребители да си знаем и защитаваме правата. Ако тръгна да разпитвам някоя лелка в супера какви покрития има и какви рискове важат за дадена застраховка, съм сигурен, че ще я откажа от професията. Написах поста си не заради някаква логика или да се заяждам с автора й, а защото това е така. И както един колега преди мен е написал „много полезна информация, мерси“ и като знам, че ако тръгне да пътува без да си провери нещата какво може да го сполети и те така…. Иначе според мен това с отстъпката го правят масово заради по-ниската цена на крайния продукт, все пак според мен масово се правят застраховки на база цената, която плащаме. А и от друга страна това според мен е добре, защото ако не им се позволява да намалят цената така, за какво му е на баща ми примерно да плаща още 40 за да може да излезе извън страната, като не се е залетял на там. Но е факт, че в полиците си имат точка, с която се съгласяваш да не управляваш колата си извън БГ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И във всяка полица си е описано (виждам го и в сегашната си на Лев Инс, имах го и в предната, мисля, че беше на БУЛ ИНС), че ползвателя на застраховката се ЗАДЪЛЖАВА да доплати направената му отстъпка от 20%, ако реши да използва превозното средство извън пределите на държавата ни и да пътува в ЕС. Друг е вече въпроса със Зелената карта, която се ползва за съвсем различни държава от тези в ЕС (има си и списък с тях в интернет), но просто от време оно си е прието да казваме Зелена Карта и когато си плащаме за пътуване до Гърция например, с тази разлика обаче, че тогава не си купуваме Зелена Карта, а само си заплащаме направената вече отстъпка за да ползваме полицата в ЕС. И накрая да обобща, че всичко което е написал колегата е вярно, но подвеждащо. Прочетете си внимателно полиците и ще видите това, за което говоря. Дано не тръгне някой за Гърция, така на юнашко доверие от 2-3 поста без да си доплати, че ако се случи нещо (недай си Боже) после проблемите са неописуеми. Поздрави на всички и безаварийно шофиране.

Здравей колега, приемам забележката, но не я разбрах. Не разбирам какво точно смъкват от цената на застраховката, с идеята да се ползва само в БГ, ако не ни трябва вече Зелена Карта за ЕС? В директивата пишат че ако имаш валидна гражданска отговорност в България, можеш да караш с нея в Европа. Независимо от промоциите и намаленията които са ти направили. Не е ли така? Също така, като прочетох мнението ти, проверих в моята полица и пише следното: "ТЕРИТОРИАЛНО ПОКРИТИЕ- Република България - съгласно нейния закон;- Държава-членка на Европейския Съюз - съгласно нейния закон." Това е част от стандартния текст напечатан на полицата, не е поле което примерно да се попълва на ръка при определени условия или нещо такова. Освен това, ми казаха че ако искам Зелена Карта за целия срок на полицата, трябва да доплащам. Иначе ми предложиха някакви промоции 15 дни безплатно и т.н. като тези неща със сигурност варират от компания до компания, въпросът е че очевидно и моята полица не включва Зелена Карта, а самите застрахователи ме изпращат да пътувам навън с лека ръка. Нека наистина разнищим ситуацията, защото естествено не бих искал да подведа никого, информацията която предоставих ми бе дадена от служител в застрахователната компания. Пък и вече съм написал че за 100-процентова сигурност нека всеки все пак провери в неговата компания. Нека не се чете избирателно... :) Редактирано от Preluded

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И накрая да обобща, че всичко което е написал колегата е вярно, но подвеждащо. Прочетете си внимателно полиците и ще видите това, за което говоря. Дано не тръгне някой за Гърция, така на юнашко доверие от 2-3 поста без да си доплати, че ако се случи нещо (недай си Боже) после проблемите са неописуеми.

Прочетете това отгоре и си проверете какво ви пише в полиците за да няма после мяу, ако стане нещо извън територията на страната!п.п.Ето какво пише на мойта полица,понеже съм я направил само за територията на Република България,цената на която е 258.88лв. ,като съм икономисал 69.36лв. точно от "Зелената карта" :"Декларирам,че в случай на управление на МПС извън територията на Република България,ще заплатя предоставената отстъпка по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите в размер на: 68.00лв+1.36лв.=69.36лв. "Реално отстъпката е от 20%,както каза колегата по-нагоре. Редактирано от Еmicha1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И аз бях в подобна питанка за зелената карта преди една екскурзия до Сърбия по-рано тази година. Имам ГО в Бул Инс, което е сключено само за територята на Българя. Обадих се на оператор от Бул Инс и от там казаха, че зависи как е сключена застраховката. Издадоха ми Зелена Карта гратис за 10 дни за да си пътувам без да го мисля много. Не знам колко е законно, но нашите драги застрахователи отново мислят какво ли не за да привлекат клиенти.Съвет към всички, проверете си застраховката преди пътуване извън страната за да не берете допълнителни ядове.

Редактирано от Бобито

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..........

"Декларирам,че в случай на управление на МПС извън територията на Република България,ще заплатя предоставената отстъпка по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите в размер на: ....."

 

Прочетох внимателно мненията Ви, защото ми предстои обиколка на къмпинги в Гърция. И на моята ГО полица пише същото. Реших, че е по- добре да имам и зелената.

Любимият ми застрахователен агент я донесе преди 10 мин! Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е именно де, въпреки че това което ти е донесъл не е точно истинската зелена карта, с която можеш да пътуваш и в страни извън ЕС, а само си платила отстъпката, която са ти направили в началото, ако не излизаш извън БГ с тази полица. За зелена карта, с която се пътува и в страните извън ЕС, които си ги има изброени, се заплаща отново и то мисля, че сумата е доста повече от 40-50 лв.Айде лека за сега

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със зелената към гражданската отговорност нещата седят така:

Покритието по кодекс е за Европейско икономическо пространство и тези от Многостранното споразумение (Сърбия и Хърватска) (списъкът на всички страни го има тук http://goo.gl/HWiqo). За тези страни сертификат не се изисква! Независимо от това как се сключва полицата (със без отстъпки) териториалната валидност не се променя.

Разширяването на териториалната валидност е доброволно (застрахователят решава при какви условия да го предостави). В повечето случай е безплатно или срещу административна такса за издаване на зелена карта. Разширяването се удостоверява със издаване на сертификат (и анекс при по старателните застрахователи).

За да са предложат по- конкуренти цени компаниите предоставят отстъпки от цената срещу декларация къде ще бъде управлявана колата (отстъпка за България). Това не ограничава териториалния обхват на полицата, а ви ангажира да доплатите разликата преди първото пътуване в чужбина (независимо то това дали ще бъде издаден сертификат или не). За да са сигурни, че ще инкасират преференцията компаниите поставят издаването на сертификат под условие за доплащане на отстъпката. Ако не платите и застрахователя го установи (при ПТП например) имат право да искат доплащането или да начислят „наказателна премия” ако това е предвидено по тарифа. (още за последствията и възможностите http://goo.gl/Po2S2).

Част от компаниите предлагат и бонус краткосрочно разширяване на покритието (краткосрочна целена карта), ако полицата е сключена с отстъпка за България. Безплатно е или срещу малка сума.

По която и да е застраховка (ГО-то включетилно) за всякапромяна в обстоятелствата при които е сключена (минимума е това което пише вполицата) трябва да се уведоми застрахователя. При промяна на собствеността на колата срокъте 7 дни. Глоба няма, ако не го спазите. За всяка промяна се издава анекс. Срещутова брокера пари не взима и обикновено отказва да го прави за чужди полици.

 

Ако не уведомите застрахователя полицата остава валидна- товаважи само за гражданската, но не и за каското. Застрахователят няма основаниеда откаже плащане при щета. Може да имате обаче проблеми с камерите на КАТ (акоима промяна в регистрационния номер). Защото регистъра на гаранционния фонд се „захранва”от застрахователите. Ако вие не уведомите, няма как да знаят за промяната (т.е.за новия талон). КАТ от своя страна снима и проверява само но рег. номер. Ако виняма в регистъра на ГФ, пише акт който пада ако го обжалвате. (повече по темата http://goo.gl/oZDKh)

 

Надявам се да съм изчерпателно полезна. Питайте за каквото остава, така или иначе това правя по занятие :)/>

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателния отговор. Значи все пак не съм подвел никого с информацията която аз подадох, както се притесняваше колегата e4omir.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В голяма част от случаите, сключвайки ГО, клиента търси най ниска цена, при което му се дава опция да избере само за БГ или и за чужбина. При първия вариант се сключва полица, валидна само за територията на БГ и съответно цената е за такова покритие. При вариант валидност и в ЕС обаче цената е друга.Уверявам Ви, никой не ви цака в този случай, просто сте си платили за това което искате и в дадения момент , когато ви се наложи да пътувате се налага да си доплатите до истинската цена на полицата. Да, малко е неприятно,но сте си го избрали сами. Относно добавъците по полиците, винаги при смяна на собственост, смяна на номера и т.н. информирайте застрахователя си навреме, за да няма недоразумения. В общите им условия го пише и при евентуални щети просто горите , ако не сте спазили това условие. Това важи и за Автокаско.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Независимо от това как се сключва полицата (със без отстъпки) териториалната валидност не се променя. Разширяването на териториалната валидност е доброволно (застрахователят решава при какви условия да го предостави). В повечето случай е безплатно или срещу административна такса за издаване на зелена карта. Разширяването се удостоверява със издаване на сертификат (и анекс при по старателните застрахователи). За да са предложат по- конкуренти цени компаниите предоставят отстъпки от цената срещу декларация къде ще бъде управлявана колата (отстъпка за България). Това не ограничава териториалния обхват на полицата, а ви ангажира да доплатите разликата преди първото пътуване в чужбина (независимо то това дали ще бъде издаден сертификат или не).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече и официално по новините казаха същото което обясних и аз в тази тема преди няколко месеца и бях набеден от някои колеги че подвеждам хората :)http://play.novatv.bg/play/329168?autostart=true <- на 7-ма минута започва репортажа за зелените карти и гражданската отговорност. Който ви кара да доплащате за "зелена карта" за ЕС да знаете че ви лъже. Поздрави и приятни пътешествия на всички.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Колеги през цялото време бъркате понятията Зелената карта е за всички страни извън споразумението с Европейски съюз за общо застраховане а вие говорите за уж ОТСТЪПКА от цървулите застрахователи ако ползваш гражданската само за БЪЛГАРИЯ което не знам колко е законно но е факт че го правят
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...