vpop 44 #1 Публикувано 13 Август, 2010 Здравейте колеги,Искам в тази дискусия, ако е възможно всеки да сподели за какъв автомобил в общината която е регистриран, какви данъци плаща за него.Лично на мен започва да ми се струва, че има сериозни разминавания и не е лошо да сверим часовниците!При мен - Хонда Акорд, септември 2006, 2,4-190кс, община Витоша в София - 570лв/год. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stefan Milev 46 #2 Отговорено 13 Август, 2010 Мисля че имаше такава тема колега, потърсете я. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #3 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Акорд купе '96 2.2(150к.с.) Община Витоша - ~ 130лв.Разминавката идва от коефициентите,които противно на всякаква логика нарастват ако колата е по-нова,вместо да е обратното.Сигурно ще е полезно да се знае,че данъка го изчисляват на конски сили,а не на кубатура.Накрая според годините умножават по коефициент,който е 1 за коли над 14, 1.5 за коли между 7 и 14 години и 2 за коли до 7 годишна възраст. Редактирано 13 Август, 2010 от prelude Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PoweRG 54 #4 Отговорено 13 Август, 2010 Сивик 97 - 1,6 - 125 кс Община Добрич - 260 лв Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vpop 44 #5 Отговорено 13 Август, 2010 Мисля че имаше такава тема колега, потърсете я.Абе мисля, че тук и сега е по-добре. Тия в общините се уляха! Сменят коефициентите и начина на ценообразуване, както и когато си поискат... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Radko 10 #6 Отговорено 13 Август, 2010 А аз не съм я регистрирал изобщо в данъчно. Колата я карам от октомври 2008 (Акорд 5-та генерация 2.0 131к.с. 98-ма година)Каква ще ми е глобата? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #7 Отговорено 13 Август, 2010 А аз не съм я регистрирал изобщо в данъчно. Колата я карам от октомври 2008 (Акорд 5-та генерация 2.0 131к.с. 98-ма година)Каква ще ми е глобата?Ще разбереш като решиш да идеш до Гърция примерно.Ще трябва да платиш и тогава ще те пуснат да излезнешТова с неплащането на данъците беше до преди време,вече няма мърдане. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vpop 44 #8 Отговорено 13 Август, 2010 А аз не съм я регистрирал изобщо в данъчно. Колата я карам от октомври 2008 (Акорд 5-та генерация 2.0 131к.с. 98-ма година)Каква ще ми е глобата?Различно е. Принципно е около 50лв. за частно лице и около 200лв. за фирма + данъка за изминалото време.Без да си плащал тоя данък, не може да продадеш колата (освен с пълномощно) и принципно не трябва да те допускат на технически преглед, но...За да ти излезе по-евтино има една врътка, ама мога да ти я кажа само на 4 очи... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Radko 10 #9 Отговорено 13 Август, 2010 А аз не съм я регистрирал изобщо в данъчно. Колата я карам от октомври 2008 (Акорд 5-та генерация 2.0 131к.с. 98-ма година)Каква ще ми е глобата?Ще разбереш като решиш да идеш до Гърция примерно.Ще трябва да платиш и тогава ще те пуснат да излезнешТова с неплащането на данъците беше до преди време,вече няма мърдане.На границата и данък за колата ли искат? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #10 Отговорено 13 Август, 2010 Искат данък ако си я завел.Ако не си ще го искат от предния собственик,а той ако е пич ще им даде твойте координати с договора за покупко-продажба.Така пичовете пак ще стигнат до теб и освен че ще ти го искат на границата,ще има и глобата писана по-горе за скатавката.Абе евтиното винаги излиза по-скъпо в крайна сметка. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vpop 44 #11 Отговорено 13 Август, 2010 За Гърция, не се притеснявай - на границата не изискват квитанции за платен данък и щом не си я регистрирал не си длъжник, ако си я регистррал и не си си плащал данъка, тогава е друго, може и на летището да не те пуснат.Ако един ден свържат компютрите на местните данъчни с НАП, митниците и КАТ, може и да се усетят, че караш недекларирана кола, ама до 3000г. има време... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Radko 10 #12 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Само за информация!Преди около 2 седмици ми се наложи да искам от община Витоша Удостоверение за липси и задължения ( чл. 87, ал.6, от ДОПК)Както писах по горе колата я карам от 2008 и НЕ е регистрирана в данъчна служба.Решението на общината е:Лицето няма задължения ! Редактирано 13 Август, 2010 от Radko Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dan4o 3 #13 Отговорено 13 Август, 2010 д15б2 - 90 конски сили, община Горна Оряховица 22 лева за годината с глобите за дето не сам я платил до март месец Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prelude 311 #14 Отговорено 13 Август, 2010 Само за информация!Преди около 2 седмици ми се наложи да искам от община Витоша Удостоверение за липси и задължения ( чл. 87, ал.6, от ДОПК)Както писах по горе колата я карам от 2008 и НЕ е регистрирана в данъчна случба.Решението на общината е:Лицето няма задължения !Не споря,но нали се сещаш че онзи от който си купил колата като иде и направи същото в неговата община ще му излезнат едни данъци за 2 години , за кола която не кара.Сещаш се какво следва,нали? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vpop 44 #15 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Вече когато правят договор за покупко-продажба на МПС, нотариусите са задължени и изискват от стария собственик квитанция с платен данък, за текущата година. След това стария собственик с договора за покупко-продажба е длъжен (и има интерес) да отиде да отпише колата от данъчното, защото дори и новия собственик да си я регистрира и да си плаща, на него отново му се начисляват данъци! Редактирано 13 Август, 2010 от Stefan Milev Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #16 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Решението на общината е:Лицето няма задължения !Лицето няма задължения, защото не си регистрирал колата в данъчното. Колкото и тъпо да ми се струва - така се прави. След КАТ регистрираш в местната данъчна администрация. Ако не си го направил - на първо четене те няма как да знаят, че такъв автомобил въобще съществува на твое име. Ако си я регистрирал, но не плащаш данък, тогава получаваш периодически писма, че ще дойдат със съдия изпълнител и ще те пляскат по гъзината.По повод глобата - лаконично ще ти отговорят, че е между 20 и 200 лева. Колко точно решават на място. Почти съм сигурен, че ще платиш всичко със задна дата. Даже практически съм убеден в това. И мисля, че ще ти смятат данък не със задна дата, а към днешни тарифи. Не си плащал две години - калкулират ти текущия данък х 2, начислят ти лихви, а после и акт. Сам смятай какво дължиш към днешния ден. И понеже държавата е ошушкана и индустрия няма, а само търговци и търгаши - разчита се на данъци. Затова не се коркай с данъчната администрация, а час по-скоро предприеми плащане. Никой няма да те кара да изсипеш всичко накуп, но трябва да е регистрира колата и да плащаш периодично. Редактирано 13 Август, 2010 от Oto Kluge Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bate_em4o 55 #17 Отговорено 13 Август, 2010 С радост ще си регистрирам колата и ще си плащам данъците,когато получа срещу тях нещо от тази държава!Каквото и да е! И най малката дреболийка да е,като например: учитиво и бързо обслужване в която и да е държавна институция!Поне в кинефа на институцията да има сапун например!Тога бих си плащал данъците редовно и без проблемно!За един сапун бе! Е да,ама не! Нема сапун-нема данъци! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
degman 3 #18 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Това наистина е тъпо с тези разминавания в общините, и че всяка община сама определя данъците. Другото което е дискутирано по назад, че на стара кола данъците са по-ниски - мен ме устройва, но как да си вземеш по-нова и по - мощна кола, като данъка е два пъти по - висок. Иначе моя данък в Плевенска община е малко под 300лв. за Прелюд '92 160кс. И аз се бях замислил да не плащам данъци, но реших че хем аз ще съм си спокоен, хем няма да мисля ако някога реша да я продавам какво ще правя и да се чудя при кой нотариус ще мина без данък.ПП: @bate_em4o мен в Плевен ме обслужиха много учтиво в данъчното Редактирано 13 Август, 2010 от degman Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1556 #19 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Много съжалявам за оф-а, ама(като видях поста на Бате Емчо) не се сдържах.В БГ посолството в Лондон няма кенеф Има, ама "само за служители" Най-близкият обществен е на 1км.Егати държавата Редактирано 13 Август, 2010 от Krasi-mir Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #20 Отговорено 13 Август, 2010 Бате Емчо, ами похвална смелост проявяваш неплащайки данъка за автомобила, който караш по пътищата на Родината. Ако по същия начин караш и със семейното жилище, с имотите, които притежаваш, ако имаш такива естествено, с годишния доход, който получаваш.. Ай много те моля вземи и сподели как точно минаваш между капките, да взема да правя така и аз. Какво правиш, ако ти чукнат на вратата съдия изпълнител и униформен? Нали, отговорът трябва да е някакъв сериозен, а не от типа на "ибети съ в гъзъ" и да им треснеш вратата. Щото съм се видял в чудо от данъци. Някак несправедливо ми се струва да плащам годишен данък за тухлен апартамент от 690 лева, а същия такъв панелен да е 5 пъти по-малко. Мога да започна да изреждам и за колите... И за всички онези несправедливости в тоя чудесна страна. Страна на чудесата направо Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bate_em4o 55 #21 Отговорено 13 Август, 2010 Бате Емчо, ами похвална смелост проявяваш неплащайки данъка за автомобила, който караш по пътищата на Родината. Ако по същия начин караш и със семейното жилище, с имотите, които притежаваш, ако имаш такива естествено, с годишния доход, който получаваш.. Ай много те моля вземи и сподели как точно минаваш между капките, да взема да правя така и аз. Какво правиш, ако ти чукнат на вратата съдия изпълнител и униформен? Нали, отговорът трябва да е някакъв сериозен, а не от типа на "ибети съ в гъзъ" и да им треснеш вратата. Щото съм се видял в чудо от данъци. Някак несправедливо ми се струва да плащам годишен данък за тухлен апартамент от 690 лева, а същия такъв панелен да е 5 пъти по-малко. Мога да започна да изреждам и за колите... И за всички онези несправедливости в тоя чудесна страна. Страна на чудесата направо играем си на "стражари и апаши" !те ма гонят ,аз са крия в гората!Разбира се,че плащам разни данъци,данъчета,осигуровки,винетки,боклуцизастраховки,пак боклуци и тем подобни...ама за колата нема я регистрирам и нема да и плата данък докато е възможно,щото има и давност.И за другата кола нема да плата нито леф.И причината е една-по нагоре оформена като светла мисъл... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stefan Milev 46 #22 Отговорено 13 Август, 2010 Каква е давността колеги? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bate_em4o 55 #23 Отговорено 13 Август, 2010 Каква е давността колеги?не съм запознат с точност,но ми казаха 2 години.Някои напред с материала, ако иска може да даде актуално инфо. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Stefan Milev 46 #24 Отговорено 13 Август, 2010 Не вярвам да е толкова. Познат му дойде известие, че дължи данъци на кола от преди 10 години (по спомен). Гадовете не забравят. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
едмундо 34 #25 Отговорено 13 Август, 2010 От две неща не може да избягаш в тоя живот...едното са данъчните..незнам да има давност ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fero 9 #26 Отговорено 13 Август, 2010 Давност има колеги и тя е точно 2години и 2 месеца.Когато си купите кола и минете КАТ имате срок до 2 месеца да я регистрирате в данъчното,а самата давност е 2 години,затова е 2г и 2м . През тези две години ако отидеш и си регистрираш колата, то е сигурно, че ще имаш глоба.След тези 2г и 2м отиваш като пич и си плащаш малко по-малко данъците.Аз лично не съм го направил и като гледам няма да е скоро.Имах големи разправии като си купувах колата и затова разучих доста неща покрай нея.Смея да твърдя, че инфото ми е вярно понеже всичко стана с познати в КАТ които само с такива неща се занимават. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #27 Отговорено 13 Август, 2010 Fero, извинявай, но нищо не разбрах.. Какъв е този давностен срок?? Ако след 2 години и 2 месеца отида в данъчното, какво следва? Означава ли, че ще ми опростят данъците за тези две години и два месеца, като започна на чисто с отиването си в тази институция? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fero 9 #28 Отговорено 13 Август, 2010 Не колега няма да ти ги опростят!Схемата,е че всеки втори не си регистрира колата до 2 месеца.След 2г и 2м отиваш и се регваш в данъчното и нямаш акт за неплатени данъци.Все едно всичко си е в срок.И си плащаш примерно данъка за 2 години назад и лека полека си наваксваш, без да плащаш АКТ'ове.Просто рано или късно трябва да си платиш данъка,но това е една врътка за хора като мен и теб....Ако не е станало ясно питай пак и ще опитам по-подробно да обясня, че не съм много добър в обясненията Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #29 Отговорено 13 Август, 2010 Разбрах. Т.е. след две години и два месеца няма да има акт, но данъците си висят като торба с м*ди Така е. Държавата опрощава данъци и вземания много рядко. Вероятно може би само след президентска амнистия Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NikiG 160 #30 Отговорено 13 Август, 2010 Не колега няма да ти ги опростят!Схемата,е че всеки втори не си регистрира колата до 2 месеца.След 2г и 2м отиваш и се регваш в данъчното и нямаш акт за неплатени данъци.Все едно всичко си е в срок.И си плащаш примерно данъка за 2 години назад и лека полека си наваксваш, без да плащаш АКТ'ове.Просто рано или късно трябва да си платиш данъка,но това е една врътка за хора като мен и теб....Ако не е станало ясно питай пак и ще опитам по-подробно да обясня, че не съм много добър в обясненията За съжаление сте в голяма заблуда. Давността е 2г и 2 м., но се броят от откриване на нарушението. Като не се регистрира колата, дефакто за НАП нарушението все още не е открито и не тече горния срок. Не си мислете че като изтечат 2г и 2м от покупката и сте на чисто.Сори, един ден ще се плаща. Поздрави.ПП. За Акорд '04, 140 кс, данъка в общ. Люлин е 232.41 лв. (категория 5-14г. с коеф. 1.5). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ganchev 54 #31 Отговорено 13 Август, 2010 Хонда Сивик 1.6 113 коня '96 гр. Добрич - 132 лв. Хонда ЦР-В 2.0 147 коня '99 гр. Добрич - 470 лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
nicki 12 #32 Отговорено 13 Август, 2010 Не мога да ги разбера някои колеги и това си е. Абе хора не разбрахте ли че темата на тази дискусия е да си сравниме данъците на колите, а не да си чешеме пръстите по клавиатурата. Към колегата Radko: - ти като не си плащаш данъците какво мнение даде по темата- никакво, ами само разбуни духовете на колегата експерт по всички въпроси г-н Oto Kluge та да може да оцапа и тази тема както много останали. Хайде спрете се бе хора, писна ми да отворя да чета някоя тема и да чета по 2-3 поредни страници ненужна информация. п.п. по темата: Сивик 2001г. 1,6 бензин,110hp гр. София - 167,67лева Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #33 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Eдна такава тема за данъците изясни няколко основни аспекта. И ясно се видя колко хора се заблуждават за данъците. Защо ли? Щото явно не ги плащат. Или по някаква друга причини, която наистина не е от значение. Ако ти е проблем да четеш мои постове - прескачай. Но аз от своя страна намирам за много малоумно да си сравняваме... данъците на колите. Какво те грее теб, че в София за твоята кола плащаш 30 лева, а колегата по форум на другия край на страната 35. Мен също ме заинтригува постановката, че колегата от Добрич за по-стар и маломощен CR-V от моя плаща двоен данък Е, и?И ако трябва да бъда честен и на мен ми е писнало от вкиснати пубери, които имат проблем със самоопределянето си в обществото, но си трая и както забелязваш - ВЕЧЕ НИКОГО НЕ ПОРИЦАВАМ ЗА НИЩО. Тъй че запази вълненията си за друго място - ще ти трябват. Има си модератори - да заключват, да наказват, да предупреждават и т.н.Айде, със здраве в петък 13-ти. Да не забравиш да гледаш метеоритния дъжд и да си пожелаеш нещо съкровено.Honda CR-C 2.4 160 hp, 2004 - 240 леваSAAB 9-3 Aero, 2.8 250 hp 2008 - 680 лева...и т.н. Редактирано 13 Август, 2010 от Oto Kluge Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tino 293 #34 Отговорено 13 Август, 2010 (Редактирано) Хонда Акорд 2004 , 2.2 дизел 140 коня - гр.София , общ.Столична ~ 300 лвХонда Лого 2001 , 1.3 бензин 65 коня - гр.Пловдив ~ 25 лвХонда Сивик 1986/7 , 1.3/1.5 бензин 71/90 коня гр.Пловдив ~ 20 лв !!! Тойота Хайес бус 1+2 товарен до 3.5 тона , 2.5 дизел 119 коня , гр.София , общ.Столична ~ 25 лв !!! П.П. Еййй , Ото мерси за Петък 13 и метеоритния дъжд , бях забравил Редактирано 13 Август, 2010 от Tino Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Marcus 76 #35 Отговорено 13 Август, 2010 Civic `96 114к.с.: Миналата година 165 лв, тази година 115 лв. Данъка пада ако возилото е над 14 год.Тва е от община Поморие Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Plevelcho 103 #36 Отговорено 13 Август, 2010 Ей убедихте ме да не си регистрирам колата в общината Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fero 9 #37 Отговорено 14 Август, 2010 (Редактирано) Ами колега NikiG тогава още по-добре.Като ти дойде кефа отиваш и се регваш в данъчното и от тогава почва да ти тече тоя срок.Хоп още едни 2г и 2м за размишляване.Мерси все пак !!! Редактирано 14 Август, 2010 от Fero Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
oncho-brodi 0 #38 Отговорено 15 Август, 2010 Пичове направо ме шашкате с тия цифри аз имам прелюд 98г 2.2 185 кончета и още не съм го завел в общината и като ви гледам вас моя данак ще е над 300лв ама такава сума ми се стува доста голяма Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
LyDu 1 #39 Отговорено 15 Август, 2010 Хонда сивик 5Г 1992г. 1.5 90 коня 8лв данък СТАРА ЗАГОРА Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vpop 44 #40 Отговорено 17 Август, 2010 Е колеги, да завърша темата, понеже аз я открих... Видя се, че в тая скапана държава, никъде не важат едни и същи правила и не се стимулира каренето на нови коли! При това положение изобщо не се сърдя на хората решили да не си регистрират колите - половината ми познати са така! Сигурно затова големите баровци карат колите си с немски или американски регистрации, където данъците са по-ниски за новите и скъпи коли, което пък е поредния пример как държавата и общините вместо да си изпишат веждите си вадят очите Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове