Jump to content
ceco_accord

Рециклиране на стари фарове.

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Старата ми 40 годишна либоф (с коят се знаем от 27 години) има нужда от "очен" специалист.

Фаровете са с метални рефлектори и не стават за отваряне с греене в микровълнова, а и не знам с какво са им лепени стъклата - не са поликарбонат!

Отделно - има ли модерни технологии за възстановяване на хрома, или си требе оригиналната технология?

Хром спрейовете от рекламните клипчета нещо не ми вдъхват доверие, като прецизна огледалност, а и не знам колко носят на жегата в последствие?

Основни методи за професионално възстановяване

Вакуумна метализация (Алуминизиране): Това е най-ефективният и масов метод. Старият слой се премахва химически, повърхността се полира и лакира със специален температуроустойчив лак, след което във вакуумна камера се нанася фин слой чист алуминий.

Галванично никелиране/хромиране: Прилага се предимно при по-стари, изцяло метални рефлектори. Процесът включва електрохимично нанасяне на метални слоеве (мед, никел, хром), което осигурява висока устойчивост на корозия и топлина. 

Някой има ли опит, или да е ползвал услугите на някого, и да е доволен?

Фирма / координати / ориентировъчни цени / впечатления при последвалата експлоатация?

Имам втори сет, но не искам да го жертвам в ТНТМ експерименти.

IMG_20260322_152123.jpg

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://ewertlak.com/lakirane-s-pvd-pokritie-za-avtomobili/

Виж какво ще ти кажат тези, пък после го мисли. Из ретро средите почти не минава проект без някои части да минат през тях.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо, тъй като ги гледам тия фарове, като концепция на изработка са точно като на моя дърт Пасат. Стъклото (което е стъклено а не пластмасово), се захваща към корпуса посредством клипси (метални щипки). Просто разкопчаваш всички клипси, задължително започваш да ги надигаш откъм корпуса а не откъм стъклото, защото в противен случай ще го счупиш. Не би трябвало да са залепени, а да имат гумена гарнитура, поставена в канал в корпуса и стъклото я притиска. Разбира се с времето стъклото залепва за тази гарнитура, но повдигайки го внимателно с подходящ инструмент, би трябвало да се отлепи. Относно възстановяването на рефлекторите, ако са метални мисля, че единствения вариант е електрохимичния. Навремето съм правил това упражнение на Москвича.

п.п. Сглобяването на фара става като се постави стъклото хубаво да легне в канала от всякъде. При поставянето на клипсите е много важно първо да прилепнат към стъклото а щракването да стане върху пластмасовия корпус на фара. Ако щипката щракне върху стъклото моментално го счупва.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Ситроен Ксантия фаровете се разглобяват по споменатия от @DAN_DAN начин. Като ги гледам тези, поне от това дет се вижда де, ще да е същото. Само трябва да се пипа внимателно, както с всичко "старо":rolleyes: За покритието не знам, но имам човек! Мисля да го занимая с малко размисъл по темата:D

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И аз съм "пуснал пипала" по моите кръгове - чакам отговори.

Да, рефректорите са метални и определено ще е нано слой хром - както оригиналната технология.

Разгледах ги внимателно и определено няма ръжда, а се е олюпило частично покритието.

Скобите на единия махнах успешно, но джама "попипах" с 1 малка отвертка и не поддаде, но може наистина да се окаже гумена гарнитура, а не лепило.

IMG_20260323_130748.jpg

IMG_20260323_130831.jpg

IMG_20260323_124739.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва постепенно да нагряваш да го махнеш. Може и с дремела да режеш и после да се сглоби с полиуретан. Така разглобих на Сивик 8 халогена. Той също е със стъкло. Нагрявах постепенно докато не се разлепи и лека полека напъвах с една плоска част от тези комплекти за вадене на щипки. Просто е широка, тънка и здрава. 

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам пищов и такова лостче и ще пробвам.

Мерак ми е да реставрирам тези, а не другите на колата, че техните джамове са очукани от камъчки, а това няма полиране.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на избор е всичко. Аз лично харесвам повече пластмасите, защото имат резервни части, може лесно да се ремонтират и лепваш 1 фолио и забравяш. Стъклата матират, не се полират, надират се лошо и тн.. Ще го свалиш, просто нагрей равномерно по ръба 10-15 минути. Нагряваш, спираш, нагряваш, спираш и така докато не се загрее добре целият. После тръгваш да отлепяш лека полека, първо с отвертка и като отлепи, плосък, тънък и широк лост за да го отвориш. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще боря.

Пластмасовата коруба изглежда яка, но трЯа се внимава от локално претоварване, за да не се спука ръбчето 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стар трик, който се може да се прилага само за по-старите коли (понеже се събират) е да загрееш предварително фаровете на 60-ина градуса във фурната. Така ще са затоплени равномерно и няма да има голяма разлика, ако ги дозагряваш локално с пистолета. 

Иначе в китайските сайтове се продава отделно бутилова лента, с която после може да затвориш фара, ако старото лепило не става. 

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@DAN_DAN

Според теб е гумена гарнитура и няма нужда от греене, понеже дори и да се е слепнала, не е лепило, или грешно те разбрах?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако тези щипки които си показал в първата снимка са от твоя фар, то трябва да си сигурен че е с гумена гарнитура и няма нужда от загряване.  Просто огледай по цялата обиколка дали е било с такива щипки, да не е примерно наполовина залепено стъклото.

Този тип сглобка на фаровете беше някъде от средата на 80-те до към средата на 90-те, продаваха се отделно стъкла и съответно се сменяха само стъклата, правил съм го на Опел и Рено, в комплект със стъклото имаше и ново гумено уплътнение. Не съм виждал да се продават само рефлектори, но съм сигурен че ако намериш къде, ще се хромират лесно старите, ако и майстора е добър стават по-добри от оригинални. Преди години се намираха такива работилници за хромиране и кадмиране, сега не знам но със сигурност ще се намери нещо.

Редактирано от CCord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Работи се по търсене на човека.

За греенето - мерси - така и предполагах.

Сивика е 86-ти набор. ;) 

Не виждам логика да е със щипки и да е лепен, а греенето ще разтегне гумата и после няма слагане.

Но да видим. Гледах в нета клипче за отваряне на фарове на мерцедес. Бяха си с такива клипсчета, но и лепени, ама не се знае заводски ли са лепени, или вече са отваряни веднъж и после са мазани с "черната дъвка".

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Разгледах прецизно фугата между корубата и стъклото, и изчегъртах малко - определено не е гумена гарнитура, а е лепено.

IMG_20260324_125259.jpg

IMG_20260324_125414.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо, докато видя, че си питал и ти сам си си отговорил. Фаровете на Пасата определено не бяха лепени а имаха гумено уплътнение и когато побутнеш с отверката се отделяха сравнително лесно. Очевидно Японските инженери мислят различно от Немските.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Надявах се да са постъпили разумно, но са заложили на сигурното - двойна осигуровка.

Сега имам по-интересен въпрос:

Във фаровете на колата има бленди около крушките (първите 2 снимки), а в другият чифт няма такива. И двата сета са за стандартни двужични Н4 крушки.

Таа - каква е функцията на тези бленди? 

IMG_20260324_124236.jpg

IMG_20260324_124245.jpg

IMG_20260324_124830.jpg

IMG_20260324_124838.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Отлагайки няколко дена за по-спокоен и след F1 на Сузука сутринта си викам: Колкото и да е умен чиляк на теория, все от нейде требе да почне практически, та нагласих 1 въртящ се офис стол, сложих 1 кашон връз него и си спретнах въртящ се работен плот. Палнах пищова и с другата ръка въртейки стола, почнах да нагрявам периферията на стъклото. Очаквах да е бавно, но за 5 мин отлепих успешно джама, повдигайки с 1 плоска отвертка с увито с тиксо острие, че метал и стъкло не се понасят.

Иначе от него с макетно ножче по ръбовете, лесно изрязах вече изстиналите остатъци от болкита.

IMG_20260329_144009.jpg

Развих до откат 2-та реглажа, за да се откачат от рефлектора и остана да измисля как да отщракна ябълковидната ставичка, че е в дъното, но успях да бръкна с вадача на щипки. Малко страх брах, да не скърша нещо, та напъвах деликатно.

IMG_20260329_121207.jpg

IMG_20260329_142108.jpg

IMG_20260329_142339.jpg

IMG_20260329_143601.jpg

IMG_20260329_144116.jpg

IMG_20260329_144154.jpg

IMG_20260329_144306.jpg

Свалих с размисъл и лек напън пласмасовите вложки на ставата и резбите. Измислено е като на стара съветска военна техника, за да изкара 5-6 десетилетия.

IMG_20260329_160441.jpg

IMG_20260329_160531.jpg

IMG_20260329_160759.jpg

Изчегъртах с пищова и отвертката каквото можах от черната дъвка и за сега така - нали пак ще се маже. Измих корубата и евентуално ще я боядисам черна с високотемпературен спрей преди затварянето.

IMG_20260329_154149_edit_647196888290825.jpg

Рефлекторът няма пробивна ръжда, а хромът вероятно е изгорял от монтаж на по-силна крушка без шапчица за "къстата" жичка. Първом като го видях си мислех, че до половината е бил пълен с вода, но по стъклото и крубата няма следи от ниво, а и олюпеното е над нивото. Видяло е жега покритието, макар че е шампована ламарина като казармена алпака паница и тежи поне колкото нея. ;)

IMG_20260329_161313.jpg

IMG_20260329_161330.jpg

IMG_20260329_161412.jpg

IMG_20260329_161443.jpg

Остава да си намери ХРОМ майстора и ако е ОК, тогава ще отворям другия, понеже той е доста по-добре и има забележка само в горната хоризонтална част, което не е проблем за визията и светлината.

IMG_20260329_120006.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И тук изкуствения интелект ти удря едно рамо.

Как да действате, ако рефлекторите са за "хромиране"?

Тъй като рефлекторите на фаровете са от пластмаса или замак, те не се "хромират" по класическия галваничен път, а чрез вакуумно преникелиране. Повечето сервизи в Монтана ще ви предложат една от двете опции:

Пълна услуга: Те свалят фаровете, разглобяват ги и изпращат само рефлекторите към София или Стрелча. След като се върнат с ново покритие, ги сглобяват обратно. 

Директно изпращане: Ако можете сами да свалите рефлекторите, е най-бързо и евтино да ги изпратите директно до фирми като"Ев ерт Лак" (Стрелча) или специализирани ателиета в София (напр. TK Lupi Detailing), които дават гаранция за покритието. 

Важен съвет: Преди да ги изпратите за хромиране, попитайте в сервиза дали не е по-добре да се монтират изцяло нови Bi-LED лупи. Често цената за рециклиране на стария рефлектор е близка до тази на нова лупа, която свети значително по-силно.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Тоя И.И. е новобранец и не знае кво е фар на ЗиЛ, та ми говори за пласмасови рефлектори от тоя век. ;)

Разгледал съм налични в нета фирми (вкл. тези), но първо исках да сваля джама и да се убедя че рефлектора е годен за повторно покритие.

Мислех и за "новите" технологии, но не знам как ще се отрази вътрешната релефност на стъклата, върху снопа светлина, тъй като тя е проектирана спрямо фокусна точка отразена от рефлектора, а не насочена директно напред и на 5-6 санта пред дъното му.

За сега "специалистите" продаващи Bi-LED системи немОат да ми отговорят, щот те монтират таквиз на по-нови фарове, където челните прозрачности са равен поликарбонат и там той е просто предпазен, а не светлоразсейващ. Такъв за 40 годишни фарове едва ли има.

Иначе лесно ще ги ошкуря и боядисам черни, а светлината ще бие напред от лупата и не и дреме за коруба и рефлектор. ;)

Ама няма да има заводски сток вид колата, а тя така е ценна. Не искам да правя restomod на този етап. Кат се спомина - синковеца да си я прави електричка и там вече да слага модерни светлини "на гребена на вълната". Аз съм олд скул и тя с това ми пасва.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...