Jump to content
n.g.

R20A9 загрява бавно зимата

Recommended Posts

Здравейте банда!

Първа зима ми е с джипката. CR-V 4 2013 2.0 155 автомат. С големите студове дойдоха и типичните за това проблеми... стъргане на лед, умиране на "тръгнали" акумулатори и пързаляне и тн.. 😁

Тов,а което най-малко очаквах от Хондата, обаче е да не топли. Или по точно , трудно да загрява и достига работна температура.

Маршрута ми е по 10км 25 минути и преди да паднат температурите под нулата стрелката стигаше средата след до макс. 10 минути. Сега обаче на -10 изобщо не достига средата и парното не духа толкова топло колкото трябва. (Съдя по Аудито ми 2.8 бензин, което прави сауна и също загрява за 10мин до 90гр, независимо от околната температура). Трябва да я юркам с повече газ или да минат поне 30 минути за да вдигне температура.

По пътя на логиката се осъмних в термостата...

Направих проверка с ОБД и следих температурата на маркучите. Горния дебел маркуч се стопля заедно с покачването на температурата на двигателя.

Долния е постоянно студен.. 😲 Чак след като мине 80 гр. по ОБД (слизам отварям капака и проверявам долния дебел маркуч) и започва са се топли и той

Това не означава ли, че термостата си работи отлично? 🤔

Отделно кранчето на маркуча към парното си е отворено на макс и си работи клапата със жилото .

Антифриза е сменен Октомври 2025 с 1:1 концентрат-вода син антифриз по спецификация Honda 0L999-9011. 

Някакви идеи?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш направи снимка на показателя за температура, за да ти кажем дали показанието е нормално. Ако работи нормално парното е страхотно и дори при -10 за около 2км дори при надолнище почти без газ си загрява и топли страхотно. 

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

Това е точно така. R20A3 загрява бързо и парното е котел.

Термостата на колегата най вероятно е заминал или ако има газова тогава проблема е от там.

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@n.g. какво стана, колега?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като се затопли времето проблема не се проявява. Когато е много студено под 0 гр. тогава загрява по бавно. Мисля си че е от газовото, понеже на газ обръща много бързо и стига 40 гр. на изпарителя за 3-4 минути. Смятам да направя и промивка на радиатора на парното, но това ще е преди другата зима.

Не мисля, че е термостат при положение че маркъчите са студени до достигане на 80грдуса на малкия кръг.

Друго странно е че сутринта когато се вдигне стрелката на 1/4 примерно (не съвсем до средата) и е позагряла малко - при дълго спускане по баир пада малко и на диагностиката се вижда как от 70гр става 60. Реално не влиза гориво в двигателя при ППХ и няма какво да грее двигателя.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
On 2/3/2026 at 8:14 PM, n.g. said:

Здравейте 

Тов,а което най-малко очаквах от Хондата, обаче е да не топли. Или по точно , трудно да загрява и достига работна температура.

Маршрута ми е по 10км 25 минути и преди да паднат температурите под нулата стрелката стигаше средата след до макс. 10 минути. Сега обаче на -10 изобщо не достига средата и парното не духа толкова топло колкото трябва. (Съдя по Аудито ми 2.8 бензин, което прави сауна и също загрява за 10мин до 90гр, независимо от околната температура). Трябва да я юркам с повече газ или да минат поне 30 минути за да вдигне температура.

При мен при тези градуси и на 5 минута е на макс ,имам парно да си по  тениска в колата.

СRV банзиново и да няма парно е абсурд.

Имах същите проблеми бавно загряване ,решиха се с смяна на термостат оригинален и антифриз.

Извадения термостат си работеше ,накъква куча марка,и източения антифриз зелена боза.

• Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 10 часа, n.g. написа:

Друго странно е че сутринта когато се вдигне стрелката на 1/4 примерно (не съвсем до средата) и е позагряла малко - при дълго спускане по баир пада малко и на диагностиката се вижда как от 70гр става 60. Реално не влиза гориво в двигателя при ППХ и няма какво да грее двигателя.

Основната функция на термостата е да го "играе" смесител между големият и малкият кръг, поддържаики работна температура на двигателя.

Основната му принципна повреда е не как и кога отвяра, а че не притваря студеният поток при режим инерция, или моторна спирачка. Това е конструктивна особеност на биметалният елемент, който бавно се разширява, но и бавно се свива и притваря мембраната. Умора на материала, или "мързелив" термостат. Насрещният поток бързо охлажда минаващият през радиатора антифриз, а "мързеливецът" стои прекалено отворен. При нормална кондиция, стрелката на веднъж загрял мотор стои като закована за скалата (ако охладителната система няма други нередности), без значение от външната температура, или "фръгането на кюмюра" от десния педал. ;)

Преди години имах точно такъв случай. Колата уж загряваше нормално (разликата в този режим не е много осезаема от нормалната), но по надолнище колата изстиваше и дори автомата почваше да се държи леко странно. Докато сменя "мързеливеца", временно реших проблема при извънградско със слагане на картон пред половината радиатор.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 11 часа, n.g. написа:

Друго странно е че сутринта когато се вдигне стрелката на 1/4 примерно (не съвсем до средата) и е позагряла малко - при дълго спускане по баир пада малко и на диагностиката се вижда как от 70гр става 60.

Сигурен признак за термостат.

При 70 градуса, термостатът трябва да е затворен. Антифризът циркулира само в малкия кръг и не минава през радиатора, за да се охлажда. При празен ход в двигателя все пак влиза гориво, за да поддържа оборотите на празен ход. Има достатъчно горене, за да поддържа и да повишава бавно температурата на антифриза в този режим. Това, че се спускаш надолу, няма никакво значение.

Щом температурата пада, значи термостатът или отваря по-рано от необходимото, или стои частично отворен.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Интересното е, когато колата е на 80гр по обд - почти в рабитна температура , тогава слязох от колата и отворих капака и пипнах дебелия маркуч.... беше студен. Все още не беше отворил термостата при 80гр антифриз. 

А за спускането имам предвид спускане по голям наклон 3 4 минути, в които двигателя е в ППХ без подаване на гориво. Тогава от леко мръднала стрелка пада на студено все едно не е загряла.

Не съм прибвал в онези студове да изчакам да загрее максимално на мяато и тогава да в пусна по баира и дс видя дали ще падне стрелката.

Направи ми тогава впечатление, че за 20 минути работа на място не успя да вдигне повече от 70гр. Навън беше -5.

Явно е толкива ефективен този двигател, че не отделя много топлина.. 😃

Редактирано от n.g.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

R20A9 да работи 20 минути на място и да не загрее.... :o тук има проблем. Всеки един колега с такъв мотор ще ти каже, че това не е нормално. Сменяй термостата и ако не се оправи  вдигаш "гълъбите" и отиваш при  https://forums.hondabg.com/profile/1082-markony/    О8935177О9 Бранко да ти види газовата  да не съсипеш мотора. На този мотор външната температура много малко му влияе.

Редактирано от Митко Йотов
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със сигурност е термостата,аз имах абсолютно същите симптоми и смених термостата , след което проблема изчезна. Моят мотор е R20A3.

• Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...