BatePeni 3 #1 Публикувано 1 Юни Здравейте банда, имам един странен казус с климатика на колата. Смених компресора с чисто нов и също така чисто нов кондензатор. Като пусна да охлажда компресора включва и работи напълно нормално обаче след минута спира за около 20 секунди. После отново се включва за около минута и пак спира. Така ли трябва да работи или има някакъв проблем. Задал съм минимална температура нарочно. Колата е Акорд 7 2.4 бензин. Ако има и значение съм с китайска мултимедия от сравнително по-скъпите модели. Колата е с двузонов климатроник. Преди години имах същия акорд но дизел и нямам спомени така да е работил. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 334 #2 Отговорено 1 Юни При каква външна и вътрешна в колата, го прави...? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
BatePeni 3 #3 Отговорено 1 Юни Ами минималната която задавам е до 16 градуса, а навън 25. Като е на място сякаш по-често го прави. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 334 #4 Отговорено 1 Юни преди 21 минути, BatePeni написа: Ами минималната която задавам е до 16 градуса, а навън 25. Като е на място сякаш по-често го прави. Т.е., вътре в колата не е около 16гр..., демек не е достигнало зададената? Компресора не работи постоянно, до достигане на зададената, наистина включва/изключва по някакъв алгоритъм, получаващ сигнал от датчици за налягане на фреона и термодатчик в купето... Сложил съм светодиод в купето, от релето, включващо компресора и го виждам, но не знам колко често го прави... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 434 #5 Отговорено 1 Юни (Редактирано) Преди 4 часа, BatePeni написа: Като пусна да охлажда компресора включва и работи напълно нормално обаче след минута спира за около 20 секунди. После отново се включва за около минута и пак спира. Така ли трябва да работи или има някакъв проблем. И моят работи така. Изглежда е нормално. Редактирано 1 Юни от inspektora Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 871 #6 Отговорено 1 Юни Напълно нормална работа, като на конвенционален битов климатик, он/офф. Проблем е ако не изключва. При мен веднъж релето явно беше залепнало за кратко и ми замръзна вътрешния топлообменник, буквално спря да духа. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 49 #7 Отговорено 5 Юни На 1.06.2025 г. at 18:15, Rakeem написа: Напълно нормална работа, като на конвенционален битов климатик, он/офф. Проблем е ако не изключва. При мен веднъж релето явно беше залепнало за кратко и ми замръзна вътрешния топлообменник, буквално спря да духа. Това на мен ми се случва в много тежки жеги. Веднъж/два пъти на година. Искам да отбележа, че съм с китайска мултимедия, а тя контролира климатика по-различно от ОЕМ-ската медия. Научих че при такава ситуация трябва да се спре компресора, намалям температурата до минимум, оставям само да духа в купето и до няколко минути е размразило всичко. Първия път обаче беше драма. Докато разбера... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Г.Писаров 184 #8 Отговорено понеделник в 07:19 (Редактирано) Трябва да го запомня това последното, че преди ден пътувах на дълъг път с колата. По едно време спря да се усеща хладен полъх от климатика. Беше нагласен на 23°, навън беше около 30°. Започнах да си играя с позициите на духане, силата на вентилатора и усетих, че вентилатора върти на макс но на клапите почти не се усеща движение на въздуха. Отказах се, реших че е някакъв проблем с клапите. Продължих с отворени прозорци, в следствие на което сега в къщи имам жена и дете със сополи Прибрах се, разтоварих багажа. Видях, че под колата се е образувала голяма локва, изтичаща от маркуча за конденза. Преместих и паркирах колата. Включих климатика и вече работеше както трябва. И аз съм с китайска медия от миналото лято. По симптомите и описаното по - горе предполагам, че се е случило нещо подобно. При пробата в паркирано положение на колата, бях отворил капака. Май компресора бачкаше постоянно. Преди с оригиналната медия още от включването на климатика се включваше и изключваше периодично в малък интервал от време. Като се сетя ще проверя пак как работи. Ако китаеца го управлява по този начин, предполагам че това е предпоставка за бъдещи проблеми с компресора, предполагам 🤔 Друго, което се сещам - колата е 2.4, бензин, фейслифт. Температурата, която изписва на километража е винаги с 10° по - ниска от изписаната на медията. Не знам дали и това не ошашква допълнително климатика, макар че буксата за управление е бучната в медията. Редактирано понеделник в 07:29 от Г.Писаров Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 292 #9 Отговорено понеделник в 07:56 (Редактирано) преди 51 минути, Г.Писаров написа: Температурата, която изписва на километража е винаги с 10° по - ниска от изписаната на медията. Не знам дали и това не ошашква допълнително климатика, макар че буксата за управление е бучната в медията. Тук някъде е.... "заровено кучето". Това което се изписва на километража може да се коригира плюс 3 градуса, минус 3 градуса, а може и повече да беше, не помня вече но трябва да се влезе в менюто на борд компа. А това какво ти показва на китайския боклук само китаеца знае дали е вярно, но си мисля че точно от там се взима за база външната температура защото управлението на климатроника е от там. Разрови се в менюто на мултимедията дали китаеца е оставил възможност за корекция на тази температура, както е на оригиналния борд комп. Аз точно заради такива несъответствия не харесвам разните такива китайски измишльотини и си карам с оригинала. Редактирано понеделник в 08:11 от CCord 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Г.Писаров 184 #10 Отговорено понеделник в 08:11 (Редактирано) Замервал съм показанията. Китайската медия дава що годе реални градуси, както и преди това оригиналната медия. Не ми е дошло на ум да коригирам тази на километража. Може +/-3° по спомен. Знам го менюто. До колкото знам климатроника взема информация от вътрешния и външния сензор за температура. Поне колегите така коментират. Не мога да съм сигурен. Вече китаеца от кой сензор взема информация - нямам идея. Уж всички споделят, че след слагане на китайска медия, показанията на температурата на километража изчезват. При мен не се случи така 🤔 Редактирано понеделник в 08:12 от Г.Писаров 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 292 #11 Отговорено понеделник в 08:21 Китаеца взима инфо от същите сензори, въпроса е как са заложени в електрониката му параметрите на съответните датчици примерно, ако при 5 килоома на датчика в оригиналната електроника на колата трябва да покаже да речем 20 градуса, а китаеца понеже е "много точен" може да е заложил 25, или повече градуса, или може изобщо да не си е направил труда да калибрира цялата тази система. За това на оригиналния комп е оставена възможност за корекция, предполагам че китаеца може да е помислил в тази посока, пробвай в менюто на медията, аз лично не съм се ровил в такова чудо и в момента гадая. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Г.Писаров 184 #12 Отговорено понеделник в 08:25 Чак такива фини настройки се съмнявам да има. При запознаването ми с медията, не се сещам да съм срещал някакви подобни настройки, но ще проверя пак. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 49 #13 Отговорено вчера в 09:06 Това с температурата на таблото е сравнително нова функция от последните 2-3 години на китайските медии. В обявите пише, че трябва да работи и да се очаква просто минуси на таблото "---". И да, при мен също показва стойност. Да, по-ниска е от това, което отчита медията. Не, според мен медията просто предава данни от сензора и те са си абсолютно акуратни. Просто това с таблото е необясним страничен ефект. На старата китайска медия си беше просто ---. Иначе относно компресора, аз съм с дизел и при мен очаквам аномалии. Разбиранията ми са, че при бензин трябва да е добре измислено. Колко е така, не мога да кажа Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове