Jump to content
А. Д.

Научете децата си да карат внимателно

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

За съжаление поредния загинал младеж и неговото почернено семейство.  А ако бяха повече деца в колата, не ми се мисли. Трябва да се спре това безумие.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pochina-momcheto-shofiralo-kolata-ot-tezhkoto-PTP-snoshti-v-Plovdiv-2242058

65851_1.thumb.jpg.6093e8d8b4ba84b09863a34252ea4f9b.jpg65851_2.thumb.jpg.f3292b317aa28506af499fe549f1926d.jpg

Редактирано от А. Д.
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от карането - от живеенето е!

Първите 7 + 10.

Дете се възпитава преди да се роди! После вече е късно, заради личният пример.

Някой му е купил RWD.

Да почива в мир.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си Цецо, така е.  Няма какво да се каже повече.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Да, шоф. курсовете са нищо - бутафория, като всичко друго, но човек трупа опит лично!

Ако внимава - оцелява. Ако са прАй на мъж - колата на каскет, а той под букет.

Язък ако има и косвени жертви. :(

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
преди 10 минути, А. Д. написа:

Прав си Цецо, така е.  Няма какво да се каже повече.

Винаги има какво и много да се каже, и направи! Но казването е лесно - правенето е мъка, ако няма "пипе на горния етаж".

Дело на всеки жив е да опази другите.

На тея деца никой ли не им казва че автомобилът е "уред за непредумишлено убийство"!

Кога дръжавата ще криминализира Анормалното поведение на пътя и ще прати апашите далеч от останалите?

А държавата сме ние!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид че момчето си е загинало и каквото и да кажеш, вече няма да го върнеш. Познавахме момчето бегло , но за съжаление и други младежи карат така,  неумение съчетано  със самочуствие. Резултата е налице. И да им се казва не слушат. Морето е до колене в повечето случай.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карах шофьорския курс когато бях 5 годишен. С червената Лада по черен път, татко ме е взел в скута си, аз само въртя волана. "Карам" с 20 км в час и той не спира да ми говори, но и да ми задава въпроси, за да мисля и да ми създаде чувство за скорост, ориентация : "Сега намаляме скоростта преди завоя! В завоя НЕ се натискат спирачки, защо е така?", после: "Можем ли да освободим от скорост по надолнище, за да ускорим по-бързо?" ей такива неща. А не просто да въртя като кретен волана и да се мисля за голям шофер. И макар, че съм бил толкова малък, ми е втълпявал усещането за отговорност, за последствия от моите действия. Как трябва да се мисли, да се съобразяват нещата, да не се надценява човек. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От фейсбук -точно мнение което съвпада с наште постове:

"Снощи 20-годишен младеж размаза в стълб "мощното си БМВ“. Да загинал е. Няма го вече! Стълбът победи и в тази битка.

Преди има-няма месец пак с "колата на народа“ младежи отишли при Св.Петър да продължат с алкохола.

Пиша Ви тези редове, Младежи и Девойки, водачи на Bayrische Motoren Werke. Пиша Ви, докато можете да четете и да мислите, че после не става. Болшинството от Вас карате трошки на по 20 години, на по 200-300 хил. километра. Е, това на таблото е друга цифра, ама то друг въпрос.

Да, карате тези коли, защото рядко някой на по 20 и кусур може да си позволи друго, по-различно БМВ от такова за 2, 3, 5000 лв. или 10 000 лв. Да, това Ви е цената. Такива са и колите, с които се трепете. Трепете се не само Вие, а и Вашите приятели, Ваши познати или непознати.

Нямам против Вас – нито Ви познавам, нито се интересувам от Вас. Да, ама ми пука, защото се трепете още млади и зелени. Мислите си, че взели книжки преди няколко месеца сте The Best. Да, всеки е минал по този път. Всеки, дори и аз. Да, но при нас колите бяха лади и москвичи. Голф2 или Опел "Капка“ бяха лукс. Бяха коли, с които, ако вдигнеш 130 км/ч, си велик.

Та като искате тези коли, обичате тази марка, поне се научете да ги карате. Задното предаване не е като предното. Управлението е малко по-другояче. Но проблемът не е там. Ако ще и 100 коня или 500 да са под капака, когато магаре управлява… последиците са ясни.

Да, катастрофи стават и ще стават. Ама пустите му Немски мощни коли са забъркани в почти 80% от тежките ПТП-та. Еми замислете се най-накрая.

Струва ли си заради гъзарията (Вие не търсите лукса на колата. Прекалено сте млади, за да оценявате кола по параметри, а само заради мощта и 3-те букви я взимате), та заради тази гъзария да Ви забележат си струва да се претрепете.

Няма файда от повече редове.

Няма, защото знам манталитета на поколението 2000+. Вие сте десетки, ще станете стотици. Но за Вашите родители, на вашите приятели … За тях вие сте единствени.

Бог да прости момчето!

Мнението е на Красимир Каракашев от доброволно формирование "Национален отряд за реакция при бедствия - Пловдив"."

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Познавах младеж - великолепен - студент за доктор - левент / красавец - син на моя състудентка.

Загина с колата си на сух, прав, равен път, сам, денем, шофираше полека - беше интелигентен младеж.

Опитал се да спаси пресичащо животно, не овладял колата и в крайпътно дърво - финито ла стори!  За него, да. :(

Майка му всеки миг знае колко точно години, месеци, седмици, дни, часове, минути са минали от тогава и няма утеха.

Често си задавам въпросът, ами ако стане така с моят син???

Гледам като пътуваме заедно, да е с неговата кола (моята му е прекалена - не я иска) и той да шофира - личен опит да трупа.

Не назидавам, но съблюдавам. Спокоен съм с него - нещо съм постигнал у тоз жиот. ;) Той е мъдър за годините си - дете на "късни родители".

Но аз си го мисля, защото не е сам на пътя.

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът не е само в шофьорските умения, а и в манталитета. По-горе писах как ме е учил татко ми навремето. България за 30+ години стана тъпанарска държава. Всеки голям го вади, всеки се е взел за много велик, всичкото народ бърза като въртоглаво. Колкото и да си опитен, не знаеш другия на пътя нито на колко ракии е, нито дали е дрогиран, изнервен. Караш на магистрала, предприемаш изпреварване, даваш мигач, влизаш в лява лента и някакво диване след теб лети с 200 и ти светка с фаровете по-бързо да му освобождаваш лентата. Хубаво де, ама аз трябва нормално да си направя маневрата, то си има технологично време. Аз не го мотая нарочно да седя в лява лента, ама не мога да завия разко волана, за да се прибирам в моята лента. Караш си нормално и не знаеш кой недоумък ще те отрепе на пътя. Друг случай от преди 3-4 дни. Отбивам за бензиностанция. Само една лента, тясна разбира се колкото за една кола. Пред мен велосипедист. Точно в средата на лентата. Върти педалите батюто, хич не му пука, че зад него сме няколко коли, няма да мине вдясно да освободи пътя. Свирнах му, оня веднага се ядоса, идва наежен. Свалям джама и му викам: "Пич, така ли се кара колело по средата на лентата? Мини вдясно." Оня изнервен: "Кой си ти бе? Шеф ли си ми бе? Катаджия ли си? Няма да ми казваш какво да правя! Ще карам където искам, ясно ли е?" Ей такива уроди. Отивам после при бензинджията и той видя случката и вика: "Знам го тоя, един път го блъсна една кола тук, точно ей така караше по средата." Отрасна поколение, което беше възпитавано, че има само права, но не и задължения. Навремето ни казваха, че е важно да отстъпим, да не се заяждаме, да общуваме нормално, да уважаваме възрастните и т.н. И това важеше както като поведение на пътя, така и навсякъде. После това възпитание се замени с индивидуализъм - "Важният си ти, твоите чувства, твоите желания, другите не те интересуват, на пътя мачкай, пердаши напред, другите да не би да са по-добри шофери от теб? Бий им една глава на тия идиоти и да не ти пука." И когато имаш такъв майндсет, резултатът го виждаме по новините.

• Харесвам 1
  • Нагоре 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера опитвам да завия в 1 открит паркинг - входът е за да се разминат спокойно 2 коли. Да ама излиза 1 галфон и спира по средата - като че ли е сам на планетата. Аз на улицата, зад мен се редят други коли за направо и всички чакат него - стана тапа.

Викам му: "Мръдни тва железо бре!

Тоа що не слезе да ма бие: "КО искаш бе"?

Бе тОита маманедоклатена, дет та роди, а та не възпита!!!

С такива ще живеем - все повече стават. :(

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с горе написаното, обществото го няма, държавата и тя, всичко е самотек и самооцеляване. На магистрала или извънградско, по-добре да си с голям джип, че голямото респектира, а и пази от всякакви идиоти с купени книжки и малки атрубути.   

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

image.thumb.png.4a951635f5c46bcde1cad060aa957810.png

И тези имат вина за отнетите животи по пътищата.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, galin_k написа:

...по-добре да си с голям джип, че голямото респектира, а и пази от всякакви идиоти с купени книжки и малки атрубути.   

Случка миналата седмица, в Русе: Главно кръстовише, тъмно, мигащи светофари.

Новото БМВ Х3М - големо - черно - без предимство.

Много се разсърди на 1 зелен Приус такси - хибрид, че не му даде път. Псува го на свален джам. После застанаха 1 до друг и газ. Таксито леко дръпна, но после оноя звер като напълни турбините ... Такова ускорение на голема буца на живо скоро не бях виждал. Това е ненормално за визуално възприемане, а камо ли за поведение!

Защо правят такива коли??? Сигурно има търсене, нали? За да са некои НАД закона и народа, а после, ПОД земята и тревата.

На другия ден - на Обнова. Излизам от паркинга, поглеждам за идващо движение в моята лента. Далеч назад, около 300 метра разпознавам "светлинният подпис" на новата Г класа - другото черно. Викам си - далеч е, ама 100% не кара с 50. Дадох газ да го преваря. Тъкмо изправих волана направо и зад мен свирят гуми и тромби! Как се вземат 300 метра за 3-4 секунди в населено място???

Успя да намали - изпревари ме, нави волана нарочно към мен, за да ме засече и "отиде в точка". Кой, защо така, там??? Няма отговор.

И аз карам голяма черна, респектираща кола, но не е жип и няма да ми хрумне да правя като тея малкоумници!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Поредния от днес младеж с БМВ в Асеновград. Ще се изтрепят тези деца. Къде е полицията ,КАТ и защо нищо не се прави за да се спре това ?

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Novo-tezhko-PTP-s-mlad-shofyor-na-BMV-2242701

65867_2.thumb.jpg.00d539940e189dd141a4bfde24f3051e.jpg

Редактирано от А. Д.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обществен геноцид 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен липсата на обществена култура и възпитание и стотици години липса на израстване, за съжаление, истината е, че на управниците грам не им дреме и няма да си мърднат пръста за войната по пътищата. Докато ги търпим и мълчим, това ще продължава. Никакъв контрол по пътищата, без контрол на старите автомобили по автокъщите, нищо. Преди 3 месеца купих Црв 4, да наистина в добро състояние, но после видях, че са изпилили дота на гумите, явно с ъглошлайф, за да прикрият годината на производство. Гумите, иначе са меки и премиум клас, но защо им е да правят такава мизерия? Продават семейна кола все пак, може просто да кажат, че гумите са стари, но запазени. 

Потресен съм в каква джунгла живеем.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то хубаво питате къде е полицията, къде е държавата, управниците, ма що никой не попита къде са мама и тати и на какво са си научили чедото?

Не училището, общество, държавата и тнт, а родителите възпитават детето и каквото възпитат, такова ще стане ... стига някой друг да е виновен. Инциденти са ставали и ще стават, но огромна част от тях могат да се избегнат с елементарно възпитание и личен пример.

НИКОЙ, ама абсолютно никой НЕ Е ДЛЪЖЕН да възпитава Вашите деца - може да ги научи, но не и да ги възпита.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, Франко написа:

Абе то хубаво питате къде е полицията, къде е държавата, управниците, ма що никой не попита къде са мама и тати и на какво са си научили чедото?

Не училището, общество, държавата и тнт, а родителите възпитават детето и каквото възпитат, такова ще стане ... стига някой друг да е виновен. Инциденти са ставали и ще стават, но огромна част от тях могат да се избегнат с елементарно възпитание и личен пример.

НИКОЙ, ама абсолютно никой НЕ Е ДЛЪЖЕН да възпитава Вашите деца - може да ги научи, но не и да ги възпита.

Съгласен съм, но защо като се излезне извън границите на България се спазва всичко, ограничения, знаци. Значи може. Безкомпромисни наказания без оглед на това кой е тати или мама. За възпитанието не оспорвам, така е.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали имаше идея - млад шофьор, с придружител, само денем и колата до 100 коня. Ко - не!

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БМВ бате, и аз ще се пречукам с такова чудо с над 200 коня на задно, нищо че имам над 400к зад волана.

Не знам колко безотговорен и нехаен родител трябва да си, за да позволиш не тестостеронова бомба с няма и 1000км зад волана да се качи на подобна кола.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черен жиб с предимство!

Мощноста е следствие на търсенето!

Който не може да кара, почва работа в енергото. 

Пресен пример от Пловдив. 

Ще се принудя да купувам големи коли/СУВ, джип/ за децата, за по-сигурно!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кросоувърите в 100% от случаите са същите смъртоносни консерви, защото са базирани на компактни градски автомобили, с големината на Honda Logo. СУВ-овете в много случаи също са базирани на градски семейни автомобили и не са по-сигурни от тях. Високо =/= сигурно.

Няма нищо по-сигурно за околните, от родители, които присъстват в живота на детето си, вместо да му хвърлят ключове за 20+ годишен барутник, с който да се пребие, заради мощност/предаване/мъжкарство/каквото още се сетите. Уви, каквито родителите, такива и децата.

Когато предлагаха да се ограничи мощността за младите шофьори до 100кс, пак смятах че е прекалено много. 50-75кс са идеална среда за обучение.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали виждаш че и с Ел. тротинетки загиват. :(

Безхаберие повсеместно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...