Jump to content
JoroHondata

КАТ си вършат работата !

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Здравейте на всички. 

Пак- отново- КАТ ми направиха напълно заслужена снимка за превишаване на скоростта (предполагам по полу-магистралата извънградско). 

Въпроса ми към знаещите е: (при три и повече нарушения за превишаване на разрешената скорост в рамките на една година нещата се усложняват) този период за една календарна година ли е или една година от "първото нарушение" ? Според мен логично би трябвало да е в рамките на една календарна година, но Моля знаещите и патилите да кажат. 

Поздрави и шофирайте разумно. 

Редактирано от JoroHondata

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз до сега съм имал най-много две снимки в рамките на една година и втория път си платих двойно. До колкото знам на третия път освен паричната санкция има и отнемане на свидетелството за управление. А ето какво е написано на официалната страница на МВР - Пътна полиция.

(п. п. Мисля, че отговора на въпроса е в последното изречение на текста по-долу).

НАЛАГАНЕ НА ГЛОБИ И НАКАЗАНИЯ ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ

Глобите за нарушения на скоростните режими са регламентирани в чл. 182 от Закона за движението по пътищата и са разделени на три групи.
  Първата група се отнася за водачи на МПС, които са превишили максималната разрешена скорост за движение В НАСЕЛЕНИ МЕСТА.
В тези случаи ВОДАЧ, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 400 лв.;
5. за превишаване над 40 км/ч. – с глоба 600 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
  Втората група се отнася за водачи на МПС, които са превишили максималната разрешена скорост за движение ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА.
В тези случаи ВОДАЧ, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 300 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 400 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
  Третата група се отнася за водачи на МПС, които извършват ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ОПАСНИ ТОВАРИ. Размерът на глобата е правопропорционален на превишението на скоростта.
В тези случаи ВОДАЧ на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 150 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 500 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 800 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 1000 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ч. превишаване над 50 км/ч. глобата се увеличава с 50 лв.

Когато нарушението по ал. 1, т. 1 – 5, ал. 2 и ал. 3, т. 1 – 5 от чл. 182 от Закона за движението по пътищата е повторно, наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер, а за повторно нарушение по ал. 1, т. 6 и ал. 3, т. 6 – предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок три месеца.
Когато нарушението по ал. 1, т. 4 – 6, ал. 2, т. 4 – 6 и ал. 3, т. 4 – 6 от чл. 182 от Закона за движението по пътищата е системно, водачът се наказва с предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 месеца.
"Системно" е нарушението, извършено три или повече пъти в едногодишен срок от влизането в сила на първото наказателно постановление или на първия електронен фиш, с който на нарушителя се налага наказание за същото по вид нарушение.

• Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не е календарна година.

Параграф 6 т.33 от Допълнителнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата: ""Повторно" е нарушението, извършено в едногодишен срок, а в случаите по чл. 174, ал. 2 - в двегодишен срок, от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение, включително и когато първото наказание му е било наложено като нов водач."

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравейте 

Първият фиш е от дата 19.11.2024 г. на стойност 100 лева, а вторият е от 13.02.2025 г. на стойност 100 лева.  Нямам друга информация/снимки и за какви скорости са конкретно (и в двата случая предполагам, че са по "магистрали"- Стара Загора- София и Дупница-София). Може да са при различни скорости и второто нарушение да е с удвоена сума, и двете глоби са невръчени- но заплатени чрез мобилно приложение на една банка- с бутона "плати" става за по- малко от секунда. Поздрави 

Screenshot_20250213_091246_Chrome.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как са заплатени след като не са връчени, нали при заплащане трябва да се цитира серия, номер и т. н. Не, че не е възможно, но до колкото съм запознат, ако фишовете не са връчени по надлежния ред, въпреки, че са заплатени, не се отчитат коректно в системата. Може и да греша, но за всеки случай направете проверка дали всичко е точно.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здрасти 

Малко време след плащане фишовете изчезват. Доколкото съм чувал тези нарушения имат някаква давност- но дали е 2 или повече години не мога да кажа.

Поздрави 

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не го знаех, явно са си усъвреминили системата. Дано всичко да е наред. И аз съм с два жълти картона и много се пазя да не получа червен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко седмици си проверявам глобите в КАТ и изненада за мен две от големите глоби изписва "Връчени" ...Как така са ми връчени глоби , като аз не съм спиран , нито физ лице ми е връчило , нито съм се подписал някъде,  нито съм получавал нещо по вайбър, мейл и т.н. или адрес ??! :punch:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не са те намерили, вероятно са пратени в НАП.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проверих ,няма нщ в НАП , дори тези двете (големите ) са по-нови по дати от такива НЕзначителни, дребни, които са по-стари и въпреки това стоят НЕВРЪЧЕНИ в системата.  Къде са ми глобите , къде ми е документа и как така без мое знание ,и без да разпиша нещо ми е дадено :?? Това всеедно да отиде някой в банката и от мое име изтегли пари ..

Значи това полиция,  кат , мвр в България е тотална иЗмекЯРщина и мафия.  Да ме извиняват колеги, които са полицай и са във форума , но това е злоупотреба и престъпление.  Това че Митов се е разпоредил и шефовете слушкат какво казва вътрешния министър и се раздават глоби, за да може да се събират парички за нови бмвта и жилетки , не означава че по този ненормален начин може да си правят каквото искат. Звънях и на КАТ и една кисела операторка ми каза , че не знае как така е станало. 

Редактирано от Member K9K

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тегава е вече работата, ако не се спазват правилата, ще валят фишове и актове.

Щом си нарушил правилата, си плащаш и това е, няма измъкване вече, трябва да се пълни пробитата каца.

Все пак те я издъниха с абсурдните увеличения на заплатите и сега ще трябва косвено да връщат.  

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е ясно, тук питането е за друго.

Редактирано от Митко Йотов

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 12 часа, Member K9K написа:

Преди няколко седмици си проверявам глобите в КАТ и изненада за мен две от големите глоби изписва "Връчени" ...Как така са ми връчени глоби , като аз не съм спиран , нито физ лице ми е връчило , нито съм се подписал някъде,  нито съм получавал нещо по вайбър, мейл и т.н. или адрес ??! :punch:

Електронният фиш подлежи на отмяна при тези нарушения

Незаконосъобразно издадени актове може да се обжалват без разглеждане на нарушението по същество

Електронен фиш за превишена скорост трябва да бъде връчен до една година след установяване на нарушението, в противен случай подлежи на отмяна по съдебен ред. Това съобщи адвокатска кантора "Любомир Петров" в своя публикация в социалните мрежи.

Юристите обясняват, че електронният фиш се издава в отсъствието на нарушителя и на контролния орган. "Това означава, че ако нарушението е заснето от камера, поставена в полицейски автомобил, издаването на електронен фиш би било незаконосъобразно," посочват от кантората.

В подобни случаи, когато шофьорът е спрян от движение, правилната процедура изисква да бъде издаден акт за установяване на административно нарушение, а не електронен фиш.

Адвокатите подчертават, че електронен фиш, издаден в нарушение на тази законова постановка, подлежи на отмяна по съдебен ред, без да се налага разглеждане на самото нарушение по същество.

От кантората предлагат юридическо съдействие на граждани, които искат да обжалват електронни фишове за превишена скорост, които са издадени в нарушение на законовите разпоредби.

Dunavmost.com: https://www.dunavmost.com/…/elektronniyat-fish-podlezhi-na…

• Благодаря 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох го днес у фейса, както и коментарите под него.

Там има версии и разсъждения.

Както винаги, у нас закона е ту така, ту инак и секи си го тълкува и прилага хак му е кеф. :(

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През 2016 ме снимат на магистралата щото съм карал в някакъв участък над 90. Тогава зачетох къде, как и защо има такива ограничения и ги спазвам. Беше си резонно глобяването. Но по същество - снимаме патрулка. Следва обжалване и т.н. Съдията откри над 10 нарушения в електронния фиш, като едно от възраженията на адвоката ми беше точно такова - че е незакосъобразен защото идиотите са там на място. Съдията уважи и това! Глобата отпадна.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде трябва да са?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преполага се, да не са до апарата с цел манипулиране.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много глупости изчетох, ама това е.

На 29.09.2025 г. at 10:08, Member K9K написа:

Връчени са служебно, за това. Закона го позволява, когато нарушителят е търсен на адрес и не е открит. Практиката е следната: - Първо се  изпращат с препоръчано писмо, чрез БГ пощи. Когато писмото не се получи(знаем всички, как всеки се прави на луд, като дойде такова писмо), то се връща в съответната структура от която е издаден фиша. Следва изпращане към районният инспектор по местоживеене на нарушителя. Ако районният инспектор не открие отново нарушителя, връща ЕФ с съответната докладна записка.  Закона дава право да се връчи служебно ЕФ, при не откриване на адрес на нарушителя. С резолюция на съответния ръководител въпросния ЕФ се връчва служебно. 
Досатъчно ясен ли бях, за да ме разберете правилно? Давността за връчване на ЕФ е 4,5г. при положение, че е прекъсвана поради не откриване на нарушителя. Практикува се също. 

Преди 22 часа, jt26 написа:

През 2016 ме снимат на магистралата щото съм карал в някакъв участък над 90. Тогава зачетох къде, как и защо има такива ограничения и ги спазвам. Беше си резонно глобяването. Но по същество - снимаме патрулка. Следва обжалване и т.н. Съдията откри над 10 нарушения в електронния фиш, като едно от възраженията на адвоката ми беше точно такова - че е незакосъобразен защото идиотите са там на място. Съдията уважи и това! Глобата отпадна.

“Идиотите” са там на място, защото трябва да настроят системата. След настройване оператора не може да влияе върху измерването. Файловете се изпращат и обработват в отделен сектор в ГДНП. 

• Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 53 минути, policeman написа:

Колега, извинявай, ако съм те засегнал с термина! Вероятно си от служителите на реда, които имат познания, съвест и желание да си изпълняват задълженията в услуга на обществото. За каквото са назначени. Лошото е, че досега ми с твои колеги и тяхноот безхаберие и надменност по пътищата е причината за този епитет. Случвал съм и на читави, ама са рядкост. В ежедневието си имам възможност да ги наблюдавам, резултата не е по-различен.

Та по темата. Явно има отново умишлена дупка в закона, за която са посветени малко, а още по-малко са я открили. Според мен става въпрос за следното - нарушителят е на място, контролният орган е на място, тогава се съставя акт по ЗАНН. А те пускат електронен фиш. И какво става - статистиката отчита N на брой нарушители, неизвестно колко не връчени, упорито смълчано колко са съборени в съда заради откровена неграмостност (тука няма как да ме обориш) и некомпетентност. И накрая какво - ми няма събираемост. Най-вероятно от засечениете нарушители се връчват реално не повече от 20%, като те почти всички са за дребните нарушения. Скъпите коли минават между капките или самите им нарушения изчезват мистериозно от системата. Но са влезли в статистиката като засечени!

И те така ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, policeman написа:

Много глупости изчетох, ама това е.

Връчени са служебно, за това. Закона го позволява, когато нарушителят е търсен на адрес и не е открит. Практиката е следната: - Първо се  изпращат с препоръчано писмо, чрез БГ пощи. Когато писмото не се получи(знаем всички, как всеки се прави на луд, като дойде такова писмо), то се връща в съответната структура от която е издаден фиша. Следва изпращане към районният инспектор по местоживеене на нарушителя. Ако районният инспектор не открие отново нарушителя, връща ЕФ с съответната докладна записка.  Закона дава право да се връчи служебно ЕФ, при не откриване на адрес на нарушителя. С резолюция на съответния ръководител въпросния ЕФ се връчва служебно. 
Досатъчно ясен ли бях, за да ме разберете правилно? Давността за връчване на ЕФ е 4,5г. при положение, че е прекъсвана поради не откриване на нарушителя. Практикува се 

Аз не съм получавал нщ по пощата , най -малкото че често пазарувам и в момента чакам пратки от ebay ,и получавам оттам нещата, някой директно на адрес. Най- малкото щях да се заинтересовам , ако беше дошло нещо. 

2ро господин полицай имам малко дете и често съм в нас и никой от вас не ме е посетил , за да ми ги даде официално,  както и не съм забелязал или получил хартиен носител (бележка)) на вратата , за посещение от служител. Сега вече ви отг дали сте бил достатъчно ясен -Еми не не сте и нщ неразбрах. Това е формално писане и обяснениекакто всеки път. Помежду другото Тайп Ра и Сивика  красят паркинга в КАТ Ви! :newbie::newbie:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Първо да помоля за нормален тон на комуникацията!

Второ да благоДаря на колегата, че се включва с коментар "от извора".

Трето - всички можем да сме потърпевши неволно. Тези дето са нарочно и са неуловими - има Господ.

Четвърто - КАТ са под пагон - изпълняват заповедите такива каквито са - нямат право на тълкуване или инициатива.

Пето - нямат и власт над законотворците и АПИ - не ги санкционират за нередности, а огромните проблеми са в инфраструктурата.

Преди време имах покана от пощенски клон да си взема препоръчано писмо. Аз пратки не очаквам, но след няколко дена отидох, защото пощите работят с нормално работно време и няма как да се включа в графика им, щот и аз не си седя дом. Беше затворено, в работното им време. ;) . След седмица отидох пак.

- Аа, имаше нещо за теб, но го върнахме на подателя - такава е разпоредбата.

- А какво беше?

- Ми, не знаем, но ако нищо не очакваш, сигурно е глоба от КАТ. Беше от Плевен, пак ще я пратят.

Та това е което знам иии ...

... на 21.08 минах покрай Плевен. Карал съм си нормално, но това е относително и не твърдя че не съм нарушил, макар че пътят ми е ясен и гледам да се движа с трафика, а той си е над ограниченията от знаците, да не говорим че когато са невидими, разчитам на навито, а  между тях и навигациите има разминавания. Северното околовръстно над Плевен ми показва скоростен път и 120 км ограничение - просто не му повярвах (няма адекватна инфраструктура за такова) и си карах със 100, заедно с другите коли. 

На следващия ден реших и пробвах да съм легален, не си пуснах Уейза и карах по знаците. 270км преход Русе - Монтана. Такива тапи направих, а след физическа възможност ме изпреварваха така безразсъдно, че повече не мисля да създавам рискови ситуации.

Не карам арогантно и рисково, но съм наясно че това няма значение за когото и да било.

Щом мен са снимали, значи такава е системата и ще имаме още 1 данък живот.

Който си вади хляба ежедневно зад волана, просто не знам как ще оцелява.

Господ здраве да ни дава - животът е скъпо нещо - пазете си го!

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има хора и закони за тях.

Кой как ги пише / тълкува и прилага, пак е от хора.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да вкарат категория куУлоо в книжките,  за да се оправдаят точките

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 11 часа, jt26 написа:

Колега, извинявай, ако съм те засегнал с термина! Вероятно си от служителите на реда, които имат познания, съвест и желание да си изпълняват задълженията в услуга на обществото. За каквото са назначени. Лошото е, че досега ми с твои колеги и тяхноот безхаберие и надменност по пътищата е причината за този епитет. Случвал съм и на читави, ама са рядкост. В ежедневието си имам възможност да ги наблюдавам, резултата не е по-различен.

Та по темата. Явно има отново умишлена дупка в закона, за която са посветени малко, а още по-малко са я открили. Според мен става въпрос за следното - нарушителят е на място, контролният орган е на място, тогава се съставя акт по ЗАНН. А те пускат електронен фиш. И какво става - статистиката отчита N на брой нарушители, неизвестно колко не връчени, упорито смълчано колко са съборени в съда заради откровена неграмостност (тука няма как да ме обориш) и некомпетентност. И накрая какво - ми няма събираемост. Най-вероятно от засечениете нарушители се връчват реално не повече от 20%, като те почти всички са за дребните нарушения. Скъпите коли минават между капките или самите им нарушения изчезват мистериозно от системата. Но са влезли в статистиката като засечени!

И те така ...

Акт за превишена скорост по закон до преди измененията от 07.09.2025г. се съставяше само за превишение над 50км/ч в населено място(защото има лишаване) и системност- поради същата  причина( какво е системност прочетете). След изменението вече и за над 40км/ч превишение в населено и над 50км/ч извън населено място + повторност над 40км/ч в населено и над 50км/ч извън населено място. За системност също. За по-малките превишения, където няма лишаване и отнемане на к.т. се издава Ел. Фиш.

Преди 10 часа, Member K9K написа:

Аз не съм получавал нщ по пощата , най -малкото че често пазарувам и в момента чакам пратки от ebay ,и получавам оттам нещата, някой директно на адрес. Най- малкото щях да се заинтересовам , ако беше дошло нещо. 

2ро господин полицай имам малко дете и често съм в нас и никой от вас не ме е посетил , за да ми ги даде официално,  както и не съм забелязал или получил хартиен носител (бележка)) на вратата , за посещение от служител. Сега вече ви отг дали сте бил достатъчно ясен -Еми не не сте и нщ неразбрах. Това е формално писане и обяснениекакто всеки път. Помежду другото Тайп Ра и Сивика  красят паркинга в КАТ Ви! :newbie::newbie:

Това вече го поясних, колега.

За пощите не отговаря пътна полиция, за посещенията от районните инспектори  и как те си вършат работата също.

Иначе хондите наистина красят паркинга на КАТ, за което благодаря:cool:

Ако някой има нещо лично

да заповяда в сградата на КАТ звено видеоконтрол и да ме потърси. За Плевен говоря :)

• Благодаря 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така описано излиза, че ако откажа да ме тестват за наркотици на място, със супер неточните тестове, ще ме глобят 2000 лв., ще ми вземат книжката и т.н. докато ми излезе  кръвната проба? Иначе казано - виновен до доказване на противното? Което е антиконституционно! 

А сега питайте от къде знам, че тестовете са неточни? От самите служители, които ги прилагат и направиха стачка, когато искаха да ги използват на тях. На коментари няма какво да се направи - същите тия стачкуващи могат да приложат същата тази мярка за да принудят властимащите да осигурят адекватни тестове. Ама не им е изгодно. Синдикатите им са ефективни само когато трябва да им осигурят огромно увеличение на заплатата. Иначе не се намесват, а само се намесТват ...

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...