Jump to content
JoroHondata

КАТ си вършат работата !

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Здравейте на всички. 

Пак- отново- КАТ ми направиха напълно заслужена снимка за превишаване на скоростта (предполагам по полу-магистралата извънградско). 

Въпроса ми към знаещите е: (при три и повече нарушения за превишаване на разрешената скорост в рамките на една година нещата се усложняват) този период за една календарна година ли е или една година от "първото нарушение" ? Според мен логично би трябвало да е в рамките на една календарна година, но Моля знаещите и патилите да кажат. 

Поздрави и шофирайте разумно. 

Редактирано от JoroHondata

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз до сега съм имал най-много две снимки в рамките на една година и втория път си платих двойно. До колкото знам на третия път освен паричната санкция има и отнемане на свидетелството за управление. А ето какво е написано на официалната страница на МВР - Пътна полиция.

(п. п. Мисля, че отговора на въпроса е в последното изречение на текста по-долу).

НАЛАГАНЕ НА ГЛОБИ И НАКАЗАНИЯ ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ

Глобите за нарушения на скоростните режими са регламентирани в чл. 182 от Закона за движението по пътищата и са разделени на три групи.
  Първата група се отнася за водачи на МПС, които са превишили максималната разрешена скорост за движение В НАСЕЛЕНИ МЕСТА.
В тези случаи ВОДАЧ, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 400 лв.;
5. за превишаване над 40 км/ч. – с глоба 600 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
  Втората група се отнася за водачи на МПС, които са превишили максималната разрешена скорост за движение ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА.
В тези случаи ВОДАЧ, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 300 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 400 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
  Третата група се отнася за водачи на МПС, които извършват ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ОПАСНИ ТОВАРИ. Размерът на глобата е правопропорционален на превишението на скоростта.
В тези случаи ВОДАЧ на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 150 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 500 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 800 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 1000 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ч. превишаване над 50 км/ч. глобата се увеличава с 50 лв.

Когато нарушението по ал. 1, т. 1 – 5, ал. 2 и ал. 3, т. 1 – 5 от чл. 182 от Закона за движението по пътищата е повторно, наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер, а за повторно нарушение по ал. 1, т. 6 и ал. 3, т. 6 – предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок три месеца.
Когато нарушението по ал. 1, т. 4 – 6, ал. 2, т. 4 – 6 и ал. 3, т. 4 – 6 от чл. 182 от Закона за движението по пътищата е системно, водачът се наказва с предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 месеца.
"Системно" е нарушението, извършено три или повече пъти в едногодишен срок от влизането в сила на първото наказателно постановление или на първия електронен фиш, с който на нарушителя се налага наказание за същото по вид нарушение.

• Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не е календарна година.

Параграф 6 т.33 от Допълнителнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата: ""Повторно" е нарушението, извършено в едногодишен срок, а в случаите по чл. 174, ал. 2 - в двегодишен срок, от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение, включително и когато първото наказание му е било наложено като нов водач."

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравейте 

Първият фиш е от дата 19.11.2024 г. на стойност 100 лева, а вторият е от 13.02.2025 г. на стойност 100 лева.  Нямам друга информация/снимки и за какви скорости са конкретно (и в двата случая предполагам, че са по "магистрали"- Стара Загора- София и Дупница-София). Може да са при различни скорости и второто нарушение да е с удвоена сума, и двете глоби са невръчени- но заплатени чрез мобилно приложение на една банка- с бутона "плати" става за по- малко от секунда. Поздрави 

Screenshot_20250213_091246_Chrome.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как са заплатени след като не са връчени, нали при заплащане трябва да се цитира серия, номер и т. н. Не, че не е възможно, но до колкото съм запознат, ако фишовете не са връчени по надлежния ред, въпреки, че са заплатени, не се отчитат коректно в системата. Може и да греша, но за всеки случай направете проверка дали всичко е точно.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здрасти 

Малко време след плащане фишовете изчезват. Доколкото съм чувал тези нарушения имат някаква давност- но дали е 2 или повече години не мога да кажа.

Поздрави 

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не го знаех, явно са си усъвреминили системата. Дано всичко да е наред. И аз съм с два жълти картона и много се пазя да не получа червен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...