squid 5 #1 Публикувано 23 Юни, 2019 (Редактирано) Здравейте колеги! малко тъп въпрос сигурно ще ви се стори... ама да питам 😂 Оня ден докато сменях маслото, майсторчето взе че провери и гумите. Като видя, че са напомпани до 2.5 се скъса от смях. 😂 Пита ме - Що така бре? пък аз де да знам, като купих гумите гумаджията каза да ги държа на толкова! Той ми показа лепенката на прага на шоферското място,(до сега не й бях обръщал внимание 😂) там вярно пише че трябва да са на 2.1. Само ако е товарена, задните на 2.6. Та ся съм в чуденка - кое е правилното? Ходих отново до гумаджията, той си твърди че трябва да са на 2.5 - иначе съм щял да преба гумите. Пък на свой ред, майсторчето ми вика - ти на гумаджия ли ше вярваш, или на инженерите на Хонда? 😂 Иначе гумите са 255/55/16 Та я кажете, вие на какво налягане карате вашите хонди? И на кой вярвате, на гумаджия или на Хонда? 😂 Редактирано 23 Юни, 2019 от squid Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
thelastbonbona 69 #2 Отговорено 23 Юни, 2019 2.3 - 2.4 са моите и летните (225/45/17) и зимните (205/55/16). p.s. 255/55/16 - малко си се изхвърлил колега Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 800 #3 Отговорено 23 Юни, 2019 (Редактирано) При мен беше същата история с гумаджията като си слагах летните, малко е 2.1 ще ги срежеш на някоя дупка, бам на 2.4, в последствие си ги спаднах до 2.1 задните и 2.2 предните. Гумаджията има право с оглед качеството на пътищата ни, вероятността да срежеш гумата при по-висока налягане е по-малка, но пък за сметка на това комфорта е по-малък, така че от хонда не е ясно дали са предвидили, че колата ще им се кара в булгаристан. Редактирано 23 Юни, 2019 от Rakeem Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #4 Отговорено 23 Юни, 2019 С по-високо налягане ще имаш и по-неравномерно износване и по-малко сцепление. Аз карам също както препоръчва лепенката на вратата – 205/55R16 на 2.1 атмосфери (на студена гума) и с Акорда не съм имал ядове. Просто не минавам хамалската през дупки. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
squid 5 #5 Отговорено 23 Юни, 2019 (Редактирано) 8 hours ago, thelastbonbona said: 2.3 - 2.4 са моите и летните (225/45/17) и зимните (205/55/16). p.s. 255/55/16 - малко си се изхвърлил колега Да, извинявам се, моя е грешката 205-ци са. Не съм догледал какво пиша сутринта. 😂 Иначе определено има доста разлика в усещането. При 2.5 друсаше като каручка. Всяка неравност по пътя се усещаше. Сега е доста по-добре. Значи все пак, ще се доверя на Хонда о ще си я карам на 2.1. 👍 Редактирано 23 Юни, 2019 от squid 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6143 #6 Отговорено 23 Юни, 2019 Принципно въпросът ти е нецялостно зададен, но въпреки това и 2-та показателя могат да са правилни. Освен размерите, правилните гуми за конкретната кола имат скоростен и тегловен индекс. От тези стойности (съобразени с автомобила) произлизат и наляганията, които са различни за различни условия, както и за преден спрямо заден мост. Подозирам че ще трябва отново да се загледаш в табелката на Сивика си и да коригираш нещата (когато се налага). Това е моята табелка: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
squid 5 #7 Отговорено 24 Юни, 2019 (Редактирано) Здрасти ceco_accord, Загледах отново табелката, даже я снимах. Моята табелка е доста по-бедна на инфо от твоята... Та гумите с които карам сега (Michelin CrossClimate+), са с точните показатели както на снимката (205 / 55 R16 91 H). Моя прочит на табелката е: - Гумите трябва да са на 2.1 атмосфери при всички условия, само ако тегля ремарке, задните трябва да са на 2.6. Потърсих и инфо из нета, какво казва Мишелин по темата и от официалния сайт изрових инфо, че точно моя модел, трябва да е: Min - 2.0 BAR Max - 2,7 BAR Max. Inflation Pressure - 51 psi/3.51 BAR Което дефакто ни връща в изходна позиция... Редактирано 24 Юни, 2019 от squid Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #8 Отговорено 24 Юни, 2019 Не виждам как ни връща в изходна позиция Производителят на гуми ти дава диапазон мин и макс налягане на гумите. Хонда ти дават указания, както си описал, които не са в конфликт с тези на производителя на гуми. Къде е проблемът? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
squid 5 #9 Отговорено 24 Юни, 2019 (Редактирано) Е то проблем реално няма. Аз затова и попитах, за да разбера вие как карате вашите коли. Щото и Хонда и Мишелин дават някви данни ама кое е истината?!? 😂 Щеше ми се всичко да е еднозначно - толко и това е! Ама уви! Та затова казвам, че пак съм си в началото на чуденката ми. Е все пак посъбрах мнения, за което съм ви благодарен и за мен решението е ясно - 2.1 и педала в ламарината. 😂 Редактирано 24 Юни, 2019 от squid Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
thelastbonbona 69 #10 Отговорено 24 Юни, 2019 (Редактирано) Преди 3 часа, squid написа: Е то проблем реално няма. Аз затова и попитах, за да разбера вие как карате вашите коли. Щото и Хонда и Мишелин дават някви данни ама кое е истината?!? 😂 Щеше ми се всичко да е еднозначно - толко и това е! Ама уви! Та затова казвам, че пак съм си в началото на чуденката ми. Е все пак посъбрах мнения, за което съм ви благодарен и за мен решението е ясно - 2.1 и педала в ламарината. 😂 Колега Мишелин ти дават допуск от до как можеш да ги караш гумите им. Хонда ти дават конкретно число с какви гуми да им караш колата, което е в диапазона на Мишелин. Наистина не разбирам кое не разбираш и какво се чудиш. Прощавай ако не съм те разбрал. Казват ти, че под 2,0 и над 2,7 не е хубаво за гумата, над 3,51 най-вероятно ще си купуваш нови. Хонда ти казват на 2,1 най-добре ще ти бъде и като возия, перформанс и здраве за гумите предвид теглото на конкретния автомобил. Редактирано 24 Юни, 2019 от thelastbonbona 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
revenue 32 #11 Отговорено 25 Юни, 2019 (Редактирано) Аз лично си държа гумите на 2.2 през цялото време. Ако ще качвам много хора и багаж вдигам до 2.3 понякога, но тогава става доста некомфортно. Махнах 17-ките и си карам с 16-ки на 205/55. Редактирано 25 Юни, 2019 от revenue 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
squid 5 #12 Отговорено 25 Юни, 2019 21 hours ago, thelastbonbona said: Колега Мишелин ти дават допуск от до как можеш да ги караш гумите им. Хонда ти дават конкретно число с какви гуми да им караш колата, което е в диапазона на Мишелин. Наистина не разбирам кое не разбираш и какво се чудиш. Прощавай ако не съм те разбрал. Казват ти, че под 2,0 и над 2,7 не е хубаво за гумата, над 3,51 най-вероятно ще си купуваш нови. Хонда ти казват на 2,1 най-добре ще ти бъде и като возия, перформанс и здраве за гумите предвид теглото на конкретния автомобил. Майтапя се 😉 Всичко е точно! просто исках да си сверя часовника и да разбера, как вие карате колите си. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Nikito82 61 #13 Отговорено 28 Юли, 2019 (Редактирано) Аз съм с хонда акорд 7 2.4, но на табелката в колата дават налягане за 16". Карам със 17 225 45. С какво налягане трябва да са гумите? Ще пътувам с багаш, 2ма възрастни сме и малко дете. Гумите нексен 94w? Това намерих в нета Редактирано 28 Юли, 2019 от Nikito82 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 312 #14 Отговорено 28 Юли, 2019 Направи ги 2,2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1008 #15 Отговорено 28 Юли, 2019 2.4/2.5 летни, 2.3 зимни 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове