JHM 1796 #1 Публикувано 10 Декември, 2017 Здравейте колеги,тъй като не съм много наясно бих искал малко препоръки и насоки за избор на геймърски лаптоп.За сега съм се спрял на този и бих се радвал да си кажете мнениета относно плюсове и минуси,както и др. варианти. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2246 #2 Отговорено 11 Декември, 2017 За какви игри и на какъв/колко екрана ще се играе? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
st34 99 #3 Отговорено 11 Декември, 2017 1TB 5400rpm с място за m.2 SSD (2280) PCIe Като параметри ми харесва! Няма да е лошо да му се бодне едно такова https://ardes.bg/komponenti/tvardi-diskove/m-2-2280 и ако ще е за игри, новите са доста големи и заемат място, поне да е 250 gb и ОС да се инсталира на ssd-то, а hdd-то да остане за файлове. После при поддръжка и преинсталиране на win ще е лесно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #4 Отговорено 11 Декември, 2017 Преди 4 часа, Markony написа: За какви игри и на какъв/колко екрана ще се играе? Ще се играе на него,от начинаещ(не аз разбира се ),а малкия.Наясно съм,че този спада в средният клас геймърски лаптопи,но това е горе долу бюджета. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2246 #5 Отговорено 11 Декември, 2017 Не ми даваш много информация. Имам доста опит с геймърски машини .Общо взето се почва отзад напред: 1.Кои игри ще се играят и на каква резолюция,ниво на детайлите. 2.В игрите има минимални хардуерни изисквания: Проверяват се 3. Процесор,честота,видеокарта, рам,DX ,VR.Почва се естествено от видеокартата.Всяка има тестове на определени игри/резолюции/детайли 4.Според бюджета избираш от списък покриващ нуждите. 5 Лаптоп или Настолен комп?...Винаги печели настолния... 6.Винаги след 2-3 години геймърския компютър е остарял и не може да пуска новите игри. Знам ,че не ти помогнах много, това е положението... Ако имаш достатъчно излишен кеш и хлапето заслужава АSUS и Dell са марките за геймърски лаптопи. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Drone 790 #6 Отговорено 11 Декември, 2017 Ако бюджета ти е 2 бона, избирай нещо с нВдивия и си ок. на сестра ми приятеля има Асус от геймъркста серия. До сега не се е оплакал. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
asdasdsadas 37 #7 Отговорено 11 Декември, 2017 (Редактирано) JHM за около 2000лв. естествено че ще вземеш много добра машина, това е повече от ясно!! Мое мнение, както Markony горе е отбелязал по-добро от настолния компютър НЯМА, защото може да вземеш на малкия и един голям монитор и ще стане мега сцепеното . Лично мнение, ако ще е твърдо лаптоп да е ASUS Редактирано 11 Декември, 2017 от Gasmonkey Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #8 Отговорено 11 Декември, 2017 Благодаря ви за препоръките,от които само не разбрах кои са минусите на леновото.Бихте ли посочили доректно с линк някой ASUS на това ниво. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
asdasdsadas 37 #9 Отговорено 11 Декември, 2017 https://laptop.bg/asus_join_the_rog?utm_source=laptop.bg&utm_medium=listing+banner&utm_campaign=Asus+Join+the+Republic Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2246 #10 Отговорено 11 Декември, 2017 Не бъркай минусите на Леновото с минусите на лаптопа изобщо. Като се играе натоварването е огромно,съответно температурата е голям проблем. Геймърските лаптопи са големи ,грозни,ръбати и тежат много.Отделят много температура и някой път след като се джътка 30-40 минути клавиатурата не се пипа,разбирай 45-50 градуса. Та Асус и Делл има специални шасита за тая цел и съответно са по 4-5 бона.ASUS ROG & DELL AlienWare Въпросното Леново e ни кон ни магаре.Няма лек и тънък геймърски лаптоп.Ако забелязваш на картинката обръщат специално внимание на охлаждането с топлинни тръби,което може да се ползва за сушоар /фронтално охлаждане/ без проблем. В аналогичния случай настолна машина ще бъде с тихо водно охлаждане и ще подлежи на лесен ъпгрейд след 2 години. 1тб е хем малко хем прекалено много за диск.Малко ако сиййдваш,но за тази цел има други машини,а е много защото бърз SSD 256 gb е напълно достатъчен за 10 топ игри. Демек продават ти нещо ненужно за сметка на друго ,което е важно. Видеокарта 1050TI/4 е посредствена, води се мидстрийм...и т.н. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #11 Отговорено 11 Декември, 2017 Както винаги изчерпателен,адмирации .За 1050TI видеокартата ми казаха,че е с 15-20% с повече производителност от 1050,а 1060 вече било др.бира. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #12 Отговорено 11 Декември, 2017 (Редактирано) Като цяло за 2000лв не можеш да купиш истински геймърски лаптоп -всичко ще е компромис .Ако детето харесва тежки игри и на високи настройки ,радващи окото ,варианта е настолен .За тези пари спокойно можеш да му го осигуриш ,Ryzen платформа ,с една 1060 но 6гб версия ,8 гиги рам ,ще има и за ssd и ще останат пари даже . Някои неща и втора ръка може да се купят . Редактирано 11 Декември, 2017 от borko 30 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #13 Отговорено 11 Декември, 2017 Наистина започвам да се замислям за нещо,за под бюрото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
atoma 995 #14 Отговорено 12 Декември, 2017 Привет, интересна тема имате, ще си поволя да се включа и аз. Вкъщи съм със лаптоп ACER Aspire V 17 Nitro, със следните параметри: Intel Core i7-6700HQ NVIDIA GeForce GTX 960M 8GB DDR4 128GB SSD + 1TB HDD купих го преди 2 години и за в момента се справя със доста тежки игрички, за които вече нямам време. За съжаление има няколко дразнещи неща които така и не ми ги призна гаранцията. От време на време има едно трептене. Покритието лично мен не ме кефи много но на някои им допада. Гледам новите такива модели са с NVIDIA GeForce GTX 1060. Ако трябва да избирам в момента, може би бих се насочил към нещо такова: http://rmania.net/laptopi-ibmlenovo--thinkpad-w540-core-i7-4810mq-quadro-k1100m-16gb-ram-256gb-ssd-windows-10-pro-2963.html съвсем друг клас лаптоп, изпитан с годините. Ето и едно интересно ревю на същия: http://www.retropcmania.com/2017/06/thinkpad-w540.html#more Като цяло следя този сайт и смятам че тестовете им са читави (в тубата има доста от техните тестове крадени и сложени в различни видеа). Аз също бих те посъветвал за някоя настолна машина, която си подлежи на ъпгрейди и т.н. пример пак от същия сайт: пример 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #15 Отговорено 12 Декември, 2017 (Редактирано) За Acer ми говорят,че бил с най доброто охлаждане от горе споменатите. Acer Aspire VX5-591G-75BL Редактирано 12 Декември, 2017 от JHM Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
atoma 995 #16 Отговорено 12 Декември, 2017 При моя след игра 3-4 часа на Call of Duty на места е леееееко топъл, но много леко, изобщо няма брутални загрявания, което е ок за да не се отлепи някой чип лаптопа е с 2 големи и 1 или 2 малки вентилатора с много тънички перки, което сподпомага да изкарва жегата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #17 Отговорено 12 Декември, 2017 Това как ви се струва или трябва да е intel-ски..? https://ardes.bg/product/ardes-game-ryzen-7-1060-agr76-250ssd-99063 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2246 #18 Отговорено 12 Декември, 2017 https://www.olx.bg/ad/geymarski-kompyutar-ID78OPp.html#8350b2b65b Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #19 Отговорено 12 Декември, 2017 От OLX и Bazar не ти препоръчвам да купуваш такива неща .Разгледай HardwareBG за оферти . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
atoma 995 #20 Отговорено 12 Декември, 2017 И аз не бих заложил на ОЛХ или Базар. По скоро интелски гледай да е проФесора 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Drone 790 #21 Отговорено 12 Декември, 2017 Ако ще даваш пари за настолен по-добре си го сглоби. за същите пари като тия готовите конфигурации ще вземеш по-добри неща. За какво ти е този комп генерално ? Игри или Филми или нещо друго ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #22 Отговорено 12 Декември, 2017 преди 3 минути, Drone написа: За какво ти е този комп генерално ? Игри или Филми или нещо друго ? Иска ми се така и така ще се дава сума над 1500лв.,да бъде нещо актуално като модули за близките 2 год.Преоритет са не само игри,а също мултимедия и стрииминг. Малко и аз вече се пообърках,та ще умувам . преди 7 минути, Japanese fever написа: Десктоп машина ще ти излезе по-евтино, а и ще е по-мощна. Така е.Благодаря ви все пак за насоките! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #23 Отговорено 15 Декември, 2017 Колеги май ще взимам този:https://www.emag.bg/laptop-gaming-lenovo-legion-y520-15ikbm-s-procesor-intelr-coretm-i7-7700hq-2-80-ghz-kaby-lake-15-6-full-hd-ips-8gb-2tb-nvidia-geforce-gtx-1060-6gb-max-q-free-dos-black-80yy005mri/pd/DR6DSNBBM/ Крайната цена ще е с 200лв. на долу,какво ще кажете? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #24 Отговорено 15 Декември, 2017 Както и очаквах,че може да има някакви занижени параметри,а именно точно видеокартата е по нисък клас от стандартната GTX1060. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #25 Отговорено 15 Декември, 2017 Ако ще е лаптоп,няма да се връзва никъде.Погледнато реално колега наистина е несериозно, да ти искат една шапка пари,за гръмки заглавия на модели("геймърски"),които ако се поразровиш малко излиза,че ти продават нещо,което е далеч от върха.Но какво да се прави, пазар и много хитри начини да се точат парите от джобовете ни,предпразнично. В интерес на истината не бързам толкова с покупката,ще се оглеждам и ще решавам,макар и трудно предвид ,че съм зодия "кантар". Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #26 Отговорено 15 Декември, 2017 За тези пари ще купиш истински геймърски настолен компютър -помисли добре ,дали ви трябва изобщо лаптоп.Само че ,такава конфигурация не купувай готова, за настолен ,влез в hardwarebg ,раздел -често задавани въпроси ,отвори си нова тема и питай за настолна конфигурация и кажи какъв ти е бюджета ,ще ти спретнат най-доброто за тези пари откъм части ,производителност и всичко както трябва .Дерзай! JHM ,видях че си пуснал тема в хардуера,хареса ли си някоя от предложените от колегите ?Конфигурацията предложена от Светльо в 8 пост наистина е добра ,ако искаш и още предложения -пиши им .Положението между AMD и INTEL не е същото откакто излезе RYZEN от AMD отбора,по евтин ,по евтини дъна го потдържат ,по -голяма производителност специално в гейминга.Светльо предлага 1070 ,наистина по-добър вариант с перспектива в няколко години напред и се вмества в бюджета ти .Като си избереш от всички една конфигурация -копирай я и откъдето ще ги купуваш изисквай всичко точно да е както е описано ,не приемай да ти пробутват заместители на нещо в магазина ако го нямат в момента ,колегите от HardwareBG подбират частите и по съвместимост ,за да се сведат евентуални проблеми до минимум за в бъдеще ,понеже са добре запознати с материята . 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #27 Отговорено 17 Декември, 2017 Да колега,получих адекватен отговор с различни компилации. Наистина ще ги послушам със съветите и мисля да искам пакетни цени за компонентите на Светьо от няколко места.Писах му на лично евентуално той да ги събере,но ми отговори да се объна към никем. Между другото отнесох и едно наказание от 1 точка от упавата им,че не сложих таг на посоченият линк. Ето това са: ASROCK AB350M PRO4 AM4 AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz AM4 Crucial Ballistix Sport LT Red 8GB DDR4 2666MHz BLS8G4D26BFSE DeepCool Case TESSERACT BF USB 3.0 DeepCool PSU 500W Bronze DA500-M FULL MODULAR HDD TOSHIBA DT01ACA100 1TB 32MB SATA3 ADATA SSD SU700 120GB 3D NAND Видео картата,е тази: MSI GeForce GTX 1070 Aero 8G OC V330-011R Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #28 Отговорено 17 Декември, 2017 (Редактирано) Те там модераторите са доста строги -хващат се и наказват за дори и дребни неволни грешки от участниците ,не им се впрягай ,важното е компа да стане като хората .Никем са стабилни ,така че не се притеснявай ,ако ги има при тях частите ,поръчай направо да ти сглобят компа -тестват ги после и всичко по реда .Направо да ти го пратят готов компютър сглобен и тестван. п.п Аз съм още с fx8350 vishera 8 ядрен и gtx 760 ,не помня колко години станаха вече ,обаче все още подкарвам и новите игри,не на най-високи настройки разбира се -фен съм на 3d екшъните-виртуалната реалност,страст ми е още от едно време -като имам време цъкам някоя друга игра .Като имам лев ,и аз се каня да я сменя с 1060 някой ден . Редактирано 17 Декември, 2017 от borko 30 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1008 #29 Отговорено 18 Декември, 2017 (Редактирано) Захранването което са ти предложили е доста посредствено а ADATA SSD не са от най-читавите.Razen-a като едно AMD си иска ток, като сложим всички компоненти + разните вентилатори по кутията която ще имаш + записвачки това "бронзово" захранване на DeepCool ще работи на почти 100%.Реалните ватове са най-много 85% от тези 500.Ако си се спрял точно на тази конфигурация, разгледай малко захранванията на Corsair, Seasonic, Antec, PC Power & Cooling.Ако ще сглобяваш ти машината се започва от захранването - то е основата на една качествена система. Редактирано 18 Декември, 2017 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #30 Отговорено 18 Декември, 2017 Нищо му няма на предложеното захранване ,съвсем читаво си е .Това че е бронз ,а не голд се отнася до кпд-то му ,иначе казано има над 80% кпд ,а голд имат около 90% ,но това няма нищо общо с надеждноста им .Човека им е предложил бюджет около 1800лв и те са подбрали балансирана конфигурация откъм цена-производителност за тези пари .Да ,винаги има по-скъпи компоненти ,но дали има смисъл от тях в дадената конфигурация и да се надминава определения лимит излишно?Аз съм със 850 ватов корсар ,който купих от познат на половин цена ,моята система няма никакъв смисъл от такова захранване ,ама нали беше на далавера и го купих.На SSd-то кое не му е читавото?Ryzen не е като досегашните AMD-та ,ново поколение процесор е -гледал ли си колко му е консумацията ?1070 и трябват при върхово натоварване макс 150W .Как точно сметна потреблението на компа ,че стигна до извода че ще работи на 100% захранването ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1008 #31 Отговорено 18 Декември, 2017 (Редактирано) borko 30, нищо му няма на захранването, само леко се порови и сравни дали е за тези компоненти най-малкото Една 12 волтова линия, 85% ефективност което ще рече около 420 вата в пиковете, да не споменавам защитите които трябва да има като ти спрат и пуснат тока примерно или пък има буря.После като изгори дъното, харда или скъпото видео което е предвидил колегата ( не знам за какво му е на тази конфигурация точно ), ще се чудиш защо за видео карта за 900 лева си предвидил захранване за 50 лева. Предполагам се досещаш, че ако работи на пикова мощност а то ще работи, какво ще се чува от него 24/7 . Процесор 65 вата по каталог, реално не знам, АМД не съм ползвал от години.Може и да са повече, може и да са толкова колкото пише но по-малко няма да са със сигурност. Точно тази видео карта 150 вата като препоръчително е минималното захранване за нея да е 500вата и като казвам 500 искам да кажа толкова а не има няма 400.Ако иска да я клоква, защото за чий си купуваш 1070 да я държиш така ? Хардове, записвачки, вентилатори, рам, дъно и всичко останало става около 380-390 вата общо без много много да трупаш компоненти. Трябва винаги да имаш един 60-70 до 100 вата неизползваеми за да не товариш захранването на 100% постоянно.За точно тази примерна машина горе му трябва бронз 600/650 та даже и 700 ако му изпадне да не го връща или силен голд/платинум 550.И тук пак визирам марки, защото преди години с марка подобна на тази 600 вата захранване не тръгна карта 2x8 пина която с истинско 450 вата запали без проблеми, просто пример. Успех на колегата и според мен 1070 карта на този комп е абсолютно излишно, няма да може да и ползва капацитета, 8 рам памет за игри ( а и не само ) са малко, процесора не е най-доброто а картата е точно за зъл гейминг.Една 1060 би свършила чудна работа като може да вложи в по-добър процесор + още една плочка 8 гига с разликата от цената. Само за инфо, защото някой може да каже, че 3GB са малко за видео.1060 карта с 3GB видео до Full HD подкарва почти всички нови заглавия на high/ultra детайли но с добър процесор.Е, има тип игри като Tomb Rider които крещят за видео рам а да не говорим за Battlefield при който i7 с една 1080 не му е добре но този тип игри са друга бира Колегата не е споменал и на какъв монитор ще ползва 1070 картата? Ако е на 60 херца монитор то и 1050 ще му е много. Редактирано 18 Декември, 2017 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1796 #32 Отговорено 19 Декември, 2017 (Редактирано) Преди 12 часа, Mkilla написа: Успех на колегата и според мен 1070 карта на този комп е абсолютно излишно, няма да може да и ползва капацитета, 8 рам памет за игри ( а и не само ) са малко, процесора не е най-доброто а картата е точно за зъл гейминг.Една 1060 би свършила чудна работа като може да вложи в по-добър процесор + още една плочка 8 гига с разликата от цената. Здрасти колега, оценявам всяко едно ваше мнение по въпроса, като бих искал да разбера,какво ти би избрал като оптимална комбинация.Както казах компа ще е геймърски ориентиран и ще се ползва от начинаещ.Не търся върхови постижения,а по скоро балансирани един към друг модули. Бюджета е до 2000лв.,но бих се радвал и на по икономични всрианти. Редактирано 19 Декември, 2017 от JHM Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1008 #33 Отговорено 19 Декември, 2017 Един примерен избор : 1.Процесор Intel i7 7700 2.Видео карта 1060 , 3 гиги 3.Рам 2x8 с не разтеглива латентност и стандартна честота 2133 ( демек не става за клок но ти няма да го правиш така или иначе, тук има вече ADATA за доста прилични пари ). 4.дъно - избора е страшно голям, аз лично съм фен на Asrock - като цена/качество/производителност са добри.Няма да е клокърско. 5.твърди дискове - един WD Black 64 кеш, САТА 3, 1Т като пространство + едно SSD 128GB за операционната система да кажем Corsair Force или някой Intel/Kingston 6.Захранване на системата - Seasonic 550 Gold ( 60 месеца гаранция ) или Seasonic 750 Bronze ( 36 месеца гаранция ) 7.Кутия - стандартна обикновенна без излизащи дракони, мечки и тигри когато я пуснеш т.е нещо до 100лв. Това е около 100лв максимум над твоята цена за горната конфигурация ( много зависи от къде ги пазаруваш частите ).Системата ще е доста по-стабилна и бърза.Нахвърлял съм я набързо като не съм писал нито марки, нито модели.За игри до 1920/1080 с високо качество ще е идеално.На какъв монитор ще се ползва този комп? Ако не е над 100Hz, общо взето не правите нищо за игрите, като визирам главно шутърите.Стратегии може и с по-бавно опресняване да си се джиткат добре. Ако някой колега има други предложения нека ги напише, за мен това е оптимален вариант за бюджета с който разполагаш.Някой по-горе беше написал, че не е нужно всичко да е ново и е прав.Рам памет ако намериш от някой познат/приятел ще ти е на много поносима цена а при нея не е от особено голямо значение дали е нова или ползвана, стига да е такава каквато трябва да бъде като характеристики за теб.Процесора в тази конфигурация мисля, че върви без боксов охладител, ще трябва да купиш един за 30тина лева. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1257 #34 Отговорено 19 Декември, 2017 Преди 1 час, Mkilla написа: 3.Рам 2x8 с не разтеглива латентност и стандартна честота 2133 ( демек не става за клок но ти няма да го правиш така или иначе, тук има вече ADATA за доста прилични пари ). 4.дъно - избора е страшно голям, аз лично съм фен на Asrock - като цена/качество/производителност са добри.Няма да е клокърско. 5.твърди дискове - един WD Black 64 кеш, САТА 3, 1Т като пространство + едно SSD 128GB за операционната система да кажем Corsair Force или някой Intel/Kingston 6.Захранване на системата - Seasonic 550 Gold ( 60 месеца гаранция ) или Seasonic 750 Bronze ( 36 месеца гаранция ) 7.Кутия - стандартна обикновенна без излизащи дракони, мечки и тигри когато я пуснеш т.е нещо до 100лв. 3. Абе не е сериозно да вземеш i7 7700 и да го комбинираш с ADATA на 2133 Mhz. ADATA пък като производител са ... 4. Дъното те какво поддържа и какво има като окомплектовка. Z170/Z270 чипсети са чудесни. Wi-Fi, SupremeFX аудио и прочее благинки са ти само в плюс и могат да ти спестят допълнителни аксесоари и компоненти. 5. Не съм фен на Western Digital, но цените на конвенционалните твърди дискове толкова паднаха, че не губиш каквото и да вземеш. И аз съм със 128 SSD и 1 TB HDD на лаптопа, но ако имах излишни пари тея 128 щяха да станат 500 и да изхвърля HDD-то. Samsung 850 Evo е твоят SSD. А На харда само торенти. Всъщност за тези пари можеш да вземеш нещо много сериозно с компоненти втора ръка единствено хардовете да са нови. Преди 1 месец имах компоненти като за тебе, продадох страхотно чисто ново дъно Asus Z170 Pro Gaming Aura и чисто нова кутия Corsair Carbide Spec Alpha за 320 лв. А колегата продаде страхотна GSkill памет на 3200 Mhz. 6. Захранвания - EVGA (правят се от Seasonic или SuperFlower), съответно SuperFlower, beQuiet, Corsair, Seasonic. Конфигурация не харчи много така, че ще минеш с 550 вата, но да е 80Plus Silver/Gold както е писал колегата. 7. Кутията можеш да я пренебрегнеш, но гледай колко вентилатора има, колко големи и ... колко ТИХИ. Ако нямаш монитор ще трябва да отделиш и за хубав монитор. Или да цъкаш на ТВ-то, ама е смотано. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #35 Отговорено 19 Декември, 2017 В момента Ryzen e по-добрия вариант за игри.1060 3gb е орязаната и версия ,не само откъм памет ,но и цялостната производителност е по-малка ,взимат ги за да копаят биткойни с тях .Аз лично харесвам дъната на Gigabyte ,предложили са му 1070 като перспектива в по-дългосрочен план ,тя 1060 и сега се задъхва при някои нови игри .От честотата на паметта няма да усети никаква разлика .SSD всъщност не е задължително да има -няма да направи компа по -бърз в игрите ,просто ще зарежда по-бързо операционната и ще отваря файлове -аз още не съм решил за нужно да си сложа ,и сега и ми е достатъчно бързо всичко .Ram можеш да допълниш винаги с втора плочка от 8 ,засега и 8 стига в игрите ,ssd също след време можеш да сложиш ,сега вложи максимално парите в другите компоненти ,като наблегнеш на дъно процесор и видео като приоритетни . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1008 #36 Отговорено 19 Декември, 2017 (Редактирано) Готина тема Да започнем от там, че колегата има X-бюджет за гейм машина.Ако не се играе/рендва на даден комп то изборът е страшно голям.С гейм машините, както и с работните такива, изборът е пак много голям но и парите са си сериозни.Въпросът в тази тема е да се намери оптимален вариант за X-бюджет, поне с такова впечатление съм останал. 1.Рам - в този случай говорим за чист процесор т.е не е "К" серия ( vtec ).Ще клокваш рам на B/H серия дъно и като цяло ще клокваш само рам без процесор/карта ? Дали ще вземеш 2133/2400, разликата в производителността е сигурно 1.5% от общата картина.Ако ще и на 3000MHz рам да сложиш и да я подкараш на макс с всичко клокнато по машината - процесор, карта, рам то разликата в бенчове ще е не повече от 3-4% или най-общо казано 3-4 фрейма от 100 такива в някоя игра ( в което даже не съм сигурен дали ще е толкова ).Рамта се клоква повече как да кажа...за престиж.На стандартна, добре конфигурирана машина за игра, повярвай....никога няма да усетиш разлика дали рамта ти е на 2133 или на 3000.Клокърска рам се купува от ентусиасти които "бичат" компонентите на макс.Да кажем махат капачката на процесора и се слага течен метал на кристала да го охлажда за по-висока честота, рамта се купува с допълнителни охладители, защото температурите при клока и стават височки и тн..Аз съм на мнението на колегата borko30, че точно от по-високата честота на рамта, няма с просто око да усетиш разлика в игра/програма.Къде ще има разлика? Ще има разлика от там дали си с по-малко или повече системна рам памет. Системните изисквания за windows 10 64 бита са - минимално 2гб рам или иначе казано, пускаш pc-то, отваряш 15 страници ( 3 youtube, 2 vbox, фейсбуци, разни други сайтове, слушаш музика + си отворил на видео плеъра нещо да преглеждаш, сваляш от тракерите и какво става с рамта? Да кажем от 8гб които са налични то 3.0/3.5 гиги автоматично ги няма.Ами като пуснеш съвременна игра? Не говоря за Super Mario или Fatal Fury Special Ще си затвориш браузъра защото ще геймиш или ? Новите игри са написани да "взимат" много ресурси, един от които е системна рам.Давам най-прост пример с една игра която се е развила бая в годините - FIFA 2018.Системните и изисквания за рам са 8GB които ти само след включването на компа ги нямаш.Да, ще върви с 8 рам, да компа ще пали и върви и с Deepcool захранване но как и до кога? 2.Дъното...Wifi имаш на PCI колкото си искаш и можеш да го добавиш по всяко едно време, не са и скъпи а за аудиото...а аз лично не знам някой да е бил доволен от вграденото аудио в дъното.Винаги нещо куца в него като отварям скоба (не малка част от скъпите дънни платки имат много добра аудио карта но човек си я плаща с дъното ). 3.Хард - WD и специално black серията е голям звяр.За стандартен хард е много предпочитан от масата народ които си сглобяват компове.Не случайно му е по-висока цената от Green/Purple и не знам още какви серии и цветове бяха.Бърз, стабилен при работа, по-голяма гаранция.Ако трябва да гледаме напред то в домашни условия, повечето хора които купуват бързи машини, изсипват 1 камара пари за големи SDD, дали на m2 slot вече или пък било стандартни. Ако колегата купи дъно Z170 на 7700 процесор ( следващото поколение ) лошо няма, само някой ще трябва да му ъпдейтне биоса но от новите дъна масово гледах, че вече имат m2.slot или иначе казано хардове, няколко пъти по-бързи от SSD.Това по-скоро ме привлича от Wifi или вградено аудио но все пак си е и личен избор. 4.EVGA и за мен са номер 1, не за захранвания но за всичко останало, главно за видео карти.Имат невероятно добър съпорт който е изключително важен ако нещо се случи с продукта. borko30, с по-малко шейдъри е но ще ти окаже влияние ако си маняк т.е да имаш 27 инча 144HZ монитор и да искаш всичко на макс.Да, тогава ще издъхне, но то и 6GB 1060 също ще и е трудно.До определена резолюция с високи настройки в играта e overkill за повечето игри. Редактирано 19 Декември, 2017 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #37 Отговорено 19 Декември, 2017 Както споменах ,винаги има какво повече да се желае и купи ,само дето си трябват пари за тая работа .WD аз ползвам от доста години все сините версии и нямам проблеми с тях ,зелените имат проблеми с износването ,поради честото паркиране на главите -софтуерно им е зададено.Аудиото е добро само на хай-енд дъната ,аз съм сложил допълнителна креативка с много корекции и съм доволен от звука -слушам от компа на панасоник ak-330 .Точно за 1060 най-добрия модел е на MSI ,но не референтката с турбина . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1257 #38 Отговорено 19 Декември, 2017 Мечо Пух е казал за РАМ-та "колкото повече - толкова повече". Няма какво да си говорим 16 е препоръчително. Карам с 8 гиги без pagefile (swap) и с едно Visual Studio Code, Skype, няколко Chrome таба и няколко малко по-гладни фонови процеса (бази данни и др.) и почва да гърми. На 34% съм даже без да отварям програми. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
borko 30 465 #39 Отговорено 19 Декември, 2017 Така ,процесор памет и дискове да дърпат макс 100 w ,картата 150 ,стават 250 ,айде 300 да ги закръглим с перки и нещо друго там -никога няма да се достигнат ,как предложеното захранване не го одобрявате ?Човека не е писал искам най-доброто което съществува -писал е до 1800 най доброто .То 16 гиги е добре ,но винаги след това като има пари може да я добави ,сега и с 8 ще е рахат ,то ако следваме мечо пух 1080ti да сложи ,нищо че ще е overkil ,да има там .Колеги ,това са хора дето това им е работата и знаят кое как и какво за компютрите .Ето примерна конфигурация от Светльо за 2500лв AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz AM4 ASROCK AB350M PRO4 AM4 G.SKILL DDR4 2x8GB 3200MHz RipjawsV F4-3200C16D-16GVKB HDD TOSHIBA DT01ACA100 1TB 32MB SATA3 Crucial SSD 275GB MX300 Palit nVidia GTX1080 Dual OC 8GB DeepCool PSU 500W Bronze DA500-M FULL MODULAR FD DEFINE C BLACK Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1257 #40 Отговорено 19 Декември, 2017 Борко, това чисто нови компоненти ли са? От магазин в БГ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове