Jump to content

digunan

Фен
  • Мнения

    56
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    2

Всичко публикувано от digunan

  1. Да дам пак обратна информация - 5 хил. км след ремонта и след повторната замяна на елринг с виктор рейнц няма разход на масло.
  2. Аз не съм майстор, не съм инженер и не мога да давам нужните съвети, нито да правя експериментите за които ме караш, защото даже не знам, какво трябва да видя след подобен експеримент. Не ми е необходим съветът ти, радвам се, че колата ми е направена, както го е написал някой, който си разбира от работата и е произвел автомобила, а не "бай Иван от Ямбол". Естествено е по нашите географски ширини, "бай Иван от Ямбол" да е много по-умен от някакъв си японец-инженер, но аз ще рискувам и ще се доверя на японеца този път. Много хубаво решение си взел да не пишеш повече, защото слушайки съветите ти, някой хора могат и да си скапят колите. п.с. то и без стабилизираща щанга може да се кара колата, нали? Хайде да спрем до тук излишния спам и да се опитваме да помагаме, а не да пишем за българската инженерна мисъл.
  3. Значи бай японец само си играе да пише и си губи времето с обяснения, че делкото СЕ настройва. В България обаче "знаем по-добре" - излиза някой и казва, че "както и да го сложиш, компютър има за тая работа". Хайде моля малко по-сериозно. Давам всичката обратна информация в темата на колегата за да е полезна при последващ ремонт на някой друг. А ти какво правиш - с абсолютна категоричност заявяваш "Това за делкото не е вярно" - може да кажеш, че според теб не е вярно, за да не объркаш някой. Това указание от книжката за сервизно обслужване сигурно е само за японци:
  4. Сетих се и за нещо още много важно и защо при мен се стигна до сравнително ранен ремонт след поставяне на газовото - след не повече от 60 к км при перфектна преди това кола. Тъй като аз сам си регулирам клапаните ми направи впечатление, че същите започват да стягат още на 14-15 к км след реглаж. Като под стягане имам предвид доста сериозно такова - пластина 0.05 едва влизаше на изпускателните. КОгато закарах колата на майстора си, тъй като е много съвестен, каза че има съмнения защо се получава така и провери делкото - нямаше никакво закъснение/предварение (забравих кое точно от двете ми каза - както и да е) - точно НУЛА градуса при необходими ОСЕМ. Поради тая причина ми обясни той ми стягат толкова бързо. Някой друг "майстор" явно си е оставил ръцете преди това при сваляне на делкото. Не го е проверил и регулирал с уред, както направи моя , а е сложил една отметка със секач и е мислил че всичко е наред при обратното сглобяване. Моя майстор ми показа колко малка е разликата при правилното зацепване на делкото - почти незабележима за окото по белега, който преди това са направили със секача. п.с. за протокола - близо 1500 км след ремонта и повторната смяна на гумичките, няма видим разход на масло. Дано и така си остане.
  5. Моята беше точно същата конфигурация от последната за црв 3 2012 година. Продадох я преди месец, но преди продажбата ходихме на дълъг маршрут Бургас-Банско-Бургас около 800 км общо. Изгори ми около 7.8 л на сто. Двама възрастни, две малки деца и не повече от 50 кг багаж. По магистралата с около 120-130. И аз мисля че ми гореше много, но все пак това е близо 1.8 тона кола с кардан без пътниците и багажа и според мен може би това е нормалния разход. За градско не мога да ти дам реален разход защото не я карах и толкова градско, но под 10 не падаше. Маслото е 0w20.
  6. Затова и се постарах - признаци онагледени с клипче, картинки с размери на клапани т. н. Дано цялата тема е в помощ на колеги с бъдещи ремонти на главата или най-малкото при смяна на гумички. Горе в картинките се виждат и правилните номера на гумичките на Виктор Рейнц, ако някой си прави колата с афтърмаркет, а не с оригинални. Още нещо полезно - цветът на пружинките на всмукателните клапани и при ВР и при елринг, предполагам и при други е сребърен/бял, а на изпускателните - черен.
  7. За още по-нагледно: Видео с гумичките елринг: vlc-record-2022-09-21-12h39m59s-гумички елринг.mp4-.mp4 Видеото от днес с Виктор Рейнц: vlc-record-2022-09-21-12h46m29s-гумички виктор рейнц.mp4-.mp4
  8. Да споделя след ремонт на главата, какво се случи и при мен. За съжаление сложих гумички "Елринг", без да се заинтересувам по-подробно поради добър предишен опит с тях. След ремонта - пушеци при първоначално палене с отчетлива миризма на изгоряло масло - всички знаете какво означава това - гумички на клапани. Пушекът се изчиства за 20-30 сек след палене, но ако престои пак няколко часа - отново пушек при първоначално. Колата отново при майстора ми, на който имам много голямо доверие - реши за всеки случай да провери и клапанчето на маслените пари от картера, но естествено не беше оттам. Изключи колата и след няколко минути огледа стеблата на клапаните с ендоскоп - сухи. След няколко часа обаче престой пак с ендоскопа се видя, че на единия цилиндър са омаслени. Купих гумички Виктор рейнц, нова смяна - без грам пушек от ауспуха при каквото и да е палене. Отделно се зарових по технически характеристики и установих защо "Елринг" са проблемни. 1. Размерите на сртеблото на клапана на нашите хонди според сервизното ръководство са следните или приблизително 6.6 мм: 2. Гумичките които продават Елринг за за клапан 7 мм, което е супер странно - всмукателни: - Изпускателни 3. Сега гумичките на Виктор Рейнц, които явно са правилния размер: Извод: Никога не слагайте Елринг
  9. @trc21 още на 01.09.2022 съм ти написал да почнеш от клапаните и че там ти е проблемът. 15 дена ти се чудиш как да не го направиш. Клапаните се правят за 30 мин (пак на 01.09 съм ти написал на СТУДЕНО). Направи го, ако имаш минимални познания по двигатели можеш и сам, ако не при майстор и му напомни, че колата трябва да е студена. Иначе продължавай да търсиш под вола теле....
  10. @trc21 не видях нищо да казваш за клапаните - дали са регулирани скоро. Да не казвам 100%, но на 99 проблемът ти е там! Преди да тръгнеш по всички други ремонти си провери клапаните и тоот някой, който разбира. Задължително да са студени.
  11. За датата прочетете в линка, който съм дал в пост 62. Общо взето за нея за момента няма никакъв шанс. В самия линк, който съм дал има друг линк, към пдф, който е сервизен на Хонда. В него е написано за датата.
  12. Та така, дойде 17.08.2022 и наистина при мен нещата с часовника се оправиха, вече имам точен час на навигацията. Не се ресетва със всяко вкл. /изкл. Единствено трябва ръчно да се добавят 2 часа за лятно часово време.
  13. Продавачът от последния линк, който съм дал ми твърди, че е "plug and play" без никакво рязане. Въпросът е дали да рискувам едни 150 лв само на "честна китайска". Гледам че вече има две поръчки, ще чакам някакъв някаква обратна информация от купувачите евентуално. Аз специално не бих си нарязал инсталацията.
  14. Би трябвало след 17.08.2022. Ето малко по-подробна информация и вътрешно ръководство на Хонда, за тези които не им се чака. Не съм го тествал лично. https://didhondafixtheclocks.com/ Между другото скоро се обаждах в сервиза на Бултрако за друго, та попитах и за часовника ще стане ли август. Казали са им, че по-скоро сега имало нова дата - октомври 2022, но все пак и малка надежда за август.
  15. Здравейте, останах изключително изненаадан, че такава елементарна екстра не се монтирра директно от производителя на хондите ни - поне на нашата генерация. Тъй като преди съм имал коли с такава опция и го намирам за изключително удобно, дали някой го е правил, ако го е правил - да даде линк с подходящият модул? В ютюб намерих монтаж на такова устройство, без рязане на никакви кабели, нон няма линк към модула, а ми се струва, че е за по новия модел: После потърсих в алито и питах за този модел, но продавачът ме накара да му пратя снимки и като видя, че колата ми е автоматик, каза че не става за Автоматични скорости (много интересно какво общо има автоматът с прозорците, но няма да рискувам) https://www.aliexpress.com/item/32995036098.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.43392e0e0WA3Iq Това е другото устройство, но още нямам отговор от продавача става ли за нашия модел https://www.aliexpress.com/item/1005004350841117.html?pdp_npi=2%40dis!USD!US %2479.99!US %2459.99!!!!!%402101d1ad16591637534063072e6616!12000028860115075!im Общо взето, ще бъда много благодарен на някой който го е правил и без рязане на кабели да сподели опита си тук. Поздрави.
  16. @Carpera, в първото ми мнение ще намериш отговори на това кой първо ги е правил, там съм писал даже че два пъти преди мен съм се доверявал на калпави майстори. Явно не изчиташ всичко, така че няма да се повтарям. Газовото е романо, от до всичко, поставяно при Маркони. Не се оплаквам от нищо, просто споделих, хайде със здраве.
  17. Днес я свърших работата с клапаните. След около 24 к км пробег на газ, като предния път пак аз си ги бях правил. Общо взето работата беше зле. Изпускателните повечето бяха стегнали и дори 0.10 пластина не минаваше. На трети цилиндър единия изпускателен му свърши резбата. Не можах да го отворя на повече от 0.15, което означава предполагам, че следващ реглаж няма да има. Глава ли се прави в този случай? Иначе след реглажа така или иначе всичко е ок. Обикновено усещам, че е за реглаж, когато първото превключване на газ от бензин е проблемно - в смисъл оборотите при превключване аха, аха да паднат до 0. Сега даже не се усеща, че преминава от бензин на газ. Правейки си сметка - навъртял съм на колата от както съм я взел около 53 км, след този реглаж ще изкарам още 20 к. Или 73 к общо на газ. Предвид клапана на третия цилиндър, предполагам че ще трябва да правя глава след тези 73 к., което никак не е зле. Обще взето съм останал с впечатление, че хората на 70-80 к правят ремонт. Може би и повече да е можела да мине, но предишния собственик австриец, въпреки, че я е карал само на бензин може изобщо да не е поглеждал клапани. Поздрави и весело посрещане на Новата година на всички.
  18. Лично аз ти препоръчвам сам да си ги замериш. Два пъти водих колата за регулиране на клапани при уж "майстори", едните бяха хонда апостолов (нарочно ги пиша с малки букви). Подведоха ме че са ги регулирали перфектно. Колата ми започна да не държи обороти при студен старт и превключване от газ на бензин. Подведен от "майсторите", че уж всичко е наред тръгнах в грешни посоки - стъпково моторче, филтри, датчици и т.н. Докато не реших сам да ги проверя - разстоянията бяха ужасяващи, по скоро изобщо ги нямаше. Процедурата е елементарна за всеки с основни познания по двигатели. След реглажа всичко си дойде на мястото - и оборотите се оправиха и превключването между газ и бензин стана все едно няма такова. Отплеснах се малко - ти такъв проблем нямаш. Идеята ми е - ако имаш време, пластини и малко хубав черен силикон - за 30 мин ще си ги провериш сам, което ще е най-доброто решение. Не казвам нищо против майстора ти, но все пак си помисли....
  19. Преди всякакви смени на каквото и да е - провери си клапаните, както е по указания. Чак тогава започни всичко останало. Поздрави.
  20. Виж, за това изобщо не се досетих. Имам компресор че, да. Нищо, за следващия път може и така да пробвам, дано не се налага де.
  21. Днес накупих всички необходими неща, които смятах да ползвам за капака без кожа и цип. 6 мм къси болтчета, големи шайби, колани с тресчотка. Тъй като си бях обаче в гаража реших да направя последен опит с другия капак, който е с кожата и ципа. След малко убеждаване на изкуствената кожа с пистолета за горещ въздух, за да поомекне и клещи да дърпам ципа успях да го закопчея, даже бих могъл да кажа сравнително лесно. Въпреки всичко - не мога да си представя, че така безумно го е измислил японецът. Дано не ми се налага да го свалям на пътя.
  22. Стандартен размер за нашите коли - 205/70/15. След многократни опити просто се отказах. Започна чак да се цепи шева тук таме и затова се отказах.
  23. Здравейте, отдавна ми е мерак на моята хонда да и сложа от оригиналните пластмасови капаци за резервна гума от този вид: Закупих такъв със здрава кожа, здрав цип, резервната ми гума е оригинална 15 инчова джанта с правилния размер гума, но за съжаление не можах да го сложа върху гумата. Как ли не се мъчих, просто ципа се криви, когато се сложи върху гумата и не може да се закопчее. Щях да режа кожата и да мъча някакво закрепване, но ми изпадна същия капак с изцяло премахната кожа, който смятам да пригодя по някакъв начин, а здравия ще иде в олх-а. Въпросът ми е следният - ако някой го е правил да даде съвет как точно да го укрепя към гумата. Първото което ми идва е да пробия две срещуположни дупки, в които с шайби и болтове да закрепя колани, а коланите с механизъм за обтягане да стягам някъде зад гумата. Ако имате други идеи, моля да ги споделите - всякакви мнения са добре дошли.
  24. Моята е хонда црв 1998 автомат 128 к.с. Газовото е Романо - слагано и настройвано при Маркони. Бутилката ми събира точно колкото твоята (27-28 литра) - повече от 220 км, както и да я карам не съм минавал, обикновено минавам 210 км. Единствените пъти в които съм минавал повече километри са на Газпром. Обикновено зареждам на една частна бензиностанция тук в Бургас (Дега) или на Лукойл. Струва ми се че яко ни мамят в газта.
×
×
  • Създай нов...