Jump to content

emonai

Фен
  • Мнения

    206
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Обществена Репутация

46 Neutral

Относно emonai

  • Ранг
    Потребител

Profile Information

  • Кара
    Cr v lll 2.0 150к R20A2
  • Пол
    Мъжки
  • Място
    София

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

  1. Здравейте, за един приятел питам, дали някой е гледал тази Jazz: https://mobile.bg/11693241380222912 и ако да, имате ли мнение?
  2. При мене има резервна гума и крик, а горе в дясно на багажника има и компресорче и спрей за лепене, предполагам, че и при тебе е било така, но са го по обрали. Резервната гума май беше патреица.
  3. Подобен шум има и при мене, особено зимата, но по отношение на маслото, гарантирам, че никога не съм го оставял дори под средата на пръчката и го сменям на всеки седем хиляди.
  4. Аз сложих подсилени айбах, и се изправи задницата и се вдигна, вярно скъпичко е, но лесно се сменят, няма нужда от майстори. Е, само трябва да вземеш от някой винтов калъп за свиване.
  5. Има тема "парктроник", намери я с търсачката и я разгледай. Там сме качвали и снимки как се сваля и датчик и бронята. Успех!
  6. Здравейте, монтирах теглич на колата, всичко механично пастна. От видиоклиповете бях останал с впечатление, че зад задната лява кора има нарочен куплунг за теглич със сигнал и за десния мигач. Да бе да, ама не. Свободният куплунг е само с две жици, а от куплунга за левият заден стоп имам 6 жила и като смятам: 1 габарит, 2 стоп, 3 мигач, 4 за мъгла, 5 маса, 6 задно скорост. Е не мислех да свалям и задната дясна кора да взема сигнал за десен мигач. А съм приготвил платка с релета, гледам има електронен модял за теглич, но са чудя за него от къде взимат сигнал за десен мигач?
  7. Да на задния десен амортисор има ухо, на което се хваща биолетка до сензор, който влияе на адаптивните фарове. Когато от зад колата е пълна -предницата се вдига, а фаровете се местят на долу. Така е и за ляво и дясно, но там влияе друг сензор с биалетка от пред.
  8. Сагата с амортисьорите продължава! Бях ги взел предварително KYB уж от Japan. Оригиналните са ляв и десен. Дано разликата е само в ухото за биалетката на фаровете, защото новите ми са напълно еднакви. Проблема с това ухо мисля да го реша така: Но и долната подложка на пружинате е малко протрита. Ще ми се да я сменя, но не намирам в магазините, поне в България.
  9. Явно, че са така, но за да излезе да го изправя ли, и след, като сменя нещата пак да го огъна?
  10. Здравейте, реших да сменя задните пружини и амортесиорите, но като разкачих марквенсона не може да излезе от купето- държи го едно езиче при гайката на горният тампон. Не ми се вижда да е изправяно, а амортисьорите сигурно са сменяни до сега. Ето и снимка:
  11. Здравейте, останал съм с впечатление, че се случва не рядко на нашите коли. Та има ли някой, да го е имал този проблем и да го е решил успешно. Аз го забелязах още като купих колата, но сега ми се струва повече, и ще трябва да я загрея достатъчно, че да видя нивото на маслото в скоростите.
  12. На нов двигател, на тези коли дават 1L /10000 km. Аз карам с Mobil 5w30 FE, сменям го на 7000 и доливам около 300 до 400 ml. Приел съм го за нормално и не обръщам внимание на изявления, като "колко съм сипал , толкова вадя".
×
×
  • Създай нов...