Jump to content

V Kolev

Фен
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by V Kolev

 1. Колега, за кой Сашо пишеш? Аз ползвах няколко пъти услугите на сервиз, чийто собственик се казва Сашо, обслужват предимно Хонди и се намира в бившия гараж на "Балкантурист" до КАТ. Останах доволен от работата им. Сподели , ако имаш оплаквания, че ми предстои смяна на масло и реглаж на клапани и милех там да ходя, та да имам едно на ум. Освен ако говорим за различни хора и сервизи.
 2. Аз имам говорители в страничните фабрично предвидени места - работещи. Понеже не съм капризен, ме задоволява качеството на звука от четирите говорителя - два в предните врати и два отзад - в страни от кората на багажника. Проверете си наличните. Успех!
 3. Няма и да намериш повече от два болта. Има и няколко щипки, но те се преодоляват след внимателно и силно издърпване назад ..... след като си свалил двата болта, разбира се. Безаварийно !
 4. Вдигаш задния капак и се показват по два болта за леви и десни светлини. Развиваш ги и остават 2 или три щипки/ни помня точно/. Със сила, но внимателно да не счупиш щипките издърпваш целия панел назад. Всичко вече ще е пред очите ти. Успех!
 5. Благодаря и на оги28б ! Пратил е отговора си докато аз съм писал моя. Ще се съобразя с предложенията. Ще се откажа от моята идея .
 6. Благодаря за предложенията! Аз фарове имам и си имат монтажни елементи за решетката. Въпросът беше дали не може да се мине само с кабели - от къде да се захранят ако е възможно съществуващите реле и предпазител да издържат допълнителния товар. Вярно, че на всички коли, които съм имал с такива фарова задни и предни светлини за мъгла се включваха отделно, но ако се налага ползване защо да не са едновременно. Освен това ще си спестя допълнителни кабели, ключ, реле и част от труда.
 7. Търсих из форума, но не открих отговор на въпроса ми и затова искам да питам знаещите. От известно време ми се върти идея - да сложа допълнителни фарове за мъгла на предната решетка, като ги свържа със светлината за мъгла отзад. Предимствата според мен са : има бутон на таблото, който включва задната допълнителна светлина, фарове за мъгла е добре да се включват заедно със задната допълнителна, като загасиш двигателя и те ще се гасят автоматично ..... И тук идват въпросите. От къде да свържа захранването на новите фарове, дали релето през което е захранена задната светлина ще издържи и двата нови консуматора, дали предпазителя /бушона/ за това захранване ще издържи ...... И така - с няколко думи - възможно ли е допълнителни фарове включвани от бутона за задната светлина? Ако някой го е правил или знае как да стане, моля да помага! Благодаря на отзовалите се знаещи !
 8. До сега проблемът не е открит . Според писаното по-горе от отзивчиви колеги притегнах и прегледах всички кабели около АГУ и не забелязах нищо разхлабено или прекъснато. После около 500 км не се прояви. Не знам какво да мисля -дали без да искам съм го отстранил или просто не се е проявил по друга причина. Продължавам наблюдението и при допълнителна информация ще я споделя тук. Благодаря за съветите и успешен ден на всички!
 9. Благодаря за отговорите! Явно ще търся сервиз за газ.
 10. Здравейте! Появи се странен проблем при работа на пропан-бутан. АГУ не е инжекцион. При тръгване всичко е наред – палене на бензин, след загряване преминаване на газ - при мен става като вдигна оборотите около 3000 , независимо колко е загрял двигателя, но аз изчаквам да се вдигне термометърът. След известно време – нелогично и неопределено 5, 20, 30 …. минути диодите на панела показващ количеството газ и на какво гориво работи в момента колата изгасват за секунда и после всичко светва – както при стартиране и продължава да работи на бензин. След форсиране до 3000 оборота отново минава на газ до следващо повторение на изгасване и преминаване на бензин. При изгасването на диодите арматурното табло се държи като при работещ двигател – не светват индикаторите както е при старта. Вероятно двигателят продължава да работи , но по някаква причина преминава от газ на бензин или се получава някакъв рестарт на АГУ /ако е възможно такова/. Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели опит с решаването му. Благодаря на отзовалите се и успешен ден на всички във форума!
 11. Благодаря за отговора! Преди поставяне как балансираш ? Разбрах, че не държиш на размяна на местата на гумите. Ако е само баланс безплатно ли е? Явно при теб се получава. Безаварийно!!!
 12. Явно не сте разбрали въпроса ми. Разбира се, че компромис не трябва да има. И аз съм с 2 комплекта гуми , но само с 1 комплект джанти. Зимата със зимни и лятото с летни гуми и с достатъчно дълбочина на шарката на протектора. Струва ли си два комплекта джанти с гуми??? Аз от това се отказах. И сега на едни и същи джанти /при мен 16"/ пролет и есен слагам летни и съответно зимни гуми. При всяка смяна джантите се почистват, гумите се поставят на място различно от това предишния сезон и всичко се балансира. Ако имаш готов комплект в гаража и само вдигаш на крик и сменяш няма да са балансирани /според актуалното им състояние/ , не могат и да се разменят - освен предните със съответните задни, но не и лява страна с дясна /ще се обърне посоката на въртене/. Ето това ми е любопитно дали си заслужава - втори комплект джанти.
 13. Честито за придобивката на колегата Емулсия! Искам да те питам дали си правил някаква сметка на + и - от втори комплект джанти с гуми. Преди години , когато купих моето ХР-В и аз тръгнах да правя втори комплект, но моята "аритметика" не се получи. Аз карам с комплект гуми 3 сезона, с големи усилия 4 сезона. Освен това така гумите трудно се "въртят" по места . Монтираните за ляво не могат да се поставят от дясно. Може да се разменят само предна със задна леви и съответно десни. Не може да поставиш например джанта с гума, която е била предна дясна предишния сезон от ляво - задна или предна, може само задна дясна. Обаче гумите се износват различно и дори производителите препоръчват при следващо поставяне да се разменят местата, даже има и препоръчителни схеми на размяна. Освен това след един сезон каране вероятно има промяна в баланса от износване, удар на джантата в бордюр или дупка, паднала оловна тежест от предишен баланс ...... Та аз стигнах до извода , че не е оправдан втори комплект и се отказах да го правя. Извинявай, ако прецениш, че съм оспамил темата , но ми е интересно мнение на човек направил нещо от което аз съм се отказал! Успех на всички съфорумци! И още веднъж Честито !
 14. Колега, това подсилване на закопчаването дали не е опасно? Ако съм разбрал правилно тези укрепващи дейности може да попречат, ако /пази Боже/ се наложи възглавницата да сработи и да си изпълни функцията за която е монтирана.
 15. Имах подобен проблем. Трудно ускорява, на бензин е по-зле от на газ. Например на втора предавка , ако махна крак от педала на газта и колата върви чудесно и равномерно на нейните си ниски минимални обороти. Натисна ли педала на газта вместо да ускори, тя забавя , даже понякога видимо "забива" муцуната. При мен се оказа счупен, не развален , а физически строшен някакъв датчик - не съм сигурен как се нарича, но в сервиза ми обясниха, че е подобен на микрофон и според работата на двигателя измества момента на подаване на искра от свещите , май "аванс" се наричаше. При мен от счупения датчик вместо да увеличава изпреварването - го забавяше .... или нещо подобно. Съжалявам, но не съм много вещ в материята. Нека по-знаещите , ако могат да го дообяснят. За Пловдив мога да препоръчам сервиза, който ми оправи проблема, но за София не знам. И въпросният датчик не беше никак евтин - нещо като 400-500 лв. май беше и го чакахме около седмица за доставка. Успех ти желая!
 16. Не са задължителни като аптечка, пожарогасител ..... и др. , които трябва винаги да си ги разнасяме в багажника. Задължителни са обаче в участъци от пътя , на които са въведени временни ограничения - например планински проходи. Там дори целогодишно стоят знаците - при сняг с вериги. Често през зимата на изхода на Чепеларе към Смолян стои патрулка и ако не поставиш вериги , не минаваш нататък. Няма санкции, просто се връщаш. Ако слушате новините за пътната обстановка, съобщават : по пътя Батак - Доспат и Гоце Делчев - Катунци ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с вериги.
 17. Време е да споделя развитието на проблемите / и тяхното решаване/ Колата беше десетина дни в "бокса". Сменени : Сегменти, Клапани, Лагери, Гарнитури на глава/картер/капак клапани, Свещи, Ангренажен ремък /ролки/водна помпа, Масло, Маслен филтър, Въздушен филтър, Антифриз, ..... и може да пропускам още нещо. Шлайф на главата. Сега върви чудесно, не загрява, не прелива антифриза, звучи почти като нова. След 3 000 км ще сменям масло , регулиране на клапани, преглед на свещи и до тогава няма да я напъвам /не че въобще някога напъвам кола/ . Дано дълго да е в това състояние. Минал съм само около 500 км след сервиза и не смея още да се зарадвам на добрите резултати. Успешно и безаварийно ежедневие на всички във форума !
 18. Благодаря за разясненията! Ще търся изход от ситуацията. Ако стигна /а вероятно на там отиват нещата/ до смяна на гарнитура на глава, дали ще се повиши след това и разходът на масло , който сега е 1,5 - 2 л на 10 000 км? Дали смяна и на сегменти ще подобри разхода на масло? Така и така ще се прави ремонт, дали да не включа и сегменти? Май въпросите станаха много, но явно един отговор води до следващ въпрос. Все пак говорим за "пълнолетни" коли.
 19. Благодаря за изчерпателните отговори! Като казваш, че на "високи обороти" ще е бедна сместа, какви обороти са "високи" за ХР-В ? Аз не съм екстремен шофьор и над 4000 оборота май никога не съм минавал. При мен на прав и равен път на пета предавка 100 км/ч са при около 3200 оборота. По нашите пътища не си позволявам повече от 120 , с някои изключения 130 км/ч. Така, както е настроена АГУ не съм усетил липса на мощност при моя начин на шофиране / която би трябвало да е резултат от бедна смес , или бъркам ? /
 20. След доста тестове резултатите са следните: След дълго каране - над 100км -при различни условия на пътя с пълен радиатор до капачка и разширителен съд пълен до средата между мин. и макс при старта - антифризът прелива през капачката на разш.съд При същите условия , но с антифриз в радиатора на ниво 2-3 см под капачката и празен разширителен съд при старта - антифризът пълни разш. съд почти до капачката , но не прелива. Извод - голяма амплитуда в нивото на антифриза между студен и загрял - вместо около половин разш. съд - цял. Във всички случаи стрелката на термометъра не помръдва от нормалното - първата 1/3 на синята зона. Може би нещата ще отидат към гарнитура на глава, все се надявах да се размине за сега, но май не останаха други непроверени възможни причини.
 21. Благодаря за подробните отговори! За проблем три , ако има значение - след като се появи ток и запалих , установих, че часовникът се е нулирал и стъклото на шофьорската врата беше "забравило" че е автомат. Всъщност часовникът показваше 1,00 - няколко пъти съм свалял акумулатор и после винаги показва 1,00 , а не 0,00 , както на други коли. Като казваш, че на "високи обороти" ще е бедна сместа, какви обороти са "високи" за ХР-В ? Аз не съм екстремен шофьор и над 4000 оборота май никога не съм минавал. При мен на прав и равен път на пета предавка 100 км/ч са при около 3200 оборота. По нашите пътища не си позволявам повече от 120 , с някои изключения 130 км/ч. По проблема със загряването : Смених отново капачката на радиатора с нова от поредния магазин, оставих на поработи на място без капачка на радиатора и с отворено кранче на парното. После сложих капачката и покарах около 20 км. на доста стръмен път, като настъпвах колкото позволяваше пътят и завоите. Този път не изхвърли антифриз. Само нивото в разширителното казанче беше се вдигнало от средата между мин. и макс. - до 2/3 над макс. Не знам толкова качване дали е нормално, но не преля. Сутринта беше се върнал антифриза до средата между мин. и макс. Дано и други четящи темата имат полза от обмена на информация и дадените мнения и съвети! Успешен и по-хладен ден на всички !
 22. Благодаря за отговорите! Ще търся решения и ще пиша за резултатите ...... когато има такива!
 23. Благодаря за бързото отзоваване! Проблемът с работата на газ при мен е друг. Пробвах я днес . При скорост около 90-100 км/ч и поддържане над 15 минути натискам съединителя и го задържам и оборотите на празен ход падат и двигателят изгасва - всички лампи по таблото светват , воланът и педалът на спирачката стават тежки . Понеже не съм освободил от скорост и колата продължава да се движи с около 90 км/ч отпускам съединителя и двигателя запалва и продължавам напред все едно нищо не се е случило. Когато намалявам скоростта , но при смяна на предавки не оставям оборотите да паднат като подавам по малко газ и а покарам с 40-50 км/ч няколко минути оборотите на празен ход са перфектни. Тествах и другите два проблема. Тръгнах от Пловдив към Върховръх - път с доста завои и доста стръмен. На качване и на слизане термометърът беше като закован на 1/3 от скалата - супер добре. Но като вдигнах капака като се качих разширителното казанче отново преливаше. Ако и след смяна на капачката на радиатора с читава от сигурен доставчик може би ще се отива към гарнитура на глава. Не знам какво да мисля вече Тествах и паленето - завъртях стартера без да изчакам загасване на "Зеленото ключе" и колата запали без проблем. При това няколко пъти. Явно не е защита някаква. Знам ли. Продължавам да търся решения и съвети.
 24. Здравейте Любители на ХР-В! Имам въпроси за три проблема , за които не открих отговори в други публикации. За да не пълня форума с много теми реших да ги задам в една. Колата е ХР-В, 124 коня, 4 врати, газ /не инжекцион/ 1. Проблемът е от края на зимата - от 3-4 месеца. Почна да загрява и да препълва /и прелива/ разширителния съд на охладителната система. Държеше термометъра в горната част на скалата, при високи обороти я сваляше до средата, но при ниски и на празен ход опираше в червения сектор. Ходих в 4 сервиза. В трите започваха с думите - Гарнитура на глава, като в единия добавиха и сегменти. В четвъртия казаха - Абе дай да караме под ред охладителната система. И почнахме , като след всяка стъпка имаше мааалко подобрение - не загряваше толкова бързо. Капачка на радиатор, Радиатор, Термостат, Водна помпа. Разбира се последното - водната помпа - към ангренажния ремък изглеждаше по-добре от нова, но от лопатките на турбинката не беше останало нищо - сякаш бяха струговани и беше останала гола ос. След смяна на помпата колата се прероди - термометърът заспива на 1/3 от синята скала , без значение скорост, обороти и т.н. Вчера на дълъг път след около 150 км реших да видя какво се случва под капака и .... казанчето прелива, двигателят и опръскан с антифриз , но термометърът не е мръднал от 1/3. След около 5 минути работа на място термометърът отново тръгна нагоре. Потеглих и след 2минути температурата се нормализира - слезе на първата третина. Възможно ли е да е от капачка на радиатор - да отваря по-рано и да не задържа течността. Моля за съвет! И от къде в Пловдив да купя сигурна капачка, че ми писна от ментета всякакви във всички области. 2. Проблем 2 може да е свързан с проблем 1. След движение по магистрала със 100+ километра на газ при излизане от нея и намаляване на скоростта не поддържа ниските обороти. Ако не подавам газ и съм изключил от скорост - гасне. Ако сменям предавките последователно надолу - 5,4,3,2 и покарам на по-ниска предавка няколко минути всичко е ОК. На бензин проблем няма. Дали остава "гладна" по някаква причина? А после при по-малко натоварване успява да компенсира ? 3.Трябва ли да се изчака да загасне лампата - Зелено ключе - за имобилайзера след подаден контакт преди да се завърти ключа до край за стартиране. Аз го изчаквам - навик от дизелите, които карам - там чакам лампата на подгряването. Отново вчера /явно не ми е бил ДЕН/ докато паля , разговарям с приятел и не съм сигурен дали съм изчакал изгасването на "Зеленото ключе ", но таблото "умря" - всички светлини изгаснаха и стартер без звук. Връщам ключа в нулева позиция , втори опит и пак нищо- този път таблото изобщо не светна, за да загасне като първия път - пълен мрак. За около 3 минути 3-4 опита - все едно няма акумулатор - никаква реакция. Някъде на четвъртата минута опитвам, таблото светва, чакам "Зеленото ключе" да изгасне и паля , нооо - втора серия на същия филм. Няколко напразни опита при пълна тъмнина на таблото и тишина на стартера. На 4-5-тата минута при пореден опит талбото светва, стартерът завърта и пали от половин оборот. Около обяд отново . Паля докато съм разсеян с разговори и отново не знам дали съм изчакал или не. Сценарият е същия - на 100%. При изчезването на светлините на таблото всеки път се чуваше някакво тихо метално чукване , подобно на това при прехвърляне от бензин на газ - отваряне/затваряне на клапан. А може би има някаква защита ? Опитвам да паля преди колата да си е разпознала ключа и тя се защитава така? Доста дълго писание се получи, но нямам достатъчно време да го формулирам по-кратичко, за което се извинявам! Благодарности предварително на тези, които имат време и нерви да прочетат горното и отговорят на въпросите, ако могат! Безаварийно шофиране на всички !
 25. При мен няма кабели, явно не е подготвен стопът в спойлера за свързване. Логично е , щом си има трети стоп зад стъклото. Може би е слаган за по-добра визия, което не пречи след време да опитам да го свържа, ако намеря начин или някой знаещ даде идея. Благодаря за отзивчивостта!
×
×
 • Create New...