Jump to content

mousy

Фен
  • Мнения

    53
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Обществена Репутация

4 Neutral

Относно mousy

  • Ранг
    мечтател
  • Рожден ден Октомври 14

Profile Information

  • Кара
    Civic
  • Пол
    Женски
  • Място
    Бургас

Contact Methods

  • Skype
    mirena_k

Последни посетители

1952 профилни разглеждания
  1. Проблемът при моята кола се оказа наистина клеморед - майсторите не вярваха, защото обикновено хондите страдали от главно реле...Но все пак имат наблюдения предимно върху японки, а явно при англичанките и клеморедите са слабо място. Доволна съм, че се разминах само с презапояване на главно реле и смяна на клеморед с такъв втора употреба, който се надявам да издържи. Благодаря на всички, които се включиха с мнение и съвет в темата!
  2. Колеги, засега съм се спряла на следния сценарий- кажете доколко и разумен: 1. Вземам втора ръка - ще кача снимки какво ми намериха - и ще се моля да пасне и да е що-годе читав. 2. През това време си поръчвам нов от чужбина( Англия, Германия)- и си го държа за резерва или го сменям веднага - тук дилемата не е една, а са 2, а именно: оригинален на Honda или някакъв aftermarket? Второто ми притеснение е(не съм наясно изобщо)- след като оригиналният номер на Хонда е 35130ST3G00, а в нета ми излизат номера 35130ST3305 -реално последните 3 символа са различни, това нормално ли е?
  3. Предполагам е същият. Номерът му е: 35130ST3G00 Откъде да взема читав втора ръка?
  4. Благодаря, надявам се да е клеморед при мен и да се реши проблемът. Остава въпросът какъв точно клеморед да търся и кой да го смени - автомонтьорът или ключарят👀
  5. На контактния ключ. Не знам какъв точно да търся. Иначе сходен проблем намерих в тази тема: https://offroad-bulgaria.com/forum/основни-форуми/автомобили-4x4/дискусии-по-марки/honda/213349-цр-в-започна-да-гасне-в-движение
  6. Колеги, имам следният проблем с колата - Civic Aerodeck 1.4is, 90 к.с, 2000 г, двигател D14Z4 От около 2 седмици колата губи ток по време на движение - стрелките на таблото започват да играят, губи мощност, понякога се оправя сама - запалва сама в движение, друг път не. Сутрин, когато дам контакт, не винаги таблото светва, трябва да върна ключа и наново да дам контакт - обикновено от втория, третия път става (тогава и чукам цъкването на релето) Понякога дни наред няма проблем по време на движение, друг път го прави през секунди и е много неприятно, а и ме е страх да не ме остави на пътя. Водих я "на доктор" - при майстора, който по принцип я поддържа. Той беше категоричен, че не е клеморед и набързо свали главното реле и го презапои. Но още същият ден на 2 пъти проблемът се повтори. Та, явно е, че ще се сменя клеморед. Искам да взема втора ръка. Имам няколко въпроса към по-компетентните от вас: 1. Откъде е най-добре да купя втора ръка: морга, обява? 2. Как да разбера какво точно реле търся - има ли съвместимост между моделите Сивик от същата генерация или трябва да е конкретно за моя модел? 3. Клеморедът е по-добре да го смени майсторът в сервиза или да я закарам на автоключар? Колата се намира в Бургас.
  7. Здравейте, двигателят е D14Z4, но ми казаха, че били съвместими. Засега намерих 2, уж читави, но ако можете да предложите, ще бъде добре, в случай, че не стават.

  8. Имам 2 плафона - единият е над огледалото, а другият - отзад, като отворя багажника (карам комби). И двата плафона си имат копчета, като на нито едно положение на копчетата не светят. При отваряне на шофьорската врата при включени фарове има звуков сигнал.
  9. Явно няма да се получи при моята кола с диагностика през буксата. Прави ми впечатление, че когато колата е студена (сутрин) или вечер, когато е валял дъжд, и температурата навън не е висока и колата не е карана няколко часа - не свети. Ако обаче е стояла на слънце преди това - свети. Засега ще я карам така - не ми се сменят разни неща без да е сигурно какъв точно е проблемът. Между другото, не ми светят двата плафона - предполагам, че е изгорял бушон. Някой знае ли кой?
  10. И двете букси изглеждат чисто нови. Използвам кламер, обикновен(има го на снимката по-горе) Кламерът е разгънат, двата му края са вкарани в дупките така, че да опират в пиновете. След това давам контакт. Лампите си светят, никоя не мига. Кой бушон е възможно да изгори - всичко по колата си е ок засега?
  11. Колеги, и с двупиновата нищо не става. Възможно ли е да не работят буксите?
  12. fenabg, точно в темите четох, че на англичанка било обратното - не се използва двупиновата, а петпиновата. https://forums.hondabg.com/topic/73223-диагностика-на-abs-за-англичанка/
  13. Здравейте, използвам темата на колегата nch - за да не пускам нова. Колата е civic aerodeck 1.4 is 2000 г. - с двигател D14Z4 Наскоро ми светна ABS лампата, заедно с червената лампа на спирачката. Не светят през цялото време, но ми прави впечатление, че сутрин, когато колата е студена - не светят, като мина десетина километра - светват. В жегата още като запаля не изгасват. Опитах да направя диагностика с 5-пиновата букса, както е обяснил колегата по-горе - с 5-пиновата букса, 3 и 5 пин. При мен от тези пинове излизат кабели с цветове кафяв и синьо-бял. Обаче нищо не се случи - лампата при контакт само свети, не мига. Какво друго мога да опитам?
×
×
  • Създай нов...