B.Pavlov 192 #121 Posted July 31, 2021 Здравейте отново банда, ето че след 4 години е време да изтупаме темата от прахта. Една кола, мечта и етап от живота вече приключиха окончателно на 16.07.2021 ''черното купе'' приключи своя житейски път и беше предадено за желязо. След мен колата смени няколко собственика, всеки от тях имаше собствено виждане за нещата и идей, някои добри други не до там и като прибавим годините които бяха минали. Крайният резултата беше една зле изглеждаща, амортизирана и невървяща кола. (Нямаше детайл без забележки по боята, още един удар в задницата, вежди(обърнати с чук) салон в окаяно състояние, мотор събран от няколко различни д-серии. За щастие последният собственик на колата излезна изключително разумно и разбрано момче и след близка среща с бордюр решихме, че е крайно време да сложим край на мъките на колата Имах големия късмет да получа възможноста да участвам в разглабянето на колата от до, свалиха се всички ценни и останали ''здрави'' части докато не остана едно голо купе, благодарение на което няколко други хонди получиха необходимите им части. Междувременно след дълга пауза се върнах в хонда клуба с още 2 купета от марката, 6-та купе Ej8 D16Y8 и след това 5-та купе Ej1B16A2, но за тях малко по-късно. Ето няколко снимки от последните мигове на 1-вата ми хонда. 1 Share this post Link to post Share on other sites
B.Pavlov 192 #122 Posted August 21, 2021 Част 2. На бързо да ви разкажа за една голяма грешка, която доказва, че човек не трябва да живее в миналото. И такааа, след доста доста време една вечер при случайно ровене в Мобиле се натъкнах на черна 6-та купе с D16-ка в област Русе. Колата от снимките изглеждаше горе долу добре, стокова, права и без някакви видими сериозни косури. Мене ме интересуваше колата да е права, не удряна, да няма гнило и да е черна . След дълга и трудна комуникация със собственика и на страхотана дата 2-ри февруари, се отправих към Глоджево. Който не е ходил до там, няма идея какво приключение е пътя и то когато си тръгнал с ниска кола + отвратителното време. Там заварих нещо което беше сдъфкано и изплюто, но заради сериозното разкарване взех колата почти на пук. Най-кошмарното ми пътуване през живота , колата нямаше радио, фарове, спирачки (едното предно колело задържаше), гуми, мощност, чистачки, а интериора и беше покъртителна кочина. Живи и здрави се прибрахме в София, на следващия ден на път за работа колата спука водно съединение. Маслото течащо през годините си беше казало думата и маркуча се беше размекнал, сменх маркучите и капачката, нов антифриз и поне този проблем беше решен. Технически нещата не бяха много розови имаше си доста работа по колата. Двигателя, течеше целия, не вървеше, светеше чека и т.н Имаше липсващи успокоителни тампони, колата беше грешно зацепена, свещите бяха тотал, реглаж на клапаните не беше виждала от както е внесена в България. Оправихме тези основни проблеми + спирачките. Вътре цялата кола се разглоби, всичко се изпра изчисти и сглоби на ново, с много части от старото купе. Доста работни часове се хвърлиха по колата докато заприлича на нещо годно за движение по пътя. Но като теглих чертата и видях до къде съм стигнал и какво остава реших че не ми се занимава повече, полирах я, дооправих някои други неща, като счупените странични огледала и продадох колата след като я бях върнал към живота, поне до някъде.. Накрая колкото и да приличаше от 50 м на старото купе, нямаше нищо общо. За щастие бях успял да си откупя джантите белите BSA-та и си ги запазих. В част 3 ще има най-накрая Б-серия в тази тема . 5 Share this post Link to post Share on other sites
B.Pavlov 192 #123 Posted December 27, 2021 Част 3- B16A2 Общо взето след 2-рото черно купе бях решил, че за мен Хонда е затворена книга и не бих се върнал освен за някое S2000, но явно още не сме дораснали до там . След една разходка до Калояново и скучаене на Пежо събора видях въпросното купе да се продава в един от сайтовете, на шега и майтап се видях с човека и огледах колата внимателно в хубавия град Пловдив. Бившият собственик бил голям мераклия с тази кола. Доста от нещата които е направил по колата не ми се нравят, но определено се е постарал с всичко което е имал като идея. След тестдрайва, останах приятно изненадан от това как върви колата. Бях карал няколко Б16-ки в 6-та ген, но тука ми допадна определено. Една седмица размисли и страсти и се озовах в Пловдив с пари в ръка. И на 7-ми юни се прибрах с това Сивик 5-та 1995-та фабрично с Z9-ка, сега с Б16А2. Цялостно пребоядисана и изкърпена отзад. 282 мм предни дискове, задни дискове, подлакътник, VTi километраж, VTi разпънка на магарето, панелен филтър. Газов инжекцион, и аудио изпълнение в багажника . Всичко звучи супер нали е да ама не, основните ''проблеми'' на колата които остановихме са следните, мотора тече доста отвсякъде, 5-та скорост хърка + други дребни дразнещи неща. Още същата вечер си сложих белите BSA-та и започнах да свалям разни ненужни неща от нея. Разполагаше със пълен набор от неонови светлинки навсякъде, по купето, както и всяка една възможна крушка беше синьо-лилава. Започнах да се возя с колата когато имам свободно време и малко по-малко да оправям нещата които ме дразнеха в нея. Прегледахме колата в сервиз обстойно и постепенно започнах да и оправям леките проблеми. Най-важното е, че беше непокътната откъм ръжда и удари, както и дъното на колата беше перфектно. Едно първоначално обслужване + ОЕМ свещи, антифриз и няколко шарнира. Добавихме полиуретан на ск.лост и рейката. Мотора на колата доста подскачаше поради факта, че този който беше премахнал компресора за климатика беше махнал и стойката му както и успокоителния тампон. Намерих стойка която премина през леко освежаване и всички тампони по мотора ги подменихме с нови и ги напълнихме с полиуретан.. Междувременно карах колата в този и вид. 4 Share this post Link to post Share on other sites
B.Pavlov 192 #124 Posted December 31, 2021 Междувременно, леко освежих спирачните апарати с една черна боя и нови водачи, тъй като имаше доста дразнещо дрънкане при преминаване през неравност. Всичко изглеждаше доста добре, но имаше много леки точици ръжда по задните панели и знаех, че сега е момента в който да се вземат мерки. Разглобих колата, външно и вътрешно цялата и я пратих при тенекеджията. На левия панел се изкърпи едно малко парче, а десния само се изчисти. Боядисаха панелите в камера и се получи доста добре. След това дойде мойта работа. Отвътре измазах колата с продукти на Fertan и я изпръсках с парафин под праговете. Вътре така и така беше разглобена, всичко се изчисти и се премахнаха няколко излишни инсталации за музика :D Започна едно бавно сглабяне с набавяне на липсващи щипки и крепежи, салона се изпра цялостно, всичко се приведе във възможно най-свежо състояние, но за жалост чужди намеси и годините са си казали думата. Намерих доста трудно стелки за модела и китайските педали се замениха с нови гумички. 4 Share this post Link to post Share on other sites
B.Pavlov 192 #125 Posted May 26, 2022 След ''леко забавяне'' да продължим темата, ако има кой да я чете. След като събрах интериора, неше време да обърна малко внимание на окачването. Взех Eibach Pro Kit 30/30, но предлагат само за Д-серия (голяма грешка) Колата падна доста отпред и вози доста меко. За да може да върнем фабричната задна стаб щанга, сложих от китайските носачи с полиуретанови тампони и разпънка в багажника. Покрай коледните празнии намерих време и я вкарах в гаража да обърна внимание на външния и вид, тъй като боята беше доста надрана и оксидирала. Премина полиране в 2 стъпки, апликирахме керамика на Nanolex Si3D Max и топ покритие Nanolex SiFinish, стоповете се полираха и защитиха с керамика, както и стъклата.Ефекта беше УАУ, Тъй както е ясно на всички фаровете на 5-та генерация са отвратителни, освен полирането се занимавам и с рециклиране на фарове и беше идеалният момент да вградя лупи в тях. Нарочно не използвах кристални стъкла защото исках да запазя визията максимално заводска. Вградих 2.5 инчови Би-ксенонови Morimoto Ultimate, с 55W ксенон система на 4300 температура. Както и амбър мигачи. Предната емблема я хромирахме с тъмен хром Като цяло се получи желаната визия на колата. Междувременно пристигна и нов ОЕМ ключ и малко други ОЕМ гарнитури за мотора.. За напред ще се постарая да качвам по-често и подробно развитието на колата (ако има такова). 5 Share this post Link to post Share on other sites
rusen4e 68 #126 Posted May 27, 2022 Големи адмирации за желанието и възможностите, с които се развива този проект! Може ли малко повече подробности относно хромирането на емблемата, че ми стана интересно. Share this post Link to post Share on other sites
da6kata 8 #127 Posted August 2, 2022 Още ми липсва черната, хубава кола беше, нека и зелената да пребъде! Боби N1 Share this post Link to post Share on other sites
B.Pavlov 192 #128 Posted March 30 (edited) По-добре късно отколкото никога. След като получих внезапна носталгия към старите времена в които живеехме в форума и се вълнувахме от всяка една нова тема и развитие по някой ''проект'' Реших да преборя мързела и да доразкажа какво се случи с фейк VTi-ката. Известно време автомобилът седеше прибран без да има някакво съществено развитие, Освен някакви дребни ремонти, свързани с реглаж клапани, подмяна на гарнититури на картер, соленоиди и всички места от които имаше течове. По чиста случайност се сдобих с така мечтаните джанти от мен. О.Z Superleggera 16-киВизията на колата се промени коренно и желанието ми за тунинг се върна. Започнахме със спирачките и т.нар ''Poor Big brake kit'' (ревизия на предни и задни апарати, армирани спирачни маркучи, нови предни 282мм дискове 4х100 и EBC накладки, разпределителя по спомен беше 35/40. Колата започна да спира осезаемо по-добре, но нещо определено липсваше и това беше окачването. Заложихме на Yellow Speed и Energy тампони по цялото купе.. За първи път се чувстваше, че караш нормален и стегнат автомобил, а не гумена подскачаща топка. Междувременно пристигаха и някакви глезотиики от Хонда. Подари огромното желание да изкарам колата на писта, се сложи алуминиев радиатор с Proto маркучи, дебела предна разпънка (позната от един отминал проект) и комплект семи-сликове westlake Карането на Калояново се овенча с абсолютен провал, поради дефектни гуми и кофти наклони. Което ме разочарова изключително много. След толкова вложни средства и посредствен резултат, проекта замръзна . Колата се караше изключително рядко, основно за някоя сбирка, участваше и в един аматюрски музикален клип, където за пореден път преби АБФ-а. След като трябваше да освободя гаража в който се държеше купето, тъй като собствениците решиха да строят блок, нямаше къде да го държа и не исках да гледам как стои навън и изсъхва, реших да го продам. Това са последните снимки на автомобила когато беше моя собственост.. Със сигурност изпускам много неща които да споделя, но споделям тези моменти с огромна тъга по най-красивата Хонда която съм имал и вероятно ще имам. Скоро ще продължa темата с настоящата ми Хонда, която носи баджа '' Type R '' Edited March 30 by B.Pavlov 3 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7418 #129 Posted March 31 Колите които ни радват, винаги ще помним. Заел съм се да си реставрирам "първата любов". Как светеха новите лупи през оригиналните оребрени стъкла? Питам понеже съм в лека дилема, дали да хромирам рефлекторите (нужни за халоген, или лед крушки), или да мисля комбинирани прожектори, вградени в тях, където мога да ги мина с хром спртей (просто за визия), тъй като светлината е напред, а не отразена и рефлектора отпада от уравнението за светлината. Share this post Link to post Share on other sites