alex.blagoev 0 #1 Публикувано 26 Март, 2012 (Редактирано) Здравейте колеги!Преди няколко седмици станах собственик на Хонда Hr-v.Всичко е чудесно,направих някои регулировки и машинката заработи добре.Имам обаче един въпрос свързан със спирачките.Почти сигурно е,че ще се наложи смяна на спирачната течност,а това неминуемо ще доведе до течове от спирачните апарати и помпата.В тази връзка питам,някой в София и респективно в България прави ли гумички за спирачки и въобще това има ли го като резервна част или се налага смяна цилиндърчета и помпа.Благодаря предварително и ЛЕК ПЪТ! Редактирано 26 Март, 2012 от alex.blagoev Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Izanagi 389 #2 Отговорено 26 Март, 2012 Здравей колега,след подмяната на спирачна течност може да протече нещо, но не е задължително да се случи.Хонда продават оригинални ремонтни комплекти за спирачни апарати и ремонтни комплекти за спирачни помпи, а ако няма такива - цели помпи.По-точна информация може да се види по номер на рамата на колата.Добре дошъл в клуба. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alex.blagoev 0 #3 Отговорено 26 Март, 2012 (Редактирано) Добре,заварил!!!Опита ми е горчив в това отношение.Винаги ми се е случвало да прокапе.Благодаря за информацията,значи има ремонтни комплекти,защото ако няма...скъпичко ще излезе. Редактирано 26 Март, 2012 от Izanagi ненужен цитат Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #4 Отговорено 26 Март, 2012 Незнам с какво ти е бил опита, ама верваи ми няма да прокапе Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Izanagi 389 #5 Отговорено 26 Март, 2012 Не е точно така.Хондата е корава машина, но при мен се случи следното:Смених течността, не прокапа от никъде, но започнаха да пропускат гумичките на помпата и педала ми започна да потъва на светофарите като стоя на място.Старата течност явно вече е била по-гъста и като сложих новата се получи това. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
nag 22 #6 Отговорено 26 Март, 2012 Като купих колата подмених всичките масла,както и течностите за хидравликата и съединителя,но майстора ме предупреди,че заради ABS-а ще е проблемно при спирачките и направи "освежаване"..... .....със спринцовка изсмука спирачната течност(леко мътна) от казанчето и наля нова(Motul)..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Izanagi 389 #7 Отговорено 26 Март, 2012 (Редактирано) Стига сте вярвали на "майстори" бе хора, има ръководство, четете. Щом цялата кола си сглобих сам по него значи има нещо вярно. А мотор за сефте разглобявах. Не съм търсил за кола с ABS, моята няма, но си има процедура в ръководството със сигурност. Редактирано 27 Март, 2012 от Izanagi зачистен офтопик Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
nag 22 #8 Отговорено 26 Март, 2012 Еми и без това бях решил да подменям течноста на хидравликата с HONDA PSF(предишните две зими с Motul-а си беше ок,но тази при студовете сутрин шумеше),та направо тоя път ще сменя и цялата спирачна течност.........както и майстора....... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vex 13 #9 Отговорено 26 Март, 2012 Само да се вмъкна и аз за спирачната течност... когато не се сменя дълго време, започва да яде гумичките както и да корозира метала, защото с времето поглъща влага. За това често се случква задните апарати да блокират...В момента в които разпечаташ опаковката на спирачната течност, тя започва да си поема влага и има годност около две години. Не е лошо човек да почете информация, и не е нужно да си рали състезател за да ти пука за собствената сигурност. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1843 #10 Отговорено 27 Март, 2012 (Редактирано) Колега Vex, ако си сменяваш спирачната течност и през два месеца дали гумичките ти,ще ти изкарат 20години? Запомнете, че те се скапват /разяждат/ от некачествена спирачна течност и от чисто механично износване!!! Eдно време преди демокрацията,имаше такива майстори /Настев,Киселинчев и др./ където правеха гумички за всички коли,защото нямаше откъде да се намерят резервни /просто имаше малко западни и японски коли/,но мисля ,че вече е отживелица техния бизнес. Вече има всичко и не се разправяй с простотии, а си купи един нов ремонтен размер гумички и буталца, смени ги и си карай колата! Редактирано 27 Март, 2012 от Izanagi зачистен офтопик Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alex.blagoev 0 #11 Отговорено 27 Март, 2012 Здравейте отново!Подмяната на спирачната течност не е само източване на старата и наливане на нова.При дълга експлоатация,се събират всякакви утайки,които обазуват гъст уплътняващ клей между цилиндърчетата и буталцата и се създава впечатление,че всичко е наред,но при екстремно спиране е напълно възможно системата да извърши коварно предателство и колата да не спре.Със спринцовка може да се изтегли само част от течността и то единствено от казанчето,но в системата нищо не се променя.При смяна се извършва промивка с чист спирт,след това се сменят гумичките,обезвъздушава се и чак тогава можем да говорим за надеждни спирачки.При тази операция,марката на колата не е от значение...каквото и да си въобразяваме.Затова питах къде и дали мога да си намеря комплект гумички.Ако ми посочите магазин,ще съм много благодарен.Съжалявам,че вчера не се включих в коментара,но администратора е дал право само на две мнения,а аз вчера ги изразходвах.Благодаря и лек път! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #12 Отговорено 27 Март, 2012 Леле, спирт,разглобяване, смяна на оригиналните гумички с ментаци, и тва всичко за душевно удовлетворение докато след няколко месеца не текне като леика щото не се знае кои къде и от какво е правил гумичките НЕ, мерси от такава профилактика Аз като отворя книгата на колата и като видя що неща са изброени за правене и профилактика на определн период време , ми то аз само с нея тряя се занимавам, тряя да и стана роб, нещо сме си объркали функциите маи Чесно не те съветвам да разглобиш изряднат ати спирачна система и да смениш гумичките освен ако не си на 1000% сигурен че новите са оригинални "Хонда" японски от цеха не от склада в Япония Виж ако толкова ти се занимава с профилактика може да отвориш всички маншончета по предницата да промиеш старата грес да наслагаш нова и да затвориш. Ако ти е мерак може да направиш същото и с греста в каретата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Алекси Бебов 11 #13 Отговорено 27 Март, 2012 Напълно съгласен със Слави CR-V. Нещо което работи - не се пипа Караме стари коли и ако трябва да се вглеждаме във всичко което се пише по дебелите книги, трябва тия коли да ги бракуваме, предадем за скраб или най-малкото продадем, а всъщност това вече е сторено от западно европейците - ние караме тяхната потенциална купчина вторични суровини, караме коли втори живот. Така че като съвет който мога да дам от същия опит е, щом колата спира добре и няма проблеми (визирам течове, задържане на буталца) по-добре да не се занимава човек да сменя спир. течност, само защото така е чул, че трябва да се прави на всеки 2 години или 60 000км (да хубаво е да се прави, но е хубаво да се карат и нови коли, а не 15+ годишни и е хубаво да се кара из хубави пътища, а не из дупки и лунен пейзаж). Пък всеки носи глава на раменете и може да прави каквото иска. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alex.blagoev 0 #14 Отговорено 27 Март, 2012 :D :D Не знаете,колко сте прави!!!Не само съм го чул,аз знам,че трябва да се направи,щото карам кола от няколко десетки години.Въпроса е що да се занимавам,като си имам и друга работа.Ще видим...ако някога,в някой щастлив ден имам път до Япония,може и да си взема оригинални гумички.Вижте,ако се появи проблем,това е друг въпрос.Е,за днес си изчерпах лимита за писане.Вие сте наред! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #15 Отговорено 27 Март, 2012 Къв лимит бре кви 5 лева, и лимит ли има? аз си пишем, те си трият като прекалим Еиии олекна ми да ти кажа че няма да си разпърчатосаш колата за няма нищо и после и троен лимит няма ти стигне да задаваш въпроси с проблеми по спирачната система Караи си хондака и не се занимаваи със смяна, ако не си открил някои от гореизброените причини в темата за смениш течноста Виж да си регулираш клапани също е полезна задача ако не си го правил а и далеч по приятна Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1843 #16 Отговорено 27 Март, 2012 Колега- Izanagi, нямам нищо против да редактираш както мойта, така твойта и на Слави публикации,само не ми трий обръщението към alex.blagoev, че няма да разбере че се отнася за него, а пък е и по-възпитано с обръщение! И да попитам : някой знае ли, докато колите са в гаранция /примерно 5г. или 150х.км./ като ходи в сервиза за обслужване ,дали са му сменявали цялата спирачна течност, или само са му я проверявали и евентуално доливали? Ама да пишат,само запознати колеги с нови гаранциони коли, а не такива дето чули-недучули..., че ми е много интересно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
toni_t 11 #17 Отговорено 27 Март, 2012 (Редактирано) Здравей колега. При последното обслужване /на третата година/ ми предложиха да ми сменят спирачната течност. Аз обаче отказах, защото колата е на малко километри пък и ме достраша да не ми разбутат перфектните спирачки. Редактирано 27 Март, 2012 от Izanagi ненужен цитат Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
civic1.5 0 #18 Отговорено 2 Април, 2012 Колега 100%, че няма да текне, това да не е някоя европейска лейка, досега на всичките си Хонди (а те са били 5 до сега), сам сменял спирачна течност и никога не са текли, течноста се сменя като консуматив, на километри или на години, аз лично през година,има сервизи който правят и промивка на системата и наливат нова под налягане. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 983 #19 Отговорено 2 Април, 2012 Смених цялата течност 2 пъти като първият беше за промивка общо взето.Не е текнало нищо повече от година. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове