Jump to content
farscape

Скоростна кутия - от D на S и обратно.

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте колеги
Колата е автоматик и всеки ден минавам по едни стръмни завои. Когато съм надолу по завоите, използвам ръчния режим, но вече 1-2 пъти забелязвам нещо.
Превключвам на S и от волана използвам перата за скоростите за убиване на скороста надолу. При преминаване обаче обратно на D(превключвам при скорост между 30-40 км/ч), скоростната кутия като че ли "забравя" да превключи и остава на ниска предавка и при вече 70-80 км/ч вдига малко над 3000 оборота. След известно време превключва, може би около минута, но не и веднага от S на D.
Да кажа, че наклона не е малък. Около 7% го дават по табели.
Някой с автоматик имал ли е подобно нещо.

Редактирано от farscape

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбрах долу-горе какъв може да е проблема.

Дълго е за обяснение.

Но ако някой се интересува, просто да копира поста ми и да го пусне в AI.

Интересни и доста логични обяснения ми даде.

Успешен и лек ден!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не би трябвало да се явява проблем. По наклон можеш да си играеш с перките и без да вклщчваш S, стига да не натискаш газта. 

Spoiler

Втория ти коментар е страшно несериозен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Абе несериозен.но пробвай AI-то. 

Виж какво ще каже.

Не знам дали изобщо си го ползвал, но ще останеш изненадан.

Естествено не всичко трябва да се приема за чиста монета.

Но за момента никой тук не дава обяснение за това.

Информацията всъщност е на база сайтове и форуми.

Често цитира и Форума.

Редактирано от farscape

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти нали знаеш че "AI-то" е относително понятие и функционира на същия принцип като търсачките - анализира ти профила и според него адаптира отговора.

Можеше да копнеш-пуснеш на теб какво ти е отговорило.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Много е дълго.

Обощено -

на първо време да сменя филтъра на АТ.

Профилактика на соленоидите.

Това също е от AI - 

"Защо кутията „забравя“ да превключи?

При Honda Accord от тези години управляващият модул на трансмисията (TCM) използва сложни алгоритми за засичане на наклони (Grade Logic Control). Когато използвате перата за спиране с двигателя и след това превключите от S на D при ниска скорост, системата често остава в режим „спускане“. [1, 2]

* Логика за безопасност: Тъй като сте подали сигнал за интензивно спиране с двигателя (чрез перата), кутията поддържа високи обороти, за да предотврати ускорение на колата по инерция, докато не „усети“ от датчиците, че пътят вече е равен и вие подавате постоянна газ.

* Специфика на i-DTEC: Този дизелов двигател има висок въртящ момент и трансмисията е програмирана да държи по-ниска предавка при натоварване, за да не натоварва излишно турбината и съединителите на кутията при ниски обороти."

Редактирано от farscape
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нужно да питаш АИ, от Хонда се го обяснили какво и защо.

Натиснеш ли перата за сваляне на предавка тя няма да ги качи пак сама освен ако не получи сигнал от теб (или с перата или с газта)  не виждам какво не е ясно, че да се пита АИто. А влезнеш ли в спорният режим и пипнеш перата от там на сетне работиш само с перата.

Но от Хонда са помислили и за такива грубияни ката нас ако прекалим с агресията ЕКУТО почва да се мръщи и ни игнорира действията тоест може да ти пусне предавка на горе ако оборотите не съответстват със скоростта, общо взето не можеш да излъжеш автомата за това минава на D  и ти казва от нататък поемам аз и ти не пееш в хора. Автомата постоянно ти следи действията и ако те усети, че натиснеш два пъти последователно спирачката да убиеш скоростта тя веднага сваля още преди да си пипнал перата. Това което пиша се случва изключително рядко, ядосал си колата и може да проходиш.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен с робота е абсолютно същото поведение при наклон, дори без да превклювам на ръчен режим, достатъчно е просто да отпусна газта и си държи предавката(до към 3-4к, не съм го засичал), ако искам да качи, просто трябва да пипна газта.

Напълно нормално и логично поведение на автомат, при движение на моторна спирачка, иначе няма как да се случи.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да Мите, хората взеха да зверстват, а повечето по-скоро да не усещат колата си и за това в алгоритъма на по-новите автомати е заложена и мярка за безопасност в ръчният режим.

Принципно в стръмно надолнище дори не е нужно да се минава в М, за да се слиза на моторна спирачка. Датчикът за наклон си върши работа и след спирачката сваля предавка.

На мен ми е забавно как лъжа автомата на Д да качва предавка при изкачване, защото принципно му е заложено да не го прави на ниски обороти.

На М всичко е логично, но да караш автомат само на Д, вече си е симбиоза с колата. ;)

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Точно. Аз също съм в такава с акорда имам чувството, че дишаме седни дробове лъжем се с него по детски чак ми става смешно.

Редактирано от Митко Йотов

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, Митко Йотов написа:

Натиснеш ли перата за сваляне на предавка тя няма да ги качи пак сама освен ако не получи сигнал от теб (или с перата или с газта)  не виждам какво не е ясно, че да се пита АИто. А влезнеш ли в спорният режим и пипнеш перата от там на сетне работиш само с перата.

Но от Хонда са помислили и за такива грубияни ката нас ако прекалим с агресията ЕКУТО почва да се мръщи и ни игнорира действията тоест може да ти пусне предавка на горе ако оборотите не съответстват със скоростта, общо взето не можеш да излъжеш автомата за това минава на D  и ти казва от нататък поемам аз и ти не пееш в хора. Автомата постоянно ти следи действията и ако те усети, че натиснеш два пъти последователно спирачката да убиеш скоростта тя веднага сваля още преди да си пипнал перата. Това което пиша се случва изключително рядко, ядосал си колата и може да проходиш.

Айде четете внимателно какво съм писал най-отгоре. Питам защо колата "забравя" да мине веднага на D, ами все едно остава на 3-та на S.

И за каква агресия става въпрос?

По завоите слизам с 30!

Това 70-80 което съм написал е вече на почти прав участък след завоите и то след като аз  съм минал на D!

Не ръчкам колата за да не ходя пеш.

Използвам ръчния режим за слизане по голям наклон и завои. Когато свършат завоите аз си минавам на D и си мислех, че като съм излязъл вече от S, трябва да включи веднага на автомат.

При преминаване от S на D скороста е 30-40 км/ч и 3 скорост на ръчния режим.

Защо никой не обяснява за това което конкретно питам, ами ми обяснявате как се работи с перата. Мисля, че знам как се работи.

Редактирано от farscape
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Да колега, разбрал съм те правилно, никой нищо лошо не казва това е самоирония (да се пошегуваме със себе си). 

Пробвай след като минеш пак на D да пипнеш газта леко и виж дали го има това забавяне.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Моя грешка тогава.

Извинявам се!

Да има го, но е за може би по-малко от минута. Като дам газ(подавам леко, все пак съм още надолу), колата все едно, че е останала на 3-та. Вдига до 3000 оборота и нагоре. След това превключва и всичко си идва на място.

Но това забавяне ме притесни. Може и да е нормално докато се усети, че вече наклона не е толкова голям и не е на S.

Ха, а при изкачване вече установих, че понякой път държи по-ниска предавка докато не усети равен участък и гледам да не я мъча като натискам.;) :worthy:

П.с.

Просто се учудих на поста ти, помислих,че е коментар на въпроса ми. :D

Редактирано от farscape
  • Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Когато си усещаш и познаваш колата, винаги различното и поведение прави впечатление, та въпросът ти не е безпочвен, ако има някаква моментна разлика.

Но в твоят случай:

1.  Има значение дали наклонът е свършил и вече си на хоризонтален път.

2.  При 30-40 км/ч е рано за по-горни предавки от 3-а.

3.  S режимът е старият D режим (където кутията работи до 3-а), с разликата че има управление от перата без да минаваш на М и принципно по алгоритъм държи по-високи обороти с цел динамика.

Аз примерно забелязах че на D ми бави първото превключване на 2-ра при потегляне в студените дни. Сега като се затопли, всичко си е нормално.

Принципно автомата е дуракоустойчив и ако му поискаш нещо извън алгоритмите и проверките на ЕКУ-то - просто няма да го изпълни.

Редактирано от ceco_accord
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
преди 35 минути, ceco_accord написа:

Когато си усещаш и познаваш колата, винаги различното и поведение прави впечатление, та въпросът ти не е безпочвен, ако има някаква моментна разлика.

Но в твоят случай:

1.  Има значение дали наклонът е свършил и вече си на хоризонтален път.

2.  При 30-40 км/ч е рано за по-горни предавки от 3-а.

3.  S режимът е старият D режим (където кутията работи до 3-а), с разликата че има управление от перата без да минаваш на М и принципно по алгоритъм държи по-високи обороти с цел динамика.

Аз примерно забелязах че на D ми бави първото превключване на 2-ра при потегляне в студените дни. Сега като се затопли, всичко си е нормално.

Принципно автомата е дуракоустойчив и ако му поискаш нещо извън алгоритмите и проверките на ЕКУ-то - просто няма да го изпълни.

Наистина на по-студено бави първото превключване, въпреки че не тръгвам веднага след като запаля. :thumbs1:

:) Въпреки недоверието и насмешките към AI, това нещо става все по-умно. И нормално, ползва ресурсите с огромна скорост. Но надявам се ще се съгласиш, че отговора му е доста адекватен. Лично мнение.

А може и да е прав и за филтъра. Колата е на 215К и нямам идея дали нещо е сменяно. Предишнят собственик не ми даде кой знае каква информация.

Мисля, че няма да е проблем да го сменя, а и профилактика на соленоидите май също ще е добре.

Благодаря за отговорите и лек и успешен ден!

Редактирано от farscape

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако маслото в кутията на вид/цвят/мирис е добре, смени външният филтър със следващото опресняване.

AI спестява време в много задачи, но там където аз го ползвах се провали просто защото искам както аз искам, а и много зависи от промпт-а.

Но за събирателно инфо от много сорсове върши работа - информативна.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маслото е добре. Преди 20к по препоръки от Форума го смених, макар че беше на около 8К. Сега е добре и си стои където е на щеката.

Но филтър не съм пипал. :thumbs1:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 10 часа, farscape написа:

Да има го, но е за може би по-малко от минута. Като дам газ(подавам леко, все пак съм още надолу), колата все едно, че е останала на 3-та. Вдига до 3000 оборота и нагоре. След това превключва и всичко си идва на място.

Няма за какво да се извиняваш, всичко е точно.

Много странно аз не съм забелязал такова забавяне, при дизела 3 000об. е все едно 5 000 при бензина разбира се, че прави впечатление. Все си мисля, че когато си на спорт автомата се адаптира по стилът ти на каране и явно му трябва технологично време да се адаптира към Д и ти колега точно този момент хващаш но ако до сега не си го забелязвал да го прави може и от друго да е. Задръж за сега и не предприемай нищо иначе това с филтъра е ясно, че ще го смениш (не съм сигурен, че при дизела го има) но не е лошо да попиташ в Бултрако за актуализация на софта на кутията за най новата версия, преди взимаха около стотина лева сега не знам. Махни акумулатора за една вечер па дано се рестартира нещо пробвай такива дребни хитринки.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 18 часа, Митко Йотов написа:

@farscape  Как се развиват нещата, има ли промяна?

Ха, много е вероятно AI да се окаже прав за софтуера и компютъра.

Три дена подред включително и днес пробвам като изляза от последния завой да превключа на 4-та и да оставя колата да набере надолу. След това превключвам на D и няма замисляне. Продължава да набира и вече сама минава вероятно на 5 и оборотите си падат.

Ако я оставя на 3-та и по-ниска скорост, тогава пак се получава това "замисляне" и вдигане на оборотите на D преди да си превключи.

Явно като я "пуснеш" още на S, без вече да използваш двигателя за спирачка, някак си "разбира", че вече може да се ускорява.

Надявам се да е точно това.

В сравнение с Джаза(предната ми кола), това си е космически кораб.:)

И след вече една година още я разучавам.

Филтър(ако има външен) и соленоиди ще се проверят като сменям маслото на двигателя, след около месец, а може и по-рано.

Ще пиша как са били. :thumbs1:

Редактирано от farscape
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

94399899_928754400909520_572011711645614080_n.jpg

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 11.03.2026 г. at 21:42, Митко Йотов написа:

Инересни неща казвате, аз от скоро съм с акорд S tipe, наблюдавам че при списканв дори да не пипаш много спирачката, сякъш тя усеща спискането и се товари на мотор, че даже се пробвам да и подавам газ, обаче тя си държи едно ръмжене на мотора специфипно за обиране на скороста чрез двигател.. И си викам бре.. На тая кола кво и стана.. Обаче като чета вашите мнения, явно е програма на кутията.. Надявам се не се бъркам в преценката.. Не съм пробвал перата в тази ситуация.. Пробвал съм на S, тя сама сменя, ако я цъкна аз гасне датчика за предавка. Искаю да питам.. На каква скорост е удачно или не, да се преминава пт S на D или обратно? Благодаря 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
2 hours ago, 1758 said:

На каква скорост е удачно или не, да се преминава пт S на D или обратно?

Принципно няма значение на скоростта. Ако не се бъркам до около 50км/ч (1-ва и 2-ра предавка) и двата режима се държат идентично при ускорение. След 2-ра предавка спортния режим държи високите обороти за да осигури повече мощност при по - високите скорости. Неблагоприятен разход, но задоволителна мощност за изпреварване. 
ПП: както Йотов и други колеги споменаха - кутията си има достатъчно защити за да предотвари издевателства или спонтанни грешки на шофьора. Мудна е, но поне е едно от най здравите неща в автомобила.

Редактирано от Gladiator_BG
  • Харесвам 2
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 9 часа, 1758 написа:

На каква скорост е удачно или не, да се преминава пт S на D или обратно? Благодаря 

Автоматът има алгоритми на работа и сензори за информация. Дуракоустойчив е, защото, ако нещо от командите ти не е в параметрите му, просто няма да го изпълни, така че - експериментирай. ;)

Явно ти е от скоро колата.

Като и свикнеш и овладееш смяната на предавките само от педала на газта, ще спреш да се занимаваш с перцата и S режима. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, ceco_accord написа:

Автоматът има алгоритми на работа и сензори за информация. Дуракоустойчив е, защото, ако нещо от командите ти не е в параметрите му, просто няма да го изпълни, така че - експериментирай. ;)

Явно ти е от скоро колата.

Като и свикнеш и овладееш смяната на предавките само от педала на газта, ще спреш да се занимаваш с перцата и S режима. ;)

Благодаря за съвета 😛, да от скоро ми е, но карам доста години друг японски автомат, но рам нещата са малко по други. Относно S режима, два три пъти съм го тествал, но смея да кажа доста плахо, щото ме е шубе да не прецакам нещо кутията, но тези дветв неща ми направиха впечатление:1.Спускайки държи на мотор, и на право обелекчава и 2. Включвайки S, тя си реди, цъкна ли аз, изгасва индикатора за предавка.. Обаче понеже получих гешна първоначална информация ме бе страх дали няма да остане в ръчен режим на зададената скорост и аз да натягам с газта.. Демек на 2 ра с 90 😛🤪🤣🤣, и викам си, я не се ебавай с колата, че не е шега.. Ако хвърли кутия ще стане интересно, та така 😁😁😂 

Иначе супер е форума, поздрави! 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През годините има промени в алгоритъма за работа на автомата, та за да не те обърквам, виж в книжката - там трябва да е разяснено.

Режимите М и S са различни.

В М държи на прекъсвач определената от водача предавка и сменя само от перцата, или от лоста - когато те липсват. 

При S качва предавки (без последните 2), за да държи по-високи обороти на ДВГ и съответно мощност.

Принципно 1-ва свършва на 65мк/ч, 2-ра на 115, 3-та на 165, 4-та над 200, а 5-а не я чакай да "свърши" - мотора нема сили да се бори с ветъра. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала, благодаря, само не зная къде да го чета тва, че книгата е на швейцарски 😂, но S режима е ясен, М нямам идея кКъв е, нали съм автомат 😁 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

M режима е "ръчен" режим за автоматична трансмисия. Водача сменя предавките от скоростния лост, като го бута напред или назад в зависимост по - висока или по - ниска предавка иска да включи. Или сменя скоростите от пера на волана, ако има такива. На 7 ма генерация на таблото изписва М ако е на ръчен режим. Включва се, като се бутне лоста наляво. Не знам на 8 ма как е. 

За ръководства - виж няма ли тема с такива. Дори и да не е на български, поне на английски ще има.

п.с. Първата тема в раздела за осма серия за ръководствата :)

Редактирано от Г.Писаров

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Осмицата няма М.  D и S, М са перата. Ползвам перата постоянно най вече  -   и си е страшно удобно.

487331258_1099517595521928_2544820391456503670_n.jpg

honda_accord__620049749s.jpg

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При Акорд 8 буташ лоста на S.

И от там вече работиш с перата. На ръчен режим с перата можеш само до 4-та да сменяш.

От D на S и обратно можеш да превключиш по всяко време докато колата се движи.

Ако не се лъжа, по ръководството, докато изпреварваш и усетиш че не върви нещо, можеш да превключиш на S. Колата сваля предавка за да може да ускори. 

Естествено при такава ситуация може да се използва и kick-down-а, ама това е друго. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако не се лъжа, на 8-ма ген М режимът от перата не е "честен".

Мите, може ли автоматът на М - примерно на 2-ра да виси неопределено време в лютеницата или при достигането и, сменя на 3-а, ако не си отпуснал газта?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, Митко Йотов написа:

Осмицата няма М.  D и S, М са перата. Ползвам перата постоянно най вече  -   и си е страшно удобно.

487331258_1099517595521928_2544820391456503670_n.jpg

honda_accord__620049749s.jpg

Изписва М до числото на предавката в квадратчето. :thumbs1:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
преди 9 минути, ceco_accord написа:

Мите, може ли автоматът на М - примерно на 2-ра да виси неопределено време в лютеницата или при достигането и сменя та 3-а, йко те си отпуснал газта?

Не, не може сменя на 3та много по рано. Трябва да си на S  и тогава работиш само с перата но усети ли те ЕКУТО, че прекаляваш чак тогава сменя. Може би за този режим питаш. Пак казвам при седма може би е М но при 8 е S.

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, ceco_accord написа:

Мите, може ли автоматът на М - примерно на 2-ра да виси неопределено време в лютеницата или при достигането и сменя та 3-а, йко те си отпуснал газта?

Извинявам се,че аз отговарям.

Не ми се е случвало да превключи сама. Е аз съм стигал до 3500об. :)

Не смея да я товаря повече.

И това без да натискам газта. Движение по надолнище.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, и тоя автомат са прецакали. :(

Така знаех, ама да питам и мерси че уточни.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
преди 12 минути, Митко Йотов написа:

Не, не може.

Ако я оставиш прекалено дълго ще превключи сама ли?

Защита?

Питам защото не ми е превключвала.

Е моето каране на ръчен режим не е дълго и като изляза от завоя си превключвам. Примерно. :thumbs1:

Редактирано от farscape

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

На разговорен език "честен" автоматик означава че държи предавка докато "буталата не излязат през капака, да видят кой кара".

Ама в днешни времена всичко е презастраховано заради "задкормилното устройство".

Карайте полечка.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Г.Писаров написа:

M режима е "ръчен" режим за автоматична трансмисия. Водача сменя предавките от скоростния лост, като го бута напред или назад в зависимост по - висока или по - ниска предавка иска да включи. Или сменя скоростите от пера на волана, ако има такива. На 7 ма генерация на таблото изписва М ако е на ръчен режим. Включва се, като се бутне лоста наляво. Не знам на 8 ма как е. 

За ръководства - виж няма ли тема с такива. Дори и да не е на български, поне на английски ще има.

п.с. Първата тема в раздела за осма серия за ръководствата :)

Благодаря на всички включили се, много полезно инфо ми дадохте 😉😛. Открих ръководство и то бая подробно, започнах да чета.. От категориите дето ми каза. 

П. П. Относно 8-цата, нямам визия за друг модел, при мен е D и S, както каза и колегата. Готиното е че може да я сръчках в ход от D на S, това се страхувах да направя, да не потроша кутията 😬😬. Иначе в режим S  свети квадратче с предавките, ще трябва да тествам да карам на S, да по разуча нещата, което щее приятно, утре ше я пробвам 😀 

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и на Д свети ако пипнеш перата но после изгасва а на S си свети постоянно защото си минал в ръчен режим и да знаеш на коя предавка си в момента

Автомата е много хубав и доставя супер удоволствие но не бива да се прекалява да не боли главата после все пак това не са нови гаранционни коли..

• Харесвам 2
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, farscape написа:

Ако я оставиш прекалено дълго ще превключи сама ли?

Защита?

Питам защото не ми е превключвала.

Е моето каране на ръчен режим не дълго и като изляза от завоя си превключвам. Примерно. :thumbs1:

Да.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...