Jump to content

Recommended Posts

Здравейте на всички!

Надявам се сте добре!

Изглежда, че моята Хонда (K24A3 двигател, CM2 купе) е решила да ми намери работа, за което не съм и благодарен :) 

Когато застудя времето (може и да няма връзка), колата започна да тресе в купето, все едно двигателя е заварен за купето и няма тампони, заедно с това започнаха да падат оборотите на двигателя при вдигане на крака от газта около 1500 - 2000 RPM. Падат до 500 и пак се вдигат до 1200 - 1300. Обикновено се наблюдава в градско каране, когато се движа бавно.

До тук добре, първото ми заподозряно нещо беше предният тампон на мотора, който оперира с вакуум от всмукателният колектор. Направих следното:

- Проверих всички маркучи, които отиват към него, изглеждат здрави. Тампона съм го сменял с втора употреба (здрав) преди 2 години.

- Изключих клапанчето, което го управлява, резултат никакъв, абсолютно същото поведение

- Изолирах маркучето към колектора (вакуум не отива към тампона, дори и клапана да е отворен), абсолютно същото поведение.

В този момент реших, че не е тампона, ако смучеше въздух от там и да допринася за P0171 (lean condition), би трябвало да има разлика. Пробвахме следното:

- Нови иридиеви свещи

- Реглаж на клапаните (бяха стегнати)

Разлика в поведението нямаше, покарваш малко, пак излиза P0171 и когато си махнеш крака от газта при 1500 - 2000 оборота, оборотите падат до 500 и пак се вдигат (не всеки път, но 80% бих казал!) 

Колата има газова уредба (Zavoli, ако има значение), същото го прави и на бензин (с махнат бушон на газовата уредба). Почти бях готов да се откажа, но реших, че трябва да погледна Fuel trims (прилагам снимки и на газ и на бензин):

- Късият fuel trim е около 18% процента при празен ход

- Дългият fuel trim също е около 18% (вижте снимките), което приемам нормално за кола на 23 години и 320 000км, може да греша!

- Налягането в всмукателният колектора беше 28kPa, което е нормално според HDS (на долната граница)

Явно нямаше да стане с диагностика, затова реших, че трябва да опитам по-традиционен метод. Купих спрей за стартиране на двигатели, напръсках навсякъде на загрят двигател, колектори, кутията на въздушният филтър, PCV клапана (проверих и него между другото), спрея свърши, но промяна в работата на мотора нямаше.

Колата има перфектен празен ход (с изключение на вибрациите), държи между 600 и 700 оборота. Според мен колата смуче от някъде повече въздух! И тук вече съм почти готов да се предам....

Благодаря!

P.S снимките са правени на празен ход при 3 градуса температура на въздуха и загрят двигател (до пускане на перката).

газ_1.jpeg

газ_2.jpeg

газ_3.jpeg

газ_4.jpeg

газ_5.jpeg

бензин_1.jpeg

бензин_2.jpeg

бензин_3.jpeg

бензин_4.jpeg

бензин_5.jpeg

Редактирано от martinhristov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави тампони и спрейове...

Щом ти дава грешка , пиши я  на Гугала, (po171 honda), дава много резултати/коментари/видеа, чети, пробвай...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, JapCar написа:

Остави тампони и спрейове...

Щом ти дава грешка , пиши я  на Гугала, (po171 honda), дава много резултати/коментари/видеа, чети, пробвай...

Здравей,

Благодаря за отговора!

Прочетох доста за грешката, точно от там започнах да търся от къде смуче повече въздух.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как изглежда маркуча към въздушния филтър на 8 - ма. При 7 - ма е "оребрен", ако е правилната дума. При многократните сменяния на въздушния филтър и движението му + остаряването, може да се е спукал някъде, без да се вижда и да смуче въздух от там. Четох някъде по групите, за колега със 7 ма, който имаше някакви оплаквания и се оказа пукнат маркуч на интейка. За съжаление не помня какви точно бяха оплакванията. Но не пречи да си провериш този маркуч.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж как проверява от къде смуче въздух, казва, че трябва да смени гарнитурата. Такива спрейове за старт ги има и тук. При теб може да е на друго място.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си изключил дърпане на въздух, най-най- вероятно газовата има нужда от настройка. 18% дълъг трим е адски много. Това, че на бензин също го прави не е гаранция, защото веднъж като се разбъзикат настройките - трим, мап, прави проблем и на двете.

Зимата с падане на температурите изпарителя си променя поведението и тази капризна техника иска внимание. Лятото пък климатика е проблем… Виж се с газаджията.

Може да погледнеш мойта одисея: https://forums.hondabg.com/topic/121704-link

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Митко Йотов написа:

Виж как проверява от къде смуче въздух...

Освен този, имаше и друг начин за проверка- генератор на пушек.

Вкарва се пушек под малко налагане в системата и се гледа от къде изпуска, май на тъмно, с фенерче...

Забравил съм подробностите, но Гугъл, или ютюб може да каже- димо генератор, или подобни думи...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички!

Благодаря за отговорите!

На 24.01.2026 г. at 22:38, Г.Писаров написа:

Не знам как изглежда маркуча към въздушния филтър на 8 - ма. При 7 - ма е "оребрен", ако е правилната дума. При многократните сменяния на въздушния филтър и движението му + остаряването, може да се е спукал някъде, без да се вижда и да смуче въздух от там. Четох някъде по групите, за колега със 7 ма, който имаше някакви оплаквания и се оказа пукнат маркуч на интейка. За съжаление не помня какви точно бяха оплакванията. Но не пречи да си провериш този маркуч.

Всъщност този маркуч е едно от първите неща, които заподозрях, поради простата причина, че повечето клипчета и мнения в интернет споменават точно него.

Но, за съжаление съм го сменял преди 4 години, огледах го пак, съмнявам се да е от него. Би трябвало като го напръсках със спрея за запалване на двигатели да си промени работата мотора, но уви...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 25.01.2026 г. at 7:19, Митко Йотов написа:

Виж как проверява от къде смуче въздух, казва, че трябва да смени гарнитурата. Такива спрейове за старт ги има и тук. При теб може да е на друго място.

Точно тази гарнитура не съм я сменял, може и донякъде да има право, но пръскането със спрей от всички страни не променя работата на мотора при мен.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 25.01.2026 г. at 7:31, prissnr написа:

Щом си изключил дърпане на въздух, най-най- вероятно газовата има нужда от настройка. 18% дълъг трим е адски много. Това, че на бензин също го прави не е гаранция, защото веднъж като се разбъзикат настройките - трим, мап, прави проблем и на двете.

Зимата с падане на температурите изпарителя си променя поведението и тази капризна техника иска внимание. Лятото пък климатика е проблем… Виж се с газаджията.

Може да погледнеш мойта одисея: https://forums.hondabg.com/topic/121704-link

Възможно е, отбих се при човека, който слага газовата уредба, думите му бяха "прави ли го на бензин, не търси проблема в газовата уредба", може би за по-лесно, но донякъде мога да се съглася с него.

Погледнах схемата на газовата уредба, изглежда, че тя просто шунтира инжекторите, самият трим (къс и дълъг) се определя от компютъра на колата, не от газовият. Мисля, че моята газова е вързана през ОБД към него, всъщност, ако не ме лъже паметта, колата може да се кара на бензин с премахнат газов комютър дори.

Идеята с генератора за пушек, може би е най-добрата за моят случай, просто остава да намеря такъв....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, martinhristov написа:

Погледнах схемата на газовата уредба, изглежда, че тя просто шунтира инжекторите, самият трим (къс и дълъг) се определя от компютъра на колата, не от газовият.

Точно така е, само че карайки на разбъзикано съотношение гориво-въздух, кара компютъра да намества късия трим, след няколко минути почва да променя дългия трим, след няколко цикъла прави корекции по горивната карта (които не са видими с обикновен OBD2).

Това, че на бензин също има проблем, не означава че не е причинен от газта.

Ако искаш да си 100% сигурен, че не е от газта направи следното:

1. Изхарчи бутилката и забрави за нея. Включи на бензин.
  2. Отиди при някой с Хонда диагностика да ти ресетне дросела. След това направете адаптация.
  3. Покарай на бензин поне 2-3 дни поне по 20км, колкото да има цикли на загряване и изстиване.

Чак след това виж как са тримовете на бензин - студена и топла, на място и в движение. Като видиш, че тримовете са ти не 18%, а 4-5%, отиди при газаджията и му кажи "Нидей много зна!".

Аз горе-долу това направих (с някои излишни стъпки) и като видях, че е от газта, я махнах.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 3 часа, martinhristov написа:

Здравейте на всички!

Благодаря за отговорите!

___

Идеята с генератора за пушек, може би е най-добрата за моят случай, просто остава да намеря такъв....

За единична проверка, не си струва да имаш собствен.

Има клипове, как да си направиш лесно домашен...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Емо, това при него няма да помогне. При колегата се получава засмукване тоест проблем с вакумите а дима се използва там където надува и има избиване.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С дим се откриват течове в засмукване/вакуум магистралите, въпреки, че се надува, тя дупката пропуска в двете посоки...

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя филм го гледам и аз от доста време, ама при мен мотора не се държи по същия начин. Аз имам само завишен разход на гориво, но пък е доста над нормата. Смених всичко, което даваше някакви отклонения на диагностика или беше за смяна, по една или друга причина, но проблема остана. Грешка 0171 излезе едва миналата седмица, но при спесифични условия и след изтриване не се появи повече. Много преди това знаехме, че смесите не са о.к. но явно компютъра успяваше да коригира( за сметка на джоба ми:D). Тази седмица, най-накрая, намерих машинка за пушек. Не е съвсем самоделка и вдига бар и нещо в системата. Маркуча от филтъра до дросела изпуши веднага, но той не е виновен. След 3-4 минути лафове покрай мотора, тръгна лек пушек отнякъде, но отне още малко, докато се разпуши добре. Оказа се тампона на мотора. Запуших маркучите към тампона и дросела през клапана, ала нямам време да проверя данните от сондата и тримовете. Нямам и навъртяни километри градско за тест, но тия дни все ще се заиграя.

Не съм сигурен, че съм си решил проблема, но понеже се заговорихте за пушека, та реших да споделя опита. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...