Jump to content
OST

Хонда за градска кола.

Recommended Posts

Здравейте фенове, 

С оглед на новите ниско емисиони зони в София, и недостиг на 4 месеца на сегашната градска мома да влиза в центъра, реших да пробвам вашата вяра, и любезно моля за съвет. 

Търси се бензин, ръчни скорости, задължително 5 врати (3 деца :) ) хубаво е и с климатик. ГАЗ не е желателно - ще се кара в града за 20км макс в посока, след 2003 по добре след 2005за резерв заради нашите умни управници)

Разглеждайки пазара, две от вашите изглеждат обещаващи. 

Един Сивик 1.4I 16V(90)* SPORT-EDITION* FACELIFT* - https://www.mobile.bg/obiava-11745170160948590-honda-civic-1-4i-16v-90-sport-edition-facelift-nov-vnos

и един Jazz 1.4i(83кс)* FACELIFT*  - https://www.mobile.bg/obiava-11763730938558286-honda-jazz-1-4i-83ks-facelift-nov-vnos

Сивика изглежда по-кола (като изключим този странен скоростен лост) но и джаза не изглежда зле. 

Като човек за който за пръв път се докосва до вашата вяра, ще съм много  благодарен, на всеки споделил съвети, напътсвия, слаби места и болести на гореспоменатите и всичко полезно. 

P.S.  Надявам се да съм уцелил правилното място за такава безполезна за другите тема, но ако случайно съм настъпил мотиката докато се оглеждам на новото място, моля модератор да и даде правилната насока. 

Предварително Благодаря на всички и светли празници. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Караш на ГТП и която се представи по-добре, нея взимаш.

Принципно моторът на джазката е ненадминат по емисии, разход и представяне в градска среда, но пък сивика си е повече кола.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 деца? Хм... И в Civic-а, и в Jazz-ката ще е доста тесничко. Освен, ако едното не се вози на предната седалка.

Малка кола, май няма да е най-удачният вариант. Единствено се сещам за FR-V. Но да е с двигател R18A1 (1800 cm3), че D17A2 (1700 cm3) не се славят като много сполучливи. Може и К20 (2000 cm3), но там пък има други особености, които също не го правят първият избор. Пък не е особено икономичен в градска среда.

FR-V са достатъчно компактни за градска кола и предоставят 3 "компромисни" предни седалки и 3 пълноценни задни. Не се сещам са за друг вариант с такова място, за 3-ма, на задните седалки.

Недостатъкът на FR-V е, че е с доста нисък просвет. Да се има предвид, че не може да качва и слиза от бордюри!

За R18A1 - нещо такова: https://www.mobile.bg/obiava-11750354910005345-honda-fr-v-1-8i-140k-c-italia-euro-4

или това: https://www.mobile.bg/obiava-11764945066670948-honda-fr-v-1-8-vtec-executive

Или пък това: https://www.mobile.bg/obiava-11760731033164981-honda-fr-v-1-8i-v-tec-face

Задължителен преглед в доверен сервиз, преди покупката и късмет, който е и най-важното!

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
1 hour ago, Rakeem said:

Караш на ГТП и която се представи по-добре, нея взимаш.

Принципно моторът на джазката е ненадминат по емисии, разход и представяне в градска среда, но пък сивика си е повече кола.

За съжаление се оказва, че не емисиите са важни а годината. 

Сегашната градска кола е сеат ибиза, 1,4 бензин, 60кс. Евро4, Регистрация 02.2002.

До преди година получаваше 3та еко група, като катализатора и работи и дава и си покриваше 0,3% от заводските показатели.

В бр 88 на държавен вестник тихомълком измениха датата на първа регистрация за трета група, от 1998 на 07.2002, и така от таз година ни класифицираха на втора, при все още перфектни показатели...

Не съм запознат много с вашите модели на двигатели, но тези двата не са ли идентични?

Как са с ръждата?

За какво да гледам при оглед?

Бивш колега имаше джазка  и беше доволен от нея много. Твърдеше, че сменял само консумативи, което беше странно тъй като с неговите близо два метра и над 100кг, като седнеше в джазката имах чуство, че всеки момент ще се предаде... 

Но твърдеше окачване супер здраво, двигател масло не пипа...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не си се качвал в джаска не знаеш, че тази въшка е доста обширна вътре. Мотора е слаб за пет човека за това погледни това което ти е предложил колегата над теб dandilov, на твое място бих взел FR-V и то автомата, парите са същите но това което ще ползваш е доста по добро.

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предната ми кола - Хонда Джаз, беше почнала харчи по литър на 1К. След добър ремонт на двигателя, за около 3г спря да го харчи и постепенно стигна до 100-150г на 15К което според мен е нищо. Така и я продадох. Просто случих, че двигателя не е бил пипан изобщо и аз трябваше да го оправям. Купих я на 6.9.2017 и ремонта го правих 2020. Продадох я преди 3 месеца - на 8.9.2025. Точно 8г.
Да добавя, че за тези 8г и 180К не съм имал други проблеми с тази Джазка.

Ако децата са малки, може и да ти върши работа, докато поотраснат.

Просто седни в един Джаз и прецени.

Редактирано от farscape
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 9.12.2025 г. at 7:05, Митко Йотов написа:

...на твое място бих взел FR-V и то автомата, парите са същите но това което ще ползваш е доста по добро.

Харесвах идеята на този модел, докато не седнах зад волана на 1. По-точно определение от "човек натикан в ъгъла" не се сещам за усещането да си водач на този иначе обемен апарат.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на усещане Цеци, аз пък няколко пъти и много ми е удобно нестандартното разположение на предната седалка и арматурното табло за мен това е страшно удобен автомобил.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като здравина, Джаза, иначе за 3 деца нито една от 2-те. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Митко Йотов написа:

Въпрос на усещане Цеци, аз пък няколко пъти и много ми е удобно нестандартното разположение на предната седалка и арматурното табло за мен това е страшно удобен автомобил.

За седене може би, но за шофиране има огромна мъртва зона от лявата А колонка и лакътят и воланът са бая близо до вратата, но при тази шрина и 3 седалки отпред се налага този компромис. Сигурно се свиква с него заради другите опции, но аз не искам.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Джаз-а и ФРВ-то са О.К. със съответните предимства и недостатъци. Сестра ми имат ФРВ 1.8 автомат 2008-а, а на баща ми купихме Джаз 1.4 автомат (CVT)  2012-а (май се води фейслифт на 2-ра генерация). Ще очертая само комфорта, защото здравината е свързана с  много фактори, които засягат и грижите полагани от предишния собственик.

ФРВ - Голяма кола! Видимост към пътя - добра, но има малко кофти мърртви точки(според скоростта и възрастта разбира се). Вътре наистина има много място, както отзад, така и отпред. Само не ме кефи разстоянието между шофьора и вратата(шофьорската). Заради третата седалка, която е съвсем пълноценна, това отстояние ми идва малко. Но... аз съм си сто килца:eat:- да се има предвид! Иначе, третата седалка отпред е много функционална. Когато е сгъната, е прекрасен подлакътник с място за мноого джундурии. Ако е разгъната, значи някой от малчуганите е заслужил или сгафил! Там тя/той е цар - гледа пътя централно и от високо, а и всички ръчки, копченца, екранчета, скривалища, са на негово разположение. Но и бързо може да получи шамар зад врата!:D Отзад също е много просторно и гърбовете на седалките могат да се отпускат още по-назад от стандартните. В багажника има достатъчно място за 3 тротинетки. Бебешка количка влиза без да се замисляте. Ако вкарате малко въображение с подредбата и за играчки ще има място. 

Сега за минусите - всичко тук е субективно! Вече споменах мястото на шофьора. Според мен автомата е муден, особено извънградско. За градско е о.к.. но ако сте свикнали с ръчни скорости си търсете с такива. Този автомобил е правен на база Сивик - демек малко друса. По-широк е от другите автомобили, особено тип - градски и трябва да се свиква с габаритите. Градско харчи 9-10 бензин, но се слага газ без проблем и става приятно за джоба. 

Джаз - Голяма кола! Вътре има много повече място отколкото би предположил човек. Като седна на шофьорското място се чувствам много комфортно. Е малко седалката е като пейка(визирам кожения салон). Не казвам, че е неудобна, напротив. Просто съм се разглезил с по-други коли и стил на шофиране. Видимост  - отлично, с много малки мъртви точки. Воланът е с електрически усилвател и е доста мек(това може и да е минус според човека). До шофьора също си се шириш. Отзад не е тенис корт, но е достатъчно. За 3 деца не би било проблем, стига да го ползват по предназначение:D Облегалките, също като на ФРВто, се отпускат по-назад от нормалните и се чувстваш, като в по-висок клас кола. А Светлият отвор на вратите е приятно широк.

Сега за минусите - пак е субективно...както и всичко нагоре де! Багажникът е малък. Воланът е с електрически усилвател и е доста мек.;) В студено време този мотор загрява бавно. CVT-то не е за всеки. Автомата харчи 10 газ градско. Говоря за Търново де. Тук, ако не знаете, има само 3 посоки - нагоре, надолу и по стъпалата!:D Не е много меродавно за харчлък, особено и защото колата се кара по 5-10км на ден, а и зимата не успява да загрее добре. Виж извънградско е друга бира.

Ако трябва да я сравнявам с други подобни: Рено Клио, Опел Корса, Форд Фиеста се усещат по-малки/тесни в купето. Може би Фолксваген Поло се доближава.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...