Johnny_V3 38 #1 Публикувано понеделник в 04:17 Здравейте. Вече повече от година карам бензинова Honda CR-V (2012г.) с 5-степенна автоматична скоростна кутия и искам да споделя нещо интересно, което определено прави впечатление. Често пътувам извън града и по магистралата заковавам на темпомата 140км/ч. При тази скорост оборотомера показва незначителните 2550 об/мин. (или 2600 об/мин. (не мога да определя точно по стрелката, но е леко над отметката 2.5.) Малко мои изводи: Понеже автомобила не е в обороти, то всеки лек баир (или по-силен насрещен вятър) намаляват скоростта. Това води до понижаване на скоростта и от своя страна понижаване на предавката (до 4-та, а при повече зор до 3-та) за да догони скоростта, зададена на темпомата. 140 km/h е отлична скорост, но, като че ли, е само за равни пътища в безветрено време. Съвет, който ще пробвам: Малко по-напомпани гуми (2.4 бара) и 120km/h на темпомата. Вие как си карате автоматичните Хонди извън града? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1605 #2 Отговорено понеделник в 06:18 (Редактирано) При 3 ген същата кутия логиката на темпомата е същата,както я описваш на магистрала и зададени 140км . Редактирано понеделник в 06:18 от CARPERA 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6879 #3 Отговорено понеделник в 09:53 Недостатъчна мощност при голямото челно съпротивление на купето на тази скорост. Покачване на налягането в гумите не помага. Над 120 вятърът е голяма сила и спирачка. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1641 #4 Отговорено понеделник в 13:09 Преди 8 часа, Johnny_V3 написа: Вие как си карате автоматичните Хонди извън града? На круиз контрол и ръчен режим на автоматика. Така си карам всички автоматични МПС-та, до които имам достъп, не само Хонда. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6879 #5 Отговорено понеделник в 14:28 Mоже. Ръчният режим на хондовият автомат е "честен" - не сваля предавка до последно, както и не качва, дори в "лютеницата". Може най-много да отключи loc-up-a, а после при липса на мощност, просто пада скоростта, но за дълго изкачване не е добре да се мъчи мотора. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1405 #6 Отговорено понеделник в 19:26 Преди 15 часа, Johnny_V3 написа: Здравейте. Малко мои изводи. 140 km/h е отлична скорост, но, като че ли, е само за равни пътища в безветрено време. Ако си чел Мануала на колата там пише темпомата да се ползва преди всичко на равен терен и да се избягва пресечен такъв и такъв с трафик. Пиша по спомен. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Johnny_V3 38 #7 Отговорено вчера в 04:11 @Митко Йотов Значи без да съм го чел съм го предположил. Магистралата все пак се смята за равен терен. @Krasi-mir, @ceco_accord Ама моята Хонда няма ръчен режим, за съжаление... Най-много да активирам D3 и това е всичко, каквото мога да направя. Иначе - разход при 140 км/ч по магистралата ми е 7.4-7.5 л/100км. Поносимо. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1405 #8 Отговорено вчера в 04:28 Екстра е разхода. S Няма ли кутията, а пера на волана? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Johnny_V3 38 #9 Отговорено вчера в 04:35 Няма... Всичко има, ама точно това го няма... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1641 #10 Отговорено вчера в 05:27 Преди 1 час, Johnny_V3 написа: ... Най-много да активирам D3 ... Така де. Тя и моята няма, просто си цъкам O/D OFF, и си държи обороти, и скорост. Разхода не ми е приоритет. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 190 #11 Отговорено вчера в 06:35 Преди 2 часа, Митко Йотов написа: Екстра е разхода. S Няма ли кутията, а пера на волана? По мой спомен когато съм карал на S предавките се сменят до 4. А да караш на 4 със 140...:) Иначе пресен пример от вчера .Карах на ACC по Тракия, но се появи изкачване около Чирпан и понеже колата почна да изнемогва с перата свалих на 4, но при първа възможност колата включи отново на 5 когато доби кураж 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Johnny_V3 38 #12 Отговорено вчера в 07:02 Хубаво е да имаш пера... Ама нямам. ЕСО бутона донякъде намалява тези превключвания (държи до последно), ама... На 3-та оборотите (при 140 км/ч) са около 4500, а на 4-та - около 3000 и малко. Веднъж, когато беше задръстена магистралата, тръгнахме от София за Бургас по стария път. След близо 5+ часа пътуване (90-100км/ч) разхода беше само 5.8л./100км. Явно това е оптимума, ама като искаш да стигнеш по светло... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 190 #13 Отговорено вчера в 07:42 Недей много да съжаляваш. Имам колата вече 6 години и мога да кажа следното, че перата са като панорамния покрив - относително безполезни. Относно разхода -забележително. Аз под 6,5 на дистанция > 100 км не съм постигал каквото и да правя. Само да я бутам не съм опитвал. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6879 #14 Отговорено преди 23 часа И аз имам перца и не помня даже кога последно съм ги ползвал. Човек иска нещо, докато го получи. Чак после (след моментното щастие), осъзнава дали му трябва. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Catalyst 6 #15 Отговорено преди 23 часа (Редактирано) преди 39 минути, ceco_accord написа: И аз имам перца и не помня даже кога последно съм ги ползвал. Човек иска нещо, докато го получи. Чак после (след моментното щастие), осъзнава дали му трябва. На планински път с много завои са доволно адекватни. Естествено има малко условия като задължителното е автомата да е zf. Редактирано преди 23 часа от Catalyst Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6879 #16 Отговорено преди 22 часа Не е задължително. Хондовият също се справя чудесно. Но, да, там са полезни при спускане, но по надолнище е достатъчно кутията да има М режим, макар и само от лоста. Вече по виражите и при изкачване си е кеф да кликаш, особено ако има мощност в излишък, и не искаш да реве моторът. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 190 #17 Отговорено преди 18 часа Да не би при 4та ген ние с бензин и хондовския автомат да нямаме ръчен режим ,а колегите с дизела да имат? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове