Jump to content

Recommended Posts

Здравейте маняци,

знам, че не съм първия пуснал на грешното място, грешната тема и моля за извинение.

харесали сме еднин сивик 9 внос от Швейцария.

Въпроса ми е има ли вариант за проверка по VIN някъде и дали някой се е опитвал да получи информация от представителството на Хонда в швейцария преди покупка на техен автомобил?

Ако да, бихте ли ме насочили на кого да пиша или да звънна?

Благодаря

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвах carvertical. Платено е но мисля че си струват 30-те лв. 

За моята кола (внесена от Швейцария) ми покза, че 2 пъти има завеждани щети за малки суми.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не винаги има данни,моята уж е внос от Франция ,но нищо не показа..

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят Сивик 9 е от Щвейцария и преди да го купя (от автокъща), питах по тел. в Хонда Сф, или Пд, не помня, дали по VIN могат да ми кажат нещо и ми казаха, че могат да направят пълен преглед/диагностика, за 210 кинта, но колата трябва да се закара там... Естествено това е неприложимо преди покупка, ако не си от тези градове...

Всичко беше ОК по моите разбирания, купих я, въпреки, че личеше, че предната броня е пребоядисвана, но беше направена добре. (мнозина не биха забелязали). Както и да е, било и е писано, пак да се боядисва... Преди 2 седм., на паркирана кола, си намерих бронята на 2м, някой я беше закачил, откъснал и избягал. Понеже нямам Каско, 2 седм сам започнах да възстановявам всички изпрошнати/счупени щипки, счупени куплунзи на фаровете за мъгла и дневните светлини, на веждите... Намерих свидетел и по неговото инфо КАТ намери извършителя за ден. Ще отнесе 1-6м без книжка и глоба, а аз ще ходя при неговия застраховател за оценка и плащане.

Таа и да знаех, че е имала в Швейцария щета отпред, нима нямаше да я купя?

Кажи каква  информация очакваш да получиш от Хонда Швейцария, която ти е важна?

Редактирано от JapCar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 15 часа, JapCar написа:

Таа и да знаех, че е имала в Швейцария щета отпред, нима нямаше да я купя?

Въпроса е колко тежка е щетата. Ако е била яко блъсната не бих я купил. При прогнозна цена на ремонт на въпросната щета до 3000 Е, удара едва ли е бил сериозен. Освен това е показано мястото на удара, може да си правиш изводи за възможни други повреди.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, spase написа:

Въпроса е колко тежка е щетата. Ако е била яко блъсната не бих я купил. 

Искаш да кажеш, ако е разкривена геометрията и износва накриво гумите... И това е относително/ индивидуално... 

Ако е бил само с гражданска отговорност, сам се е натресал някоя нощ яко и е отишъл веднага в квартален гараж на приятел, то това не е регистрирано никъде...

В случаите, които разказах, видях, че бронята е пребоядисвана, но в двигателния отсек нямаша следи от поправки/заварки... Когато ми отнесоха бронята, удар не е имало, само закачване... Таа, какво от това, козметика...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Не знам колко швейцарци биха отишли в квартален гараж (в питането ставаше дума за кола от там).

Когато ходих да си търся колата, намерих една, който изглеждаше добре. Имаше повече екстри, цената беше малко по-ниска.

Чекнах-я, имаше по-сериозна щета за удар долу в дясно. Кората в задната част на калника липсваше. При по-внимателен оглед се виждаше крив праг. Беше с нови гуми (което може да значи нещо или пък нищо). Не я купих.

П.П. За километрите също ,може да се види нещо. Въпросната кола за 2 години имаше пробег 63к. После нямаше данни, но продавача твърдеше, че е на 120к (за 14 години).

Редактирано от spase
П.П.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Швейцария и квартални гаражи, не ми звучи сериозно - мое мнение.

Vinspy и Carvertical ги разцъках - слаба ракия.

Въпреки, че сме EU, системата на Бултрако за съжаление не е свързана.

Мой приятел от Австрия звъня в представителството там и получихме обратна връзка до последния километър. ;) 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 2 часа, spase написа:

Не знам колко швейцарци биха отишли в квартален гараж...

Не казвам, че е масово..., достатъчно е да попаднеш на един, който е бил пиян/дрогиран (може и да не е швейцарец, а мургав гастарбайтер) и да не иска властите да знаят...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Мога да споделя моя скромен опит от швейцарски сервиз.

Купувам колата от автокъща в БГ, естествено при купуването ми се дават всички документи, за платено мито, ДДС, сервизна книжка и  регистрационен талон швейцарски, абе всичко както си е в кожената чантичка. До тук ОК, колата беше супер с изключение на доста външни забележки но реших и я взех, както и да е. 

Вече си е моя и реших да разгледам подробно сервизната книжка, според описаното в талона, и в сервизната книжка колата е купена в Лозана, след седмата година сменя собственика и отива в едно градче по на север до Цюрих, всичко отговаря по талон и книжка. Гледам печатите от сервизната книжка и намирам на Гугъл карти градът и сервиза в който е обслужвана, официален на Хонда и Сузуки, намирам телефоните и И-мейла на сервиза и решавам да се свържа с тях да ги попитам имат ли история на поддръжката, за да знам на какво да наблегна при първоначалното обслужване, разчитайки на това че швейцарците са много точни и  отзивчиви, нали така знаем за тях все пак. Цялата "връзка" беше чрез И-мейл/и с помощта на сина ми защото немския и английския са му като родни езици, но с мои пояснения защото пък той нищо не разбира от коли. Два Имейла през 2 седмици, трети Имейл след месец и никакъв отговор, викам си майната им, те са като нас, и се отказах от начинанието и предишното ми почитание към швейцарците като точни хора. 

След 6-7 месеца обаче по чиста случайност синчето е на гости в Цюрих, домакините са швейцарец и българка, та моя синковец им споделя случката с "мълчаливия" сервиз на който е писал три писма и никакъв отговор, ей така на майтап за точните швейцарци. Домакина, леко учуден взима обаче нещата присърце и на другия ден се обажда в сервиза, представя им ВИН-а на колата и директно иска цялостна информация за колата откакто е обслужвана при тях.

Отговора на собственика на сервиза - ПО ЗАКОН такава информация можем да даваме ПИСМЕНО само на настоящия собственик или на новия собственик след като вече я купи. Устно може да се даде само на място след оглед на автомобила преди евентуално закупуване, след закупуването се дава цялата налична подробна информация ако автомобила няма да се подържа вече в същия сервиз. Въпреки всичко, това което са споделили с познатия на сина е било, дата на продажба на колата, кой е купил колата, с общи приказки че колата е подържана качествено и редовно (каквото и да значи това) , и последното което са му казали от сервиза че при закупуването не е поискана подробна информация за сервизната история на автомобила от новия собственик. Не са искали да кажат километража в деня на продажбата. 

Та швейцарците може би са точни дотолкова че да спазват закона буквално, но до къде, и кой колко не знам.

За мен остана единственото удовлетворение че колата е продадена точно на човека от който я купих, 19 дни преди да я купя аз, и може би това че колата наистина е била обслужвана в този сервиз и евентуално написаното в сервизната книжка отговаря на реалността. Друг е въпроса обаче дали джамбазина няма други връзки с този сервиз, пак питанки и чуденки, особено като знаем колко сме лъгани и мамени тук, та си имаме винаги едно на ум, пък ако ще и за швейцарци да става дума.

Редактирано от CCord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CCord, като писахте мейла приложихте ли талона като доказателство за собственост? Аз също съм писал до дилъра и ми отговориха след няколко дни и искаха доказателство. След прилагане на канадския и българския талон ми дадоха информация.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Случката се отнася за Швейцария, на имейлите изобщо не отговориха, което е най-учудващото, единствените отговори бяха по телефона след комуникацията между познатия швейцарец на сина ми и сервиза, и то 7-8 месеца след продажбата на автомобила от тях, ако са им искали талон щяха да ми кажат.

За Канада нищо не мога да кажа, там правилата вероятно са други. 

И почти съм убеден че тези сайтове за проверка по ВИН номер нямат информация за сервизна история а намират инфо вероятно само от застрахователни събития по щети и/или от изградени публични системи като немската ТЮФ или италианската, пък и като нашата които уж записват километрите и други събития при прегледите.

Редактирано от CCord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 31.03.2025 г. at 17:49, JapCar написа:

Може би на какви километри е била преди 3 години и колко близо са с настоящите.

В тази връзка си заслужава да се спомене, че търговците на автомобили имат абонамент за въпросните приложения и където се прецени че е необходимо, то връщането на километражите се съобразява с последните известни.

Активно си търсех градска кола и не веднъж се оказваше, че автомобилът е минал само 5000 км. за последните 2 или 3 години, което ми се струва малко вероятно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, Българин написа:

Може би на какви километри е била преди 3 години и колко близо са с настоящите.

Да, струва си да се провери пробега...

Споменавал съм, че и в Англия се случва върнат километраж, макар и рядко. Всеки може да провери безплатно, (но не всеки го прави) само при въвеждане на рег. номер (никога не се сменя) в сайт за годишните прегледи. След като бях купил дизеловия Акорд 7, бях го стегнал, но на прегледа ме попитаха, ти такси ли си, (на задните стъкла имаше стикери забранено пушенето), ми светна... Проверих и един собственик преди мен е върнато около 50% (реално около 400хил)... Е, продадох я веднага и взех бензинов Акорд, ама вече проверявам... :) (освен километрите при всеки преглед назад, там се виждат и причините, ако не е минавала преглед и забележки за следващия...) 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...