martinhristov 60 #1 Публикувано 29 Март, 2024 Здравейте на всички, Надявам се темата да не препокрива друга или поне аз не успях да открия подобна! Детайли за автомобила: Хонда Акорд 2.4 2003г. комби Двигател: K24A3 Ск.кутия: автоматична Шаси: CM2 Номер на рама: JHMCM28803C202835 Вече няколко пъти се случва следното при запалване на автомобила, след като е престоял кратко време без да е работил, времето варира от 15 мин до няколко часа. При запалване двигателя регистрира грешка P0985 или по Хонда спецификация 63-1 която по дефиниция е следната: P0985: Shift Solenoid “E” Control Circuit Low OBD-II Trouble Code - Светва Check Engine - Индикатора на скоростите започва да мига, което индикира, че кутия влиза в авариен режим (не съм сигурен, може да греша) - Светват VSA и ABS индикаторите. При изгасване и запалване отново на двигателя (в рамките на 10 сек), ABS и VSА индикаторите изгасват и кутията излиза от авариен режим, единствено Check Engine остава да свети, но след няколко километра изгасва и той. След като свързах HDS за да прочета грешките от кутията и ABS модулите (грешките от двигателя ги прочетох с китайски bluetooth адаптер), отчетената грешка за двигателя и кутията е вече споменатата, а за ABS модула е 83-1 по спецификация на Хонда (не мисля, че има OBD аналог, може да греша). Не съм сигурен, но двете грешки в управлението на компютъра и в управлението на ABS би трябвало да са свързани, щом се появяват по едно и също време при стартиране. HDS предлага опция за тестване на Solenoid E, за който индикира грешката, това и направих, теста трае 30 секунди, като HDS включва и изключва този solenoid. При теста се чува включването и изключването на solenoid-а от кутията, не забелязах нищо нередно. Проблема се появява почти хаотично, не мога да забележа никаква закономерност за появяването му. Понеже грешката е свързана с напрежение, генератора и стартера са рециклирани, зареждането на акумулатора е 14.4V при празен ход. Прикачам и снимки от HDS, извинявам се, че не са screenshots, надявам се да са четими. Поздрави! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jijane 495 #2 Отговорено 1 Април, 2024 83-1 ти се е появила, защото си търкал грешки с китаеца. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ivan_Ch 341 #3 Отговорено 7 Май, 2024 https://omanual.ru/Honda/Accord/7/R00/HTML/02/SEA3E02K77100090985FART00.HTML Алгоритъм за проверка на възможните причини. За мен проблема е в компютъра. Преди време се сблъсках с това. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
martinhristov 60 #4 Отговорено 8 Януари Здравейте, Честита нова година на всички! Извинявам се, че не съм отговорил в темата дълго време! Колата се кара предимно на дълги разстояния и този проблем си остана, но не е бил пречка, просто го приех. Кутията няма абсолютно никакви други проблеми, включва перфектно, потегля плавно. С течение на времето открих следните закономерности: - Проблема се появява при дълго не ползване на колата. Повече от 3 дни. - Ясно изявен е при студено време, при топло време през лятото, почти не се появява. - Предимно се появява когато се включи от D на R (задна), но в някои случаи съм го забелязвал при бавно каране на D (30 - 40 km/h), доста рядко. - Ако колата се кара всеки ден при топло време, може и да не се появи с месеци. Доста е досаден при градско каране след неизползване на колата. Бях решил, че е възможно да е слаба връзка с някои от куплунги, но така и не успявам да намеря време, да ги разскача и да ги напръскам с контактен спрей, но не знам доколко би помогнало това. Видях препоръката на @Ivan_Ch, но нямам от къде да намеря друго ECU с което да пробвам, а и доколкото разбрах имобилайзера се намира в ECU-то, което значи, че трябва да се смени и запалването + ключалката (ако ключа е друг). Попаднах на тази тема в руски форум, като човека казва следното: Цитат В итоге списываюсь с человеком у которого один в один проблема как у меня, такая же ошибка э/клапана Е, только "высокий сигнал" и он вылечил это заменой эбу. Ну чтоже, эбу, так эбу. На Драйве так же находил подобные посты и вышел на Михаила Michael-St, связался, обговорили детали и проблему. Выслал мне блок + залил тюн прошивку. И что вы думаете? Все огонь! Коробка работает, никаких ошибок, я рад как слон) Доколкото разбирам, човека е променил софтуера на ECU (може да не го разбирам правилно), но си мисля, че ако беше проблемен софтуер, много повече хора щяха да се натъкнат на този проблем, може и да греша! Въпрос към @Ivan_Ch: Как успя да решиш този проблем, чрез друго ECU и ключ ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ivan_Ch 341 #5 Отговорено 10 Януари Здравей. Реших проблема с друг компютър и с диагностика го обучих да пали с моя ключ. От кой град си колега? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
martinhristov 60 #6 Отговорено понеделник в 19:35 Здравейте! Благодаря за отговора @Ivan_Ch, от Габрово съм, но по-често пребивавам в София. Има развитие по проблема, като го споделям с уговорката, че съм карал колата няколко дни след това и не мога да бъда сигурен дали проблема е решен за постоянно. След като прочетох отговора на @Ivan_Ch, заедно с насоките от руският форум, който съм посочил в линка по-горе, реших, че проблема наистина е компютъра, а и това, че проблема се появява при студено и влажно време ме наведе повече на електрическата част. Преди няколко дни реших да направя следното: - Разкачих компютъра на мотора и кутията следвайки следното видео. - Отворих кутията (на компютъра), нямаше никакви следи от корозия или оксидация, нито по кутията, нито по буксите. Изглеждаше както е излязал от завода. - Купих изопропилов алкохол, използван често за почистване на печатни платки. С него и четка за зъби почистих платката (и от двете страни). - Буксите ги напръсках обилно с контактен спрей. За няколко дни (в студено време) проблема не се е появявал. Имам съмнения, че проблема е просто от годините на колата и буксите свързващи компютъра, отколкото самият компютър. Надявам се да съм помогнал на някой! 3 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
blajko 3 #7 Отговорено вчера в 18:34 Здравейте, колеги. Моята кола ми даде грешка Р0983 "shift solenoid valve D high input" като светнат лампите трудно превключва и то с тласък. Смятам да опресня маслото, но въпросът ми е къде се намират соленоидите? Отвън на кутията или вътре. Ако са вътре маслото източва ли се? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
blajko 3 #8 Отговорено преди 9 часа Какъв е парт номера на соленоид D Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 350 #9 Отговорено преди 8 часа (Редактирано) Този соленоид за който питаш се намира вътре в кутията, достъпът до него е след отваряне на кутията. За разлика от другите автомати, този на Хонда Акорд (и не само) 7-ма генерация клапанното тяло заедно с повечето соленоиди се намират вътре, смяна и почистване става само след пълно разглобяване. Производствения код на твоята кутия е MCTA, ако искаш търси подробно инфо със схеми, за да си сигурен че точно този който търсиш е вътре, защото има два и отвън. Доколкото си спомням соленоиди А и B са отвън на кутията, а всички останали са вътре, както ти писах по-горе. Според мен, не "обвинявай" прибързано самия соленоид, възможно е да имаш прекъснат кабел, проблем в конекторите откъм кутията или ЕКУ-то, всичко това заедно с проверка за изгорял соленоид може да се провери без отваряне ако имаш умения и налични схеми. Ако се наложи отваряне малиии! там вече се гледа всичко, ама дали някой ги прави в БГ не знам. Аз се мъчих преди години но ми трябваха два специални инструмента и много се измъчих, другия въпрос е че лагери, части, уплътнения и други консумативи са много скъпи, пък и не се намират тук. Редактирано преди 8 часа от CCord 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ivan_Ch 341 #10 Отговорено преди 4 часа @blajko през конекторите на компютъра можеш да изтестваш дали соленоидните клапани работят. Трябва ти само мултиметър и свободно време. По-нагоре в темата към качил линк към сайт с описание как става проверката. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1450 #11 Отговорено преди 3 часа (Редактирано) @blajko Ако може да помогне: Р0983 (P0983) показва „висок вход“ или електрически проблем (отворено/късо съединение) във веригата на соленоида за превключване D (S4) на трансмисията, открит от ECM, причиняващ потенциално рязко превключване, загуба на предавка или режим на накуцване, често отстранявани чрез проверка на течността, проверка на окабеляването/конекторите за повреди/корозия, тестване на съпротивлението на соленоида (около 11-15 ома) и евентуално подмяна на соленоида или ремонт на кабелния сноп. Какво означава: Компютърът на вашето превозно средство (ECM/TCM) открива електрически проблем, като късо съединение или прекъсване, във веригата на соленоида за превключване на предавките „D“ (S4). Този соленоид контролира смяната на предавките, особено на по-високите предавки (като 5-та/6-та при някои трансмисии). ECM задава кода и светва индикатора за проверка на двигателя (MIL). Чести симптоми: Рязко или неравномерно превключване. Превозното средство е заседнало на определена предавка (често не успява да превключи на 5-та/6-та). Трансмисия в режим „безопасно при отказ“ или „куц“ (може да се наложи ръчно превключване). Стъпки за отстраняване на неизправности: Проверете трансмисионната течност: Ниското ниво или замърсената течност може да повлияе на работата на соленоида; проверете нивото и състоянието ѝ. Проверка на окабеляването и конекторите: Потърсете корозирали, повредени или разхлабени проводници/конектори за соленоида S4. Тестово съпротивление на соленоида (S4): Изключете конектора на предавателния кабел. Измерете съпротивлението между клемата S4 и заземяването на корпуса (обикновено 11-15 ома при 20°C). Ако съпротивлението е твърде ниско (късо съединение) или твърде високо (отворено), соленоидът може да е повреден. Тест на кабелния сноп: Проверете за непрекъснатост и късо съединение в кабелния сноп между соленоида и ECM. Проверка на соленоида (ако е наличен): Проверете за правилно съпротивление и се уверете, че се чува щракване при подаване на захранване (ако е възможно). Потенциални поправки: Поправете или сменете повредените кабели/конектори. Сменете дефектния соленоид за превключване D (S4). Промийте трансмисионната течност и филтъра, ако състоянието на течността е лошо. В редки случаи самият ECM може да е дефектен. И още малко: Код за грешка P0983 означава "Shift Solenoid 'D' Control Circuit High" (Високо напрежение в управляващата верига на превключващ соленоид „D“). Това показва, че контролният модул на трансмисията (TCM) е открил необичайно високо съпротивление или напрежение във веригата, която управлява соленоид D (често обозначаван като S4). Основни причини Дефектен соленоид D: Най-честата причина е вътрешно прекъсване или късо съединение в самия соленоид. Проблеми с окабеляването: Наранени кабели, корозирали конектори или хлабави връзки между TCM и трансмисията. Замърсено масло: Изключително замърсена трансмисионна течност може да блокира работата на соленоида, въпреки че кодът за „висок вход“ обикновено е електрически. Проблем с TCM: В редки случаи дефект в самия контролен модул може да изпраща грешни сигнали. Симптоми Светещ "Check Engine": Лампата за двигателя ще се включи веднага. Мигащ индикатор "D": При модели на Honda често индикаторът за предавка мига, сигнализирайки за проблем с трансмисията. Проблеми при превключване: Твърдо включване на предавките, приплъзване или невъзможност за превключване на определени предавки (например 5-а и 6-а при 6-степенни кутии на Toyota). Авариен режим (Limp Mode): Трансмисията може да се заключи на една предавка (обикновено 3-та), за да предотврати повреда. Стъпки за диагностика и ремонт Проверка на маслото: Проверете нивото и състоянието на трансмисионната течност. Проверка на окабеляването: Инспектирайте външните конектори за корозия или скъсани кабели. Замерване на съпротивлението: Използвайте мултицет, за да проверите съпротивлението на соленоида директно на буксата на трансмисията. Нормалното съпротивление обикновено е между 11 и 15 Ω при 20°C (спецификациите варират според модела). Смяна на соленоида: Ако съпротивлението е извън нормите (например безкрайно голямо при прекъсната верига), соленоидът трябва да се замени. Това успях да изровя. Редактирано преди 3 часа от Митко Йотов 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове