Jump to content

Recommended Posts

Здравейте на всички,

Надявам се темата да не препокрива друга или поне аз не успях да открия подобна!

Детайли за автомобила:

Хонда Акорд 2.4 2003г. комби

Двигател: K24A3 

Ск.кутия: автоматична

Шаси: CM2

Номер на рама: JHMCM28803C202835

Вече няколко пъти се случва следното при запалване на автомобила, след като е престоял кратко време без да е работил, времето варира от 15 мин до няколко часа. 

При запалване двигателя регистрира грешка P0985 или по Хонда спецификация 63-1 която по дефиниция е следната:

P0985: Shift Solenoid “E” Control Circuit Low OBD-II Trouble Code

- Светва Check Engine

- Индикатора на скоростите започва да мига, което индикира, че кутия влиза в авариен режим (не съм сигурен, може да греша)

- Светват VSA и ABS индикаторите.

При изгасване и запалване отново на двигателя (в рамките на 10 сек), ABS и VSА индикаторите изгасват и кутията излиза от авариен режим, единствено Check Engine остава да свети, но след няколко километра изгасва и той.

След като свързах HDS за да прочета грешките от кутията и ABS модулите (грешките от двигателя ги прочетох с китайски bluetooth адаптер), отчетената грешка за двигателя и кутията е вече споменатата, а за ABS модула е 83-1 по спецификация на Хонда (не мисля, че има OBD аналог, може да греша).

Не съм сигурен, но двете грешки в управлението на компютъра и в управлението на ABS би трябвало да са свързани, щом се появяват по едно и също време при стартиране. 

HDS предлага опция за тестване на Solenoid E, за който индикира грешката, това и направих, теста трае 30 секунди, като HDS включва и изключва този solenoid. При теста се чува включването и изключването на solenoid-а от кутията, не забелязах нищо нередно.

Проблема се появява почти хаотично, не мога да забележа никаква закономерност за появяването му.

Понеже грешката е свързана с напрежение, генератора и стартера са рециклирани, зареждането на акумулатора е 14.4V при празен ход.

Прикачам и снимки от HDS, извинявам се, че не са screenshots, надявам се да са четими.

Поздрави!

IMG_20240329_111657.jpg

IMG_20240329_111838.jpg

IMG_20240329_113646.jpg

IMG_20240329_113651.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

83-1 ти се е появила, защото си търкал грешки с китаеца.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://omanual.ru/Honda/Accord/7/R00/HTML/02/SEA3E02K77100090985FART00.HTML

Алгоритъм за проверка на възможните причини. За мен проблема е в компютъра. Преди време се сблъсках с това. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Честита нова година на всички!

Извинявам се, че не съм отговорил в темата дълго време!

Колата се кара предимно на дълги разстояния и този проблем си остана, но не е бил пречка, просто го приех.

Кутията няма абсолютно никакви други проблеми, включва перфектно, потегля плавно. С течение на времето открих следните закономерности:

- Проблема се появява при дълго не ползване на колата. Повече от 3 дни.

- Ясно изявен е при студено време, при топло време през лятото, почти не се появява.

- Предимно се появява когато се включи от D на R (задна), но в някои случаи съм го забелязвал при бавно каране на D (30 - 40 km/h), доста рядко.

- Ако колата се кара всеки ден при топло време, може и да не се появи с месеци.

Доста е досаден при градско каране след неизползване на колата. Бях решил, че е възможно да е слаба връзка с някои от куплунги, но така и не успявам да намеря време, да ги разскача и да ги напръскам с контактен спрей, но не знам доколко би помогнало това.

Видях препоръката на @Ivan_Ch, но нямам от къде да намеря друго ECU с което да пробвам, а и доколкото разбрах имобилайзера се намира в ECU-то, което значи, че трябва да се смени и запалването + ключалката (ако ключа е друг).

Попаднах на тази тема в руски форум, като човека казва следното:

Цитат

В итоге списываюсь с человеком у которого один в один проблема как у меня, такая же ошибка э/клапана Е, только "высокий сигнал" и он вылечил это заменой эбу. Ну чтоже, эбу, так эбу. На Драйве так же находил подобные посты и вышел на Михаила Michael-St, связался, обговорили детали и проблему. Выслал мне блок + залил тюн прошивку. И что вы думаете? Все огонь! Коробка работает, никаких ошибок, я рад как слон)

Доколкото разбирам, човека е променил софтуера на ECU (може да не го разбирам правилно), но си мисля, че ако беше проблемен софтуер, много повече хора щяха да се натъкнат на този проблем, може и да греша!

Въпрос към @Ivan_Ch:

Как успя да решиш този проблем, чрез друго ECU и ключ ? 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Реших проблема с друг компютър и с диагностика го обучих да пали с моя ключ. От кой град си колега?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Благодаря за отговора @Ivan_Ch, от Габрово съм, но по-често пребивавам в София.

Има развитие по проблема, като го споделям с уговорката, че съм карал колата няколко дни след това и не мога да бъда сигурен дали проблема е решен за постоянно.

След като прочетох отговора на @Ivan_Ch, заедно с насоките от руският форум, който съм посочил в линка по-горе, реших, че проблема наистина е компютъра, а и това, че проблема се появява при студено и влажно време ме наведе повече на електрическата част.

Преди няколко дни реших да направя следното:

- Разкачих компютъра на мотора и кутията следвайки следното видео.

- Отворих кутията (на компютъра), нямаше никакви следи от корозия или оксидация, нито по кутията, нито по буксите. Изглеждаше както е излязал от завода.

- Купих изопропилов алкохол, използван често за почистване на печатни платки. С него и четка за зъби почистих платката (и от двете страни). 

- Буксите ги напръсках обилно с контактен спрей.

За няколко дни (в студено време) проблема не се е появявал. Имам съмнения, че проблема е просто от годините на колата и буксите свързващи компютъра, отколкото самият компютър.

Надявам се да съм помогнал на някой!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, колеги. Моята кола ми даде грешка Р0983 "shift solenoid valve D high input" като светнат лампите трудно превключва и то с тласък. Смятам да опресня маслото, но въпросът ми е къде се намират соленоидите? Отвън на кутията или вътре. Ако са вътре маслото източва ли се?

IMG_5753.jpeg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв е парт номера на соленоид D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този соленоид за който питаш се намира вътре в кутията, достъпът до него е след отваряне на кутията. За разлика от другите автомати, този на Хонда Акорд (и не само) 7-ма генерация клапанното тяло заедно с повечето соленоиди се намират вътре, смяна и почистване става само след пълно разглобяване.

Производствения код на твоята кутия е  MCTA, ако искаш търси подробно инфо със схеми, за да си сигурен че точно този който търсиш е вътре, защото има два и отвън.  Доколкото си спомням соленоиди А  и  B са отвън на кутията, а всички останали са вътре, както ти писах по-горе.  

Според мен, не "обвинявай" прибързано самия соленоид, възможно е да имаш прекъснат кабел, проблем в конекторите откъм кутията или ЕКУ-то, всичко това заедно с проверка за изгорял соленоид може да се провери без отваряне ако имаш умения и налични схеми. 

Ако се наложи отваряне малиии! там вече се гледа всичко, ама дали някой ги прави в БГ не знам. Аз се мъчих преди години но ми трябваха два специални инструмента и много се измъчих, другия въпрос е че лагери, части, уплътнения и други консумативи са много скъпи, пък и не се намират тук. 

Редактирано от CCord
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@blajko през конекторите на компютъра можеш да изтестваш дали соленоидните клапани работят. Трябва ти само мултиметър и свободно време. По-нагоре в темата към качил линк към сайт с описание как става проверката.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@blajko  Ако може да помогне:

Р0983 (P0983) показва „висок вход“ или електрически проблем (отворено/късо съединение) във веригата на соленоида за превключване D (S4) на трансмисията, открит от ECM, причиняващ потенциално рязко превключване, загуба на предавка или режим на накуцване, често отстранявани чрез проверка на течността, проверка на окабеляването/конекторите за повреди/корозия, тестване на съпротивлението на соленоида (около 11-15 ома) и евентуално подмяна на соленоида или ремонт на кабелния сноп.

Какво означава:

Компютърът на вашето превозно средство (ECM/TCM) открива електрически проблем, като късо съединение или прекъсване, във веригата на соленоида за превключване на предавките „D“ (S4).

Този соленоид контролира смяната на предавките, особено на по-високите предавки (като 5-та/6-та при някои трансмисии).

ECM задава кода и светва индикатора за проверка на двигателя (MIL). 

Чести симптоми:

Рязко или неравномерно превключване.

Превозното средство е заседнало на определена предавка (често не успява да превключи на 5-та/6-та).

Трансмисия в режим „безопасно при отказ“ или „куц“ (може да се наложи ръчно превключване). 

Стъпки за отстраняване на неизправности:

Проверете трансмисионната течност: Ниското ниво или замърсената течност може да повлияе на работата на соленоида; проверете нивото и състоянието ѝ.

Проверка на окабеляването и конекторите: Потърсете корозирали, повредени или разхлабени проводници/конектори за соленоида S4.

Тестово съпротивление на соленоида (S4):

Изключете конектора на предавателния кабел.

Измерете съпротивлението между клемата S4 и заземяването на корпуса (обикновено 11-15 ома при 20°C).

Ако съпротивлението е твърде ниско (късо съединение) или твърде високо (отворено), соленоидът може да е повреден.

Тест на кабелния сноп: Проверете за непрекъснатост и късо съединение в кабелния сноп между соленоида и ECM.

Проверка на соленоида (ако е наличен): Проверете за правилно съпротивление и се уверете, че се чува щракване при подаване на захранване (ако е възможно). 

Потенциални поправки:

Поправете или сменете повредените кабели/конектори.

Сменете дефектния соленоид за превключване D (S4).

Промийте трансмисионната течност и филтъра, ако състоянието на течността е лошо.

В редки случаи самият ECM може да е дефектен. 

И още малко:

Код за грешка P0983 означава "Shift Solenoid 'D' Control Circuit High" (Високо напрежение в управляващата верига на превключващ соленоид „D“). Това показва, че контролният модул на трансмисията (TCM) е открил необичайно високо съпротивление или напрежение във веригата, която управлява соленоид D (често обозначаван като S4). 

Основни причини

Дефектен соленоид D: Най-честата причина е вътрешно прекъсване или късо съединение в самия соленоид.

Проблеми с окабеляването: Наранени кабели, корозирали конектори или хлабави връзки между TCM и трансмисията.

Замърсено масло: Изключително замърсена трансмисионна течност може да блокира работата на соленоида, въпреки че кодът за „висок вход“ обикновено е електрически.

Проблем с TCM: В редки случаи дефект в самия контролен модул може да изпраща грешни сигнали. 

Симптоми

Светещ "Check Engine": Лампата за двигателя ще се включи веднага.

Мигащ индикатор "D": При модели на Honda често индикаторът за предавка мига, сигнализирайки за проблем с трансмисията.

Проблеми при превключване: Твърдо включване на предавките, приплъзване или невъзможност за превключване на определени предавки (например 5-а и 6-а при 6-степенни кутии на Toyota).

Авариен режим (Limp Mode): Трансмисията може да се заключи на една предавка (обикновено 3-та), за да предотврати повреда. 

Стъпки за диагностика и ремонт

Проверка на маслото: Проверете нивото и състоянието на трансмисионната течност.

Проверка на окабеляването: Инспектирайте външните конектори за корозия или скъсани кабели.

Замерване на съпротивлението: Използвайте мултицет, за да проверите съпротивлението на соленоида директно на буксата на трансмисията. Нормалното съпротивление обикновено е между 11 и 15 Ω при 20°C (спецификациите варират според модела).

Смяна на соленоида: Ако съпротивлението е извън нормите (например безкрайно голямо при прекъсната верига), соленоидът трябва да се замени. 

Това успях да изровя.

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...