Jump to content
JHM

Интересни факти

Recommended Posts

image.thumb.png.0a3e3948a2b783b288d2394beb1049bf.pngimage.thumb.png.7d95410817564b601f3c0ae286d2a02c.pngimage.thumb.png.95c64668fcdcf5e0cbf4ad072f6238ee.pngimage.thumb.png.f7d76a553f6cefcb477d2634328af272.png

Пустинята на призрачните кораби
Само преди 30 години Аралско море беше четвъртата по големина вътрешна водна маса на планетата, обхващаща 26 000 квадратни мили между Казахстан и Узбекистан. Това древно море е било толкова обширно, че дори Александър Велики се е борил да го прекоси. Подкрепяше процъфтяващата риболовна индустрия и привличаше летовници в своите крайбрежни спа градове. Въпреки това, Аралско море започна да се свива драстично през 60-те години на миналия век поради съветските проекти за напояване, които отклониха захранващите го реки за напояване на памукови и оризови полета. До 80-те години на миналия век той е загубил половината си обем, а до 2010-те години е почти напълно сух.
Последствията бяха опустошителни. Колапсът на риболовната индустрия доведе до икономически затруднения за общностите и някога процъфтяващите пристанища останаха блокирани в пустиня. Днес Аралско море е известно като „Пустинята на корабите-призраци“, с ръждясали корпуси и разпадаща се инфраструктура, осеяла безплодния пейзаж, служейки като натрапчиви напомняния за предишната му слава.
Въздействието върху околната среда също е дълбоко. Откритото морско дъно се е превърнало в пустинята Аралкум, произвеждайки токсичен прах, съдържащ сол, пестициди и други химикали. Това доведе до сериозни здравословни проблеми в региона, включително респираторни заболявания и рак.
Усилията за съживяване на Аралско море са в ход от години, с известен успех в северната част на морето поради язовир, построен от Казахстан, който леко повиши нивата на водата. Въпреки това южната част остава до голяма степен пуста, демонстрирайки огромните щети, причинени от човешка намеса.
Тази трансформация на Аралско море в пустиня е ярък пример за екологичните последици от неустойчивите практики за управление на водите, илюстрирайки деликатния баланс между развитие и опазване на околната среда.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

image.thumb.png.a0d865c2626ccff7ce08a0a73ff10b0a.png

Слънчев бряг 1974 година

Български спасител и чужденка летовничка на плажа...

 

Знаете ли от къде идва прякорът „гларус” на морските свалячи от годините на социализма у нас...?

Според варненския дългогодишен спасител Божидар Банков, който започва кариерата си през 1963 г. на Златни пясъци, истинските свалячи са били общите работници в курорта.

„По цял ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на някоя чужденка, макар да е забранено. Милицията обаче не спеше. Бяха пратили две момичета под прикритие в хотел “Гларус”. Че са агентки ни каза барманът. Общаците обаче не знаеха. И една августовска вечер през 1964 г. милицията хвана няколко нашенци на калъп с чехкинчета. На другия ден в. “Народно дело” написа, че в “Гларус” изловили “гларуси”. И така се роди новото име на свалячите на плажа”, разказва Божо.

В спомените му най-атрактивни остават чехкините и немкините. За рускините казва, че били най-непристъпни, понеже ходели по групи, а най-ниско ниво в рейтинга му от онези години са полякините, само будалите се били занимавали с тях, но иначе били добри търговци на парфюмчета “Бич може”, “Пани Валевска” и кремове „Нивеа” – изключително дефицитни продукти по времето на соца.

От в-к „Труд”

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли, че само на три мили един от друг се намират два острова, между които има 21-часова разлика във времето? Това са Остров Утре (Русия) и Остров Вчера (САЩ), които са разделени от международната линия за дати, преминаваща през Тихия океан

Тази въображаема линия отбелязва границата между един календарен ден и следващия, и когато я пресечете, времето сякаш се „премества“ напред или назад с цял ден. Ако сте на Остров Утре и решите да преминете линията, ще се озовете на Остров Вчера, „пътувайки“ назад във времето с 21 часа. И обратното - от Остров Вчера, отивайки на Остров Утре се „придвижвате“ с 21 часа напред

Това е само един от многото примери как географията може да създаде удивителни и забавни аномалии. Тези острови са част от по-голямата група Диомидови острови в Беринговия пролив, които също така играят важна роля в историята на САЩ и Русия.

Западният остров, Голям Диомид, е руска територия (Чукотка). Там се намира най-източната точка на Русия.

Източният остров, Малък Диомид, е територия на САЩ, в щата Аляска. На него е разположено ескимоското село Диомид със 135 местни жители ескимоси. Има училище и магазин, а пощата се доставя с вертолет при хубаво време.

От 1989 г. между Съединените щати и СССР (сега Русия) е сключено споразумение за безвизови пътувания на местни жители, които да се посещават едни други.

Още един интересен факт: международната линия за дати не е напълно права линия. Тя се извива около различни държави и територии, за да избегне разделянето на нации или региони в различни дни, което би създало големи неудобства.

Светът е наистина сложен и разнообразен, изпълнен с такива интересни географски факти, които ни показват колко невероятно място е той!

457321236_930468935775163_5672609166245003926_n.thumb.jpg.56c45afc27ba5134f89ba79136bf6756.jpg

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заснемането на първия филм „Междузвездни войни: Нова надежда“ (1977 г.) включва модел на космически кораб с дължина 1.5 м. По него има доста части от автомобили, включително и от болиди от Формула 1. Има цилиндрови блокове, изпускателни тръби, трансмисионни компоненти и много други.

Едва ли са ги макетирали. По-скоро са от китове на модели за сглобяване.

Но при вглеждане (с очите на авто фенове), се разпознават различни детайли.

Оригиналният Millennium Falcon е показан само в първия филм. Следващият филм, "Империята отвръща на удара" (1980), използва различно оформление, по-малък по размер макет, който е с модифициран дизайн.

 

1 (1).webp 1 (2).webp

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връх Препикана могила се намира на изток от Кремиковци.

Пръдльова чука пък е в близост до Чурек – друго доста интересно наименование. Селото е на 26 км от София, на територията на община Елин Пелин. Интересно е, че най-високия връх на Люлин планина пък се казва Дупевица (1256метра).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...