Civic Owner 8 #1 Публикувано 7 Юни, 2020 (Редактирано) Извинявам се предварително, но нищо не намирам с търсачката. Има ли това црв лампа за резерва за горивото ? Искам да замеря разхода по-точно и ми се иска да я карам няколко пъти докато светне лампата, ако има такава. Дали има такава лампа на втора генерация ? Никога не съм карал колата под четвърт резервоар и не знам, но както казах, искам да си засека по-точно разхода, пък и ще е полезно да знам дали има. Просто не ми се ще да угасне на пътя в един момент, пък аз да очаквам някаква индикация... Благодаря предварително. Редактирано 7 Юни, 2020 от Civic Owner 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1845 #2 Отговорено 7 Юни, 2020 Има си лампа, но ако искаш да си засичаш по-точно разхода, не е необходимо да караш чак до резервата, а просто елементарното засичане пълен/пълен до капачка и смяташ. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1554 #3 Отговорено 8 Юни, 2020 ^ Само да допълня По принцип, разход се мери по един и същи маршрут в двете посоки. Ако искаш да е много точно, трябва да караш 50/50, т..е. колкото градско, толкова и магистрала. Иначе, можеш да замериш отделно градско, отделно магистрала и да смяташ. Лампата не светва изведнъж ярко. Първо започва да премигва, после светва слабо постоянно и се усилва. Момента на премигване не е един и същ. Влияе се от наклона на колата. Не помня как точно беше, но да кажем, ако караш на спускане ще започне да мига и ще изгасне, ако започнеш да се изкачваш (или обратното). Това при едно и също количество гориво. Лампата започва да мига, когато стрелката докосне чертичката на нулата. От този момент, до момента на пълно светване, резервоарът събира около 50л +/- 3/5л. Значи остават ти около 10л резерва. Поне така е при мен - К20А4 автоматик. Карай спокойно, докато стрелката стигне чертичката нула. Ако не е започнала да премигва, значи е изгоряла. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Civic Owner 8 #4 Отговорено 8 Юни, 2020 Благодаря за информацията. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 185 #5 Отговорено 8 Юни, 2020 Преди 6 часа, Krasi-mir написа: Значи остават ти около 10л резерва При мен (IV ген) лампата не бе светнала (в ръководството пише ,че светва при оставащи 8,5 л) и като я напълних се оказа че съм имал 10 л. До тук всичко наред , но в същото време бор компютъра показваше оставащи 45 км? Т.е. няма как с 10 л в резервоара да мина само 45 км.Тъпо е но ,да не би при светване на лампа/сигнализация компа да започва ново броене? А по принцип е бордкомпа е изключително прецизен.Идеи? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1554 #6 Отговорено 8 Юни, 2020 (Редактирано) Моят резервоар събира 60. Ама това ако е сух. В момента, когато започва да мига лампата доливам почти 50л. При постоянно светеща лампа доливам малко кад 50л. Най-много до 55л съм доливал. Нямам борд компютър. По принцип, сондата не може да издърпа горивото до последна капка. Може би компютъра така е настроен, т.е. казано му е да показва, че можеш да изминеш 45км, въпреки че в резервоара имаш повече гориво. Контролната лампа не е точен измервателен уред за разход на гориво. Тя нито показва, колко си изгорил, нито още колко км ще минеш с оставащото гориво. Единствената цел на лампата е да ти каже, че трябва да заредиш. Положението с борд компютъра явно е същото. Имаш 10л оставащи в резервоара, а той вика, че можеш да минеш 45км. На него така му е казано - щом светне лампата, показваш 45км. Гаранция, че ще минеш толкова. Всеки километър над 45 си е риск. Производителят на колата един вид си "връзва гащите". Не можеш да го осъдиш, че те е излъгал, ако е казал оставащи 80км, а ти си изминал 49 и си угаснал. Нещо друго - 45км може да е предполагаемото разстояние за изминаване при пълно натоварване на двг. Яко градско и стръмен баир например. Редактирано 8 Юни, 2020 от Krasi-mir 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 401 #7 Отговорено 8 Юни, 2020 Преди 18 часа, Emicha написа: Има си лампа, но ако искаш да си засичаш по-точно разхода, не е необходимо да караш чак до резервата, а просто елементарното засичане пълен/пълен до капачка и смяташ. И това няколко пъти (а най-добре постоянно) и с усредняване ще получиш точния разход. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 311 #8 Отговорено 8 Юни, 2020 Преди 5 часа, AzSum написа: При мен (IV ген) лампата не бе светнала (в ръководството пише ,че светва при оставащи 8,5 л) и като я напълних се оказа че съм имал 10 л. До тук всичко наред , но в същото време бор компютъра показваше оставащи 45 км? Т.е. няма как с 10 л в резервоара да мина само 45 км.Тъпо е но ,да не би при светване на лампа/сигнализация компа да започва ново броене? А по принцип е бордкомпа е изключително прецизен.Идеи? На съвременните автомобили като твоя колега компютъра е настроен да не отчита последните примерно 5 литра с които може да измине още 50 до 100км. Това е направено с цел по малко идиоти да остават без гориво на пътя. Сложи една туба бензин в багажника и пробвай. 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 185 #9 Отговорено 9 Юни, 2020 Благодаря. Това с тубата никога няма да го направя По принцип съм човек, който чете ръководствата и иска да знае потенциала и възможностите на всяко устройство и техника с която разполага. И понеже неколкократно при засечка пълно-пълно установих,че компютъра е доста прецизен не можех да си обясня тия 45 км, които показваше. Сега ,както в казармата може да драсна още един Х в "календара" на оставащите неизвестни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #10 Отговорено 9 Юни, 2020 Здрасти, колега, При Акорда (10 години по-стар борд компютър и вероятно по-различен алгоритъм), оставащите километри ги изписва като изчислява чрез наличното количество в резервоара и среден пробег от последните ХХ километра, или ХХ минути, или комбинация от двете. Например ако съм карал само градско и ми остават 20 литра, с пробег 8/100, може да пише оставащи 250 км. Ако в този момент изляза извънградско и карам равномерно (круз-контрол), след 15 минути средният разход за последните 15 минути може да падне на 4.5/100. Ще са ми останали 18 литра примерно и борд-компютъра преизчислява с новия среден разход от последния период. Оставащите ще скочат на 300 и отгоре. Това много пъти ми се е случвало, както и обратното - ако карам извънградско, влизам градско в задръстване и оставащите рязко падат от 300 на 160 примерно. Ако няма промяна в алгоритъма, тези 45 км са много относително число. Също така, при мен дори да пише оставащи 0, колата продължава да се движи, а стрелката сочи по-малко от 0. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1554 #11 Отговорено 9 Юни, 2020 преди 21 минути, ogi28b написа: ... оставащите километри ги изписва като изчислява чрез наличното количество в резервоара и среден пробег от последните ХХ километра, или ХХ минути, или комбинация от двете. ... Това ми напомни, че и на Сивик 9 работи по същия начин. На база последните няколко засечени моментни разходи, изчислява, колко ще минеш с наличното в резервоара гориво (не до последната капка). Както каза Оги, ако последните засичания са градско, ще покаже ХХкм, а като излезеш на магистралата, тези ХХкм ще се увеличат. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 185 #12 Отговорено 9 Юни, 2020 Здравейте @ogi28b и @Krasi-mir При мен принципа на работа е същия както е при вас,включително и на служебната ми кола, но случая не е такъв. Конкретно преди да заредя бях минал 160 км магистрала + около 12 км междуградски(които се явяват последни преди зареждането). Трип А (от последното зареждане беше 10,4 л/км, а Трип В(последния път откакто съм запалил двигателя) бе 8,6 мисля.В комбинация с това,че последните 12 км са със скорост около 70-80,т.е. няма как със 10 л в резервоара да показва оставащи 45 км. Предполагам че @vespa e прав и компютъра просто неглижира 5 л от общото количество в резервоара. Тогава вече цифрите се връзват по-добре. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
isullivan 166 #13 Отговорено 9 Юни, 2020 Off Topic Карал съм 20-30км на 0 оставащи на борд компютъра да тествам. Заредих 60.21 литра, според спецификацията резервоарът е с обем 65 литра, и да направено е така за да може по-малко хора да остават по пътищата. При мен лампата светва на 9-13 оставащи литри. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове