Jump to content
sneakyz

ПТП - смазана предница

Recommended Posts

Здравейте колеги,
 
Надявам се някой преминал по този път да ми даде съвет.
 
За огромно мое нещастие на 10-ти Април една жена ми отне предимството на кръговото на 4-ти км в София и направо ми помля предницата. Колата ми е 2006 Accord Tourer 2.4 Executive преди фейса.
 
Направо ми се реве като си помисля как всичко и бях сменил откъм течности, консумативи и т.н. Направо си беше перфектна, един технически или козметичен проблем нямаше, мислех да я карам поне 5-6г.
 
Бях в болница няколко дни, няколко месеца ще съм в болничен заради кръвоизливи в лявото ми око от пръснатия еърбег. За неимуществени правата си търся с адвокат.
 
За колата обаче отворих темата.
 
Имам каско само за кражба, така че отпада да си търся парите от моя застраховател. Виновната има ГО в ЕвроИнс. Идваха на оглед, писаха, карах я в ЮбиКо на 2-ри оглед, оттам ми казаха, че ЕвроИнс са приели описаните щети като са отишли. Всички документи съм предал, така че от вчера тече двуседмичния срок за изплащане на щетите.
 
Забравих да си взема копие от описа на щетите от ЮбиКо, но при следващото ми ходене ще го направя. За да си добиете представа прикачвам снимка на колата. Казаха ми с оригинални части, че ремонтът ще е 15-20к лв, с неоригинални или втора употреба предполагам към 2 пъти по-малко, но дори и така ремонтът пак си е нерентабилен.

 

Не мога да спра да си мисля как ще ми преведат някакви абсурдни пари, които не знам даже дали ще са според обявена тотал щета. Безумно е как застрахователите не дават абсолютно никакви обоснования за това как са оценили щетите а просто ти превеждат някаква сума и ти казват 'оправяй се'.

 

Според вас има ли какво още мога да направя на този етап, и евентуално ако преведните ми пари са нищожно малко има ли смисъл да си търся правата и къде? Мога ли да изискам от застрахователя да ми представи документация, по която са описали как са оценили щетите? Не е ли логично те да са задължени да го правят...

 

 

П.С. Ще отворя отделна тема в Продавам, за които си търсят части за такър Акорд.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уфф... хич не е добре тази снимка, но важното е ти да се оправиш.

 

Всичките преговори трябва да бъдат направи с присъствието на адвокат и то такъв, който да разбира от тази неща.

Застрахователя може да ти предложи до 100% от текущата стойност на колата(по шваке), но с помоща на адвокат можеш да изкараш и още малко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата, че адвокатите които работят по ПТП работят само по неимуществени щети от това, което разбрах. На 2-мата на които звъннах и 2-мата ми викат 'няма смисъл защото застрахователят така или иначе ще я изплати според шваке-то и няма смисъл да съм си давал парите за адвокат за щетите по колата'.

 

Някой знае ли адвокат, който се занимава с имуществени щети по ПТП, който би ми помогнал?

 

От ЮбиКо тоя ми вика ако ти дадат '4-5к лв трябва да черпиш'...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не те плаша,но и 4-5к едва ли ще вземеш :ph34r: Търси части от някоя с десен волан и ще успееш да догодиш ремонта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как е окачването? Има ли усукване, и ако да, в каква степен е? Ако щетите по тези елементи не са тежки, или ако геометрията е запазена, или има нужда от малка настройка, аз бих послушал "полицая". Взимаш калник, броня с решетка, капак, фарове, казанчета и други дреболии от морга - за тези елементи на куп ще си искаш отстъпка. Пълно е с англичанки, никакъв проблем откъм съвместимост. Радиатор нов е около 400лв. с дехидратора, не оригинален. Направи си хубава сметка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

никой няма да опише мост шенкел или усукване в този вид, освен ако не е супер видно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кофти случка. Важното е, че си жив! 
Аз така 2012 претърпях птп не по моя вина с англичанката. 95та година. Имах каско, и сега имам. Дойдоха, писаха. 1300лв ми дадоха. А левия фар ми беше помлял казанчето на хидравликата, което е 10см зад него. Калник, капак, фар и казанче си купих. Останалото фена го оправи, Залепи бронята, разпъна леко роговете, нареди я и я пръсна. Стигнаха ми финансите на косъм. Тегаво намерих капак де, но както и да е. Добре, че компа на газовата ми беше от другата страна. 
Ония писа тогава доста неща за подмяна, в т.ч. и рогове и т.н. 
Лошото е, че от скоро са го направили така, че ако нещо ти е писано подмяна го искат после да им го дадеш. 

Януари на Цариградско един така тотализира фиат купето на един приятел. Той без каско и след два месеца ходене по мъките за тотал са му дали 1300лв и сега ще ги съди. Но пак за 20г кола говорим. Питай твойте застрахователи колко пари да очакваш все пак. Тези, дето правят огледи не вярвам да ти откажат информация. 

Все пак  изчакай да видиш колко пари и как ще е и тогава се активизирай. Виж да я погледне някой колата има ли усукване и решавай. В краен случай взимаш друга кола и така. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже в България всичко е лайна, добре омазани със сос по избор, ще получиш един гол..... Претърпяхме аналогично ПТП и при обявен тотал на чисто нов автомобил, чакаме пари вече 5та година. Съдихме ги  и спечелихме, но как може да вземеш пари от мутри, които са част от държавата??

Друг пример тук в Полша. Акорд 2006, за съжаление (сърцето ми се къса като видя намачкана хонда) с обявен тотал - изплатени 25к злоти или иначе казано около 12к лева и пазарна цена в момента около 28к. злоти. Жив и здрав да е, взе си същия автомобил човека.

Моят съвет - отивай по моргите и търси оригинални части от англичанки, не англичанки и тн. и си я прави. Това е хонда, цял живот ще я мислиш после. На мен все още ми е мъчно за предишната кола. Естествено, ако ремонтът ще ти излезе златен а пръскай на части и си вземи друга.

 

Успех, здраве и късмет в начинанието!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всеки случай не бързай да вземаш решение. Изчакай парите, както са те посъвтвали и други колеги. Провери колко ще ти струва, както вече казах направи си хубаво сметка. Не вземай крайни решения докато си афектиран, без да получиш няколко мнения по казусът ти, които да съпоставиш.

На баща ми за чисто нов японски автомобил, на червено един го удари странично в гумата откъм шофьора, в суматохата и шока, турчетата се сменили, понеже шофиралия бил без книжка, добре че имало свидетели. Важното е, че е нямало фатален край. Едвам взе 60% от пазарната цена, не помня компанията, беше преди доста време. Извода е, че в България не се кара нов автомобил, освен ако не си с текущата власт, дори връзки не те оправят ако не си с някой от властта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съчувствия колега, важното е, че ти си добре.

Преди години (изцяло моя вина) с висока скорост в дъжд ми занесе колата и забих предницата в мантинелата. Фарове, радиатори, калници, греди, мост, амортисьори и какво ли не... Имах каско и ми платиха 2500лв. по експертна отценка. С много обикаляне и мъки я оправих. Не бях много вътрешно като пари, но много загубено време. Карах я още 6 години и я продадох в почти отлично състояние!

Съвета ми е да не бързаш, виж какво ще дадат като пари и прецени. Гледай си здравето и без нерви.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя от ЕвроИнс още при 1-я оглед вика тая кола с каквито и части да се прави ще отидат поне 7-8к лева, което тогава ми вдъхна доверие, все пак има и 2 еърбега, табло, волан, шофьорски колан, преден прозорец, освен всичкия демидж отпред.

 

От ЮбиКо не ми казаха за осукване, питах как са предната ос и автоматичната скоростна кутия. Казаха, че и двете са си наред.

 

Звъннах на моя застраховател, казаха ми да се обадя утре в тяхна агенция и там щели да ми кажат каква е стойността на колата по шваке.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случката не е приятна ,но важното е, че се е разминало без жертви.

Относно въпроса ти:  щом нямаш Каско за щети, щетите се плащат, от Гражданската отговорност на виновния - както имуществените, така и не имуществените.

Не винаги, но има много случаи , когато изплатената щета  по Гражданска отговорност, е по голяма от такава по Каско /лично аз съм имал такъв случай/.

Има една подробност, след първия оглед при произшествието,след като опишете видните щети, караш колата в сервиз където ще я ремонтират и след разглобяването на повредените детайли, викаш застрахователите за втория оглед, за да се видят и опишат всички останали скрити щети.

Предполагам ,че в Юбико не са я разглобявали, а само са нахвърляли това което са видели, или предполагат че е заминало на първо четене.

След като ти излезе оценката  за щетата, трябва да ти кажат сумата, / ако е по-голяма от 1000лв. трябва да предоставиш и банкова сметка за да ти я преведат, иначе можеше да се получи и на каса/ , но ако не си съгласен с оценката,не взимаш парите и ще си направиш писмено заявление, че не си съгласен с тази сума и държиш да се направи нов оглед и нова експертна оценка. Обикновено след това, оценката  е по-висока.

Иначе, повредените части които трябва да се заменят с нови, ги плащат по възможно най-ниските цени на които се продават на пазара към момента на оценката / естествено забрави за оригинални и от Хонда - освен ако въпросната част не се предлага от никой друг вносител/.Ако калкулацията за ремонта им излезе по-скъпа от тотална щета, най-вероятно ще ти я платят, от 60 до 80% от стойността по Шваке към момента и съответно дали ще ти вземат или оставят колата.

Ако се опитат да шикалкавят или не си доволен  от обезщетението , / то няма как да си доволен /  , тогава ти трябва и адвокат.

Но ако можеш да преглътнеш някаква въпросна сума загуба, от това което си очаквал и това което ти предлагат - по добре го направи и не се занимавай да си късаш нервите.

Успех и бързо възстановяване. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лоша работа.

При мен беше подобно, но без air bag предно стъкло.

Рог-ът може и двата под бронята ако не са мръднали става за ремонт,но не знам с air bag-овете как ще стане те са доста скъпи.

 

Аз вземах броня от Хонда,защото идва в цвят на колата, радиатор на интеркулера втора ръка по обясними причини (нов е £1200),фар нов не от Хонда. Има едни пластмасови bracket държачи от двете страни на бронята и железни такива под фара (в тях се кликва бронята) тях си ги вземах от Хонда.

Аз лично видях зор с пръскалките на фаровете (едната само) и тях от Хонда вземах ама струва..........

Аз се оправих благополучно даже вземах някой лев отгоре благодарение на адвокат.

Без него и колата щяха да ми вземат и студена вода щях да си пийна.

Не се ядосвай.....наистина.

Аз не бях на себе си 10 дни и сега виждам, че е можело да не се паля чак толкова.

 

При мен случаят е в Англия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЮбиКо ми взеха 120лв за разглобяване и опис на щетите така че не би трябвало да са само видните на пръв поглед неща. Видните бяха на 1-я оглед с фотоапарат от човека от ЕвроИнс.

 

Ако не ми я платят като тотална щета тогава ще се посъветвам с адвокат.

 

Много ще съм благодарен на някой да ми препоръча адвокат, който му е помогнал за щети по кола по ГО при ПТП.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...