KDelchev 0 #1 Публикувано 1 Април, 2016 Здравейте колеги, От началото на месеца съм собственик на Хонда Джаз 1.4куб.см 2009 година. Мощността е 73kw. Два дни, след като я закупих, ходих в Общината, да я заведа на мое име, но от там ми обясниха че вече получавали информация за колата директно от КАТ и от мен не се искало да правя нищо. Днес получих писмо от Местни приходи и данъци за дължим данък в размер на 74лв. Въпросът ми е дали сумата е адекватна, предвид, че е под 100к.с. има действащ катализатор, а и доколкото знам тази сума трябва да е за оставащите 9 месеца до края на 2016, а не за пълна година. Възможно ли е да е писана без катализатор, или да има разминаване при заприхождаването в конските сили? Забравих да кажа, че съм от Бургас. Предварително благодаря на отзовалите се колеги! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KDelchev 0 #2 Отговорено 1 Април, 2016 Сега видях, че съм писал в грешния раздел за технически въпроси. Моля да ме извините, и нека модераторите преместят темата в обща дискусия. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vanax 87 #3 Отговорено 1 Април, 2016 Здравей, колега! Доколкото знам, всяка община има различни ставки за местни данъци и такси, независимо дали са такса смет, сгради или МПС. Определят се от местния общински съвет. Аз лично плащам по 56 лв. данък на година (с включената отстъпка от 5%), плащането го правя наведнъж и в кеш. Колата е Jazz 2003, 1,4, 83 к.с.. Преди време си изкарах официална справка от Хонда относно еко нормата, която при мен се оказа че е ЕВРО 4, което автоматично ми свали данъка с 30 лв. след като представих сертификата в данъчното. Изкарах си го, защото се оказа, че в КАТ не са ми го въвели в талона, някоя мързелива служителка я е мързяло явно да чете и пише, а в данъчното документи на колата не ми признахваха, само официален сертификат от фирмата производител. Цялата процедура по ваденето ми отне една седмица и 27 лв. (по спомен) през Бултрако чрез VIN номера на колата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KDelchev 0 #4 Отговорено 1 Април, 2016 Благодаря колега, подозирам същата ситуация с "мързеливата" служителка. Бесен съм, това е нелепо, колата регистрирах в КАТ15 мин преди кокошките да прключат... Сега ми се изясни ситуацията. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KDelchev 0 #5 Отговорено 1 Април, 2016 Явно някой държавен служител е бързал да си ходи в къщи...Сега какъв е реда за жалби, разчитам на помощта ви колеги? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pepur 175 #6 Отговорено 1 Април, 2016 Сбъркан е,според мен търсете проблема в Местни данъци и такси,там са го калкулирали като автомобил без катализатор(88лв) а трябва да е 44-45лв.Това не е грешка на Кат,там уформят регистрацията,данъка при първите.Успех,ще се справите.к Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 337 #7 Отговорено 2 Април, 2016 (Редактирано) Според това: http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html Данъка ти трябва да е 44.35 лв за година, ако си декларирал катализатор. Ако няма катализатор - двойно, т.е. 88.70 лв. Редактирано 2 Април, 2016 от DAN_DAN Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ИцоД 170 #8 Отговорено 2 Април, 2016 Колега /от Бургас/, много е възможно данъкът да е висок не заради пренебрегването на Евро4 или 5. Джазката ви е от по-новите /сравнително с колегата от Варна и моята/. Неговата е също 1.4, но кончетата са по -малко - 83. При теб са точно 100, така че може да са те бутнали в графата "над 100" /ако мине/. Моята е 2005-та /модел преди твоята/, 57 кв /78коня/ и вписан Евро4 в двата талона. Данъкът ми е около 32-35 лева. За всеки случай погледни в талоните ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KDelchev 0 #9 Отговорено 3 Април, 2016 Колега /от Бургас/, много е възможно данъкът да е висок не заради пренебрегването на Евро4 или 5. Джазката ви е от по-новите /сравнително с колегата от Варна и моята/. Неговата е също 1.4, но кончетата са по -малко - 83. При теб са точно 100, така че може да са те бутнали в графата "над 100" /ако мине/. Моята е 2005-та /модел преди твоята/, 57 кв /78коня/ и вписан Евро4 в двата талона. Данъкът ми е около 32-35 лева. За всеки случай погледни в талоните ! Здравей колега, и благодаря за мнението. Видях, че от КАТ, в талона не са писали Евро-норма и/или катализатор /има звездички, тоест липсва инфо/. Отделно съм убеден, че не е въпрос на "игра" с конските сили, защото в големия талон е 73kW, което по 1,34 к.с. на киловат, и респективно калкулацията за тези киловати е 97,82 к.с., няма как да ми я хързулнат в графа над 100к.с., просто математиката не излиза /не че нещо вече в Бг би ме учудило/?? Утре ще ходя в Общината, и ще пиша какво е станало.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icko_stanev 78 #10 Отговорено 3 Април, 2016 Колега, смята се по 1.36. Имам братовчед, който работи в КАТ и на въпроса ми "Защо не са ми писали евро нормата?" отговора беше "Нямаме техника, с която да проверими." или нещо от сорта. А иначе на служебната неуДачия го написаха, но беше чисто нова. За протокола - за моите 74 kw, т.е. 100.6 к.с. в Казанлък данъкът е 44 лв и стотинки. Платен преди седмица. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
icko22 58 #11 Отговорено 4 Април, 2016 Не знам защо се занимавате да смятате конски сили, в правилника за определяне на местни данъци и такси ясно е записано: на отстъпка имат право автомобли с мощност на двигателя до 74KW включително, никъде не се споменават, пресмятат и изчисляват конски сили. Също дали двигателя е евро 3 или 4 няма никакво значение, отстъпките които се ползват са както следва: катализатор и Евро 2 - 30%, Евро 3 и 4 - 40%, Евро 5 и 6 - 50%. От лични наблюдения мога да кажа че на 80% от регистрираните коли втора употреба в талона не е записан евростандарт тъй като базата данни на КАТ е доста бедна към момента откъм такава информация. Варианта за ползването на отстъпка е с представянето на сертификат в данъчното от представителството на съответната марка. Друг е въпроса че от Бултрако отново показват, колко са лакоми и какви кожодери са. Миналата година като регистрирах клиото на баща ми, просто отидох до най-близкото представителство на Рено и след 2мин. чакане напълно безплатно ми издадоха удостоверение за евростандарта на автомобила по номер на рама, а на колегата са му взели скромните 27лв за същото нещо. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове