Jump to content

boiskii

Фен
  • Мнения

    598
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    19

Всичко публикувано от boiskii

  1. Смених ги. Старите излезнаха непокътнати.
  2. https://apcshop.bg/lambda-sonda-pr1316326.html за D15Z6
  3. Това видео май дава отговора защо гресирането отзад не помага. Ползва се пластмасов сепаратор, а самата топка няма канали за гресиране. За да има принудително гресиране значи няма пластмасов сепаратор и съединението е метал-в-метал. От друга страна казват че, за да се прекърши конвенционалния шарнир с пластмасов сепаратор, най-вероятно маншона е бил скъсан и се е напълнил с гняс. Допълнително, за да не се стига до инцидент със скъсан шарнир се препоръчва редовна инспекция за появил се луфт. А ето как се рециклират/произвеждат шарнирите в едни такива полеви условия...
  4. Нещо много са изтънили дизайна от Хонда. Като гледам няма да остане място за гресьорката от абс гривната на карето или в най-добрия случай няма да може да се вкара маркуч за пълнене след като се вкара карето. Другото е че топката е направо херметична от дъното навън. Вкарвам грес и болта заклинва откъм маншона и става тегав за мърдане, а грес не излиза нагоре. Под дупката дето направих прозира зелен материал между топката и металния корпус. Може би тефлон или друг подобен материал, който стаква топката и я държи. Иначе грес си имаше вътре и болта не е ръждив. Но забелязах малка тръгнала бразда точно на ръба където свършва тесния край на маншона. Може би в напреднал стадий точно там се късат. Май ще бодна едни нови 555... Не става далаверата с тоя дизайн.
  5. Лагерите са набити. Апаратите изпечени на 200гр. за 1ч. Реших да пробвам да сложа гресьорки M6x1 на шарнирите. Ще е малко трудно като са на шенкелите, но ще пробвам.
  6. Имам подобен на въздух, но честно казано правия шлайф ми е много по-удобен за събаряне на ръжда или дялкане с карбидни фрезери. Още не съм тествал приставката за иглен чук, но на база ревюта очаквам да върши добра работа за чистене на едри люспи по купето и ходовата част. Иначе си взех готова хидравлична преса 20т. Прецених, че нямам време да си правя рамката сам.
  7. Гресьорката ще събори пазара на шарнири афтърмаркет, затова не ги слагат. 😃💩 Аз съм го мислил, че може да се присади такава на шарнири, външни кормилни накрайници, че дори и за вътрешните имам идея как ще стане. И си ги помпаш когато ти скимне.
  8. Реших да сменям направо двата лагера предвид обема работа по демонтаж. Подготвени за набиване на новата ми преса. Подготвих шенкелите за боя. Една много хубава идея за шарнирите: Има нужните чаркове за целта, но не знам дали ще имам време точно сега да сефтосам технологията за сервизен отвор за гресиране. Като минимум ще ги шприцна с нова грес с такаламита. Намерих си прилични ламарини за задните дискове от донор: Търся и предни, че моите са тръгнали и хич не ми се занимава да ги кърпя с толкова тънка ламаринка (но и това е някакъв краен вариант):
  9. Техниката с къртача работи. Справя се отлично и с ръждиви кръстати винтчета, като тези на шилдовете. И сега общо взето опрях до преса, за да се изкара фланеца от главината...
  10. Някой ползвал ли е подложки за амортисьорите на 5-та? Какви и от къде? От друга Хонда дали пасват? Идеята е максимално да се подвигне (не като офроуд пернишки голф, но едни 2-3-4см ще са добре дошли). Тия са за американската версия и не ставали за англичанката:
  11. Тавана е виснал и вече имам идея как ще го оправя. Само трябва да избера близък цвят плат. Днес се занимавах с предните спирачки и шенкели/главини/дискове. Камера за песъкоструй все още нямам, не ми е дошъл и игления чук, затова ги дялках с телената четка и дремела. Ползвах старите уплътнители за разделяне на зоната без боя. Цилиндрите изглеждат читави, без ръжда и деруги по работния участък. Ще се сменят само вътрешните семеринги + външните уплътнители. Водачите се движат добре и по тях няма да сменя нищо, освен слагането на нова грес. Търкане, обезмасляване, спрей вюрт и накрая боя за печки. Принципно тая боя я дават да се пече 1ч на 200гр за финално запечатване и гланц. Може да се разходя до село да ги бутна в готварската печка там за 1ч... Май открих виновника за шума в движение и по инерция, който идваше отпред вдясно. Уви, отделянето на главината с диска от шенкела е труден процес, особено когато са били заедно последните 26г. Охлабих 4-те болта, млатих ги с чука през вложка 12, като бяха навити почти докрай, с лека фуга, за да могат да отчупят ръждата като се бият. Главината не помръдна. Утре мисля да пробвам да ги млатя с големия къртач 50 джаула през такъв адаптер: Другия вариант е набързо да си спретна планираната 20т гаражна преса. Забелязах, че ми е покапал антифриз от дренажния болт на мотора. Май като го стягах освен че не смених дихтунгата забравих да намажа и резбата със силикон, както пише в книгата. Ще се точи, видяло се е...🔧
  12. Каза ми го човек, който продава катализатори. Посъветва, който се съмнява да отиде в най-близкия пункт за ГТП.
  13. До 2002г. не се търси катализатор.
  14. Баба Хонда мина изпита и вече е член на софийския Хонда клуб. За почерпка се сдоби с малко дискове, накладки и ремонтни комплекти за апаратите. Вчера отнесе и нови биалетки отпред, че старите се разпадаха и дясната буквално се разпадна на път и започна да лашка на метал. На лявата гледам малко се е пресукала едната гумичка, ама като сменям дисковете мога да пробвам да я наместя. От автомата дръпнах над 500мл масло да дойде на макс и веднага започна да включва по-добре. Одеве на пусната перка я изгасих и замерих след 1-2мин - пак лизваше горния ръб на макса. Ще смъкна още 50-100мл да падне под макса и да видя как ще е включването. За момента се въздържам от нови китайски соленоиди. Нека се разработи малко, че бая време е стояла, а и последните години изглежда не е карана много редовно.
  15. Днес се редим с бабата в КАТ ама ми казаха, че била много стара за нашия стандарт и ме напътиха към най-близкия магазин за нови коли. 😃 Не било тва, ми столичните каналджии се обидиха, че им нося фалшив Kaufvetrag между мен и немската лейди 31-ви набор, изготвен пред очите ми от монтански гаражен брокер на ГО. Трябвало да им занеса договор и фактура, за да пуснат старата лейди да замърсява чистия софийски въздух. Говорих с посредник по регистрациите, пратих му документите и клеймото от началника на столичната канализация, гласящо че трябва да се донесе договор и фактура, и човека каза че идната седмица ще съдейства да се разреши проблема. Ей, тва общество отхвърля различните и старите...:)
  16. Днес вместо сутрешно кафе монтаж на шаншон Гайката на долния шарнир така е запекла, че болта превъртя в шенкела. Наложи се да отворя от горния шарнир, да да измъкна полуоската. Засега ще е така, да мине КАТ. После ще играе горелката.
  17. Бабето е в луксозен старчески дом със сериозен акцент върху рехабилитацията 😁 Сондата е с присаден конектор от старата, монтирана на тръбата, а тръбата на колата. Преди да качвам катализатора и тръбите назад захванах да сменям скъсания маншон на дясно външно каре. Гайката на главината ме изненада с размера си и тичах до магазина за вложка 36. Карето е свалено. Утре в ранни зори го качвам и започвам да наливам течности. Накрая да ми остане профилактика на спирачките и живот и здраве петък в КАТ, че транзитките почти приключиха...и ще се глобяваме.
  18. Одеве смених уплътнителя на картера. Не беше на камък, но беше много залепнал за самия картер. От блока се отдели лесно. Гарнитурата я късах парче по парче и навивах на руло с клещи, за да падне. Претърках люпките отвън и пръснах Вюрт. Новия уплътнител е на Елринг, сложих силикон на указаните места и върнах обратно. Промих и тествах соленоидите. Съпротивлението на стайна температура беше в норма - 15 ома (норма 14-16). Захраних на 12в и започнах да цъкам. Първите прецъквания с атф в клапата бяха мудни и тихи, малко на умряло прецъкваше. После с карбураторния чостител се разцъкаха отчетливо, а отвътре започна да излизс черна гняс. Принципно в масло е логично да цъка по-тихо, но все пак ми се видя мудничко за реле. Ще видим дали ще има ефект от чистенето. Вчера източих около 3.4л атф, което е бая. Дават го 2.4л за опресняване. Както и да е, слагаме толкова и после мерене докато не дойде на щека. Ако е много ще се смуче с помпа през щеката.
  19. Сондата реших да я бастисам. Видях, че има аналог на Дензо за 70лв. и директно я подкарах с горелката. Падна за минута. Кюнците са боядисани с боя за печки. Източих маслото на мотора и смених филтъра. Маслото беше доста тъмно. Подготвих за сваляне на картера и смяна на уплътнител. Източих маслото на автомата и свалих актуаторите. Имаше доооста гняс по магнита на пробката, което говори че явно маслото отдавна не е сменяно, за да се отделят толкова продукти от износване и никой да не ги почистил. Не я снимах, но си представете да топнете една почистена пробка в кутия с грес и да гребнете с нея. Цедките на актуаторите изглеждат чисти.
  20. Гърнето изкърпено и готово за боя, както и другите тръболяци. Почистени с телена четка и напръскани с преобразувателя на Вюрт. Мъчих да сваля и сондата за промивка, но не се получи. Киснах в пенетрант, атф...опъва се и замазва гайката. Нещата отиват на горелка и заваряване на вложка/гаечен ключ към гайката. Засега ще си карам с нея. Като реша да я сменям вече имам план.
  21. На бабката й дойде реда да влезе в гаража. Започнах с оглед на ходовата част, свалих малко пластмаси да се ориентирам колко напред сме с ръждата и колко силно е била челосвана преди да боядисат бронята. Праговете са перфектни, малка язвичка над предната гума, където гният всичките. Хвърлих генрацията на земята. Катализатора културно разпорен. Иначе до задното гърне нещата са ок. Гърнето е разлистило яко от ръжда, два слоя са фира, че дори и третия имаше малка дупчица. Оказа се оригиналното гърне, единствено кърпено отзад на тръбата.
  22. Може да е една идея по-добре от това да правиш тунинг с подмяна на колектор, спортен филтър, инжектори и разни подобни.
  23. Това чудо дали може да се 3D принтира ако е толкова рядко?
  24. Катализатора пристигна и съвсем скоро потягането започва. Успях да изчета и единствената записана грешка в ОБД1 самодиагностиката. 9-2 или с други думи ядове със захранването на SRS модула. Има подробна процедура за отстраняване на повредата в сервизното ръководство. И забележете, SRS системата на този модел е свръхмодерния SRS Type-III 😁 Разучавайки автомата и неравномерното превключване попаднах да видеа ютюб за профилактика на двата соленоида на кутията (shift + torque converter lock-up). Свалянето и проверката им вече е част от плана за опресняването на маслото, както и проверка на задния вакуумен тампон на мотора.
  25. Потърси за кола на части в олх или фейсбук групите за хонда купува/продава. Тази сигурно може да се залепи ако не намериш друга. Фибростъкло и епоксидна смола на гърба или да се претопи метална мрежа отзад. Варианти има, според уменията и нуждите.
×
×
  • Създай нов...