Jump to content
Stoyan1978

Двигателят , когато е загрял, не се форсира плавно на празен ход

Recommended Posts

Здравейте колеги , 

 

Карам тази кола ( HONDA ACCORD произведена 1999 година )  от почти 1 година без никакви проблеми , но с един малък недостатък с който не можах да свикна и реших да го отстраня.

Извинявам се за по-дългите обяснения, но за да стане ясна ситуацията се налага...благодаря предварително за търпението при четене на моето дълго обяснение...

 

Двигателят е 1600 ссм , 115 к.с. с италиански газов инжекцион , от който нямам абсолютно  никакви оплаквания.От самото начало след като взех колата ми се стори , че е доста мудна при нормални скорости ( между 90 и 120 км/ч ) но след разговори с познати и приятели приех , че мотора е малък за това купе.База за сравнение бе старата ми  Опел Вектра А , 1600 ccm , 82 к.с , която беше като "изтребител" в сравнение с Хондата , но...аз повярвах , че мотора е малък...и така си карах почти 7-8 месеца.

Още в началото ми направи впечатление , че когато колата е загряла не може да се изфорсира нормално при рязко подаване на газ ( припомпване както му викаме ние ) ... при плавно подаване на газ този проблем не съществува.

В общи линии при рязко подаване на газ , колата все едно прекъсва ( работи на 2 или 3 цилиндъра ) за около 1 секунда , или докато достигне около 1200 оборота...след това всичко е нормално.

Топла или студена , колата  пали без проблем , когато е студена се форсира нормално но тогава работи на около 1300 оборота и с по богата смес ( с повече гориво )...

Дойде лятото и се наложи да карам на климатик...стана страшно , колата взе да "забива муцуната" на ниските обороти и ако не я форсирам предварително до 2000-2500 оборота преди да потегля има голяма вероятност да изгасне на кръстовищата.Положението е такова и при превключване на предавките  паднат ли оборотите под 1200 на пуснат климатик.

Извън града положението е по-добре но мощността и динамиката от недостатъчни станаха трагични - колата не може да вдигне повече от 145 км/ч на магистралата .... тогава реших , че нещо не е наред.

 

И започнах една одисея по майстори не е за разказване , всички сме минали през това...започна се с обичайното - свещи и кабели , което аз не мислех че ще помогне ( както и стана ) , но майстора твърдеше обратното.Не се получиха нещата и той каза съжалявам не е за мен.Добре , че поне не купих кабели , само взех от магазин да ги пробвам.Свещите сега са NGK по каталог , а преди бяха Bosch не по каталог и колата си вървеше абсолютно по същия начин.

Проверихме клапаните , ангренажа ( зацепването на ремъците )  и всичко си е ОК , но колата не върви както трябва.

Двама "майстори" дори ми казаха че това било нормално - компютърът мислел по бавно и затова...аз малко нещо не вярвам на тези приказки и...започнах да чета...

С баща ми , който е инженер ДВГ , но от старото поколение ( дето са чели доста книги ) се зарови в литературата , аз попрочетох това онова и стигнахме до извода че в режима на рязко подаване на газ нещо става с горивото ( то няма и какво друго да е ) и този процес се командва от ЕКУ на колата , което пък взема инфо от разни датчици - TPS , MAP .... и други.

Реших да си проверя теорията и отидох при момчето , което ми слага газовата уредба - проверихме "инжекторните времена" на дюзите - газовите и бензиновите.Оказа се че при рязко подаване на газ тези времена  намаляват и след това се увеличават , а трябва само да се увеличават - това е времето през което дюзата е отворена и през нея влиза гориво.

При плавно подаване на газ всичко е ОК

Нещата се поизясниха - горивото не достига в този режим и сега остана да открием защо...

Газаджията предположи ( но не със сигурност ) , че проблема е в некоректен сигнал от TPS датчика ( потенциометър на дросела ) , но няма как да го провери със сигурност.

От там в друг сервиз , където уж правят диагностики и...мериха свещи , кабели , датчици ...и всичко е ОК да ама колата не може да се изфорсира ... извода беше "ами изглежда всичко е ОК ама не баш".

Единственото което откриха беше че MAP сензора има по забавена реакция от TPS и то цели 5 пъти  ( като време за реакция ) , не не знаят дали това е нормално - казаха ми намери друга такава Хонда и размени тези датчици за да провериш дали е от тях.

Аз свалих тези датчици имам техните Bosch кодове , намерих ги в Интернет , но са си цифра ... а не съм сигурен кой от двата не работи или има и нещо друго....

Като цяло колата си върви нормално , колкото може да се нарече нормално , но този проблем ме дразни и искам да го отстраня - не мисля , че кола 115 к.с. не може да върви и да ускорява повече от стар Опел ( 1991 година ) 1,6 карбуратор .... колкото и да ми обясняват , че купето е много тежко за този двигател...

 

Колеги , ако някой е имал подобен проблем , моля да ми обясни как е бил отстранен , защото вече не ми останаха опции.

 

Остана ми официален сервиз на Хонда , но имам опит с такива "официални" сервизи ( сервиз на гаранционни служебни коли ) и като знам какви "майстори" са там предпочитам да не ходя , а и цените им са "Европейски" за разлика от обслужването и знанията.

Ако има някой специалист , който наистина да разбира от подобни проблеми - моля дайте координати.Аз живея в Казанлък и съм готов да посетя всеки сервиз или майстор стига да има "препоръки" от някой препатил колега.

 

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ КОИТО ЩЕ МИ ПИШАТ СЪС СЪВЕТИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ...!!!

 

Стоян Кънев

гр.Казанлък

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята се държи по абсолютно същия начин, дори се налага да изключвам климатика понякога, когато тръгвам на натоварено кръстовище. Без климатик почти не се усеща. Газ/бензин - няма разлика. D16B6, 115 коня, англичанка. И аз се съмнявах, че е нормално да не може да потегли колата с климатик, но не ми се занимава и си имам едно наум, когато потеглям. Изградих си навика да "припомпвам" газта, при отпускане на съединителя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега tonywoolf , 

 

Благодаря много за отговора ... моля само ми кажи при теб на празен ход ( на място ) и при рязко подаване на газ има ли го това заглъхване ( притрисане на двигателя ) все едно работи на 2 или 3 цилиндъра за около 1 секунда...и после всичко е ОК - прави го и на газ и на бензин.

Липсата на мощност явно е "хронична болест" за тези двигатели 115 к.с. , но не мисля , че това заглъхване ( неравномерна работа ) на ниски обороти и без товар е нормално...

Ако е възможно разбира се , изпробвай поведението на твоята кола в такъв режим и ме "светни" за резултата - предварително много благодаря.

 

Стоян Кънев

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има го заглъхването. Така си е, откак я купих миналата година - Април. При рязко подаване на газ първо тръгва да гасне, после се форсира. Затова и си изградих си навика да "припомпвам" газта при потегляне. Още като сложих газовото, веднага се оплаках от глъхненето. Газаджията ми я прехвърли на бензин и ми показа, че проблемът не е в неговия телевизор.

 

Не знам от какво е. Честно казано нямам и намерение да търся - при стари коли като моята, има прекалено много неща, които вече не са в нормата и е невъзможно да се подменят всичките. Не казвам, че е изгубена кауза и ще се радвам, ако успееш да разбереш къде се крие дяволът.  

 

Поздрави!

 

П.С. Между другото, навсякъде в ютуб предлагат да се почистят и настроят клапаните за свободния ход, преди да се прави друго.

Редактирано от tonywoolf

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговорите...

 

Ще се поровя още малко и ... ще реша накрая какво да правя.Най-много да си я карам така.

 

Ако успея да установя причината ще пиша веднага .

 

Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един с машина 1999 г, който е решил проблема:

 

My 1999 Accord had a similar problem (F18B2 engine). Idle speed was ok but as soon as I hit the throttle the engine would hesitate and sometimes stall. It only lasted a second or so before it would actually rev up. 
Tried cleaning TB, IACV, did a valve adjustment etc...

The problem was finally solved when I decided to reset the ECU: disconnected the battery for a minute and then let the engine idle with no load (no A/C, ventilation etc..) until it's warmed up. Took only 15 minutes.
Idea was to let the ECU re-learn the properties of the air intake system...

 

 

На студен двигател, вадиш клемата на акумулатора за минута, после свързваш, палиш и оставяш да работи 10-15 минути, докато влезе напълно в режим. Това е. Така се калибрира компютъра към текущите настройки на автомобила.
 
Сега се сещам, че някой препоръчваше същото, след почистване на сензорите.
 
Днес няма как, но утре сутрин ще я пробвам.
 
Чети надолу темата от линка, има интересни неща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги,

Намерете си user manual-a  за Акорд, там си има процедура за всеки сензор как се тества и т.н.После си купете втора употреба сензори и тествайте.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги , 

 

Махнах катализатора и динамиката на колата се подобри неочаквано много ... заглъхването на ниски обороти при рязко подаване на газ си остана...

 

Борбата продължава.

Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не е настоен ГИ както трябва след извесно време бърка работата и на бензин. Ако на газ сместа е бедна или богата бензиновото ЕКУ се старае да компенсира с инжекторните времена (като то не знае че се кара на газ). Резултата е че колата не върви добре както на газ така и на бензин. Покарай около 60-70 км. на бензин и виж дали ще се подобри работата. Ако е така отиди да ти настроят отново ГИ спрямо работата му на бензин. При мен въпросното глъхнене при натискане на газта от празен ход почти не се усеща. Единствено малко трудно се потегля на климатик, но при тази мощност на D16B6, на газ ....

Иначе при кофти настройка на ГИ имах и глъхнене в диапазона между 2700-2800 об./мин. Гледах как се променят стойностите при плавно натискане на ТПС, също гледах как работят датчиците и в движение. Всичко изглеждаше нормално, но проблема си оставаше. Смених кабели и свещи и пак. Проблема изчезна след правилната настройка на ГИ. Отделно ако редуктора на ГИ не е достатъчно качесвен и има спад на налягане при рязко подаване на газ няма как да няма глъхнене.

 

Поздрави!

Редактирано от martins
  • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега , 

 

Благодаря за съвета - това го проверих в самото начало...карах само на бензин , разкачах акумулатора за да се занули ЕКУ - то но няма ефект.

 

Борбата продължава.

Когато имам резултат ще пиша веднага ...

Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно по-забавената реакция на MAP сензора, ако наистина е така както са ти казали от сервиза много вероятно е проблема да е в него. Ето един "скрийншот", от времето когато търсех проблема в прекъсването при определени обороти. На него се вижда реакцията на MAP-a спрямо TPS.

d16b6-martins-log.jpg

 

Ако имаш пък към Пловдив няма проблем да я закачим да видим какво показват датчиците и да сменим МАП сензорите за проба евентуално.

Редактирано от martins

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега martins , 

 

Много благодаря за информацията , която ми изпрати.Графиката е много показателна...все повече се съмнявам в МАР-а

Разбирам , тази проверка си я правил и имаш програмата за "check engine" и най-вероятно и буксата за включване към компютъра.

Аз обиколих вече не знам колко майстори и не могат да ми открият къде е буксата на колата - там където пише че трябва да е ( под централната конзола  от дясната страна ) няма нищо - само една празна метална кутийка.

Може ли да ми кажеш къде се намира тази букса на твоята кола , която предполагам е със същия двигател 1,6 , 115 к.с....

Ще пробваме да прочетем нещо... ако не се получи обаче...

 

....надявам се да се ставам нагъл , но ако можеш да закачиш и моята ( ако имаш необходимите условия разбира се и свободно време ) ще съм много благодарен...пък и размяната на МАР ще е най-добрата проверка според мен.

На 13.09 ( неделя ) ще имам път към Пловдив и ако не съм открил нищо дотогава и ти си свободен разбира се ще се радвам да се срещнем и да обменим мнения...винаги може да се научи нещо ново...аз карам Хонда-та от 1 година и все още някои неща не ми са много ясни....

Аз съм учил в Пловдив , познавам града и ако ми дадеш координати ще е лесно да се срещнем.

 

Отново благодаря много за коментарите....

Поздрави

Стоян

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конектора се намира под жабката. Има една пластмаса която са маха и там ще видиш 2 конектора (има вероятност да са закачени и да не висят така че огледай), единия 2-пина другия 5-пина.

2-пиновия е за самодиагностика. Като се замости и се даде на контакт "chek" лампата на таблото започва да мига в определени комбинации като по този начин се разчитат грешките по мотора (ако има такива).

5-пиновия е за диагностика на мотора и всичко останало.

Буксата / интерфейса съм си го правил аз, софтуера е руска разработка. Иначе се чете с "Honda HDS" (дилърския софтуер и оригиналния интерфейс).

Не става с ELM адаптера (поне аз преди години не успях да се свържа), като се продават и преходни кабели от Honda 5-пин букса към 16-пин OBD2. Като хардуер АКУ-то е на Bosch, а като софтуер си е на Хонда. Сензорите по мотора също са на Bosch.

 

Няма проблем да я закачим и да сравним данните от двата мотора.

 

Поздрави!

 

035968446-big.jpg

Редактирано от martins

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега , 

 

Благодаря много за информацията , ще се опитам да се оправя с конекторите и проверките...

 

Ще държим връзка във форума и ако не се справя с тези диагностики ще те помоля за една бърза проверка с твоите "такъми".

Когато имаш възможност и свободно време , ако трябва ще дойда специално за това до Пловдив.

Ще съм много благодарен...

 

Поздрави 

Стоян

 

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега , 

 

Не проблемът е на лице все още ... след хиляди проби , тестове , съвети и т.н.... реших така да си я карам!!!

Диагностиката показва , че всичко е ОК ... ама не е точно така...  :punch: ....

Нещо в изчислението на гориво-въздушната смес ( пропорциите гориво/въздух ) в този режим е , но кой елемент ( или комбинация от елементи ) е причината никой не може да каже.Най-вероятно е минимална промяна в сигнала от 1 или повече датчици... но това е много "мътна" материя за почти всички "майстори" тук в БГ.

 

Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ламбдатa гледахте ли я?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега ,

 

Да , проверихме ламда сондата - всичко беше ОК , т.е. параметрите й бяха в нормата.

Всички датчици са в норма , няма грешки , нищо...

 

Поздрави 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо, но проблема ти ми изглежда като горивен филтър, като при дизелите. Когато подаваме нормално газ-та колата си върви нормално, когато настъпим или форсираме на място, колата забива и не ще да се форсира. Когато сменихме с оригинален филтър, нещата се оправиха. На някой хора даже колите им минаваха в аварием режим, на други даваше грешки. Пробвал ли си да смениш горивния филтър?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравейте колеги, имам хонда акорд купе, кода на мотора е F20B3 / американски/, 1997г., 2.0 136 к.с. И аз имам подобен проблем, като е студена, някой път не държи обороти, като тръгна предърпва. Като загрее е малко по-добре, но пак си придърпва , като подам газ, глъхне. Дайте мнения, какво може да е....

Редактирано от vesivanova

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

×