Jump to content
arsen

Трябва ли да получат доживотни присъди убийците на пътя

Трябва ли да получат доживотни присъди убийците на пътя   

111 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Здравейте.Пускам тази тема след поредните два трагични случая от последните дни.В петък 11.12.09 на пешeходна пътека в село Марково загина 6 годишния Емо.Той няма да празнува коледа и няма никога да порасне заради безумиeто на шофьора убиец.В събота бившия депутат Борислав Великов уби със своето ауди невинен човек с москвич.Великов е жив благодарение на въздушните възглавници на своята скъпа кола.Аз смятам че трябва обществото да вземе отношение по тези два случая и да настоява за доживотна присъда за двамата убийци.В частност нашия форум да вземе отношение по въпроса.Не може да търпим повече да умират невинни хора на пътя.Животът е най- ценното богатство никoй няма право да го отнема.Затова трябва от тези случаи да се постигне максимален обществен отзвук който да завърши със доживотни присъди за двамата убийци.Изразете и вашето мнение по въпроса.Аз смятам че трябва да има промяна на закона за движение по пътищата и увеличаване на глобите и въвеждане на доживотна присъда за убийците на пътя и затвор за всеки който управлява автомобил след упореба на алкохол.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, трябва да получават присъди с лишаване от свобода. Дали доживотни, дали по 20-30г - в зависимост от обстоятелствата, но както сами се сещате това няма да стане, поне докато народа не се вдигне на някаква революция и да изрине парламента и съда с лопати и кирки... Убитият от Б. Велков - Славчо работеше при нас и в събота, когато катастрофира, отиваше да си поеме смяната. Остави 2 деца без баща и прехрана...Мога да се обзаложа, че Велков няма да получи и месец ефективна присъда, не знам дали изобщо ще го обвинят - все пак такива като него измислят и приемат законите.П.С. по тоя тесен и натоварен път между Требич и Илиенци е безумие да се кара с подобна скорост. Трябва да си истински психопат, за да минеш със 130 от там.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера по новините чух, че предишния ден не бил ял и за това му било причерняло, в следствие изпуснал управлението на автомобила. Вие представяте ли си, каква мерзост? Депутат да не е ял. По скоро от преяждане му е станало лошо, ако въобще е истина. Иначе аз съм за доживотен затвор при такива ситуации. Стига да имаме възможност да напълним толкова затворите. Най вероятно ще трябва да се строят нови, а депутатите ще са против, защото ще знаят, че си ги правят за тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че присъдите трябва да са по-тежки, но доживотна е абсурд. И жалкото в случая е че Велков почти сигурно ще се размине само с някакво смешно парично наказание.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Животът, колкото и да ни се иска не е етюд в черно и бяло. Има много нюанси и такива които са в по - тъмните гами и такива в по - светли. Много е лесно да се каже: " - Този е депутат, карал е бясно, убил човек и доживотна." Много е лесно да се вмени вина. Манталитета ни на Андрешковци ни кара да считаме за "изедници" и "виновни" за нашето състояние хората, които имат повече от нас или са постигнали повече в живота си. И да изпитваме задоволство ако можем по - някакъв начин да ги прецакаме. Има наказателен кодекс - там е посочено какви наказания се налагат при доказана вина. Ако Вие утре ударите човек, за миг си го представете ще мислите ли, че заслужвате доживотна присъда. Мислите, че сте безгрешни и на Вас не може да се случи. Не го пожелавам на никого - напротив, Господ да ни пази от подобни инциденти.Моля Ви за малко здрав разум. На глава от население България има най - малко загинали хора в катастрофи в Европа - факт. Предвид пътищата които имаме, това си е живо геройство. Насочете услията си към това да имаме по - добри улици, повече пешеходни зони и повече детски площадки. Да не бъдем по - католици от Папата.Аз гласувах с Не.

Редактирано от Matheo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде не ми обяснавай за НК и тн.... всички ги знаем мутрите, като него как карат и какви ги вършат. Бог да ги прости и Славчо и детенцето от с.Марково.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е проблема, че никой не иска нищо да му се обяснява. Смята себе си за единствен прав и само своята истина за вярна. А кое искаш да ти се обясни? Толкова си напред със законите, че можеш да ми цитираш алинея по алинея целия кодекс. Имаше една книга на Алберто Моравия: "Безразличните" И там никой не искаше нищо да му се обяснява. Затворени в собствения си егоизъм. И безразличие.Тъй като се опасявам, че много хора ще скочат да защитават друга теза, ще кажа защо реагирах така. Името на темата ме подразни адски много. "Доживотна присъда...." Не защитавам по - никакъв начин хората извършили убийство на пътя, под въздействието или не на алкохола. Напротив. Наказание трябва да има и то сурово. Наказание различно за този които е употребил алкохол и този, които не е. Но не считам, че това наказание трябва да е доживотна присъда. Тука изродихме темата все едно да има ли наказание или не. Естествено, че трябва да има.

Редактирано от Matheo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не повтарям това, което каза Матю, само ще кажа че на 100% се прикрепям към неговото мнение.Това е несериозна работа да искате доживотна присъда за убийство на пътя.Не всичко е черно и бяло на този свят.ВИНАГИ съм казвал, че по-важно е не да се правят промени в НК по одължаване на наказания, по строги пробационни мерки и т.н.(не че не е нужно),а ДА ИСКАТЕ ДА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ ТАКИВА КАКВИТО СА СЕГА.И ДА ИМА ПО-ДОБРА СЪДЕБНА СИСТЕМА.Нека първо това да оправим, пък после искайте доживотни присъди.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този е депутат, карал е бясно, убил човек и доживотна." Много е лесно да се вмени вина. Манталитета ни на Андрешковци ни кара да считаме за "изедници" и "виновни" за нашето състояние хората, които имат повече от нас или са постигнали повече в живота си.

Изобщо не съм поддръжник на идеята за доживотна присъда (на всеки може да случи да е от двете страни), ама давай да ги пускаме по живо и по здраво (с по една условна), щото видиш ли бил повече постигнал в живота (справка г-н Ставийски и други не толкова "успяли" в живота).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като караш пиян със 140 друго освен доживотна не заслужаваш. И мани ги тия "На всеки може да се случи". На мен не може, щото не карам след употреба на алкохол.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А като не си пил и го бласнеш и умре? никаде не е казано че само пияни бласкат. Но немисля че трябва ти не го правиш с умисъл, а по непредпазливост!

Редактирано от B7_

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Максим Стависки смърт!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз викам направо да върнем смъртното наказание. Караш пил направо на стената, защо да се мъчи човека. Или сега ще кажете, че много лесно ще се отърват. Ама доживот е по - яко. Някак си звучи за назидание. И виж всички спрели да пият в тази страна, връщаме пионерските връзки, устава на партията само дето няма да е БКП ами ще е ГЕРБ. То едно време коли нямаше ама това е друг въпрос. Сега сериозно, хипотетично имате син, този син е на 18 добре възпитан, взима книжката си и Вие му купувате кола. На купон са пийват, някой от купонджийте препива и виждате, че без лекар нещата няма да се оправят. Тука историята може да е най - различна (пада чупи крак, ръка и т.н.) Трябва най - малко пияния да го закара в града защото нямате обхват на телефона. Та този някой е Вашия син. Минавайки през града, блъска клошар в последствие той умира. Според Вашата логика (на 11 човека непогрешими и изтъкани от морал) и Арсен (нищо лично пич, познаваме се знам, че не си лош човек) това момче трябва да отиде доживот в затвора. Тук отиваме до два въпроса защото 90% от нещата са математика и пари и 10 % социология. Ние трябва да го издържаме хипотетично 50 години. На ден издръжката за това ако примерно е 100 лв. на ден, за 50 години издръжката за да има възмездие и справедливост трябва да е ... 1 825 000 лв. Да близо два милиона. Ако това момче работи след излежаване на примерно 12 години и му остават да работи 35 години. При средни данъци за страната ако плаща около 340 лв. на месец той ще донесе на държавата 122 400 лв. Да ще кажете, но какво са 122 400 пред живота на един човек. Да но какво е донесъл на страната този клошар. Тука опираме и до другия принципен въпрос този на 10%. Но може би по-важните 10. Тези за стойността на човешкия живот. Тук всичко което ще кажа е цинизъм, но това са фактите, а както е казано пред фактите и Бог мълчи. Възрастта, доходите, стандарта и здравословното състояние – това са част от формалните съставни на “типа” живот, поставени в основата за рационалното пресмятане на цената му. Знаете ли колко изплати държавата за смърта на децата от катастрофата в река Лим. А за хората които умряха край Бяла - 10 000лв. Това е цената на човек според Българската държава. Е питам се струва ли си за 10 000 лв. да се вкара човек до живот. Човешкия живот в България няма стойност, ако имаше нямаше да има толкова изоставени деца, нямаше да намираме новородени, изхвърлени в кофи за боклук, изоставени във вагоните на влакове или просто “забравени” в болниците. Човешкия живот? Животът е един единствен и не е нищо повече от мярка за време. Делата ни го напълват със смисъл и му придават онази неповторима стойност, която е неподвластна на времето и няма цена. Това трябва да се питате когато обсъждате с такава лекота, толкова сериозни теми. С какво е по-различна оная майка която изоставя детето си и то умира? С какво е по - различен бащата, които пребива сина си и най - накрая момчето не издържа и се самоубива? Те не са ли убийци или са само косвени? С какво е по-различна тази държава, която не осигурява лекарства за онкоболните? Нея къде да я затворим. Всички сме роби на собствената си самоувереност. Докато разберем, че всъщност това е измама, че това което се случва със другите неминуемо може да застигне и нас или най - близките ни.

Редактирано от Matheo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матю това твоето стана като Twin Peaks - много силно почна, но малко се разводни към краяНо въпреки това ме кефи много как го каза, много точноЯвно доста хора мислят така, резултата го показваПък и смятам, че поне половината от положително гласувалите, не биха одобрили ЧАК доживотен затвор, по-скоро са гласували за наказание по принципИстината е, че колите са оръжия. При това са доста сложни за употреба, и убийство може да стане и по невнимание, а понякога и напълно извън нашия контрол - някой дебне в храста по средата на магистралата на ляв завой, и скача пред колата - има и такиваима и циганки, които хвърлят бебетата от мостовете, за да може някоя кола да ги сгази, и да им плаща обезщетение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе доживотна присъда може и да не,но едно 20-30 годинки може.защото все пак трябва някакво наказание.Не да се измъкват връскарите,а обикновените хора да си го обират.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За алкохола не трябва да има прошка граница не трябва да има на който му се пие да пие но трябва да разбере че след това не трябва да кара.Само затвор за такива хора като поседят 6 месеца вътре ще се научат.Освен това да взимат книжката за 3 години на такъв човек.Само такива мерки ще накарат хората да се замислят.Тук идва и проблема с корупцията полицайте ще искат повече за да се спаси човек от строгите мерки.Но само със строги мерки ще има ефект.Трябва всеки да отговаря за действията си щом е виновен да си понесе наказанието.Доживот няма да върне убитите но ще има поучителна мярка върху обществото.Който има друго мнение да го изрази.

Редактирано от arsen

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, чуй ме много добре. Имам много приятели полицай и знаеш ли кое е едно от нарушенията, за което не взимат подкуп. Алкохола. Дори и те осъзнават, че ако подкрепят това стават съучастници в нещо повече от корупция. Така, че не меши полицайте в тия работи. От това което чета, което ти пишеш съдя, че живееш в много изолиран свят и за тези неща четеш само от инфото на вестниците или интернет. И в къщи като един рицар на печалния образ търсиш свойте мелници. Но приятелю, тези мелници с които се заиграваш са човешки съдби и те не питат Арсен какво мисли. Да превенцията трябва да я има - но това не трябва да се превръща в един строй на страна известна, че е строила стена която се вижда от космоса. И нека не забравяме, че едно от най - благородните неща в нашия свят е Прошката. Папа Йоан Павел прости на човека които искаше да го убие. Пусна анкета видя резултите - не вярвам да се променят. Ако се променят - жалко, но поне ще съм спокоен, че съм опитал. Радвам се, че повечето мислят разумно - не че другите не са, но явно им липсва 20 век.

Редактирано от Matheo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е колеги някои да присъди награда на "Matheo" за литературно творчество :) момчето го заслужава ЕВАЛА :):angry::(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте КолегиСъгласен съм, че полицаите не взимат подкупи ако шофираш пиян.По- лошото е, че след като се напишат фишовете- полицаите биват привиквани да дават обяснение как и защо са писали акт на поредния връзкар, и това обезмисля донякъде тяхната работа.Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изцяло подкрепям Матю и той пише това което аз мисля.За това и не взимам участие, безпредметно е да се повтаряме.Но само да Ви информирам, че това за полицаите и за подкупа не е въобще така.Един приятел го чакаха на Ботев и Стамболийски от 1 до 5 сутринта да намери 500 лева иначе няма да го пуснат.Духнал е и отчело 1.3.Обади ми се да му дам, казах му да пътува, обади се на баща му, той е отишъл и е казал на полицаите да пишат :angry: .Та така...корупцията си я има, но Матю е прав, че това е мноооого различна тема и мноооого дълга.Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убиец на пътя !? Тук ще споделя преживяна случка лично от мен, изводите са за тези, които гласуват с лека ръка " Доживотна" Карам си по един булевард, на който има пешеходен светофар. Времето е сухо, около обяд. Свети зелено. На пешеходната пътека спрели две маршрутки и в момента в който минавам покрай тях един дядо изскача точно между тях пред колата ми, ТИЧАЙКИ за трамвая от другата страна на булеварда. Аз го удрям......Питам се, според по-крайните от вас, какво трябваше да се случи с мен и бъдещето ми? Тогава бях на 24. Както по-нагоре каза колегата, цветовете не са само черно и бяло.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се излагайте бе, колеги! Как така доживотна присъда за това че сте блъснали някого. Не казвам, че не трябва да има наказание, напротив. За този вид престъпления трябва да има сурови наказания, но запрещението доживот е само един от механизмите, с които това да се осъществи и в този случай далеч не е подходящ. Представете си, че за блъснат човек - доживотна, независимо от фактори като "умисъл", "вина", "намерение", "правоспособност", "алкохол". По този начин автоматично приравнявате пътните злополуки на едни от най-тежките форми на умишлено, зловредно посегателство върху човешката личност. А от умишленото убийство по особено жесток начин по-тежко престъпление и оттук по-тежка санкция, не трябва да има. Но да не навлизаме в дълбините на теорията на наказателното право. Наказание трябва да има, но знайте, че колкото и сурово да е, няма да спрат пътните злополуки. С промени в законодателството и в наказанията и глобите не се цели тотално спиране на такива иниденти, а е по-скоро превантивна мярка. Наказанието не тряба да е толкова сурово като продължителност, а трябва да е по-скоро морално-социално-назидателно.А пък според мен въпросът далеч не е само и единствено в наказанията. Във всяка една страна по света, в която се движат МПС-та стават ежегодно немалко инциденти на пътя, по време на които умират хора, но в нито една от тях никой не се натиска за доживотна присъда. У нас такива идеи идват в главите на хората /не искам да обидя никого, просто е факт/, които не мислят и не могат да разберат смисъла и тежеста на това понятие. Толкова тежко наказание за престъпна небрежност никъде няма, освен може би в Тексас, ама там пък законодателите са извратени копелета, жадни за кръв и мъст и електрически столове. Целият проблем с ПТП-тата идва не от ниската юридическа санкция, а от ниската култура. Вместо да се силим по форуми, площади и паланки да разправяме за "войната по пътя", за хулиганите на пътя, за смъртните случаи на пътя, що един от нас не се замисли той с какво допринесе за намаляването на агресията по пътя. И преди да почнете всички да се биете в гърдите как всички карате по буквата на закона - замислете се. Замислете се в последната седмица коко пъти съзнателно или несъзнателно сте отнели предимство; колко пъти карахте с превишена скорост; колко пъти минахте на жълт светофар; колко пъти пропуснахте спрелия на пешеходната пътека пешеходец? Не сте изрядни и не карате по буквата на закона, нали? И аз не съм. Никой не е. Работата е там, че няма начин да не се наруши правилника за движение по пътищата. И за да няма тежки ПТП-та на хората тряба да им се обяснява защо не трябва да се нарушава - не заради юридическите последици, а заради фактическите, социалните, моралните. Вместо в тези 40-50 часа теория, които имат обучаващите се, да се занимават да ти оябсняват как да правиш десен завой, да отделят време да ти покажат снимки на катастрофи и да обяснят причините им. Да покажат че разликата между пешеходеца и шофьора е само торба ламарина. Да се обясни на всеки бъдещ и настоящ шофьор, че на пътя сме заедно, а не всеки за себе си, че физиката е една и съща за всички, независимо дали караш жигула или кайен, че ако ние не се пазим един друг, и Господ да слезне няма да може да ни опази. Шофьорите трябва да се научат да познават да разбират и да разчитат на автомобила си, да не са самонадеяни, а уверени и в себе си и в колата си, и ако имат дори и какпка съмнение - да не прибързват. А да знаят, че да си шофьор, освен че е голямо удоволствие, си е и отговорност. Че всеки шофьор е на първо място оператор на машина - като стругаря, и също като него, ако не внимава и подходи безотговорно към струга......е, стругарите залагат само ръката до лаътя, шофьорите залагаме основно своя и нечий друг живот!Горе-долу в тези рамки трябва да се движи социалната грижа за възпитанието на шофьорите.А що се отнася до законодателя - негова е грижата да засили моралната и социалната санкция. Да, нека направи минималното наказание за пиян шофьор убил някого 15 -20 години, но не повече. Хората изтрезняват. Хората се разкайват. Хората се съсипват. Хората искат да се самоубият. Хората бързо осъзнават истината и това ги смазва. След 20 години в затвор има голям шанс да излезне по-увреден от престоя вътре, отколкото от вътрешната морална санкция, която сам си е наложил. След 20 години в панделата един човек няма да е същият. Никога повече. Закономерно и справедливо. А за другите правонарушения, при които има имуществени или личностни вреди - нека наказанията да са смесени. Време зад решетките - 6 месеца до година, след това да търка кенефите в някоя болница. Има хиляди начини да накрате един човек да се обърне с хастара навън от разкаяние по своето прегрешение, без да е нужно да му скапвате тотално живота. Има семиниари. Има срещи със семейства на пострадали. Има начини. И тук е мястото на законодателя - да ги посочи и да ги легализира. Защото, не забравяйте, че всеки един от нас се намира под влиянието на закона. Законът действа постоянно, а не само когато сгафим. Тези, които не гафят - имат моралния, социалния дълг да не гафят. Тези които са сгазили лука - имат задължението да си поемат последствията и да си извадят поуките. На мястото на едните и на другите може да бъде всеки от нас във всеки един момент.Така че, за Бога, недейта да се замозаблуждавате, че ако санкциите станат по-сурови, ПТП-тата ще спрат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм дал глас по-темата защото мисля, че 1-во трябва да се оправи управлението на страната ни и най-вече да се спазват всички закони ако всичко това се изпълнява стриктно всичко ще е наред. Аз лично съм претърпявал катастрофа преди 7 години сега съм на 18 значи когато съм бил на 11. Е какво се случи ами на село карах си велосипеда и отивах при баща ми на полето ( гледаме дини през лятото ) и по-главния път извън селото едно такси ми сече пътя ( таксито идва преди автобуса, който пристига в 14:20 и обира пътниците ) защото по-него време са падали бариерите на ЖП прелеза и шофьора гледал настрани за влак и ме кача на капака на таксито и чупя предното стъкло с главата си. Всичко това малко объркано го разказвам, но просто не помня абсолютно нищо от това, което се е случило бил съм изцяло в безсъзнание... и изведнъж се събудих в болницата незнаеки какво става. ( Казаното от мен е това, което са ми разказали родителите ми след експертизи, доказателства в съда и т.н. )И в крайна сметка осъдихме шофьора на таксито и какво се оказа нито колата нито нищо на негово име... и до ден днешен нито изплатено обезщетение нито някаква присъда за него.

Редактирано от Георги

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям "дългописците" не само заради усърдието да защитят тезите си , а и защото наистина времето на "чернобелите филми" все някой ден трябва да свърши за всеки индивид. Превенция трябва да има и тя да е сурова но също така даваща резултати. Правата на човека не бива да се ограничават - особенно на онези които са съблюдателно възпитани и ценят околните. Всеки сам трябва да носи отговорност за постъпките си щото тея дето не смятат така и законът не ще ги морализира. Не смятам обаче че дългото или вечното киснене по затворите ще е полезно някому или на останалите - това е просто форма на кривоосъществено от законодателя възмездие което често бива дори заобикаляно като "врата в полето". Според мен (но не съм юрист и не знам как да се реализира) наказанието трябва да е следното. Осакатен ли е човек виновнодоказаният освен финансовото обезпечаване на лечението да се грижи за него като санитар а ако се наложи после и като личен придружител. Това да е неотменногарантирано от закона и денонощно приложимо . Там, плътно до жертвата на личното си невнимание или безотговорност. И когато това почне да се прилага ще видим колцина ще ламтят извън пистите за съотношение маса/конски сили по-добро от 10кг. към 1к.с. Всеки може да "сбърка" по непредпазливост и никой не е застрахован - именно за това всеки трябва да си има "1 на ум" във всяка ситуация и именно това го прави отговорен член на обществото и намалява риска от "умишленната" непредпазливост. Имам син на годините на загиналото дете и приятели на годините на другата жертва и нямам какво друго кратко да кажа освен мир на прахът Им. Хората участващи в част от техните животи от долния клип също са "без да искали" но трябва да се знае и да се може че "не бива" http://www.autoblog.com/2009/12/11/video-a...lebrates-20-ye/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матео, аз няма да ти ръкопляскам за писанията, щото не съм съгласен. Я ми кажи колко от катастрофите след употреба на алкохол са станали при фактите описани от теб? Май повечето се напиват кат' г*зове и после се надбягват по централните градски улици. Разгледахме случая, когато "нашият син" на 18 г леко почерпен блъска клошар. Сега да разгледаме друг случай. Бременната ни в 9-я месец жена пресича пътя на пешеходна пътека и се движи малко по-бавно. Задава се рейсър със 120 в града и ги оставя на място. Алкохолната проба показва 2,4. Да, обаче ние, милосърдни Божии раби, казваме, че е по-важно този убиец да си плаща 100-те лева данък на държавата. Казваш, че 10 000 лева струва човешкия живот - ти кой от роднините си даваш за толкова. Държавата с онези обезщетения по 10 000 лева не купува животите на децата, тя не ги е отнела (поне не директно), за да ги плаща, това са обезщетения, а не цена. Кръвнините са малко по-високи. Има различни обстоятелства, в случая, посочен от теб, може да се разгледат, ако се намерят за смекчаващи "синът" ни може и да се размине. Когато няма смекчаващи, обаче - затвор. До живот. Аз ще им плащам издръжката в затвора на тия. Защото иначе се създава усещане за безнаказаност, което е предпоставка за повторяемост. Държавата каза на Стависки, убиецът, че спортните му успехи и славата му са по-важни от живота на обикновените и граждани. Утре негов колега, световен шампион по еди какво си, ще заколи някого с нож и ще пледира за същото. Той да не е по-малко известен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Далеч не всички полицаи НЕ вземат подкуп за шофиране в нетрезво състояние. Знам за много случаи, когато са вземали, дори са ескортирали пияния до дома му след това (тарифата беше 200лв преди години). А когато пияния се окаже полицай/пожарникар/ПОЛИТИК? Тогава какво става? Аз ще ви кажа - само го ескортират до дома му, независимо, че рецидивира почти всяка вечер! Знам за какво говоря, защото съм бил свидетел.Аз гласувах за правосъдие, независимо дали ще е под формата на досегашните присъди, но налагани ефективно или по-строги. Истината обаче е, че правосъдие за убийците на пътя няма! Те едвам успяват да осъдят единични бройки жестоки убийци (намушкал, транжирал, изнасилил и т.н. жертвата) и те пак излизат след 5г, а вие смятате, че пияния, който сяда зад волана ще има някога някакъв страх от нещо?? Дали Стависки няма да пие и кара пак - от какво да го е страх? От условна присъда? Да пуснем ли анкета?Истината е, че в държавата ни везните на Темида са развалени... НЯМАМ доверие в съдебната ни система, защото тя може да работи ефективно единствено срещу човек без пари, без власт, без позиции, без връзки, без нищо - ако един такъв блъсне и убие някого, не му завиждам - средно за 3-4г ще го осъдят и ще влезне в затвора :):D:D !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички катастрофи най-важния фактор е скоростта.Ако всеки кара със събразена скорост ще се намалеят катастрофите.Човекът зад волана кара колата и трябва да знае че носи отговрност за своя живот и живота на другите.Бившия депутат сам си е виновен за катастрофата като кара в тесен участък със 130км ако караше със 60 нямаше да има убит затова казвам че е убиец.За къде е бързал като стигне малко по-късно нещо ще му стане ли а сега заради неговото бързане е отнел живот.Не трябва да чакаме да се случи подобно нещо с наш близък за да се събудим а трябва да изразим своята гражданска позиция.Ако има по високи глоби ще влизат повече средства за техническо обезпечаване на полицията.И тогава когато има камери навсякъде ще се замисли човек дали да нарушава правилата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Многоуважаеми Лорде, Пишeм ти бавно защото знаем, че не можеш да четеш бързо. Колко благородно от Ваша страна, да плащате издръжката на убийците по пътищата в затвора. Това потресе до дъно ранимата ми душа и аз останах безкрайно трогнат от тази ваша постъпка. Смути нощите ми, накара ме да повярвам, че милосърдието е сред нас и още има хора, които са толкова широко скроени. Трепетите на въодушевление се редуваха с набожна сантименталност и студена пот. Скъпи Лорде, Вие изпитвате нестихващ порив да опонирате Всяка моя дума. Аз донякъде Ви разбирам, съвършенството което сте Вие, не търпи елеметарни мисли като мойте. Прекланям се пред Вас и най - горещо моля за прошка. Ще си взема урок - така безценен, който Вие ми дадохте. Всеки път, когато Вие се появявате, ще коленича и ще чакам, тази възможност да целуна крайчеца на мантията Ви. Всяка Ваша дума, ще е пътеводна светлина в живота ми. Неугасващ огън, които ще сгрява тялото ми в дългите и студени нощи на заблуда. Простете ми. Ваш Верен поданик.

Редактирано от Matheo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярвай ми, изобщо не знам кое провокира това у теб. Не съм искал да те засягам, ако е така - извинявай.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При инцидента с Великов обаче има още един много голям проблем-старите и слабострукторни автомобили.Видели сте от репортажа как изглежда москвича и колко малко е пострадало Аудито.Качвайки се в 4та -5та Сивик,в Рекс и прочие леки колички вие сериозно рискувате вашия живот.Чудя се как някои хора продължават да купуват гробници и то скъпо и да са гордеят,че колите са им бързи,без да си дават сметка,че се возят на 800-900кг варел,който при първото чукване ще се смачка.А катастрофи стават и то не рядко-гръмнала гума,надценени способности,малуумни засичания,прилошаване наглост-по-вероятно е да ти се случи отколкото не

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Ае пич дай да си вземем танкове тогава и да се тараним, карай си Шкодилака и не пиши във форума на смъртниците (не стига дето караме варели, ами сме и бързи)... Ти мислиш ли, че той е карал Москвич щото не му харесват новите и по-сигурно коли?Момчето дето го е прегазил олигофрена на пешеходната пътека, какво за него? - да се прави на робокоп ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ogo, не с тоя суров тон. Тук има хора с "раними души", току-виж си обидил и ти дълбоко някого.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лорде, братле, стига глупости вече.Ако за пияно шофиране се дава доживотна, какво правим с хилядите други казуси в наказателното?Замисли се малко.Не задълбавай в детаили.Още повече колкотои да искате довижотна това е мека казано невъзможно да се получи.

 

едит след болна мисъл пристигнала 10минути след горния пост:Повярвай ми, достатъчно е да ги наместат само по годинка в затвора, да ги напляскат едно хубаво мангасарите изотзадзе, да въртят през ден фелацио на мангасарите и не само, че няма да карат пияни, ами няма да карат и 24 часа след като са пили.Та мисълта ми беше и 1 годинка е достатъчно да се поучиш

Редактирано от uBaHoB

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а така Лорде, там е проблема :).Въобще не ги вкарват...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много се разводни темата, а и се каза каквото има да се казвасамо искам да подкрепя това:

нека наказанията да са смесени. Време зад решетките - 6 месеца до година, след това да търка кенефите в някоя болница.

мислил съм си го доста често това, защо няма повече наказания с обществено-полезен труд, особено за по-леките прегрешения, като минаване на червено, превишена скорост - без причиняване на ПТП разбира сеизпреварваш на забранено - или даваш 10% от месечните си доходи, или 2 дни прекопаваш градинкитеправиш десен завой от лява лента - даваш 8% от месечните си доходи, или 1 ден редиш паветаима толкова много обща работа, която може да се върши от престъпили правилника хораи наистина ще действа много повече, отколкото парични глоби (които някои криминални типове не ги и усещат)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак ще се опорочи и това наказание. Преди време Ерик Кантона (предполагам много хора знаят за този случай) с лъвски скок си заби бутоните в гърдите на фен на Кристъл Палас пред милиони зрители. Наказаниято му беше общественополезен труд - да тренира момчета в някаква спортна школа. И понеже все Стависки ни е в устата - какво наказание ще бъде за него - да тренира децата на ледената пързалка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Magnume, то ги има тези наказания и се наричат пробационни мерки.Има 6 вида пробационни мерки, можеш да ги потърсиш ако ти е интересно в детаили.Mежду другото си много прав, ако 20 години затворниците ги бяга опънали да правят магистрали сега със сигурност щяхме да имаме магистрала до морето

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гласувах с "въздържал се"... демек - натиснАх "View Results (Null Vote)". Защото смятам, че въпросът не е поставен коректно.

 

Въпросът накланя мисленето повече към възмездие и наказание, докато според мен за постигане в обществото на положителен резултат по въпроса друго е по-съществено.

 

Справедливост е нужна на обществото ни, а не възмездие. Или поне много повече би помогнала по проблема с безопасността по пътищата.

 

Наказанието не трябва да е цел, а да е СРЕДСТВО. Целта е да има ред, да се зачитат права, да се спазват правила, да има справедливост. Наказанието е средство това да се постигне. И най-вече е превантивно средство. Наказанието идва СЛЕД като вече някое право е било нарушено... то не може да "върне нещата"... С налагането на наказанието се осигурява справедливостта - и се гарантира превантивният ефект от наличието на наказанието като "заплаха" за всеки, който извърши нарушението. За обществото обикновено ефектът от евентуалното "поправяне" на конкретния човек е с много по-малка сила.

 

В този смисъл подкрепям колегите WaveMastaa и Георги, които са изразили подобно мнение.

 

За съжаление това, че сме с най-малко жертви от пътни произшествия в Европа НЕ е факт. Точно обратното...! ! ! Може би с Матю четем различни информации, може разминаването да е ефект от пошлата ни и в голямата си част продажна журналистика, но... положението е друго:

България е от страните в ЕС с най-много жертви по пътищата (22 Юни, 2009)

България е сред страните в ЕС с най-лоши пътища и най-много жертви на катастрофи (22 Юни, 2009)

Източникът на данните е...

Европейски съвет за сигурност на транспорта / European Transport Safety Council

...и познайте имаме ли български представител в тази организация!? Да, познахте... нЕмаме. За 2008-ма не видях доклада, но за 2007 положението е точно такова... По-зле е положението единствено в Гърция, Естония, Латвия и Литва, а в Полша е като при нас.

 

За клошарите, парите в плюс, в минус, кой какво е донесъл на обществото... Още веднъж мнението ми - целта не е наказанието като такова, а превантивната мярка. А ако клошарят е баща ти? Или вуйчо ти? Винаги субективното може да играе в едната или в другата посока. Който се качи да кара пил - дори и в такава ситуация - трябва да е наясно с всички рискове... рисковете да утрепе себе си, да утрепе и ранения приятел, да утрепе клошар или майка с дете и т.н. И ако има справедливост, ако има реално правораздаване = справедливост-раздаване - ще е също наясно не с "РИСКА ОТ", а със "СИГУРНОТО ПОНАСЯНЕ НА" последствията за него след това - каквито са всеки друг, извършващ такова нарушение/престъпление.

 

За използването на клиповете от сорта на този, който ceco_accord е посочил - мисля, че е много, много силно средство, което не се ползва! Винаги съм се чудел кога в България държавата ще се възползва истински за социални цели от средствата за масови комуникации (електронните най-вече - телевизиите & радиата)... При положение, че всички такива медии подлежат на регулация и лесно може им се вмени задължение да пускат редовно определено количество такива материали (посочени от държавата - не само на тема безопасност на движението, разбира се... има много други национално значими проблеми, за които такава "пропаганда" би помогнала). Както държавният глава (и не само той) има отделено време, което може да ползва да се обърне "по телевизора" към българския народ, например.

 

И още един път "retweet"-вам австралийския клип, който Цецо е посочил:

 

 

:punk:

Напълно съм съгласен, че почти нищо на тоя свят не е черно или бяло. И точно заради това, обаче, не трябва да се мисли, че личното мнение винаги е най-бялото бяло... и трябва по-лесно да се приема изразеното несъгласие с белотата му... пък било то породено от далтонизъм или просто от разлика в "гледните" точки.

 

И както се твърди, че "е лесно да се каже тоя е депутат" (с което като позиция също съм съгласен), така мисля, че трябва да НЕ е лесно да се стига дотам, че да се казва "ти си андрешковец" или пък да се размахва пръст поучително.

Редактирано от ian

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ!

От началото на годината до сега в Столицата са регистрирани 1234 тежки пътно–транспортни произшествия, които са със 325 по-малко от тежките ПТП за същия период на миналата година. Ранени са 1461 граждани, които са с 437 по–малко от същия период на 2008 г. ЗАГИНАЛИ СА 83 ГРАЖДАНИ, по –малко с 42 души от миналата година.

ШОФЬОРИ! Бъдете особено внимателни в районите на училищата, детските заведения и площадки. Винаги съобразявайте скоростта на движение в тези райони! Преминавайте предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт! Те са места с концентрация на пътно-транспортни произшествия с пешеходци и деца - пешеходци. В близост до спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най - голяма вероятността, пред вашия автомобил внезапно на платното да се появи забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната броня без да се огледат. Затова преди спирката и в районите на пешеходни пътеки намалете скоростта и имайте готовност да спрете в очакване на пресичащ пешеходец.

РОДИТЕЛИ, проучете маршрутите по които Вашите деца отиват и се връщат от училище. Отделете време и заедно с децата огледайте и изберете местата за тяхното безопасно движение от и към училище. Ако децата Ви излизат на улици и булеварди с интензивно автомобилно движение, на място им обяснете реалните опасности за тях. Когато се наложи да пресичат такива улици, е препоръчително да са в компактна група и да преминават през платното само на зелен сигнал на светофара. Никога да не пресичат платното тичешком. Да спират до бордюра, да се оглеждат внимателно първо наляво, после надясно и да направят крачка на платното само при пълна безопасност.

Когато пресичат оживени кръстовища със светофарна уредба, да не бързат да навлизат на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо да се огледат в двете посоки. Изберете най – ефективния подход, не да заповядвате на децата си, а да получите тяхното разбиране и убеденост, че не трябва да рискуват и, че това осигурява тяхната безопасност на пътя.

ПЕШЕХОДЦИ:

НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЪТНОТО ПЛАТНО!

ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМИ!

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА БЕЗОПАСНО ПРЕСИЧАНЕ!

 

Зачестиха тежките ПТП, при които виновните за ПТП водачи напускат местопроизшествието без да окажат помощ на пострадалите и без да уведомят органите на Пътната полиция. Напомняме на водачите, че при реализиране на тежко пътно – транспортно произшествие, участниците са длъжни да останат на местопроизшествието, да окажат помощ на пострадалите и да уведомят органите на МВР на тел. 9824901,02,03 или 165.

Във връзка с влизане в сила на Наредба № І з – 41 на МВР и КФН, органите на “Пътна Полиция”, няма да посещават на място пътнотранспортни произшествия в случаите, когато при ПТП са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход и между участниците в ПТП има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него. Участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП.Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя, може да се извади от Интернет или да се направи копие от “Държавен вестник”/.

Пътна полиция, напомня:

Поставяйте предпазните колани на Вас и на пътниците във вашия автомобил!

Не тръгвайте на дълъг път, когато не сте отпочинали!

Не управлявайте автомобил след употреба на алкохол!

Грижете се за своята безопасност!

Истината е някъде по средата. Но има лъч надежда!

Имаше преди време една среща на едни хора във Велико Търново. Помите ли я? А нейното мото?

"Безопасността по пътищата зависи от МЕН!"

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...