Jump to content
icaka

време ли е за зимни гуми

Recommended Posts

то много зависи какви са летнитепо-масовите летни се доближават до всесезонни, държат много добре и на минусови температури, на сухо и мокро - само на сняг и лед никакви ги нямаCRX-а е с uniroyal rain tyre и миналата зима само да се разтопи снега, газеше по-добре от зимните гумино high performance гумите никакви ги няма като са студенисивика е със чисто нови FALKEN, и като сложих зимните гуми, почна да държи по-добрев града обаче не е за high performance гуми. няма къде да се загреят, асфалта е много кален, прашен и мазен. в такива условия зимните гуми работят по-добре, няма и условия да се прегреятако ще карате извънградско в топло време, летните гуми си отиват много бързо, изпичат се, и после не държат на сняг и ледс 2 думи, ВРЕМЕ Е

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даа Моите летни са 91 Y т.е. могат да се карат до около 300 км/ч. (не че сивика може да ги вдигне :o )Миналата зима снега падна в деня в който си бях записал час за смяна..Направо трагедия не можех да кача минимален баир в мокрия сняг .Сега както писаха и други колеги при +4-5 градуса , тръгвах с превъртане на гуми.При спиране не съм усетил нищо , ама не ми се и налагало да спирам рязко.След като сложих зимните всичко беше ОК.Може би и скростния индекс има значение за магериала на гумата?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И тръгвам и спирам нормално. Обаче от сега ще купя зимните, че после ще качат цените и ще станат опашки, няма да има бройки... та - от сега. :tooth:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз още не съм обул зимните чипици но след няколко дни ще го слагам :tooth:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди две години и аз изчаках първия сняг , но едвам стигнах до гумаджиите , а пък там- брада , чаках цял ден , затова - отрано , не виждам такъв голям проблем в няколко дни шофиране при Т 16-17 гр.при това ми светва предупреждение при около 0-3 гр.С , че пътя може да е хлъзгав ,а и вечерите вече са хладни Поздрави

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз тия вашите "летни" гуми дето карате с тях цяла зима не мога да разбера какви са?Явно просто са по-скоро всесезонни. С Прелюда с Yokohama-та само леко да е заскрежени и ставах шейна.Не мога да изляза от гаража(подземен е с наклон е изхода) пък какво остава за поведение при спиране или завиване в екстремна ситуация.А по темата - мисля че не е време още особено във Варна :thumbs1:. А иначе може да изпреварим малко събитията и да покараме 10дена със зимни гуми за да избегнем опашките. А най-добрия вариант е 2 комплекта гуми с джанти и си ги сменяш сам когато си решиш(в последния момент)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е че кой всеки 6 месеца сменя гумите на джантите?! то за 2 смени и си избиваш комплекта железни джанти

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е за какви опашки при гумаджиите говорите тогава??Не можете сами да си вдигнете колата и да сложите другите джанти ли??

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично предпочитам да минавам на баланс при слагането на съответните джанти (летни/зимни). Затова предпочитам да ми ги сменят в сервиз. Не че имам колата от много време де, но си мисля че пак така ще направя.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е че кой всеки 6 месеца сменя гумите на джантите?! то за 2 смени и си избиваш комплекта железни джанти

аз... и по-скоро бих питал обратното, къде да си ги сложа още едни джанти, тежат, много място... :thumbs1: Редактирано от gin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз... и по-скоро бих питал обратното, къде да си ги сложа още едни джанти, тежат, много място... ;)
Ами в някои сервизи за гуми , предлагат Хотел- срещу 20 до 50 лв ти ги съхраняват до следващата смяна (обикновенно 6 месеца).За мен това е перфектно решение.Такава услуга предлагат например Маргел

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги искам да попитам някой има ли конкретни наблюдения върху зимните гуми на Kleber.Струват ми се на пръв поглед добри и са на не лоша цена.Личното ми мнение за гума 175/65/14 в ценовия диапазон 80-90 лв е именно тази гума или по добре Lassa Snoways 2 Plus.Интересно ще ми е някой ако сподели наблюденията си върху въпросните гуми.Мерси

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, е време вече, особено след прогнозата за сняг към петък !!!Ех само дано до ден, два си намеря още едни джанти, че иначе ще съм като на ски писта !!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... зимните гуми на Kleber.Струват ми се на пръв поглед добри и са на не лоша цена.Личното ми мнение за гума 175/65/14 в ценовия диапазон 80-90 лв е именно тази гума или по добре Lassa Snoways 2 Plus...

Летните ми гуми са Kleber и макар, че са доста изтъркани все още се държат прилично - за зимните нищо немога да кажа. Зимните са ми "Lassa Snoways 2" (не съм сигурен дали имат "Plus"). Миналата зима ги купих. В пресен мокър сняг се държаха много прилично - направо като трактор бях. Почти всеки ден (когато беше заснежено и много студено) минавах през участък от супер заледени и излъскани коловози (зимата цели ни паркинт става пързалка), не съм усетил с тези гуми поднасяне и хлъзгане при спиране (говоря при скорости < 10км/ч). Според мен при внимателно каране всяка нова или по-запазена зимна гума е добра.Доколкото въпроса "Време ли е за симните гуми?" - еми докато се питаме и ще стане.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги как мислите време ли е за зимните гуми?Аз лично днес мисля да ги слагам защото ще пътувам,а и летните ми на мокро са доста зле!

колега паднат ли температурите си е време по принцип знам че асвалта стане ли под 7 градуса може да се слагат

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на моята Honda ги смених миналата седмица, защото често минавам през Петрохан, а там изненадите на времето по това време от годината са си "класика в жанра". Джанти втори комплект не бих си купил и за какво ли ми е ................ махане/слагане на гуми, баланс и т.н. +1 брой миене на колата промоция, че съм клиент = 20лв. в Берковица.

Редактирано от batzerga

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за забравилите темата от миналата година

Публикувано изображение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

време си е колеги,видяхте ли прогнозата особенно за северна България-- аз днес ги сложих 4 новички 175/65/14

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера сложих зимните гуменки, днес вали сняг(спокойствие, без опашка и с 10% OFF, преди снеговете :D )... Май се получи еднозначен отговор на темата, вече.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зимни гуми се слагат 1 седмица на ноември така че ВРЕМЕ Е

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, някой има ли наблюдение над всесезонни гуми Lassa, че стана време за покупка и монтаж а аз още се чудя :thumbs:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеобщото мнение, което съм прочел из целия интернет и като съм говорил с опитни шофьори - няма всесезонна гума - или е зимна или е лятна!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всесезонна гума е за пролет/есен, и лятото ако не караш през деня и на дълъг път в големите жегиза града е идеална гума, когато няма сняг

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега 7-8 години съм карал само с всесезонни гуми на Bridgestone и не съм имал проблеми. Докато караш основно в града зимата и не качваш разни планини са ок - никакви проблеми със спирането и потеглянето. Лятото също няма проблеми - и на дълъг и на кратък път и в жеги и студ.Определено са компромисен вариант, защото по разните там тестове се представят по-зле, но за хора с ограничен бюджет са някакво решение.Вече и аз минавам на варианта зимни и летни и още от сега ме боли главата от цени, мъкнене нагоре-надолу 2 комплекта джанти и гуми, складиране, висене по гумаджийници и т.н...Вече си става време за зимните гуми :P

Редактирано от Slade

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slade, в града не ти ли се налага да спираш и потегляш? Защото точно Bridgestone с тяхната "универсална всесезонна" шарка са пълна излагация. По-шумна и неприятно твърда гума не съм срещал. Не помня колко ги карах. Но едва ли съм направил с тях повече от 10.000 км. И ги подарих. От около 10 години карам със зимни и летни гуми, когато съм в България и точно заради това не ме боли глава. Складирам ги в мазето или гаража. Пред гумаджийници не вися - сменям си ги сам.Не ми се четат толкова страници с мнения. Да, вече е време за зимни гуми. При температури под 7-8 градуса по Целзий каучукът губи свойства (на лятната гума) и става неефективен. "Всесезонната" гума си е дърво и зиме, и лете. А като най-пълна простотия определям изразът, че при движение зимата гумата се затопляла, зер нямало нужда от зимни гуми :P Спестете от джанти и лъскав плеър. Не от гуми.

Редактирано от Oto Kluge

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега 7-8 години съм карал само с всесезонни гуми на Bridgestone и не съм имал проблеми. Докато караш основно в града зимата и не качваш разни планини са ок - никакви проблеми.

Аз съм с Потенца и не виждам нужда в София да слагам зимна гума.Снегът не държи повече от 3 дни..После в мокрото мисля че зимната гума няма шанс, нищо че е студено.Другата седмица сменям с Туранза ЕР300 пак лятна, като има сняг съм пас, има градски транспорт.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А като най-пълна простотия определям изразът, че при движение зимата гумата се затопляла, зер нямало нужда от зимни гуми :P

Те че се затоплят е факт. Щом има триене има и затопляне, но наистина изказването е абсурдно. Лятната гума не може да се затопли толкова че да престане да бъде "на камък" през зимата.А зимните се затоплят в зависимост от скоростта на движение, и за това и при тях си има скоростен индекс.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм се изказал правилно - вероятно вдигат някой и друг градус при движение, но много пъти съм експериментирал и имам наблюдения. Пътувах веднъж с приятел, който много ме убеждаваше, че зимата нямало нужда от зимни гуми, понеже лятната му се загрявала достатъчно при движение и вършела същата работа. При 150 км/ч по суха магистрала и външна температура около -5 градуса лятната гума си беше умряла от студ. Твърда и студена маса, която не ти върши никаква работа, освен да не позволява на дисковете да допират пътя :P Един комшия път цяла година сурка така уважавания от мен Nord Frost 3 :P И ако съм склонен да проявя разбиране за това, да караш зимата с летни гуми, то не проумявам каква глава трябва да носиш на раменете, за да караш зимна гума по асфалт с температура 70-80 градуса :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е време , тъй като по-топло няма да стане (скоро) А когато наистина "стане време" най-вероятно ще е лЕеко късничко :angry:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеобщото мнение, което съм прочел из целия интернет и като съм говорил с опитни шофьори - няма всесезонна гума - или е зимна или е лятна!

напълно съгласен ;) аз си сложих зимните, пък който иска, да си кара с летни - избора е личен ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам тея темперетури от +10гр и нагоре последните дни........... ;););)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slade, в града не ти ли се налага да спираш и потегляш? Защото точно Bridgestone с тяхната "универсална всесезонна" шарка са пълна излагация. По-шумна и неприятно твърда гума не съм срещал. Не помня колко ги карах. Но едва ли съм направил с тях повече от 10.000 км. И ги подарих. От около 10 години карам със зимни и летни гуми, когато съм в България и точно заради това не ме боли глава. Складирам ги в мазето или гаража. Пред гумаджийници не вися - сменям си ги сам.Не ми се четат толкова страници с мнения. Да, вече е време за зимни гуми. При температури под 7-8 градуса по Целзий каучукът губи свойства (на лятната гума) и става неефективен. "Всесезонната" гума си е дърво и зиме, и лете. А като най-пълна простотия определям изразът, че при движение зимата гумата се затопляла, зер нямало нужда от зимни гуми ;) Спестете от джанти и лъскав плеър. Не от гуми.

Колега, безкраино си прав ако някои те послуша не би збъркъл зад твоето мнение+1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кви зимни гуми? Тук във Варна винаги в лято. :cool: Вчера бях на плажа...Пък и, като напече слънцето и асфалта вдигне 20 градуса, за какво да си оставям каучука по пътя като се режа на всеки светофар. :offtopic:Обувам зимните само когато почна да излизам от вкъщи с ръкавици! ( или ако имам ходене на ски)Иначе за карана в града, при мокро време (а тук зимата 80% е такова), летните гуми нямат алтернатива...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... зимните гуми на Kleber.Струват ми се на пръв поглед добри и са на не лоша цена.Личното ми мнение за гума 175/65/14 в ценовия диапазон 80-90 лв е именно тази гума или по добре Lassa Snoways 2 Plus...

Летните ми гуми са Kleber и макар, че са доста изтъркани все още се държат прилично - за зимните нищо немога да кажа. Зимните са ми "Lassa Snoways 2" (не съм сигурен дали имат "Plus"). Миналата зима ги купих. В пресен мокър сняг се държаха много прилично - направо като трактор бях. Почти всеки ден (когато беше заснежено и много студено) минавах през участък от супер заледени и излъскани коловози (зимата цели ни паркинт става пързалка), не съм усетил с тези гуми поднасяне и хлъзгане при спиране (говоря при скорости < 10км/ч). Според мен при внимателно каране всяка нова или по-запазена зимна гума е добра.Доколкото въпроса "Време ли е за симните гуми?" - еми докато се питаме и ще стане.
+1 за Чипко. И аз съм с Ласа Сноуейс Плус 2 - взех ги нови и ги карах 2 зими. Личните ми впечатления са че за сняг е перфектна гума. Като трактор съм орал по отупкан и неотъпкан сняг(по-висок от клиренса на колата!) и няма грам буксуване. В софия спирах с газ в преспите и после си излиза без никакъв проблем и буксуване. Но - на сухо и мокро не съм доволен от гумите. Мисля, че са добър избор за изцяло заснежени места. Иначе за софия - може би други гуми, които държат по-добре на мокро са по-добрия вариант.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако сте решили въобще да слагате зимни гуми, сега е момента, за да няма изненади. Що се отнася до марката, който има финансова възможност слага Bridgestone, ако ли не - всякякъв друг компромисен вариант.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прогнозата е в близките 14 дни да НЯМА минимални температури под нулата

Публикувано изображение

Ако преди 20 години бях попитал опитни специалисти по компютърна техника от ЕИЦ какво мислят за персоналните компютри, щяха да ми кажат че такова нещо няма - това са просто играчки...

Както се пее в една песен Be Quick or Be Dead - има неща които се променят много бързо. Или се опитваме да сме в крак с науката и обективните изследвания или преди тръгване четем молитва и вярваме че това помага "понеже опитните хора помнят какво е било преди 20-30-40 години"

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...