G36 3 #321 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) 1. "Норвежецът живее в първата къща" т.е. К1 2. "Норвежецът живее до синята къща" т.е. К23. "Мъжът в средната къща пие мляко" т.е. К34. "Зелената къща е отляво на бялата" и "Собственикът на зелената къща пие кафе" => К4 е зелена с кафе, а К5 бяла 5. "Собственикът на жълтата къща пуши Dunhill" и "Мъжът, който гледа кон, живее до този, който пуши Dunhill" => К1 е жълта и пуши дънхел, К2 гледа кон===== незнам кво ще стане ако сложим жълтата за К3 =====6. "Англичанинът живее в червената къща" т.е. К3===== След като са ясни цветовете си подредих останалите в колонки под евентуалните им къщи и по метода на изключване...=====7. "Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка" т.е. К38. "Немецът пуши Rothmans" т.е. К49. "Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода" и "Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка" => К2 пуши Боро, К1 има котка и пие вода завалията :)10. "Датчанинът пие чай" т.е. К211. "Шведът гледа куче" и "Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира" т.е. К5Баси, било сложно за обяснение Ако някой се нуждае ще направя снимков материал! Редактирано 29 Ноември, 2011 от G36 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #322 Отговорено 29 Ноември, 2011 Обясни от 7 надолу.Иначе до 7 логиката ми е същата. Жълтата не може да е 3 защото ако тя е 3 то 1 може да е само червената а там вече е англичанина. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
prozium 30 #323 Отговорено 29 Ноември, 2011 Ето така най лесно се решава според мен - една табличка 5х5 и започваме да попълваме, нещата много лесно изскачат и ставят ясни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #324 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) И аз с табличка решавах, ама искам логиката - така готовия отговор не е толкова интересен. Колегата G36 добре е започнал, но след т.6 се губи логиката - просто е написал отговорите. Редактирано 29 Ноември, 2011 от zarrick Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #325 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) Прав си! Позагубих се като почнах да обяснявам Та от 7 надоло направи колонки под всяка къща с възможностите за нея:"Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка" - може да е К3, К4 и К5 "Датчанинът пие чай" може да е К2 и К5"Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира" може да е К2 и К5"Немецът пуши Rothmans" може да е К2, К4 и К5от което следва:само "Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка" може да е в К3само "Немецът пуши Rothmans" може да е в К4остават К2 и К5... сега на помощ идва "Борото""Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода" и "Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка"след което се поизбистря още картинката... и става ясно че:"Датчанинът пие чай" в К2"Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира" в К5"Шведът гледа куче"... в К5и нещата се наредиха!В къща 4 e шарана! п.п. Надявам се, да не съм те объркал още повече! Редактирано 29 Ноември, 2011 от G36 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #326 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) Всичко е така но пак изникват въпроси:Защо "Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка" е именно в К3 а не в К5 и защо "Немецът пуши Rothmans" е именно в К4, а не в К2 или К5?примерно "Датчанинът пие чай" и "Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира" са кажи речи равнопоставени за к2 и к5.както и от "Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка - Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода"следва че борото може да е в К2, К3 и К4 Редактирано 29 Ноември, 2011 от zarrick Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #327 Отговорено 29 Ноември, 2011 Направи ли това което написах с колонките!?Логично и нагледно е!няма как "Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка" да не е в К3 защото няма друга алтернатива за К3от там => остава само една алтернатива и за К4 т.е. "Немецът пуши Rothmans"Та сега остават К2 и К5...Ясно е че в К4 се пие кафе значи "Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода" и "Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка" => К2 е на Боро => "Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира" може да е само и единствено в К5 и остава К2 за "Датчанинът пие чай"Надявам се да си ме разбрал сега!Доста е лесно да си го решиш в главата, трудното е да го обясниш!Ако не си разбрал можеш да прочетеш обяснението на колегата prozium: "една табличка 5х5 и започваме да попълваме, нещата много лесно изскачат и ставят ясни." Успех! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #328 Отговорено 29 Ноември, 2011 За интеграла се замислих,но като си представих време за оформяне на реш. ..., не мерси, освен това мразя интегрално см. Задачката за рибата е пускана - стр.18 ; избрах метода на @prozium.Докато я обяснявате - нещо различно.Като малка харесвах задачите за басейни и тръби. Имаме течност - 10 л в десетлитрова туба. Имаме две други туби - 3 л и 7 л.Трябва да се раздели течността от 10 л на две равни части. Как?С колко действия постигате резултата?Едно действие е наливане в или изливане от един съд.Течността не се изсипва извън съдовете; приема се, че няма загуби при действие.Препоръчвам отново таблица.Успех! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #329 Отговорено 29 Ноември, 2011 vesivanova просто се опитах да обясня на Zarrick, как съм стигнал до отговора! относно течностите... 9 действия? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #330 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) Извини ме за репликата; Верен отговор в 9 действия; и моята логика е аналогична... Може ли някой да намери по-логичен ( кратък) начин? Редактирано 29 Ноември, 2011 от vesivanova Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #331 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) Ако има зарибени математици Решението на интеграла: Съставяме каноничните уравнения на правата и чрез тях параметричното представяне на отсечката , Тогава п.п. Не съм я решил аз! Редактирано 29 Ноември, 2011 от G36 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #332 Отговорено 29 Ноември, 2011 Как излизаме от тази ситуация?Сваляме резервната гума и прежалваме броните и др.+ 101 маневри?Но гледам, че навън е яко заледено - малко вода в повече и да замръзне, а? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #333 Отговорено 29 Ноември, 2011 относно излизането от ситуацията... оставям всеки сам да си избере отговор...Питанка:Един човек си вървял и видял едно ябълково дърво, на което имало ябълки. Качил се на него и нито брал ябълки, нито ял ябълки, но когато слязъл от него на дървото нямало ябълки! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #334 Отговорено 29 Ноември, 2011 (Редактирано) Хмм аз загадката с тубите я реших с друг подход, но пък ми отне 1 операция повече: опер. 10л 7л 3л10л 10 0 0 1 - от 10(пълна) в 3(празна) 2 - от 3(пълна) в 7(празна) 3 - от 10(останали 7л) в 3(празна) 4 - от 3(пълна) в 7(има вече 3л) 5 - от 10(има 4л) в 3(празна) 6 - от 3(пълна) в 7(има вече 6л и допълваме 1л; в 3 остават 2л, а в 10 остава1л) 7 - от 7(пълна) в 10(има 1л) 8 - от 3(има 2л) в 7(празна) 9 - от 10(има 8л) в 3(празна, в 10 остават 5л) 10 - от 3(пълна) в 7(има 2л и с тези 3л стават 5л) Редактирано 29 Ноември, 2011 от zarrick Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #335 Отговорено 29 Ноември, 2011 Нютон е спеца по ябълките. Моят отговор, отново по детски спомен - качваш се и прилагаш сила, т. е. друсане, брулене и т.н. И гледаш да не паднеш. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scre 32 #336 Отговорено 29 Ноември, 2011 Аиде и аз да се включа малко ... На светофар спира ТИР,до него мангал с кон и каруца,а до мангала моторист! При зелен сигнал ТИР-а се форсирва,коня се плаши и отгризва ухото на моториста :lol: ... КОИ Е ВИНОВЕН ? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #337 Отговорено 29 Ноември, 2011 scre веднага отговарям - Моториста (кара без каска!) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #338 Отговорено 29 Ноември, 2011 Мое мнение: @Player101, ако иска, въпроса е негов - като 1-ви с верен отговор. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #339 Отговорено 29 Ноември, 2011 ....т. е. друсане, брулене и т.н. И гледаш да не паднеш....Няма друсане и брулене на дървото! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
WaveMastaa 18 #340 Отговорено 29 Ноември, 2011 Питанка:Един човек си вървял и видял едно ябълково дърво, на което имало ябълки. Качил се на него и нито брал ябълки, нито ял ябълки, но когато слязъл от него на дървото нямало ябълки!Интересна задачка.... не мога да се сетя за друго решение, освен:Пичът се качва на дървото в късна есен, когато на дървото има около 10-на ябълки /все пак той не е чак такъв балък и няма да се качи на дървото по средата на лятото, когато дървото е отрупано с много и неузрели яблки/. Сковава си дървеа къщичка и седи и чака до началото на зимата, когато всички ябълки са изпопадали на земята. Така нито е ял, нито е брал ябълки, а на дървото ябълки няма. Как е оцелял, обаче, е по-интересния въпрос... Чакаме колегата с верния отговор Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #341 Отговорено 29 Ноември, 2011 @WaveMastaaДоста интересен отговор!Жокер: Прочетете по-внимателно въпроса...Рано е да се предавате, напънете ги тия мозъчни клетки! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
todorov365 8 #342 Отговорено 29 Ноември, 2011 Според мен отговора е,че на дървото били две ябълки,и човека се качил,изял една ябълкА и една набрал. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #343 Отговорено 30 Ноември, 2011 Верен отговор! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
todorov365 8 #344 Отговорено 30 Ноември, 2011 И от мен една. Кое е това нещо, което започва с К вкарваш го в П, вкарваш го твърд, вадиш го мек??? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
linejka 9 #345 Отговорено 30 Ноември, 2011 кашкавал в печка :unsure: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
G36 3 #346 Отговорено 1 Декември, 2011 Аз за друго си мислех... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chavdu 734 #347 Отговорено 1 Декември, 2011 Айде, мислители ако позволите една задачка и от мен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Димитър Коев 66 #348 Отговорено 1 Декември, 2011 Тва архитектите сте голяма работа... все ще оставите някоя неуместна дупка или по-точно фуга в средата. Наложени един до друг, двата трапеца и двата триъгълника във втората картинка не се допират плътно. Оставащата площ е точно за единия квадрат в повече... май... или бъркам? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
linejka 9 #349 Отговорено 1 Декември, 2011 +1 не бъркаш колега проверих го като го начертах :D че и мен ме съмняваше това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #350 Отговорено 1 Декември, 2011 3 : 5 ; 5 : 8 ; 8 - 13 ..Това ми напомня "златно сечение", а то не е май кръгло число. Мисля... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #351 Отговорено 1 Декември, 2011 (Редактирано) 3/8 е различно от 5/13 макар и с малко; тангенса на ъглите в правоъгилните тр. е различен , макар и с малко; прескачаш 1 позиция от сечението... Редактирано 1 Декември, 2011 от vesivanova 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Orlin 43 #352 Отговорено 1 Декември, 2011 (Редактирано) Е то визуално се вижда, че има "измама". Червеното и зеленото на втората картинка не са триъгълници, ами са четириъгълници. Котангенсите на тъпите им ъгли един път са 1/3, втори път са 3/8 => има чупка там където тъпия ъгъл на единия триъгълник се допира до "хипотенузата" на другия. Трапците са си наред п.п Тя колежката го е казала, ама по друг начин, кой да чете Редактирано 1 Декември, 2011 от Orlin Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
danail_delchev 15 #353 Отговорено 1 Декември, 2011 Айде една и от мен(може да я има в началото но,не ми се чете толкова)И така:Две майки и две дъщери отишли на кино-на колко стола са седнали? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #354 Отговорено 1 Декември, 2011 3 стола - баба, дъщеря и внучка ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
danail_delchev 15 #355 Отговорено 1 Декември, 2011 печелиш Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #356 Отговорено 1 Декември, 2011 Четириъгълникът в дясно ( 5х13) не е правоъгълник, макар и с много малко.Ако беше и сложим в него фигурите от 8х8, в средата ще остане застъпваща се площ = 1 квадратче.Редица на Фибоначи: 0,1,1,2,3,5,8,13,21....Пъзела 5,8,13 може да се повтори с 8, 13,21 и т.н. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Orlin 43 #357 Отговорено 1 Декември, 2011 Ето го в друг вариянт Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #358 Отговорено 1 Декември, 2011 (Редактирано) Е, омръзна ми....оттолкова обяснения.Щом трябва ще го напиша просто:Периметър 8х8 = 32Периметър 5х13= 36Разлика 4Търсим квадрат с периметър (обиколка ) =4.Що е то - 1х1 Редактирано 1 Декември, 2011 от vesivanova Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Orlin 43 #359 Отговорено 1 Декември, 2011 Веси, аз не споря срещу теб, а с теб. Поддържам ти разсъжденията и за целта прилагам картинки на сходен проблем (по-скоро е измама) На мен ми е ясно къде е уловката Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chavdu 734 #360 Отговорено 2 Декември, 2011 Тва архитектите сте голяма работа... все ще оставите някоя неуместна дупка или по-точно фуга в средата. Наложени един до друг, двата трапеца и двата триъгълника във втората картинка не се допират плътно. Оставащата площ е точно за единия квадрат в повече... май... или бъркам? ииии тва дизайнерите сте още по-голяма ралта ...бъстед Другите надолу не виждам, какво имате повече да коментирате при положение, че бях изобличен още в последващия пост ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове