Jump to content
Sign in to follow this  
balxv

Двигателно Масло

Recommended Posts

Posted (edited)

Здравейте,

Карам Civic 1.5T CVT Sport и ще сменявам маслото като досега използвах 0w-30 на Ravenol. Сега съм се насочил към 0w-20 на Amsoil - (https://amsoil.bg/produkt/signature-серия-0w-20/), както и филтър Amsoil EA15K13 (https://amsoil.bg/produkt/маслен-филтър-ea15k13/). 

От сервиза препоръчват 0w-30, и до колкото знам 0w-20 ги ползват главно в Америка и Канада. Въпросът ми е, окей ли са това масло и филтър?

Edited by balxv

Чел съм, че 0-20 е една идея по-добро защото има по-малко вътрешно съпротивление, заради това, че маслото е по-рядко от 0w-30. 

Интересното нещо е, че днес ходих до Бултрако да ми направят софтуерния ъпдейт на ECU-то, който е свързан с разреждането на маслото с бензин. Не знам точно техническите специфики.. Но попитах и там за маслото и те ми казаха, че е по-добре да се слага 0w-20. Та най-вероятно ще премина на 0w-20, остава въпроса какви са мненията на колегите за Amsoil като марка?

0/20 по-добра икономия, 0/30 по-добра защита на двг, особено за турбо бензинки.

Ако сложиш 0/20 Амсойл няма да сгрешиш, но аз лични бих я карал с 0/30.

Остави ги бултрако, каквото им е пуснато, това правят, не влагат техническа мисъл, както и всеки един оторизиран сервиз, което е напълно разбираемо, работата им е да изпълняват това, което им е пуснато отгоре, а дали е най-правилното го показва времето.

В днешно време икономията е приоритет и никой не го е грижа дали един двг ще изкара повече от гаранцията.

• Thanks 1

0W-30 е за предпочитане, точно заради всеизвестният проблем с разреждане на маслото с гориво при L15BA. Особено, когато има и ежедневно градско каране.

Може да ползваш и 0W-20, но трябва да го менкаш на 4 - 5 хил. км., за да не стане на 0W-8 и да задереш цилиндри, турбо и биелни лагери.

Ако имаш филтър за твърди частици (OPF), или още го наричат PF, тогава задължително масло по ACEAC2.

Например: RAVENOL FES SAE 0W-30, или RAVENOL VSF SAE 0W-30.

Ако нямаш (OPF), тогава може и ACEA A5/B5 като AMSOIL Signature Series 0W-30, AMSOIL Signature Series 5W-30

• Thanks 1

Не знам за Бултрако, но моята се обслужва в представителство на Хонда в Нидерландия и също си слагат 0w-20, проблеми съм нямал и всяка година колата си минава 10к км.

Само дето разликата в климата между Холандия и България е съществен.

Тук лятото достига до 40+гр., докато там надали надхвърля 25.

За това вискозитетът е разтегливо понятие и се подбира спрямо климата и условията на шофиране.

И освен това, ако колата е в гаранция , нямаш мн избор ..