morfey 5 #1 Публикувано 6 Март Здравейте, Наложи ми се да сменям катализатора на колата ( Honda Accord VIII 2.4) Намерих part number на катализатора по VIN номера 18190R40J00. Като поразпитах за цена, ми искат за оригинален катализатор колкото за една кола. Насочих се към заместител и намерих на Поляците JMJ. Поразрових се какъв е номера отговарящ на моя - JMJ 1091715 ( Питах и познати които работят в магазини за авточасти и те също намират този катализатор) Поръчах го. Дойде. На пръв поглед "отгоре" където връзката на катализатора с главата няма разлика, НО по средата на катализатора има втулка с резба която не виждам на оригиналния (още си е монтиран). Другото което ме обезпокоява е разликата в долната част на катализатора. Не съм махнал оригиналния а само съм гледал клипчета как се сменя. Има някаква допълнителна тръба с фланец, връзката между катализатора и тръбите е различна и според мен на прима виста има и разлика в диаметъра на тръбите. Та питането ми е: 1. Някой сблъсквал ли се е с този проблем 2. Ако преправя новия катализатор дали ще има някакви проблеми с работата на колата (светване на лампички, ГТП) 3. Дали да търся нов катализатор и този да го продам или да го преправям Прилагам и снимки на новия катализатор Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 353 #2 Отговорено 6 Март Не мога да отговоря, но защо трябва да го сменяш? Даде грешка P0420, ли? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #3 Отговорено 6 Март Да тази грешка я имам. Основното което ме накара да сменям катализатора е че колата спря да върви като спънат кон е няма ряз. Ходих в сервиз и ми казаха че катализатора е запушен и е за смяна. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 353 #4 Отговорено 6 Март (Редактирано) преди 26 минути, morfey написа: Ходих в сервиз и ми казаха че катализатора е запушен и е за смяна. Тази грешка означава катализатор, или втора ламбда сонда. Като изчистиш грешката, след ковреме се появява? Как разбраха в сервиза, че е запушен, освен, че не върви добре? Какъв пробег е, че да се запуши? Редактирано 6 Март от JapCar Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #5 Отговорено 6 Март Колата е на 236 500 км ( по километраж, реално .... не знам ) Тази грешка си я чистя перманентно. В сервиза хората я включиха на диагностика, форсираха я душиха аспуха и казаха, че мирише на яйца и катализатора е за смяна. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #6 Отговорено 6 Март Интересно ми е дали колата като е на LPG, по-бързо се прецаква катализатора. Чувам и двете мнения:LPG по-бързо го ядеLPG го щади ( ако е добре бастроена газовата уредба )Sent from my SM-G780G using Tapatalk Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ANTRAZID 29 #7 Отговорено 6 Март (Редактирано) 1 Редактирано 6 Март от ANTRAZID Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3276 #8 Отговорено 6 Март Преди 13 часа, morfey написа: НО по средата на катализатора има втулка с резба която не виждам на оригиналния (още си е монтиран). Там се монтира втората ламбда сонда. Има я и на оригиналния катализатор. Преди 13 часа, morfey написа: Има някаква допълнителна тръба с фланец, връзката между катализатора и тръбите е различна и според мен на прима виста има и разлика в диаметъра на тръбите. Това е отбор на газове за EGR. Има го и на оригиналния катализатор. Не мисля, че трябва да преправяш нещо, ако отговаря на ОЕМ номера за твоята кола. Все така, заместителите - катализатори, изкарват година-две и после трудно минаваш ГТП при бензин. На газ би трябвало да изкарат повече теоретично, но не се знае. Свали си катализатора и го провери дали е запушен действително, или разрушен. Може да се види, без сваляне, с ендоскоп през отвора на първа ламбда сонда. Ако не е разрушен, трябва му почистване. Няма по-добро нещо от добре почистен оригинален катализатор. Ще изкара още толкова хил. км. след правилно почистване, ако не е разрушена питата. Ако е стопена или разрушена - отива за скрап за 100 -150 евро. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Г.Писаров 238 #9 Отговорено 8 Март (Редактирано) Не мога да дам отговор на въпросите. Но аз карах моята 7 ма с автърмаркет катализатор - изкара не повече от година. После спря да покрива изискванията. Колата ми е с газ. Нито на газ покрива, нито на бензин. Е да, нямам проблем със запушване. Но автърмаркет катализатора е пари на вятъра. Ако можеш да си намериш читав, оригинален, втора ръка е най - добре, според мен. Аз сега съм без катализатор. Но ми се налага да търся правилния ПГТП. Редактирано 8 Март от Г.Писаров 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 353 #10 Отговорено 8 Март преди 34 минути, Г.Писаров написа: Ако можеш да си намериш читав, оригинален, втора ръка е най - добре, според мен. Така е, ама как да разбереш дали е читав, може да е в същото състояние... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #11 Отговорено 9 Март (Редактирано) На 7.03.2026 г. at 0:41, dandilov написа: Там се монтира втората ламбда сонда. Има я и на оригиналния катализатор. Това е отбор на газове за EGR. Има го и на оригиналния катализатор. Не мисля, че трябва да преправяш нещо, ако отговаря на ОЕМ номера за твоята кола. Все така, заместителите - катализатори, изкарват година-две и после трудно минаваш ГТП при бензин. На газ би трябвало да изкарат повече теоретично, но не се знае. Свали си катализатора и го провери дали е запушен действително, или разрушен. Може да се види, без сваляне, с ендоскоп през отвора на първа ламбда сонда. Ако не е разрушен, трябва му почистване. Няма по-добро нещо от добре почистен оригинален катализатор. Ще изкара още толкова хил. км. след правилно почистване, ако не е разрушена питата. Ако е стопена или разрушена - отива за скрап за 100 -150 евро. Пускам снимки за сравнения на оригиналния катализатор и този който го дават заместител. Дори и болтовите отвори не съвпадат. Някой знае ли от кой модел Хонда е този. Дали се е сблъсквал и дали въобще е за хонда ? Редактирано 9 Март от morfey Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3276 #12 Отговорено 9 Март (Редактирано) Хммм... Доста голяма разлика има с оригиналния. Явно нещо не си проверил както трябва по VIN номера! На 6.03.2026 г. at 10:32, morfey написа: Насочих се към заместител и намерих на Поляците JMJ. Поразрових се какъв е номера отговарящ на моя - JMJ 1091715 В сайта на JMJ не ми намира катализатор по ОЕМ 18190-R40-J00, а също и JMJ1091715. Може би не произвеждат такъв заместител. Допълнително, от първите снимки се вижда, че си купил JMJ1091712. Този номер май е за 2.0 двигател. Хубаво ще е, ако можеш да го върнеш, или поне замениш. "Ботът" казва ОЕМ 18190-R41-L00 (специфичен за автоматични трансмисии), или 18190-R40-A00 (алтернативен за 2.4L двигатели). В амаяма 18190-R41-L00 струва само 703 евро. На оригиналния няма ли щампован ОЕМ номера някъде? П.П. Твоят, оригиналният, провери ли в какво състояние е? Стопен ли е? Запушен ли е? Редактирано 9 Март от dandilov 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #13 Отговорено 9 Март Да, грешката е моя. Катализатора който ми намират няколко човека е JMJ 1091712 а не JMJ 1091715. Няма как да се е объркало нещо по VIN номера защото няколко различни човека проверяват по различни места за катализатор. Ако беше 1 ... съгласен съм, но няколко и аз също съм търсил.На ориганалния не намирам ( не се вижда ) номер на катализатора.Sent from my SM-G780G using Tapatalk Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3276 #14 Отговорено 9 Март (Редактирано) Действително всички сайтове за авточасти дават JMJ1091712 и за 2.0, и за 2.4, но действителността явно е различна. Ето за моя R20A2 какъв дават (18160-RZP-G00): Точно като този JMJ, който си купил. С отвора за втора ламбда сонда по средата. А виж за 18190-R41-L00 какво излиза: Точно като твоя оригиналния, с отвора за втора ламбда сонда отдолу. Ако катализаторът си ти е здрав, трябва само да го почистиш с подходяща химия. Провери си и първа ламбда сонда дали е здрава, че ако е дефектирала ще бърка смесите и колата ще е мудна. Редактирано 9 Март от dandilov 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
morfey 5 #15 Отговорено 10 Март Преди 16 часа, dandilov написа: Действително всички сайтове за авточасти дават JMJ1091712 и за 2.0, и за 2.4, но действителността явно е различна. Ето за моя R20A2 какъв дават (18160-RZP-G00): Точно като този JMJ, който си купил. С отвора за втора ламбда сонда по средата. А виж за 18190-R41-L00 какво излиза: Точно като твоя оригиналния, с отвора за втора ламбда сонда отдолу. Ако катализаторът си ти е здрав, трябва само да го почистиш с подходяща химия. Провери си и първа ламбда сонда дали е здрава, че ако е дефектирала ще бърка смесите и колата ще е мудна. Много ти благодаря, че ми показа този катализатор от коя кола е. Спести ми ровене из нета. Та имам чисто нов катализатор за Honda Accord 2.0 (с двигателR20A2) Стария катализатор за нищо не става. Дадоха ми една чантичка парчета и е запушил втория катализатор, който в момента го чистят. Тази грешка 0420 ми я даде за първи път преди 2 години. Питах в един сервиза на Хонда: "Сипвай добавки и яко настъпвай газта" да продухаш катализатора Е добре го продухах. Чудя се предишния собственик на колата дали е знаел за този проблем. Според мен Да, защото това не става от един път. Другото което ме е яд че не съм забелязал симптомите по рано за да отреагирам навреме. Така че според мен когато изпише тази грешка свързано с катализатор, сонда или нещо подобно една профилактика с ендоскоп не е излишна пести време и пари и най вече нерви. Поне намерих адекватно решение, за което ще пиша след време. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3276 #16 Отговорено 10 Март Парчетата - на вторични. Да върнат част от сумата за нов. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове