Jump to content
Bizzito

86К смяна на свещи - ИЗНЕНАДА

Recommended Posts

Много ли е разглобяването за тези гумички?

Не, че ще го правя аз просто ми е интересно колко трябва да се разглоби двигателя.

По принцип след 7 хил км трябва да правя реглаж на клапаните. Така и така ще се отваря може да ги сменя. Ще говоря с майстора да видим какво ще каже.

Преди 1 час, Rakeem написа:

Аз бих направил едно замерване на компресия и тест за утечка(въздух под налягане), преди да се впусна в ремонти, ако покажат отклонения спрямо останалите цилиндри, нещата отиват към сегменти.

Мисля, че имам колега с нужното оборудване ;) 

Най-вероятно ще го направя.

И той се бори с някакъв неизвестен проблем на една Инсигния.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че ще го правя аз просто ми е интересно колко трябва да се разглоби двигателя.

По принцип след 7 хил км трябва да правя реглаж на клапаните. Така и така ще се отваря може да ги сменя. Ще говоря с майстора да видим какво ще каже.

Аз бих направил едно замерване на компресия и тест за утечка(въздух под налягане), преди да се впусна в ремонти, ако покажат отклонения спрямо останалите цилиндри, нещата отиват към сегменти.

Мисля, че имам колега с нужното оборудване ;) 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че имам колега с нужното оборудване  

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някои мотори може да не се сваля главата но при някои е желателно да се свали, предимството когато се сваля главата е, че може детайлно да се огледа състоянието на клапаните и може да се види от къде идва това масло работи се и по спокойно. Ако се свали главата ще трябва нова гарнитура и болтове. Обади се на Цецо @ceco_accord да ти каже какво е направил на сивика на синът си и как да се свържеш с Фена @fenabg.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

@Bizzito  Горивната камера на 3-и цилиндър е трагедия.

Погледни само свода какво чудо е!

Да не говорим за отлюспените парченца отлагания от челото на буталото, които се подмятат в камерата - виждат се на челното клипче на 3-ти цилиндър. След 30-тата секунда има едно, между цилиндъра и буталото.

И челата на другите бутала с като коралови рифове, но 3-тото е все едно извадено от Титаник. ;)

Слава Богу, хонингът изглежда добре, но само меренето на цилиндрите за елипсовидност ще покаже.

Отваряй мотора отгоре и отдолу, за да извадиш мотовилките и буталата, па мерене на цилиндрите, миене на всичко, нови гумички за клапаните, пасване на леглата им в главата, а може и сегменти. Не бих се учудил да има строшен маслен на 3-ти цилиндър.

Тегаво е като време и пари, но така не карай. Иначе не свещи, ами свещ му пали на тоя мотор.

Нема а се плашиш, но намери читав майстор, дето знае и може, и няма да пести от части и марки, щот за труд така или иначе ще вземе еврата - вложи ги перспективно. Желязо е майкатаму, ама ще служи още.

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Счупен сегмент няма ли да трака и да надере цилиндъра. И разхода на масло да е доста по-голям. 🤔

Иначе пък мотора си работи много добре и тихо. 

ПП: обещавам, че няма да я предлагам във форума 😂

Редактирано от Bizzito

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как караш и колко масло ти харчи.

И за сегментите - да не гадаем от сега. Те не се разпадат. Парчетата им са си там - в канала на буталото.

Как да тракат, като има масло и сглобката принципно е милимунди, а и цилиндърът ги държи. ;)

Като се отхлюпи моторът, ще си обади.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От информацията дотук, има вероятност двигателят да е бил прегряван. Гумичките на клапаните да са се изпекли и втвърдили. От там - не могат да уплътняват добре и теч на масло. Най-зле е положението на 3-ти цилиндър.

1. Евтин вариант - смяна на гумичките с оригинални, почистване на нагара по челата на буталата и горивната камера със специализирана пяна за декарбонизиране. Например Pro-Tec Carbon X Cleaner K1+K2. *Да се извърши в сервиз с вакуум за изсмукване на течността в цилиндрите след обработката. Има голяма вероятност това да реши проблема и да спре харча на масло.

2. Скъп вариант - отваряне и ревизия на двигателя. Смяна на гумички на клапани, сегменти, биелни лагери, почистване на буталата, почистване и ревизия на главата и клапаните. Така пък ще си имаш изцяло обновен двигател и няма да го мислиш повече.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какъв анализ направи изкуствения интелект по снимките.

По принцип не му вярвам напълно, но изглежда логично "мисленето".

Изключваме бобината и PCV клапана, смених го наскоро превантивно.

Неравен правен ход имам, не е нещо фрапиращо и не винаги го има, но го има.

Ще започна с мерене на компресия и размяна на инжектори.

--------------------------------------------

Най-вероятни причини

Инжекторът на цилиндър 3 пуска повече гориво или пръска лошо.
Това прави свещта черна и често води до по-слаб разгон и понякога леко неравен празен ход. При един-единствен замърсен цилиндър това е една от най-честите причини.

Слаба искра на цилиндър 3.
Ако бобината, свещта или контактът в кладенеца не работят идеално, горивото не изгаря докрай и свещта се покрива с нагар.

Масло в цилиндъра.
Ако свещта е мазна/лъскава, причината може да е масло от сегменти, клапанни гумички или PCV проблем. Маслено фулиране често се описва като черно и лъскаво, а не просто сух нагар.

Проблем с компресия или клапан.
При по-слаб цилиндър горенето е по-лошо и свещта се нагаря. Това е по-рядко, но ако проблемът е само в цилиндър 3, трябва да се мисли и за това.

---

Да — при по-близък поглед свещ 3 изглежда по-скоро силно нагоряла/кафяво-черна и сухо фулирана, а не маслено „лъскава“. Това по-често насочва към богата смес или слабо/непълно изгаряне в този цилиндър, отколкото към сериозно маслено горене.

Какво личи от тази свещ

Нагарът е концентриран около електрода и по горната част, което е типично за combustion fouling.

Не се вижда ясно тежко мокро масло по резбата или електрода, което прави маслен проблем по-малко вероятен от запалване/инжекция/компресия.

Ако има и малко по-черно по пръстена около изолатора, това може да е знак, че цилиндърът не гори толкова чисто, колкото останалите.

Най-вероятните причини тук

Инжектор на цилиндър 3 – леко тече, пръска неравномерно или работи с различен дебит.

Бобина / свещ / контакт – слаба искра води до недоизгаряне и сух черен нагар.

По-ниска компресия или клапанен проблем – ако цилиндърът не пълни и не гори както трябва, свещта се фулира по-бързо.

Как бих го подредил по вероятност

Ако колата няма разход на масло и няма син дим: запалване или инжектор.

Ако има и леко неравен празен ход/мисфайър: още по-вероятно е бобина/инжектор.

Ако свещта е суха, черна и останалите са нормални: единичен цилиндър почти винаги е локален проблем, не общ.

--------------------------------------------

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста глупости е натворил 'интелектуалецът', не го ползвай да ти диагностицира колата.

Имаш разход на масло и от там са нагарите, няма как бензин да ти направи подобни отлагания, еле пък на двг с многоточков инжекцион.

Тествай компресията и стискай палци да са гумички, дет се вика един ден работа са.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другата седмица ще меря компресия с колегата.

Мисля, че всичко е ясно. 

Само се чудя как да изключа най-лесно инжекторите, тъй като нямам подходяща дигностика за това.

Да махна предпазителя на помпата или някой друг?

Моля ако някой го е правил да удари едно рамо.

Compression.pdf

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблем с компресията....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...