Jump to content

Recommended Posts

Здравейте, колеги. От скоро съм собственик на въпросния автомобил и за момента съм много доволен. Колата стои на платен паркинг във Варна. Въпросът ми е има ли смисъл да се прави каско на Хонда 2011 г. с цел защита от кражба, или тези автомобили не ги закачат? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

7-ма серия са сериозна цел за кражба на катализатора, заедно с ламбда сензорите... (което ми се случи в Англия)

За 8-ма серия няма как да стане, защото катализатора е при двигателя, не знам дали за тази цел е там...

Иначе дали модела, като цяло е обект на кражби, не знам...

Каското защитава, но ако го плащаш 5-10г, ще платиш половината на колата... Струва си да се сложи скрито ключе, предотвратяващо стартирането на двг., защото авто джамбазите знаят как да елиминират стандартните защити за всеки модел...

Редактирано от JapCar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Аз съм със 7 ма и правя Каско. Не специално заради кражба а заради възможността от възникване на щети. Вече съм се възползвал. Удариха ми колата докато беше паркирана. Имаше голяма щета. Написахме ДКП с виновния но ремонта пак мина през ликвидационния център на каското. Не се притеснявах дали изплатената сума от застрахователя на виновния ще е достатъчна за ремонта. Моя застраховател си се занимаваше с това. Сега наскоро имах лек инцидент, за който съм виновен аз - пак каското ми покрива щетите. Не са сериозни щети но по груби сметки ремонта пак ще ми струва повече от годишната цена на каското. Имам и други шети - разни драскотини и т.н., които ще мина по нататък по Каско. Абе според мен си заслужава. Нищо, че колата ми е 17 годишна. Някак си спя по - спокойно :)

А ако те притеснява кражбата - както е писано по - нагоре - направи един скрит ключ на горивната помпа и си решаваш проблема :)

Редактирано от Г.Писаров
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 10 часа, Г.Писаров написа:

Сега наскоро имах лек инцидент, за който съм виновен аз - пак каското ми покрива щетите. Не са сериозни щети но по груби сметки ремонта пак ще ми струва повече от годишната цена на каското. Имам и други шети - разни драскотини и т.н., които ще мина по нататък по Каско. 

Заради такива редовни ползватели на застраховките, в Англия са измислили начин да ги възпират. 

За да не им дозаждат за всяка ьрасклтина, в застраховката има самоучастие, дребни повреди со шоемаю сам, над него, застфахователя. Колкото по- голямо е, толкова ти е по- ниска застраховката.

Другото, ако не си взимал кинти от застрахователя, след 5г., застраховката ти започва да пада...Обратното, ако често доиш застрахователя, застраховката ти расте доста и тези неща са достояние на всични застрахователи...

В БГ зе говореше нещо подпбно- Блнус малус..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

     То и тук е така . Моята кола като я взех цялата беше в драскотини  , предния капак от камъчета , имаше и лека щета по предната маска. Беше в Армеец.  Описах абсолютно всичко , дори ми стана неудобно за два детайла и в доверения сервиз си ги платих аз като с тях я боядисаха изцяло. След месец  каското  трябваше да се поднови и ми поискаха с 200 лв повече от предходното- обяснението бе ,че с тези щети  каското е без отстъпка,  а на предишните собственици затова че не са завеждали щети с всяка година отстъпката се е увеличавала. Понеже преди това в ДЗИ си правех и гражданска и каско ,като стар клиент при тях каското ми дойде на цената с отстъпката от  Армеец  преди да взема колата.

   Сега всяка година  месец преди да изтече си завеждам  всички  щетички.  Предния капак заради една лека следа от камъче го боядисване  изцяло миналата година  сега пак  гледам че има лека точица и ще описвам скоро.

   Цената на полицата обаче не ми се качва ,защото щетите са малко. 

Редактирано от pet71

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, pet71 написа:

     То и тук е така .

Не ми изглежда точно същото, но вероятно ще стане...

Логично е, тези които годишно 2-3 пъти взимат кинти от застраховател, независимо виновен/невиновен, всички застрахователи да го считат за рисков играч и да дават високи застраховки...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако 5 пъти ти ударят колата на паркинг и има двустранен протокол защо да си рисков? Кое точно те прави рисков? Че ходиш да си пазаруваш ли? Ако завеждаш щети от собствена неграмотност е едно, ама когато си невинен защо трябва да те товарят!?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, jt26 написа:

Ако 5 пъти ти ударят колата на паркинг и има двустранен протокол ...

Застрахователите ги интересува колко пъти точиш кинти от тях, няма социален момент... Какво ги грее каква е причината...

 

Застрахователи, банки, моб. оператори, са си узаконени измамници...

 

Кой е казал, че животът е справедлив?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си с ДКП и не си виновната страна - каското си взема парите от застрахователя на виновния. И то в размер, който си струва ремонта. Така, че подобни щети не ти се отразяват на вноската. Ако другия застраховател след ДКП ти изплати направо на теб щетите - обикновено получаваш пари, който покриват минимална част от ремонта. 

И да - ако си редовно при застрахователя с щети по твоя вина - вноската на застраховката ти се вдига. Аз сега като ходих да завеждам щетата от ПТП то исках да заведа един надран праг от мен и едни драскотини по багажника от жена ми. Казаха ми, че ако ги заведа и трите наведнъж, много ще ми се вдигне вноската. Ще ги заведа след, като подновя Каското. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Г.Писаров написа:

 Аз сега като ходих да завеждам щетата от ПТП то исках да заведа един надран праг от мен и едни драскотини по багажника от жена ми. Казаха ми, че ако ги заведа и трите наведнъж, много ще ми се вдигне вноската. Ще ги заведа след, като подновя Каското. 

Не знам какво е ДКП, в БГ никога не съм правил Каско, считам, че само при нова и почти нова кола си струва...

Преди всяко Каско, не идват ли да оглеждат/описват всички съществуващи щети...?

В Англия 95% от колите се застраховат "Каско", защото разликата м/у него и "Гражданска отговорност" е малка като цена. Всичко става по телефона и онлайн, с много въпроси..., не гледат колата ти, но, ако някъде си излъгал, в случай на претенция, проверяват много подробно и може да ти анулират застраховката и сам да си платиш...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДКП - двустранен констативен протокол. Попълва се когато има ПТП без пострадали, няма нарушена пътна или друга инфраструктура и виновния за произшествието се признава за такъв. Протокола се попълва на мястото на инцидента от участниците или при застрахователя. Инцидента не се посещава от полиция. В България Гражданската застраховка е задължителна. Каското е пожелание и се води допълнителна застраховка. Когато подновявам Каското - не ми правят нов оглед. Може и да зависи от фирмата и брокера, с който работиш. 

За Гражданската отговорност - никой не ти търси оглед. Тя покрива щетите при пътен инцидент на този, който не е виновен за инцидента. Тоест ако аз съм виновен, от моята Гражданска се изплащат щетите не другия участник. Моите щети си ги оправям сам, както намеря за добре. 

Каквото и да говорим - за България Каското си е оферта според мен. Плащам Каско по 550 лв. на година за моята 17 годишна кола. Каското е пълно. Покрива всичко, дори и кражба. За три години веднъж съм го ползвал. Сега ми се налага втори път. Първия инцидент ме удари камион за боклук докато колата е паркирана. Комби ми е колата и се наложи смяна на цялата задна врата с боядисване. Минах през ликвидационния център на моя застраховател. Той оцени щетите и ме прати в доверен сервиз. Застрахователя си взе парите от застрахователя на виновния. Сега аз съм виновен за това ПТП. Трябва да ми се смени решетката, да се ремонтира и боядиса бронята и да се смени един халоген. Пак ликвидационен център, доверен сервиз, щетата се покрива от моето Каско. Едва ли ремонта ще ми струва по - малко от 500 лв. Те решетката и халогена ще са поне 250 лв. Може след този инцидент да ми се вдигне Каското - но пак ще си направя.

Всеки си решава дали да прави или не. Може да си провери колко ще му струва и какво покрива и да си направи сметка. На осма серия каското ще е по - високо от моето. Но дори и да плащаш Каско няколко години без инцидент, може да ти се изплати само с един по - сериозен откъм щети. Един по сериозен удар отпред - броня решетка, фарове, капак, радиатор, боя... и ето ти една сериозна цифра за ремонт. 

Не агитирам никой, не съм застраховател. Просто си изказвам мнението от моя опит с такава застраховка.

Не знам в чужбина как са нещата. Но тук все още си струва, дори и за по - стара кола. Както казах - лично аз спя по - спокойно с Каско 😁

Редактирано от Г.Писаров
  • Благодаря 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно същата е процедурата и в Европа, както я описваш и ти. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От каското има смисъл, особено ако си на + .

На синковеца (понеже е млад водач) му направих на Сивика.

Някой го бе одрал на уличката, та след ремонта (калник с китосване и боя + боя дадна броня и 2-та стопа, щот десният бе пукнат отдавна), платиха достойно, въпреки старостта на колата, та и останаха 220 лв. Но това е понеже сета стопове взех настаро за 50 лв, а и майсторът взе общо 200лв за 2-та детайла.

То таквиц сени няма де, ама нали сме хора.

Колата правих преди да преведат парите, на не знаех че ще съм на далавера. ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички описвате частни случаи, от които сте на далавера от единичен случай... Никой не казва колко години е правил Каско на всичките си коли, които е притежавал, колко е приблизително сумата общо за тези години и колко общо е взел от застрахователите? Ако не е имал пълна щета/скрап, едва ли е далавера. За целия си шоф. стаж рядко съм опирал до застраховател, та съм на далавера от неКаско.

Всеки решава за себе си...страх лозе пази...

За мен застрахователите са узаконени измамници, никога не губят, лесно взимат кинти, трудно/бавно плащат... Всяка година си увеличават цената и винаги са на огромна печалба...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...