Искрен 16 #1 Публикувано 23 Ноември, 2020 (Редактирано) Момчета, тази сутрин колата беше доста сериозно обледена. Съответно парктроника пищеше, изчистих го и се оправи. Пръскалките (всичките) не работеха. Налял съм зимна течност, но явно и това не е помогнало. Чак след като си свърших работата и като се прибрах налях топла вода в казанчето и пръскалките на прозорците проработиха. Пръскалката на левия фар отказа да работи. След 30 мин проби и натискане на бутона започна леко да преплюва и в крайна сметка захапа и започна да пръска. Имамали ли сте подобни ситуации? Имате ли някакви препоръки ако не сработят от първия път, дали е желателно да се продължава с опитите? Чува се че моторчето работи,но нищо не излиза. Тези пръскалки на фаровете имат ли и те някакво моторче, което може да се прецака или излизат от налягане? Предполагам,че много съм разредил зимната течност и някъде е заледило в системата. Виждам, че може да се нагласи и размера на капките на пръскалките. За зимния сезон дали има значение как е сложено за да се облекчи работата им точно в подобни случеи. Благодаря Редактирано 23 Ноември, 2020 от Искрен Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fen8 25 #2 Отговорено 23 Ноември, 2020 И аз мислех да питам за бързо оправяне сутрин да поливаме със леко топла вода стъклата, предния капак ? Или по-добрия вариант е завиване брезент ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #3 Отговорено 23 Ноември, 2020 Като ги полееш с топла вода, тя вода ще изтине бързо и ще се заледи. И нищо не си направил :D. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 797 #4 Отговорено 23 Ноември, 2020 Може и стъклото да спука, и да повреди боята. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1572 #5 Отговорено 23 Ноември, 2020 (Редактирано) От години, ама от много години, ползвам само и единствено топла вода за махане на леда от стъклата. Нямам спукано стъкло. Водата трябва да е хладка, а не гореща. Много е важно веднага след поливането стъклото да се избърше с гумено перо за да не замръзне пак водата. Ползвам перо от чистачка, а може и от онези "гъба мие, гума суши". Чистенето на стъклото с топла вода има двоен ефект. Освен махането на леда затопля самото стъкло. Това предотвратява запотяването на стъклото от вътре, което се получава в момента, в който седнеш вътре и започнеш да издишваш топъл въздух. edit: Говорим за коли без "климатроници", реотани и тем подобни екстри, като моето CR-V 2, '03-a. Авенсиса на съпругата ми е набор на моето CR-V, обаче е друг клас кола и си има специален бутон за предното стъкло към двузоновия климатроник. Докато си сложа колана и стъклото е чисто . Редактирано 23 Ноември, 2020 от Krasi-mir Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
niksi 75 #6 Отговорено 23 Ноември, 2020 (Редактирано) Преди 7 часа, Искрен написа: Момчета, тази сутрин колата беше доста сериозно обледена. ........ Предполагам,че много съм разредил зимната течност и някъде е заледило в системата..... Предполагам, че вече няма да имате проблем. Като си сипахте зимната течност, изчакахте ли малко да се смеси с предишната и след това да попръскате със всички възможни пръскалки да изкара страрата течност и новата (зимна) да остане в праскалките. И да не сте вече всичко си е по местата. Аз си сипвам само концентрат първия път през зимата (защото си има лятна върте в казанчето) и на следващото сипване на концентрат си го разреждам с водичка. Все още не е замръзвала така. И според мен докато е замръзнала пръскалката не е добре да се пръска за да не изгори помпата. По добре в някое молче с покрит (топъл) паркинг, и двучасова разходка в него и колата е готова. - (е трябва и свободно време да имаш :))) П.П. в магазините има едни пръскачки против обледеняване пръскате и всичко изчезва, за стъклото говоря ако не Ви се стърже. Редактирано 23 Ноември, 2020 от niksi допълване 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1553 #7 Отговорено 23 Ноември, 2020 (Редактирано) Много добро предложение от колегата така правя и аз изсипвам концентрат,когато ме домързи да изпръскам лятната. Вземи си едно шише спирт и когато са запушени ги полей пръскалките. Сутрин вече изхвърлих всички стъргалки и тем подобни. Взимаш зимна течност за чистачки,и спирт смесваш 50/50 спирт и течност в пръскалка може . Ставам сутрин и само пръскам стъклата ефекта е мигновен,с почистване и размразяване. Така вече три зими само пръскам,като гледам другите как стържат като замаяни та чак ще счупят стъклата. Най-добрата подготовка за зимата. Когато го дават да се застудява минус. 1.Изпръсквам лятната,сменям с зимна. 2.Ако забравя слагам концентрат зимна ,подсилвам с спирт. 3.Подготвям си пръскалка с 50/50 спирт и зимна течност. 4.Всички гумени уплътнения на колата пръскам с силикон,така винаги са меки и не залепват при минус градуси. п.п ако е много здраво замръзнало съм прецаквал моторче на пръскалките при напъване да пръскам. Редактирано 23 Ноември, 2020 от CARPERA 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1553 #8 Отговорено 24 Ноември, 2020 (Редактирано) Това е от тази сутрин,жалко че не снимах стъклото бях пръснат 1 път. Ефекта е след секунди. Редактирано 24 Ноември, 2020 от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pavel_Pavlov 1029 #9 Отговорено 24 Ноември, 2020 Има готови течности за размразяване. Продават ги в пулверизатор и не излизат особено по-скъпо. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1553 #10 Отговорено 24 Ноември, 2020 Да така е в случея пръскало е от такава течност,после го пълнят както казах 50/50 зимна и спирт ,ефекта е подобрен. Миналата зима имаше една сутрин лед като второ стъкло,важно е течноста да попадне между леда и стъклото,отлепих леда като отливка.😀 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fen8 25 #11 Отговорено 24 Ноември, 2020 Аз пробвах тая сутрин само със спирт , изчисти стъклото но побеля ефект нулев. Значи 50/50 спирт и зимна течност и след като се изчисти го минаваш със чистачките ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1553 #12 Отговорено 24 Ноември, 2020 (Редактирано) Не пускам чистачките това с каквото и да го пръскаш размажиш ли го нищо не става. Все пак стъклото е и то ледено. Спирта се изпарява и остава водата която пак замръзва. Пускам парното да духа на прозореца. Може да се забърше с нещо,но не ми се мръзне. Аз така размазявам, но имам и в казанчето хубава течност зимна,ако пусна чистачките и те зацапат и замръзне пръскам с праскалките докато се стопли стъклото. Това при мен е на 5 мин вече духа топло,естествено това става по-зле с падане на температурата. Но като видя на другите марки коли да карат с шапки и ръкавици ми става зле за тях. Редактирано 24 Ноември, 2020 от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове